Brunoxp 26.01.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Witam, mam dom w stanie surowym otwartym posadowiony na żelbetowej płycie fundamentowej a ta na 30cm Xps. Całość posadowiona płytko (60cm). Dookoła opaska przeciw-wysadzinowa (szer 1m) i odwadniająca. Zgodnie z projektem przeprowadziłem pod płyta rurę do przyłącza wodnego fi 32 od pomieszczenia gospodarczego(przepust) do wschodniej ściany i na zewnątrz domu (dl ok 6m). Dodatkowo takim samym przekrojem wyprowadziłem dodatkowa rurę do zasilania ogrodu w kierunku polnocno-zachodnim o dl ok 2m. Wszystko wykonane zgodnie z projektem przed zalaniem betonem. Zachciało mi się wody i dostałem warunki przyłączenia. Zadzwoniłem do projektanta w RPWiK celem obgadania szczegółów i dowiedziałem się ze tak być nie może !! Wg niego przyłącze (przepust) powinno być wyprowadzone z pomieszczenia graniczącego ze ściana zewnętrzna domu. Moje pomieszczenie gospodarcze jest przy ścianie zewnętrznej ale jest osłonięte nieogrzewanym garażem(tez na płycie fundamentowej) Mówił tez ze rura z woda nie może pod fundamentem być dłuższa niż 1,5m tzn nie powinna wchodzić na rzucie z góry na głębokość 1,5 w głąb domu. Argumentował to tym ze jeśli pęknie rura pod fundamentem to nie będzie możliwości naprawienia tego bo nie da się podkopać pod fundament. Powiedział tez ze jeśli zaprojektuje inaczej to nie przejdzie podczas uzgodnienia. Czy to co mówił projektant RPWiK jest prawda? Jaka jest duza szansa na pękniecie rury fi 32 PCV kupionej w markecie budowlanym? Jakie rozwiązania proponujecie jeśli musiałbym zmienić lokalizacje wejścia wody do budynku? Czy można wejść przez ścianę zewnętrzna nad fundamentem i jak to osłonic żeby nie zamarzło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 26.01.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Przede wszystkim najpierw trzeba było uzyskać warunki przyłączenia do wody. U mnie w Michalowie Reginowie w warunkach jest zapis, że ta ich skrzynka z wodomierzem wewnątrz domu nie może być dalej niż 1.5m od przepustu. Skoro robiles zgodnie z projektem domu jak rozumiem to moim zdaniem błąd popełnił ten, który projektował tą część w projekcie. Powinien się orientować w przepisach trochę lub wykazać się minimum intuicji. Ja zrobiłbym najprościej tak: uderzył do jakiegoś projektanta od przyłączy i pogadać z nim jak on by to widział i zdał się na niego. Kombinowanie z powiedzmy odstępstwem od warunków przyłączenia może nieść ze sobą przykre skutki. Patrząc na Twój dom.... wygląda zupełnie jak u mnie. Wodę mam w przepuście pod wjazdem do garażu i 1.3m od ściany wodomierz. Kotłownie mam tak jak u Ciebie. Edytowane 26 Stycznia 2016 przez winston Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 26.01.2016 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 mam warunki:-wodomierze główne zamontowane w budynkach winny znajdować się w piwnicy lub na parterze, w łatwo dostępnym miejscu, pomieszczeniu zabezpieczonym przed zalaniem woda, zamarzaniem oraz dostępem osób niepowołanych. Wodomierze w budynkach należy zamontować do 1,5 m za pierwsza ściana budynku na konsolach... U mnie jest 10 cm za pierwsza sciana budynku, tylko ten garaż...I nic nie ma o przepustach w płycie fundamentowej ( nie mam ścian fundamentowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwa 26.01.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Ja jestem projektantem i z tego co widzę, chciałeś mieć wodomierz w pomieszczeniu kotłowni. Wszytsko byłoby dobrze, jakby rura wodna wchodziła do pomieszczenia kotłowni z zewnątrz. Warunki techniczne są prawidłowe. W tym przypadku możesz jedynie umieścić wodomierz w studzience wodomierzowej na terenie działki i dalej od studzienki iść przewodem w kierunku budynku do połaczenia z tą położoną już rurą. Tylko zwiększy ci sie koszt o studzienke wodomierzową -jaka ma być powinni powiedzieć w RWiK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 27.01.2016 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) teraz widzę ze rozchodzi się tylko o wodomierz, studzienka nie będzie problemem. Dzisiaj będę omawiał szczegóły z wybranym projektantemdzięki za odpowiedz w temacie, którego naprawdę nie znalazłem nigdzie na necie Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Brunoxp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts