Jastrząb 16.02.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Witaj, " Jastrząb" zapominałeś, że woda w temp. dodatnich odparowuje i dlatego jej nie zalazłeś , a może w twojej przegrodzie nie wystąpił punk rosy. Sprawdź zimą jak temp. spadnie poniżej -100C. Co to daje? a to że zmieniają się parametry izolacyjne styrop. Prostym językiem mówiąc musisz zużyć więcej energii na utrzymanie w obiekcie założonej temp. tj ok. 200C a to znaczy trzeba więcej zapłacić za nośniki energii. Chyba po to izolujemy aby zminimalizować koszty ogrzewania. Ja jej nie znalazlem bo jej tam nigdy nie bylo w ilosciach ktore by komukolwiek szkodzily. Tej pary wodnej w styropian wlazlo tyle co kot naplakal. Wiercilem na wiosne, wiec tej wody tam powinno cos byc po zimie. Woda by tak szybko ze styropianu nie odparowala. Przeczysz sam sobie. W welne wilgoc wlazi jak nóż w masło. Jesli dzisiaj mam +2C i leje jak z cebra to welna nawet z zewnatrz dostanie pary wodnej. Jak jutro sie zrobi -10C to skropli toto momentalnie. I jak sam napisales, wiecej za nosniki energi trzeba zaplacic. Mokra izolacja to zadna izolacja. Dobra izolacja to taka, ktora wpuszcza jak najmniej wilgoci. To samo dotyczy welny jak i styropianu. Tylko ze styropian dramatycznie gorzej chlonie pare wodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 16.02.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) Nie wypadnie punkt rosy w styropianie, bo styropian reguluje ilość gazu jaki przez niego przenika. Działa jak reduktor, wełna wali całym przekrojem .. a na końcu stop. Styropian puszcza tyle, że to co wniknie .. ucieknie w takiej postaci jak wniknęło. Hm nie wiem jak mogę do Ciebie dotrzeć, ale spróbuje. Chyba słyszałeś o diagramie hx, jeżeli tak to popatrz w wykres przy temp. +300C, która spadnie do temp. -200C. Zobacz co się stanie z wilgotnością powietrza. A więc wilgotność w danej przestrzeni przy 200C wyn. ok. 50% to przy minus -200C będzie ok. 80% i wytrąci się WODA. I to się dzieje w Twoim styro. i co ano Paneczku styropian traci na swoich właściwościach izolacyjnych jak wyżej napisałeś. Zrób sobie mały eksperyment: weź kawałek styro. zważ a następnie zanurz w wodzie i po kilku dniach wyciągnij i zważ go. Napisałeś "bo styropian reguluje ilość gazu jaki przez niego przenika" co to oznacza? że Twój styro. jest inteligentny?. Wiesz dlaczego do przewodów centralnego ogrzewania z tworzyw sztucznych dano aluminium? bo jest materiałem gęściejszy od tworzywa i to aluminium jest zaporą do przenikania gazów, a przez Twój styro nie przenikają gazy? Nie ma idealnych materiałów to mnie uczono w szkole podstawowej, ale 7mio klasowej. Pozd. Janek ps.: jeżeli się mylę to skoryguj. Edytowane 16 Lutego 2016 przez 17jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.02.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Hm nie wiem jak mogę do Ciebie dotrzeć, ale spróbuje. Chyba słyszałeś o diagramie hx, jeżeli tak to popatrz w wykres przy temp. +300C, która spadnie do temp. -200C. Zobacz co się stanie z wilgotnością powietrza. A więc wilgotność w danej przestrzeni przy 200C wyn. ok. 50% to przy minus -200C będzie ok. 80% i wytrąci się WODA. I to się dzieje w Twoim styro. i co ano Paneczku styropian traci na swoich właściwościach izolacyjnych jak wyżej napisałeś. Zrób sobie mały eksperyment: weź kawałek styro. zważ a następnie zanurz w wodzie i po kilku dniach wyciągnij i zważ go. Napisałeś "bo styropian reguluje ilość gazu jaki przez niego przenika" co to oznacza? że Twój styro. jest inteligentny?. Wiesz dlaczego do przewodów centralnego ogrzewania z tworzyw sztucznych dano aluminium? bo jest materiałem gęściejszy od tworzywa i to aluminium jest zaporą do przenikania gazów, a przez Twój styro nie przenikają gazy? Nie ma idealnych materiałów to mnie uczono w szkole podstawowej, ale 7mio klasowej. Pozd. Janek ps.: jeżeli się mylę to skoryguj. Janie, a to co opisales nie dzieje sie w welnie? Dzieje i to wielokrotnym wiekszym stopniu przeciez. Wiec nie wiem czemu stosujesz to jako argument przeciw styropianowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.02.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) że Twój styro. jest inteligentny? nie że ma opór dyfuzyjny, którego nie ma wełna. stąd nie wniknie w niego taka sama ilość pary wodnej, jak w wełnę. Wełna nie stanowi bariery dla pary wodnej .. o może tak, to tak jak byś sam tynk zostawił i 10 cm szczelnej bańki powietrznej. Oglądnij z uwagą film, zobaczysz co dzieje się pod tynkiem, bo to nie wełna stanowi problem. A na samym końcu zwiększony opór dyfuzyjny. Jeszcze raz .. jedzie sto aut .. i jest pan styropian i pani wełna .. pan styropian sorry przepuszczę tylko 20 samochodów. Pani wełna mówi ty głupi styropianie .. biorę 100 a co mnie tam .. I jadą .. i nagle kolega tynk się pojawia na drodze .. mówi sory.. przepuszczam tylko 30 aut .. a wy 70 na złom .. a ile puścił kolega styropian ? 20 czyli miał zapas na 10 .. Owszem jeszcze kolegę tynk wspomaga zimno .. i od niego zależy czy to będzie 20 czy może na chwile korek i 15 .. a później znowu 30 . Sama wełna przyjmuje sto, sto wypuszcza .. to kolega tynk jest winny. Krucze kradnie czas to forum .. bez odbioru. Edytowane 16 Lutego 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.02.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 nie że ma opór dyfuzyjny, którego nie ma wełna. Wez kawalek styro i posiedz z nim w saunie. Zwaz. Potem wez kawalek welny posiedz w nim w saunie. Zważ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 16.02.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Ja jej nie znalazlem bo jej tam nigdy nie bylo w ilosciach ktore by komukolwiek szkodzily. Tej pary wodnej w styropian wlazlo tyle co kot naplakal. Wiercilem na wiosne, wiec tej wody tam powinno cos byc po zimie. Woda by tak szybko ze styropianu nie odparowala. Przeczysz sam sobie. W welne wilgoc wlazi jak nóż w masło. Jesli dzisiaj mam +2C i leje jak z cebra to welna nawet z zewnatrz dostanie pary wodnej. Jak jutro sie zrobi -10C to skropli toto momentalnie. I jak sam napisales, wiecej za nosniki energi trzeba zaplacic. Mokra izolacja to zadna izolacja. Dobra izolacja to taka, ktora wpuszcza jak najmniej wilgoci. To samo dotyczy welny jak i styropianu. Tylko ze styropian dramatycznie gorzej chlonie pare wodna. Zgadzam się z Tobą. Każdy materiał nasiąka w różnym stopniu i w zależności od warunków w jakich się znajduje. Piszesz że było tyle wilgoci co kot napłakał. Wiesz w krajach o wysokiej technice już nie stosują wymiarowania budynków w cm lecz mm ot taka jest mała a zarazem duża róznica. Pozdr. Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 16.02.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) Wez kawalek styro i posiedz z nim w saunie. Zwaz. Potem wez kawalek welny posiedz w nim w saunie. Zważ. Dlaczego Ty wtrącasz tutaj wełnę przecież piszemy o domu Twoich rodziców. Pozdr. Janek ps to nie do Ciebie ta odpowiedź była dla czołgisty. Przepraszam Edytowane 16 Lutego 2016 przez 17jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.02.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Wiesz w krajach o wysokiej technice już nie stosują wymiarowania budynków w cm lecz mm ot taka jest mała a zarazem duża róznica. Pozdr. Janek Ale co ma piernik do wiatraka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.02.2016 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Dlaczego Ty wtrącasz tutaj wełnę przecież piszemy o domu Twoich rodziców. Pozdr. Janek Dobra. Ja tam sie poddaje, bo zbaczamy na temat tego kto w jakiej czapce chodzi :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 16.02.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) PRZEPRASZAM!!! "JASTRZĄB " POST nr.: 47 był przeznaczony dla czołgisty. Pozdrawiam Janek Edytowane 16 Lutego 2016 przez 17jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 16.02.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Ale co ma piernik do wiatraka? chodzi o tego kota co napłakał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 16.02.2016 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 nie że ma opór dyfuzyjny, którego nie ma wełna. stąd nie wniknie w niego taka sama ilość pary wodnej, jak w wełnę. Wełna nie stanowi bariery dla pary wodnej .. o może tak, to tak jak byś sam tynk zostawił i 10 cm szczelnej bańki powietrznej. Oglądnij z uwagą film, zobaczysz co dzieje się pod tynkiem, bo to nie wełna stanowi problem. A na samym końcu zwiększony opór dyfuzyjny. Jeszcze raz .. jedzie sto aut .. i jest pan styropian i pani wełna .. pan styropian sorry przepuszczę tylko 20 samochodów. Pani wełna mówi ty głupi styropianie .. biorę 100 a co mnie tam .. I jadą .. i nagle kolega tynk się pojawia na drodze .. mówi sory.. przepuszczam tylko 30 aut .. a wy 70 na złom .. a ile puścił kolega styropian ? 20 czyli miał zapas na 10 .. Owszem jeszcze kolegę tynk wspomaga zimno .. i od niego zależy czy to będzie 20 czy może na chwile korek i 15 .. a później znowu 30 . Sama wełna przyjmuje sto, sto wypuszcza .. to kolega tynk jest winny. Krucze kradnie czas to forum .. bez odbioru. dlatego stosuje się membrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meon 21.02.2016 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Witam,byłem u znajomego, który handluje styropianem. Ceny cenami, jednak odradzał mi XPS na ocieplenie fundamentów, pokazał mi styropian który się nazywa: Expert Derm. Zapomniałem jaka firma go produkuje, powiedział że nie wchłania on wody, i dodatkowo był twardy. Jest tańszy, powiedział mi że nie ma sensu przepłacać za XPS.Co do samego ocieplenia, to zauważyłem że fundamenty mam ok 4cm szersze od ścian. Będzie dobrze, jak ocieplę fundamenty 5cm styro, a ściany 15 grafitem? Nie będzie to jakiś mocny mostek termiczny?Nie wiem czy podkuwać troszeczkę fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meon 23.02.2016 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Podbijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts