trzciniak61 26.01.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Witam forowiczów.Od kilku miesięcy intensywnie śledzę wszystkie informacje dotyczące PC. Mieszkam w domku z 2002 roku o izolacji dobrej, powierzchnia podług 140 m. Za siłownie służy piec miałowy który współpracuje z 13 kaloryferami , którego żywot jakby nie patrzyć dobiega końca, czyli czeka mnie inwestycja. Nie jestem przekonany czy PC pow-woda np. 9kW zabezpieczy funkcjonowanie cieplne dla budynku. Obecnie 4 tony miału pokrywają w 100% zapotrzebowanie na CO i CWU w skali całego roku. Posługując się obliczeniami z wartości opałowej paliwa średnia moc z jaką pracuje piec to ok. 4 kW.Bardzo proszę osoby mające własne doświadczenia w zakresie zastosowania powietrznych PC o doradzenie czy warto wchodzić w ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korzeń1719512274 26.01.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Teoretycznie PW da radę, ostatnio moja na sprężarce wykręciła prawie 58 stopni ładując CWU. Pytanie tylko za ile? Przy PW niskotemperaturowej łnajkorzystniej jest mieć podłogówke. Można też pójść w PW wysokotemperaturową, ale jej koszt zakupu jest dwa razy większy. Gruntowa będzie tańsza w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trzciniak61 28.01.2016 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Muszę spróbować pociągnąć temat, ludzie tylko lukają i nic. Dziekuję koledze Korzeniowi za post - ale chyba niezachęcający. Pytasz za jaki koszt. Znajomi mają ogrzewanie na olej opałowy, domek ok 100m i średni koszt roczny to około 8000 PLN. Dla mnie dopuszczalny koszt myślę około 3000 PLN. Edytowane 28 Stycznia 2016 przez trzciniak61 ort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roker 28.10.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Troszkę odgrzeję kotleta. jestem nowy i nie do końca jeszcze wszystko wiem o PC.Powiedźcie mi drodzy użytkownicy PC niskotemperaturowych, jak to jest z ciepłą wodą w kranie (CWU?) skoro macie je na 35-40stopni, a do prysznicu, umycia rąk przydałoby się mieć cieplejszą wodę? dogrzewacie ekstra grzałkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 28.10.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Ale 35C to puszczasz w podłogę.PC potrafią dojeżdżać z CWU do wyższych temperatur 50-60C, więc spokojnie wodę w zasobniku zagrzejesz.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.10.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Troszkę odgrzeję kotleta. jestem nowy i nie do końca jeszcze wszystko wiem o PC. Powiedźcie mi drodzy użytkownicy PC niskotemperaturowych, jak to jest z ciepłą wodą w kranie (CWU?) skoro macie je na 35-40stopni, a do prysznicu, umycia rąk przydałoby się mieć cieplejszą wodę? dogrzewacie ekstra grzałkami? Już kiedyś to pisałem,pompa ma dwa osobne tryby pracy na c.o i cwu z różnymi temp.zasilania. Cwu możesz zagrzac do 57st.C,mi wystarczy 300l grzane do 46st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roker 28.10.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 A podgrzewanie CWU uruchamia dodatkowe grzałki czy dalej wszystko generuje jedynie pompa? Chodzi mi o zużycie energii? Jestem przed budową,nie ma jeszcze projektu ale chce wszystko zawczasu wyjaśnić sobie. Może mi też ktoś podpowiedzieć jaką pompę dobrać pod domek 120m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.10.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 A podgrzewanie CWU uruchamia dodatkowe grzałki czy dalej wszystko generuje jedynie pompa? Chodzi mi o zużycie energii? Jestem przed budową,nie ma jeszcze projektu ale chce wszystko zawczasu wyjaśnić sobie. Może mi też ktoś podpowiedzieć jaką pompę dobrać pod domek 120m2 ? Wszystko bez grzałek,sama pompa grzeje. Najpierw zrób OZC,dowiesz się jakie dom posiada obciążenie cieplne i pod ten wskaźnik dobiera się moc grzewczą pompy,chyba,że znasz to szukaj już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roker 03.11.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 OK dzięki za odpowiedź, wiem już od czego zacząć. Tylko co oznacza skrót OZC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.11.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 OK dzięki za odpowiedź, wiem już od czego zacząć. Tylko co oznacza skrót OZC ? http://pl.sankom.net/programy/audytor-ozc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 03.11.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Obliczenie zapotrzebowania na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 03.11.2016 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Witam!Jak już zrobisz OZC to dopasuj do niego moc urządzenia - interesuje Cię powietrzna pompa ciepła, tak? Słusznie, jak nowy domek to uciekajmy od paliw stałych! Przegląd rozwiązań wykorzystanych w powietrznych pompach ciepła firmy Viessmann znajdziesz TUTAJMamy zarówno wersję monoblok jak i split (jednostka zewnętrzna+wewnętrzna). Jeśli masz jakieś pytania co do samych urządzeń, oferowanej przez nas gwarancji czy serwisu - jestem do dyspozycji! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roker 07.11.2016 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 dziękuję za odpowiedzi.Napewno będę zadawał tu pytania a w międzyczasie będę się doszkalał na forum. Panie Konsultancie Viessmana - na pewno będę się pytał o ofertę jak tylko będę miał już konkretny projekt wybrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 07.11.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 dziękuję za odpowiedzi. Napewno będę zadawał tu pytania a w międzyczasie będę się doszkalał na forum. Panie Konsultancie Viessmana - na pewno będę się pytał o ofertę jak tylko będę miał już konkretny projekt wybrany. Śmiało pytaj - sam jestem początkujący i od paru miesięcy ogrzewam 200m.kw. pompą SmartHeat na śląsku. Brałem pod uwagę też VIESSMANNA - ale różnica w cenie urządzenia nie uzasadniała tylko "znanej marki na masce". Niemniej urządzenia fajne - i na stronie WWW można oglądać przykładową instalację. Pytaj - jak coś będę wiedział to się podzielę. Jest na forum parę osób które sporo wiedzą i chętnie się dzielą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.11.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 dziękuję za odpowiedzi. Panie Konsultancie Viessmana - na pewno będę się pytał o ofertę jak tylko będę miał już konkretny projekt wybrany. A więc polecam się na przyszłość warto zacząć się interesować instalacją grzewczą już na etapie projektu! później realizacja jest dużo łatwiejsza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roker 09.11.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 dzięki z góry za pomoc!!True0man widzę, że jesteśmy tych samych okolic więc może nawet pomożesz bardziej niż myślisz. Odezwę się na PRV może doradzisz też w firmach które brać.Obecnie rozważam temat pompy ciepłe plus ścienne panele grzewcze (się okazało że znalazłem przez przypadek bardzo ciekawe rozwiązanie ale nie podaję tu linka by nie robić kryptoreklamy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.11.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Brałem pod uwagę też VIESSMANNA - ale różnica w cenie urządzenia nie uzasadniała tylko "znanej marki na masce". Niemniej urządzenia fajne - i na stronie WWW można oglądać przykładową instalację. Cenna to tylko jeden z czynników i jest ona związana z nowoczesnymi funkcjami, dostosowanymi do potrzeb inteligentnego sterowania. Ponad to mamy różne pompy i różne modele, generacje, które oczywiście istotnie wiążą się z różnicami w cenie. Będę wdzięczny jeśli podasz mi swój model pompy, którą zastosowałeś u siebie. dzięki z góry za pomoc!! Obecnie rozważam temat pompy ciepłe plus ścienne panele grzewcze (się okazało że znalazłem przez przypadek bardzo ciekawe rozwiązanie ale nie podaję tu linka by nie robić kryptoreklamy). Jeśli już się na coś zdecydujesz konkretnego polecam skorzystać z bezpłatnej profesjonalnej wyceny(TUTAJ). Pamiętaj, że zawsze można starać się o dodatkowy rabat u autoryzowanego dystrybutora. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 10.11.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Też myślałem o Viessmanie, ale cena 45 tys. za 9,5 kW pompę to sorry, ale dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 11.11.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 A ja kupiłem Viessmanna z montażem za 23 tys....Po oferty na takie instalacje powinno sie udawać osobiście, nie przez internet.Moje internetowe wyceny tez były wysokie, nawet z tego salonu w którym kupiłem.Myślę że takich pytajacych maja kilkunastu dziennie i wiedzą że nic z tego nie będzie. Ktoś kto chce wydać kilkadziesiąt tysięcy traktuje sprawe powaznie i i chce sie upewnic, rozwiac watpliwosci poprzez rozmowe w 4 oczy. Ja tak zrobiłem i okazało sie ze oferta była zupełnie inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.11.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 (edytowane) Muszę spróbować pociągnąć temat, ludzie tylko lukają i nic. Dziekuję koledze Korzeniowi za post - ale chyba niezachęcający. Pytasz za jaki koszt. Znajomi mają ogrzewanie na olej opałowy, domek ok 100m i średni koszt roczny to około 8000 PLN. Dla mnie dopuszczalny koszt myślę około 3000 PLN. 3000 zł = 15 metrów drewna Na taki dom zużyjesz góra 5 metrów na rok Wystarczy piecyk kominkowy grzejący wodę do c.o. i c.w.u. Edytowane 11 Listopada 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts