Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przeliczyć fundamenty ?

Marcin_G

Recommended Posts

Takie rzeczy liczy się po powierzchni ściany, a nie według objętości.

Bloczek miał mieć 25 cm szerokości, te nowe mają po 24 cm, wypada się zapytać kierownika czy zgadza się na zamianę?

Wtedy 0,37 x 0,12 to powierzchnia boczna bloczka, więc 0, 0444 m2. Na 1 m2 przypada 1/0.0444 = 22,52 bloczka, policzyć powierzchnię, pomnożyć, wziąć jakąś rezerwę na straty, ale o to można zapytać u sprzedawcy.

Wyjdzie bardzo podobnie, jak pisze SO-JER, ale chodzi o zasadę, tak samo się liczy cegły i bloczki, a producent zazwyczaj podaje liczbę bloczków na 1m2 powierzchni.

No, chyba że to ne ma być ściana na jedną cegłę, a ma być postument pod pomnik czy inne takie cudo, wtedy po objętości jak najbardziej.

Budujesz Anitę i masz taki dziwny wymiar? U mnie 38x24x14. Można było też 38x24x12, ale bardziej opłaca się z większych robić. 47m3 jest wg projektu czy kosztorysu, bo jak kosztorysu to lepiej samemu policzyć:) Ja już miałem z tym przeboje:) Edytowane przez dziennikBudowy

• 2 weeks później...

Jeśli bloczek ma wymiar 38x24x14 (standardowy wymiar bloczka betonowego) to wyliczamy powierzchnię ściany 40x16 (2 cm zaprawy murarskiej) więc daje nam to 0,064 m2 pow. ściany. Info od murarza, co również potwierdza mój kierownik budowy.

Przykładowo jeśli ściana fundamentowa ma wysokość 96 cm daje nam to 6 warstw bloczka. A ile potrzeba szt. to musimy mieć projekt przed sobą i przeliczyć wg. wymiarów fundamentów.