Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który styropian wybrać

WLT

Recommended Posts

Witam

Chciałabym się poradzić, który z przedstawionych niżej styropianów będzie lepszy.

Mam do wyboru styropian grafitowy Termoorganika Galaxy Fasada 0,033 i styropian grafitowy Swisspor fasada 0,033.

Cena obydwu bardzo zbliżona. Generalnie zależy mi na jakości.

Ściany wykonane z Porothermu 30, planujemy na to dać 15 cm izolacji.

Proszę doradźcie który ze styropianów jest lepszy jakościowo oraz czy jest to wystarczająca izolacja. Dom będzie grzany gazem.

O termoorganice czytałem, że płyty niezbyt równe są. Ale może już to zmienili.

Ja osobiście dodałbym jeszcze 5cm. W wydatkach będą to grosze. Wtedy możesz kupić np 2x10cm i na zakładkę. Lub 20cm z fazą . Ja osobiście żałuję, że w starym domu nie dałem więcej styropianu. Pogrubianie teraz to robota od nowa i koszty od nowa:(

Dziękuję za odpowiedź :)

Właśnie zastanawiałam się czy 50 cm ściany to nie za dużo.. :D

O termoorganice też czytałam opinie, ze płyty zdarzają się krzywe, dlatego szukam opinii bardziej aktualnych.. :)

W sumie cenowo te dwa styropiany się nie różnią, bardziej chodzi mi o jakość.

O termoorganice czytałem, że płyty niezbyt równe są. Ale może już to zmienili.

Ja osobiście dodałbym jeszcze 5cm. W wydatkach będą to grosze. Wtedy możesz kupić np 2x10cm i na zakładkę. Lub 20cm z fazą . Ja osobiście żałuję, że w starym domu nie dałem więcej styropianu. Pogrubianie teraz to robota od nowa i koszty od nowa:(

na elewacjach 2 warstwy generalnie sa bledem.. przy nowo docieplanych budynkach.

sa rozwiazania do "docieplenia docieplonych obiektow" ale wiaze sie to z dodatkowym - podwojnym kolkowaniem i nie zawsze mozna tak zrobic.

prostosc plyty nie zalezy tak na dobra sprawe od producenta....

u kazdego trafiaja sie "banany" i lodki, i trapezy...

troche loteria.

Styropian elewacyjny czesciej jest prosty zima.

True Story.

W takim razie rozumiem, że nie ma co się skupiać na tym który jest lepszy, bo obydwa wypadają dobrze? :)

nie do konca... czesciej prosty bedziesz mial w Austrotherm, Knauf, Termoorganika niz w jakims noname... ale wybor topowych producentow nie gwarantuje w 100% prostych i rownych plyt.

po prostu rzadziej zdarzaja sie wpadki.

Ok, dziękuję :) Skupiamy się raczej na w/w producentach aniżeli na lokalnych wyrobach.. :)

Jeszcze jedno pytanie. Jeżeli bralibyśmy płyty o grubości 20 cm, to można wziąć styro np. Austrotherm 0,038? czy lepiej zostać przy którymś z wcześniej wybranych?

Edytowane przez WLT

Dzień dobry chciałbym zasięgnąć informaci mieszkam w domu z lat 60-tych i chciałbym ocieplić strop na strychu i po ociepleniu zrobić pomieszczenia mieszkalne oraz ocieplić podłoge w pokojach bo ciągnie a mam na wylewce połorzoną podłoge na legarkach podpowie mi ktoś jak mam to zrobić ?

To i ja dołączę się z dwoma pytaniami.

1. Ocieplenie podłogi na gruncie, w projekcie jest 15cm EPS 100 nieokreślonego za to lambda (i ogrzewanie podłogowe). Chciałem dać 20cm, ale niestety teraz już się nie da. Dlatego stwierdziłem, że dam styropian o lepszym lambda.

I tu problem, bo te 0,031 są zazwyczaj dużo gorsze wytrzymałościowo (TermoOrganika tylko EPS60, Austrotherm EPS80), poza Swissporem, który niby jest EPS100, ale też mocno odstaje ceną (+50%).

Inwestować w Swisspora, czy wystarczy Austrotherm 0,031 EPS80, czy też dać jednak biały EPS100 0,036-0,037 ?

2. Ocieplenie stropu pomiędzy parterem a poddaszem użytkowym - w projekcie EPS-T, czyli akustyczny. Warto dać taki, czy tak jak mnie namawiają znajomi budowlańcy po prostu zwykły EPS100?

Pozdrawiam

Michał

Gość grend

.......namawiają znajomi budowlańcy - po 100 można normalnie chodzić a po akustycznym to już zdecydowanie nie - kolejna filozofia robola.

Po co daje się styropian akustyczny ? aby na nierównej podłodze nie powstały pudła rezonansowe...

JA równałem podłogi - dałem 3 cm akustyka i 3 cm EPS100 - nie napisze że to jest najlepsze rozwiązanie bo ja tak mam ... bo nie wiem

Kwestia podłogi na parterze ?????

Jaka jest różnica miedzy styropianem na elewacji a na chudziaku ????

Styropian elewacyjny ma kontakt z temeraturami nawet ponizej 20 stopni a ten na chudziaki najniższą - około 3 stopni w PLUSIE

T

I tu problem, bo te 0,031 są zazwyczaj dużo gorsze wytrzymałościowo (TermoOrganika tylko EPS60, Austrotherm EPS80), poza Swissporem, który niby jest EPS100, ale też mocno odstaje ceną (+50%).

Inwestować w Swisspora, czy wystarczy Austrotherm 0,031 EPS80, czy też dać jednak biały EPS100 0,036-0,037 ?

Przyłączam sie do pytania o tego Swisspor z lambdą 0,030 EPS 100. Cena duuużo wyższa od styropianu 0,036. Warto tego swisspora biorąc pod uwagę, że jest miejsce na 15cm ocieplenia na podłodze?

Gość grend
Przyłączam sie do pytania o tego Swisspor z lambdą 0,030 EPS 100. Cena duuużo wyższa od styropianu 0,036. Warto tego swisspora biorąc pod uwagę, że jest miejsce na 15cm ocieplenia na podłodze?

jak ktoś tobie napisze ze brac do weźmiesz ???