Meon 28.01.2016 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Dom jest patrer+poddasze użytkowe. Planuję dach ocieplić wełną 15 między krokwiami+ 15 pod. Jadą lambde dać? Na ten podostały szczyt(trójkąt) nad pokojami na górze coś dać? Tzn napchać tam watę, czy te 30cm wystarczą? Dalej nie wiem co z ścianami kolankowymi.. Czy domurować. Gdzie najlepiej kupić styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.01.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 30 cm wełny to takie minimum, pamiętaj że potrzebujesz z 5 cm wentylacji między wełną a folią wiatroszczelną lub deskowaniem. Na pierwszą warstwę wystarczy Ci lambda 0.036 kolejną daj lepszą. Styro kupiłem w sklepie internetowym, budowlanym. Zima to najlepszy okres na kupno styro- niższe ceny, lepsza jakość materiału.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meon 10.02.2016 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Na wentylację zostawiłem 2-3cm.Podpowie mi ktoś może jeszcze jak głęboko najlepiej ocieplić fundamenty domu oraz ściany piwnicy? Mam połowę podpiwniczoną. Jednak odkopywanie bardzo głębokie mi się nie widzi. Gdzie jest mniej-więcej granica opłacalności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.02.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 około 1m... czyli generalnie plyta z XPS "pionowo" 1m pod poziomem gruntu i 25cm w strefie przycokolowej - bez strat. bo xps w standardzie ma 125x60xgrubosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meon 10.02.2016 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Przycokolowej? Czyli od gruntu do "normalnego" ocieplenia? Tzn zwykłe zaczyna się od 25cm w górę?Jaką grubość tego XPS polecasz? I ile kosztuje w takiej lambdzie, aby nie było zbytnich strat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.02.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 tak, daje sie powyzej poziomu gruntu z powodu1 - niskiej nasiakliwosci wodnej2 - twardosci co polecam - obojetnie, xps to xps.tylko nie zadne hydro g tylko po prostu xps. wiekszosc producentow styro ma w opcji "dolozenia" jakis xps do transportu.ceny xps od 73-84eur netto/m3 ale nie ma znaczenia w Twoim przypadku, bo znalezienie najtanszego plus koszty transportu spowoduje ze i tak wyjdzie na jedno, po prostu dorzuc sobie do zamowienia na styropian, zwlaszcza ze tego duzo nie bedzie. grubosc: tak zeby nie robic przepasci pomiedzy elewacja. 5cm mniej niz grubosc styro na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meon 11.02.2016 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Czyli bede miał jakieś 10cm styro xps. Mówisz, że ceny sa w euro. Opłaca się kupować teraz styropian, przy tak wysokim kursie euro? Ogólnie to w porównaniu do innych lat, jak wygląda cenowo styropian? Chodzi o grafit 0,031 lub 0,032.No i jeśli teraz bym kupił jedynie styropian, a w sezonie wszystkie folie, kleje, listwy itp.., to będą one kosztować więcej? Co do kosztów transportu, to kupuję styro, który przyjedzie prosto z fabryki? Wszędzie widzę, że transport styro na cały dom darmowy... Na xps nie patrzeć już na lambdę, grubość, aby dobrze ociepliło, tylko walnąć 10cm, skoro elewacja ma 15, i będzie git? Jaki styropian polecasz pod podłogówkę na chudziaku? Chodzi o 15cm. Oraz jaki na podłogówkę nad piwnicę? Chodzi o 5cm. Co do elewacji najtaniej wychodzi(wśród 0,031): Styropian Yetico Fasada 0,031. Polecisz go? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 11.02.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 tylko xps jest podawany w euro. kurs euro do pln ma jakis tam wplyw na cene surowca do produkcji eps ale nie tak znaczacy jak cena ropy i sezonowosc.A oplaca Ci sie teraz nie zamowic tego xpsa i zaplacic pozniej za transport, wiesz jaka musialaby byc roznica w kursie zeby przykryc te koszty transportu? przy 15cm na elewacji 10cm na cokole brzmi rozsadnie tak, kupujesz zazwyczaj cos co jedzie z fabryki. stad sie bierze tak niska cena, rola dystrybutora sprowadza sie do przyjecia zamowienia, skasowania od Cb pieniedzy i wyslania zamowienia do producenta i wystawienia Ci na koniec faktury. Wyobraz sobie, ze to mialoby sie odbyc inaczej: jedzie do hurtowni (Twoje zamowinienie na domek 200m2 to ile? 30m3? czyli 100paczek) te 100 paczek ktos w hurtowni musi rozladowac, pozniej zaladowac na dostawczy i zawiezc do Cb na budowe. Taka obsluga wymaga co najmniej 2-3h pracy jednego czlowieka, kosztow paliwa , amortyzacji samochodu, kosztu pracy kierowcy, a male dostawczaki zabieraja do 15m3 na raz. Stad tez sie bierze przy dostawach bezposrednich prosto z fabryki niska cena styro - bo nie generuje kosztow. I ja wiem, ze ciezko w to uwierzyc, ale hurtownie i sklepy internetowe zarabiaja na takich transakcjach okolo 1-4zl netto na m3 czyli na tych Twoich 200m2 za ktore zaplacisz 6-7tys zl sprzedajacy zarabia od 30-120zl na calej transakcji... netto. Jeszcze placi podatek 19%. Wiec nie ma sensu pytac czy bedzie taniej, czy jest mozliwosc zaplaty przy odbiorze etc.... nie ma... bo przy takich marzach i rentownosci transakcji nie ma miejsca na negocjacje, pomylki i generowanie dodatkowych kosztow. Yetico - moze byc, jezeli chcesz uslyszec ze TAAAAK to najlepsze co widzialem pod Sloncem to nie uslyszysz. Najlepszy jest Austrotherm i Knauf wg mnie. a Yetico po prostu moze byc. Jakbym mial wybierac na czym chce pracowac jako wykonawca to dokladnie w tej kolejnosci: Austrotherm, Knauf, Termoorganika a pozniej to juz troche w sumie obojetnie. Co do podlogowych: parametr wytrzymalosci na sciskanie: CS(10)X gdzie X okresla wlasnie ilosc kPa przy 10% odksztalceniu. Im ta liczba jest wyzsza tym lepiej. Do tego jeszcze fajnie jakby jakas rozsadna lambda byla. Na posadzki jak twierdzi forumowy kolega teka od posadzek - min. 80kPa.Ja o posadzkowych nie mam zadnego zdania - zajmuje sie elewacjami, a ze zazwyczaj ludzie chca styropian od razu na posadzki - to mam w ofercie. Przy elewacjacjh rownosc i plaskosc plyt ma znaczenie, przy podlogowym - juz niekoniecznie, zwlaszcza ze i tak zazwyczaj uklada sie z 2-3 warstw, bo frez przy podlogowym juz jest zupelnie bez sensu wydanymi $. lepiej w 2-3 grubosciach na mijanke ulozyc. Wez tez pod uwage czy Ci to np takie Yetico przywiezie - bo to wcale nie jest takie oczywiste. Austrotherm np za dostawe do Swinoujscia liczy +35 netto/m3 przy zamowieniu 70m3 ... bo maja cala polske do przejechania. A Termoorganika wiezie w tej samej cenie co np do Warszawy. Ale nikt po tej 2 stronie nie jest wrozka i nie powie skad jestes i kto jest w stanie to dostarczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meon 11.02.2016 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Mieszkam Opolskie, okolice Kędzirzyna-Koźla. Na jakie firmy mogę patrzeć, aby wysyłka nie była za droga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 11.02.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 czasem ktoś się wycofuje z inwestycji i wystawia na OLX , tak ja ostatnio kupiłem 0,032 za m3 140 zł to dobra cena , nie pytałem się gościa jak bardzo się wycofał z inwestycji , pewnie ocieplali bloki i do żyda czyli mnie ale kogo to obchodzi byle ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 11.02.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Mieszkam Opolskie, okolice Kędzirzyna-Koźla. Na jakie firmy mogę patrzeć, aby wysyłka nie była za droga? ja też mieszkam niedaleko od ciebie 8 km jak myślę jak chcesz to podam ci nr tel do tego gościa co od niego brałem zresztą on wystawia na olx z tarnowskich gór przywiózł za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 11.02.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) Austrotherm - ma swoj xps, Termoorganika - ma xps z Synthosa. Może Knauf (ma xps z finnfoam) - zalezy - bo Knauf wiezie z fabryki z Kątów Wrocławskich (140km) lub z Mszczonowa (250km) jezeli z Mszczonowa - to dolicza ok 2zl netto/m3. do 200km od zakladu produkcyjnego Knauf wozi w cenie przy 30m3 Nie kazdy asortyment jest w kazdej fabryce - wiec nie wiadomo Yetico (nie ma xps) - zapomnij , bo to z Olsztyna... zamowienie przyjma, ale z realizacja moze byc na swiete nigdy, bo musza "dozbierac" do pelnej bryki czyli do 100-104m3 Swisspor na pewno ale nie ma xpsa no i z pewnoscia mnostwo lokalnych proucentow przywiezie Edytowane 11 Lutego 2016 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 15.02.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 (edytowane) Kurcze, jak nie pokażę na swojej krawicy to będzie ciągle ale .. plan jest zatwierdzony ściana ma 42,5 cm grubości na to ma iść 50cm izolacji. 30cm przy fachowcach .. a te 20cm to oszczędność .. czy 92,5cm muru będzie złe ? na pewno nie .. Ponieważ okna tu zagrają tak jak trzeba i z środka będzie tylko parapet na grubość muru ... KURCZE, odważny jesteś. No tak to nie jest Twój dom tylko rodziców. To nic nie daje co wymyśliłeś. Zapomniałeś o wilgoci ( punkt rosy!) jaka wytworzy się w Twoim styro. Ja uważam że to są stracone pieniądze jeżeli możesz przeliczyć jaka ilośc wody się zbierze w Twoim styro. Tak gruba izolacja ma sens w strefie gdzie temp. nie spada poniżej -50C z tego co zrozumiałem do obliczeń przyjąłeś temp. -200C. Wrzuciłem Twoje dane w program i wyszło, że w styro nastąpi punkt rosy niemalże na całej grubości to jest b. źle. Mam nadzieję że nie skończyłeś izolacji i przeanalizujesz swoje obliczenia. Wartość U wyszła u Ciebie bardzo bardzo dobrze U= 0,0 53 W/m2K tylko ta przeklęta woda w styro. Temp. ściany wynosi wewnątrz 19,50C nie ma co się martwić o grzybki przy tej temp. ściany. Pozdr. Janek Edytowane 15 Lutego 2016 przez 17jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.02.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 (edytowane) Janie wody nie będzie w styro, jest to nie realne, pod tak grubą warstwą izolacji- para z muru jest nadal parą wchodząc w izolację. Niemcy teraz z imigrantami są jak wełna, biorą każdego jak leci .. a później przy barierze ( tynku) następuje kondensacja masy. Owszem wełna przyśpiesza wysychanie ścian, ale to wełna jest problemem, a raczej tynk na niej, jest to ostatnia warstwa, zawsze w totalnie zimnym miejscu. W zależności od oporu dyfuzyjnego tynku - zależy ilość wody która się wkropli, tak samo jest z ścianie 3 W gdzie dawano nikłą izolację- z wełny. To właśnie Ona stanowi problem, tj złe jej umieszczenie.https://www.youtube.com/watch?v=3idRlbtI8IE Mam nadzieję że nie skończyłeś izolacji i przeanalizujesz swoje obliczenia. Dziękuje Ci za czujność, stąd film załączyłem, proces wysychania wilgotnego muru z silikatów, pod styropianem i pod wełną. Nie pamiętam tylko czy będzie wykres U - przy wełnie stopniowo dochodzi do wartości obliczeniowych, obawiam się że na północnej ścianie problem może być większy. Edytowane 15 Lutego 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termo Organika 16.02.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Polecam nasze e- narzędzia pomocne w projektowaniu ocieplenia:https://termoorganika.pl/konfiguratorhttps://termoorganika.pl/kalkulator-wspolczynnika-u-przegrodyPowodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 16.02.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Janie wody nie będzie w styro, jest to nie realne, pod tak grubą warstwą izolacji- para z muru jest nadal parą wchodząc w izolację. Niemcy teraz z imigrantami są jak wełna, biorą każdego jak leci .. a później przy barierze ( tynku) następuje kondensacja masy. Owszem wełna przyśpiesza wysychanie ścian, ale to wełna jest problemem, a raczej tynk na niej, jest to ostatnia warstwa, zawsze w totalnie zimnym miejscu. W zależności od oporu dyfuzyjnego tynku - zależy ilość wody która się wkropli, tak samo jest z ścianie 3 W gdzie dawano nikłą izolację- z wełny. To właśnie Ona stanowi problem, tj złe jej umieszczenie.https://www.youtube.com/watch?v=3idRlbtI8IE