Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakim styropianem i jak grubo ocieplić mój domek?

Meon

Recommended Posts

Witam,

jestem nowicjuszem na foum, jednak już baaardzo wiele przeczytałem i zdaję sobie z wielu rzeczy sprawę.

Domek kupiłem i remontuję. Jest on z roku 1959. Ściany wybudowane z bloczków żużlowych z dziurami w środku(25cm), oraz cegły 12,5cm - czyli razem grubość 37,5cm. Natomiast na górze ścianki kolankowe były tylko z cegły 12,5cm, domurowałem jeszcze do tego sitówkę 12,5cm.

Pierwsza myśl - domurować od wewnątrz na ścianki kolankowe jeszcze może gazobetonu 12,5 aby nie było luki termicznej?

Ściany szczytowe mam także 12,5 cegła +12,5 cegła bądź 12,5 cegła + 12,5 sitówa. Domurować coś od wewnątrz? Myślę nad tym gazobetonem. Lekki, tani, dobry współczynnik przepuszczalności ciepła, łatwy montaż. Jednak - czy nie szkodzi zdrowiu w środku?

No i teraz najważniejsze pytanie. Mianowicie jaką grubością styropianu i o jakim współczynniku przepuszczalności ciepła najoptymalniej ocieplić mój domek?

Wiadomo - jeśli dam 5cm, to bedzie zatrzymywać powierzmy 50% ciepła, dam 10cm nie będzie zatrzymywać 100% ciepła, tylko np 75%. Stąd moje pytanie, gdzie w moim przypadku jest granica rozsądku?

Dodam, że poddasze chcę ocieplić pomiędzy krokwiami 15cm waty, oraz na to jeszcze 10cm dodatkowo.

Do mi doradzacie?

Domek jest bardzo suchy(dosłownie zero wilgoci na ścianach), słyszałem też o ociepleniu fundamentów. Opłaca się to w moim wypadku?

Bardzo proszę mi nie pisać postów typu: wezwij sobie projektanta, niech obliczy itp.. Niestety nie wstać mnie na takie udogodnienia, chcę materiał kupić i samodzielnie spróbować to zrobić. Czytałem że obecnie jest najlepszy czas na kupno styropianu, więc dlatego już tera pytam.

Kolejne pytanko. Gdzie najtaniej kupić styropian w opolskim obecnie?

Pozdr.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

SO_JER dobrze pisze. Ścian wewnątrz nie ma potrzeby domurowywać, nic to nie da. Styropian naklej troskliwie, na wianki+placki. Watę ułóż także dokładnie, bez szczelin między rolkami.

Jak będziesz kiedyś zmieniał podłogę na parterze, nie zapomnij "przy okazji" ułożyć tam z 15cm twardego styro.

dokładnie. Ja mam chyba 50cm głębokości ocieplenia w fundamencie. Odnośnie ścian daj min 15cm ale ja bym dał więcej. Na poddasze to spokojnie 30cm.

Ale najlepiej zrobić OZC, na forum zamówisz , koszt niecałe 500zł i będziesz wiedział więcej niż my tu piszący.

Tak racjonalnie myśląc to 10-12 cm xps na fundamenty do -1m pod ziemie

nie wiem po co ten xps?- jak ma tylko ocieplać fundament i żadne ściskanie poza ziemią nie będą na niego działać. XPS to specjalistyczny styrodur i nie ma najmniejszej potrzeby w takim wypadku go tam pchać. Wystarczy styro do fundamentów-eps100 i nic mu nie będzie. A co do grupości to daj 500zł za oblicznie OZC i będziesz wiedział ile warto dać ocieplenia.

Na parterze planuje robic ogrzewanie podlogowe. Tak wiec ocieple tak czy siak. Myslalem jednak nad styro 10cm(wyczytalem gdzies na forum ze daje sie od 8 do 10) oraz 5cm nad ciepla piwnica.

Co do ocieplenia domu, to myslalem nad 10cm, poniewaz wtedy okna by lepiej wygladaly - nie beda takie grube sciany. Duza strata ciepla bedzie pomiedzy 10cm a 15cm?

Edytowane przez Meon

Co do ocieplenia domu, to myslalem nad 10cm, poniewaz wtedy okna by lepiej wygladaly - nie beda takie grube sciany. Duza strata ciepla bedzie pomiedzy 10cm a 15cm?

Sobie policz. Nawet oszacuj jakims darmowym programem. To nie jest trudne. Grube sciany oczywiscie nie musza sie podobac, cos za cos. Niskie rachunki, komfort termiczny w domu, male wahania temperatury to dostajesz lepszym ociepleniem. Grzaniem nie osiagniesz takiego komfortu (np cieplych scian) jak grzejac mniej cieplejszy dom. Czy sie to "oplaci" w sensie ile oszczedzisz na gazie robiac grubsze ocieplenie? Jest to horyzont czasowy raczej 10 lat lub wiecej. Jesli sam bedziesz robil ocieplenie scian duzo krocej.

Myslalem jednak nad styro 10cm(wyczytalem gdzies na forum ze daje sie od 8 do 10)
:bash: no , a później jak potrzask przyjdzie zakaz palenia węglem, oby szybko, już dzieci mają problemy z uczuleniami itp, dość kurcze tej szarlatanerii. Ci pseduo fachowcy co wykonują izolację w 99% nie mają bladego pojęcia skąd i czemu tak. Kiedyś jojczeli że 5cm jest dość.. ich przewrotność jest wielka. Za chwilę przyjdzie smutny koniec na węgiel i będą znowu poprawki robić .. przez ponową izolację, tak jak to ma miejsce już w przypadku tych 5cm. .. to jest paranoja totalna .. całą winą za koszt wykonania izolacji ..

obwinia się najwartościwoszy składnik (izolację) a pomija się to ile "fachowcy" wezmą .. a jak jeszcze piłeczką czy nożem tną styropian .. dziady to przy nich szejkowie, to jest dziadostwo intelektu.

Zamiast pomyśleć parę lat w przód .. zrobić dobrą izolację, to nie .. bo ściany mi będą źle wyglądać .. oczywiście .. źle będą wyglądać dla tych co handlują śmieciuchami i innymi syfami na wungiel.

:bash: no , a później jak potrzask przyjdzie zakaz palenia węglem, oby szybko, już dzieci mają problemy z uczuleniami itp, dość kurcze tej szarlatanerii.

Ja to czuje na swojej wsi, gdzie jest dla nowych domów w MPZP zakaz palenia paliw stałych, wenglów, groszków czy innch peletów. Ale jak przyjszlo panie -15C to wszedzie smród spalenizny z kominków. Wszycy se nastroj w salonie robili ich mać :-/

Ci pseduo fachowcy co wykonują izolację w 99% nie mają bladego pojęcia skąd i czemu tak.

Ja powtarzam, ze dobrze,z glowa i na lata zrobiona izolacja to taka przy której fachofcy-wykonwcy stukajom sie w czoło i "mówiom" ze Zdzichu dał tylko 8 i ma ciepło.

nie wiem po co ten xps?- jak ma tylko ocieplać fundament i żadne ściskanie poza ziemią nie będą na niego działać. XPS to specjalistyczny styrodur i nie ma najmniejszej potrzeby w takim wypadku go tam pchać. Wystarczy styro do fundamentów-eps100 i nic mu nie będzie. A co do grupości to daj 500zł za oblicznie OZC i będziesz wiedział ile warto dać ocieplenia.

w sensie ze styropian hydro, niebieski czy rozowy o podwyższonej twardości. Eps 100 tez moze byk

Nie zrozumieliście mnie.. Gdybym chciał zrobić tak jak mówią "fachofcy", nie pisałbym tutaj.

Doradzacie dać 15cm styropianu na ściany, oraz 2x 15 na poddasze? Oraz 15 na izolację pod podłogówkę? Nad ciepłą piwnicą 5cm będzie.

O jakim styropianie mowa?

Rozumiem jednak, że grubość ścian też ma coś do rzeczy? Nie rozumiem dlaczego skoro ścianki kolankowe są 12,5cm węższe, to piszecie że nie opłaca się ich poszerzyć domurowując np 12cm gazobeton.

Jeśli będzie tak ogromna różnica pomiędzy 10 a 15cm styro, to wyciągnę okna, wykuję, wstawię nadproża i nowe okna będą bliżej ściany zewnętrznej. Wtedy większa ilość styropianu nie będzie kuła w oczy. Jednak naprawdę nie wiem jaka grubość będzie najoptymalniejsza na moje ściany.

Oczywiście chcę mieć jak najbardziej energooszczędny dom, przy okazji jednak nie wyrzucać pieniędzy w błoto.

Pieniądze wyłożone na Dobre docieplenie ścian w odrużnieniu od znikomego będzie się wracać, pomału ale będzie...

Kup 15 lub 20 cm styro 0.031 i nie będziesz żałował, na posadzkę daj styro w dwóch warstwach na przekładkę lub w jedną warstwę styro frezowane.

Moim zdaniem będą to Twoje najlepiej zainwestowane pięniądze. Kończy się mój drugi sezon grzewczy i już wiem, że u mnie tak jest....

Kurcze, jak nie pokażę na swojej krawicy to będzie ciągle ale .. plan jest zatwierdzony ściana ma 42,5 cm grubości na to ma iść 50cm izolacji.

30cm przy fachowcach .. a te 20cm to oszczędność .. czy 92,5cm muru będzie złe ? na pewno nie ..

Ponieważ okna tu zagrają tak jak trzeba i z środka będzie tylko parapet na grubość muru ...

No i teraz najważniejsze pytanie. Mianowicie jaką grubością styropianu i o jakim współczynniku przepuszczalności ciepła najoptymalniej ocieplić mój domek?
minimum socjalne to 20cm styropianu grafitowego - lub ekwiwalent w białym 30cm.

( a żeby było całkiem dobrze) to potrzeba zrobić to naprawdę przez analizę tego - jakie przeszkody natrafi izolacja, bo nawet najgrubsza, a z przerwami

da tylko połowiczny efekt.

Wiadomo - jeśli dam 5cm, to bedzie zatrzymywać powierzmy 50% ciepła, dam 10cm nie będzie zatrzymywać 100% ciepła, tylko np 75%.

To nie jest tak .. mamy 100m2 ściany która ~ma U 1,1-1,3 W/m2K to znaczy współczynnik przenikania ciepła.

Cegła ma lambdę równą 0,8 W/mK ( styro ma przeciętnie 0,04 W/mK)

teraz Twoja ściana traci 110 Watów na sto metrów kwadratowych .. przy różnicy jednego stopnia Celsjusza.

A ma opór cieplny = ~0,9 m2K/W (daje właśnie U 1,1 ) w tym 0,9 jest 0,17 oporu cieplnego który jest z przejmowania ciepła ..

na zewnątrz i wewnątrz dodawany zawsze 0,17 m2K/W- im cieplejsza ściana tym marginalnieje te wartości.. ale tu jest blisko 25 % przegrody :bash:

Teraz dając 5cm izolacji dodajemy do ściany ile oporu cieplnego ? 0,05m/0,04 W/mK daje 1,25 m2K/W czyli sumarycznie daje 0,9+1,25 =2,15 co daje U

0,46 W/m2K i stratę na 100m2 46 watów. Czy to dużo ?

Pierwsze jak było 110 Wat przy -20 daje to już 4,4 kW straty ...a teraz dało by 1840 Wat. Przyrost efektu jest ..

tylko że tyle może tracić dom który ma 270m2 po podłodze, na wentylację okna, piwnicę, dach .. łącznie ..

co da 10cm ..

opór będzie 3,4 m2K/W daje to 1/3,4 U = 0,29 W/m2K strata 29 Wat i 1160 Wat przy -20 .

teraz 20 cm grafitowego ..0,2/0,031 =6,45 dodatkowego oporu .. suma 7,35 m2K/W ..

0,13 W/m2K 13 watów .. 520 .. wat przy -20 ..

teraz sobie zobacz tu .. http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/grzejniki-i-akcesoria/grzejniki-c-o/grzejnik-stalowy-3-plytowy-v33-450-x-2300-purmo,p337626,l1007.html że na 100m2 ściany musisz takiego byka wstawić .. do ogrzewania .. który kosztuje ile ..?

1/4 ceny całość materiału do izolacji .. licząc 200zł m3 za grafitowego stryopiańca ..

czy oszczędzisz ? dając 5cm ? na pewno nie .. koszt na 100m2 materiału z marketu .. 600 zł .. ekipa zje za 100m2 lekko z 7kzł..

winny styropian ..

https://www.google.pl/search?q=mostki+termiczne&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjxqYXrrsjKAhUD7nIKHUT8B-QQ_AUIBygB&biw=1364&bih=683 mostki termiczne ..

Teraz trudniej ..

PS . dom jest rodziców .. mój to pod inną ligę podchodzi .. rodziców idzie pod pasywniaka..

i tam ma być ładowane naprawdę słusznie i suto izolacji ..5715579_720.jpg akurat kolor pustaków podobny :)

a może inaczej .. jak by Ci ciekł kran tak abyś musiał zużyć 3,88 kW (różnica między 4,4 a ~0,52kW) aby uzupełnić braki lub użyć takiego hydrforu zastanawiał byś się czy

uszczelnienie do poziomu np 2kW jest już ok..

Edytowane przez מרכבה

Słuchaj Meon ja mam takie same ściany tj. pustak zużlowy, pustka, cegła.

Okna zamontowałem w licu ściany ( teraz zrobiłbym jednak poza ścianą - wysunięte ale etapowość prac trochę mnie od tego odciągnęła - niestety..)

Planuje dać styropianu grafitowego 25cm. Więcej nie dam tylko dlatego, że już przy tej grubości będzie z budynku - kostka z lat 70 - przy dosyć małych oknach - trumna.. ale obliczając kosztowo to wolę dołożyć trochę do styropianu bo robocizna i tak zostaje na takim samym poziomie.

Więc u ciebie nawet nie myślałbym o zejściu poniżej 20cm grafitu w jednej warstwie bez frezów.

Takie jest moje zdanie. A kto wie, czy za "parę" lat nie "dokleisz" do tego jeszcze pare centymetrów ;) np. przy wymianie okien i osadzeniu ich poza licem ściany.

A sprzedawców i pseudofachowców nie słuchaj bo mi tez polecali 10cm i mówili, że to wystarczy ale jak zapytałem w jakim sensie wystarczy to chłopie jakie bajki odchodziły heh.. aa i tylko na placki chcieli kleić aby wiało pod styro i wietrzyło - no masakra.. taka rzeczywistość.

Pozdro

Oki, póki co jestem przygotowany na 15 bądź 20cm styro grafitowego. Naszukałem się mnóstwa obliczeń, wychodzi że pomiędzy 10 a 15 jest dość duża róźnica straty ciepła, natomiast pomiędzy 15 a 20 dużo mniejsza. Tak więc będzie min 15, max 20. Myślę że decyzja dobra.

Pozostaje kwestia fundamentów, doklejenia gazobetonu od środka na kolankowe ściany, oraz ilość izolacji na posadzkę pod podłogówkę.

Nad ciepłą piwnicą dam na strop tylko 5cm, natomiast pod posadzkę niepodpiwniczaną(ziemia) ile dać? 15cm? Jakiego styro?

Odpowie mi ktoś na te pytanka?

Jeszcze kwestia techniki montażu styro. Na kołki, bez? Na zakładkę, na frezy, bądź po prostu jeden obok drugiego?

Pozdro!

Oki, póki co jestem przygotowany na 15 bądź 20cm styro grafitowego. Naszukałem się mnóstwa obliczeń, wychodzi że pomiędzy 10 a 15 jest dość duża róźnica straty ciepła, natomiast pomiędzy 15 a 20 dużo mniejsza. Tak więc będzie min 15, max 20. Myślę że decyzja dobra.

Pozostaje kwestia fundamentów, doklejenia gazobetonu od środka na kolankowe ściany, oraz ilość izolacji na posadzkę pod podłogówkę.

Nad ciepłą piwnicą dam na strop tylko 5cm, natomiast pod posadzkę niepodpiwniczaną(ziemia) ile dać? 15cm? Jakiego styro?

Odpowie mi ktoś na te pytanka?

Jeszcze kwestia techniki montażu styro. Na kołki, bez? Na zakładkę, na frezy, bądź po prostu jeden obok drugiego?

Pozdro!

Widzę, że zabierasz się kompleksowo za termoizolacje budynku. Nic jednak nie piszesz o izolacji dachu? Przez dach może uciekać do 40% ciepła.

Styro na gruncie proponuję dać szare 15cm. Lepiej użyć frezowane, jest jeden minus trwa to dłużej i jest więcej odpadów.

Jeśli chodzi o kołkowanie ścian to różne są opinie. Jeśli dom piętrowy to lepiej kołkować z użyciem termodybli i plastykowych kołków. Ja ta zrobiłem, termowizja nie wskazała żadnych mostków (styro frezowane). Pamiętaj by nanosić klej na styro w ramkę i placki, a nie same placki. Oczywiście na zakładkę.

Edytowane przez Tomaszs131