Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zimno w domu

Marek860614

Recommended Posts

witam wszystkich mam pytanie posiadam dom o powierzchni 120 m2 z czego połowa ogrzewana jest grzejnikami a reszta to ogrzewanie podłogowe dom jest nie ocieplony i próbuje go ogrzać piecem ogniwo eko plus 16.ogrzewanie podłogowe chodzi na osobnej pompie i ma swój termometr. a grzejniki grzeje osobna pompa i tez ma osobny termometr no i teraz mam takie pytanie grzeje juz trzy miesiące na polskim eko groszku i spalilem juz trzy tony dobrze się spala ale piec nie daje rady nagrzac domu i samego sobie jaki jest problem czy ktoś pomoże?

ogrzewanie podłogowe jest puszczone przez zawor trojdrozny i idzie 35 stopni na podloge. a na grzejniki idzie tyle co jest na piecu jak skrece grzejniki termostatami na jedynkę lub na dwójkę to wtedy dopija do swojej zadanej temperatury a jak odkrece termostaty to spada do 48-52 i wyżej nie jest wstanie na bić. budynek w tamtym roku postawiony .

ogrzewanie podłogowe jest puszczone przez zawor trojdrozny i idzie 35 stopni na podloge. a na grzejniki idzie tyle co jest na piecu jak skrece grzejniki termostatami na jedynkę lub na dwójkę to wtedy dopija do swojej zadanej temperatury a jak odkrece termostaty to spada do 48-52 i wyżej nie jest wstanie na bić. budynek w tamtym roku postawiony .

Mieszkasz w tym domu już , czy go wykańczasz ? Jaką masz temperaturę w pomieszczeniach mieszkalnych ?

• 11 months później...
Witam kiedyś pisałem o problemie ogrzania domu odpisywaliscie że dom jest nie ocieplony i że jest nowo postawiony. Teraz mam dom już ocieplony w domu jest ciepło ale pięć cały czas pracuję naj większa jego temperatura to 53 stopnie mimo tego że mu ustawiłem że ma nie spadać po niżej 55 stopni cały czas mi się wydaje że on nie pracuje tak jak trzeba spala mi od 25 do 30 kg na dobe.

Skoro spalasz 25-30kg na dobę, to kocioł pracuje ze średnią mocą 7, no może maksimum 8kW. To tak orientacyjnie. Czyli pracuje na 50% swoich możliwości, bo sam napisałeś, że masz 16kW. Czy podawałeś ten fakt swojemu serwisowi? W poprzednim roku padło pytanie o sterownik Twojego kotła, ale nie podjąłeś tematu. Może dałbyś radę sam zmienić jego ustawienia, oczywiście po zrozumieniu co to jest, jak działa i jakie parametry można zmieniać. Ciekawe też, czy masz krótki obieg wody przy kotle, umożliwiający utrzymanie temperatury wody powrotnej kotła i temperatury całego kotła?

Poszukaj na forum, na pewno już ktoś męczył ustawienia w sterowniku Ecoal.

Według internetu sterownik ma cztery tryby pracy. Trzy tryby dla podajnika: od automatycznego do w pełni ręcznego, i czwarty tryb do spalania na ruszcie awaryjnym.

https://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/o-sterowaniu-kotlem/co-potrafi-ecoal/