Dziękuje Ci za czujność, stąd film załączyłem, proces wysychania wilgotnego muru z silikatów, pod styropianem i pod wełną. Nie pamiętam tylko czy będzie wykres U - przy wełnie stopniowo dochodzi do wartości obliczeniowych, obawiam się że na północnej ścianie problem może być większy. Witaj, dlaczego tak psioczysz na wełnę? Ja uważam że jest to dobry materiał izolacyjny. Izolowanie wełną powinni zajmować się fachowcy a nie pseudo. Dlatego wełna między innymi jest droższa od styro.bo ma więcej zalet niż styro. W czasie pożaru styro jest silnie toksyczny( co powinno eliminować dany materiał z rynku geld,geld) co nie można powiedzieć o wełnie. Styro. można porównać do wieś vagen, który miał być taki ekologiczny. Mimo wszystko korzystam z niemieckiego programu do obliczeń wartości U który pokazuje też punkt rosy w przegrodzie. Nie wiem czy podane dane przez Ciebie są prawidłowe np. mur o grubości 425mm. na zdjęciu nie wygląda to na twierdzę. Podejrzewam że po prostu pomyłkowo wpisałeś. Jak się nie mylę to powinno być 245mm. Jeżeli jest to 245 mm to zmniejsza się punkt rosy, ale pozostaje w styro. Pozdrawiam Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.02.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 KURCZE, odważny jesteś. No tak to nie jest Twój dom tylko rodziców. To nic nie daje co wymyśliłeś. Zapomniałeś o wilgoci ( punkt rosy!) jaka wytworzy się w Twoim styro. Ta, punkt rosy bedzie w styro. Tylko co z tego? Wiercilem ostatnio na wiosne dziure przez cały mur, bo głupi jakiegos kabla nie przeprowadzilem kiedys. Przez 5 lat uzytkowania ten styropian powinen byc zalany woda i generalnie syf w nim. A co było? Pieprz. Susza. Zarowno sciana jak i warstwa styropianu, była wysuszona na wiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.02.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Jeszcze raz, jeśli para wodna dojdzie do styropianu jako gaz, to styropian ją rozdzieli, uporządkuje, nada jej kolejność i puści naście razy wolniej niż wełna, naście razy wolniej w to miejsce gdzie by skończyło się kondensacją. Wełna tego nie robi!!! każda porcja pary wodnej, nie może napotkać oporu dyfuzyjnego większego niż zapas wejście / wyjście .. np brakuje pod tynkiem do punktu rosy 10% .. o tyle tynk może być bardziej szczelny od samej wełny.Problem jest spory przy wysychaniu murów z wilgoci początkowej, wełna przyśpiesza ten proces, nie mniej nici z izolacji termicznej.Zamaka wodą bardzo mocno, szczególnie przy tynkach o wysokim ni. To samo dzieje się w domach szkieletowych.. tam to już jest artyzm posunięty i medycyna termiczna do absurdu.Otóż choremu na anemię izolacyjną szkieleciorowi upuszcza się krew przez stryoryflowany, pogaraszając i tak dramatyczny stan izolacji. Oczywiście że będzie sucho jak pieprz, mur dłużej będzie wysychał, co nie ma znaczenia .. większego dla całkowitego U ściany ..przy wełnie .. zamiast U 0,1 jest U 0,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 16.02.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Witaj, " Jastrząb"zapominałeś, że woda w temp. dodatnich odparowuje i dlatego jej nie zalazłeś , a może w twojej przegrodzie nie wystąpił punk rosy. Sprawdź zimą jak temp. spadnie poniżej -100C. Co to daje? a to że zmieniają się parametry izolacyjne styrop. Prostym językiem mówiąc musisz zużyć więcej energii na utrzymanie w obiekcie założonej temp. tj ok. 200C a to znaczy trzeba więcej zapłacić za nośniki energii. Chyba po to izolujemy aby zminimalizować koszty ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.02.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Nie wypadnie punkt rosy w styropianie, bo styropian reguluje ilość gazu jaki przez niego przenika. Działa jak reduktor, wełna wali całym przekrojem .. a na końcu stop. Styropian puszcza tyle, że to co wniknie .. ucieknie w takiej postaci jak wniknęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts