nikt ważny 30.01.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Oj kolego. Jak bardzo się mylisz Też sie uśmiałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 31.01.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 grend już pytałem o taki montaż w wątku o ciepłym montażu i nikt się nie wypowiedział na ten temat: Powiedzcie co tam jest źle zamocowane? xps dochodzi do boków okna a szczeliny wypełni pianą, można by dorzucić taśmy zewnętrzne i wewnętrzne. Jeszcze jakby je ustawić dołem na ciepłym parapecie czy xps-ie to już byłoby całkiem "ciepło" Jaka jest różnica w cenie między takim montażem a montażem w warstwie ocieplenia z użyciem konsol np. Knelsen? Przy założeniu, że w obu przypadkach stosujemy wymagane taśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 31.01.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 wlasnie brak tego na czym chcesz oszczędzić a mianowicie konsol które będą prawidłowo trzymały okno w otworze bo poza tym niczym się nie różni tylko tak trudno to pojąć w tamtym wątku i trzeba pisać kolejny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 31.01.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Oj kolego. Jak bardzo się mylisz Wy się za to nie mylicie wcale - padły hasła że po 2 latach okna będą się nadawać na śmietnik przez taki montaż a rzeczywistość pokazuje że po 7 latach wszystko gra:bye: Cuda, normalnie cuda:lol2: Bazylikę jakąś na miejscu tego domu trzeba postawić bo to przecież niemożliwe - toż to przeczy Waszym nieomylnym teoriom:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 31.01.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 wlasnie brak tego na czym chcesz oszczędzić a mianowicie konsol które będą prawidłowo trzymały okno w otworze bo poza tym niczym się nie różni tylko tak trudno to pojąć w tamtym wątku i trzeba pisać kolejny? Więc po jakim czasie moje okna mają się obluzować? Ktoś z atakujących moje wypowiedzi napisał że po 2 latach będą problemy. W praktyce u znajomego po 7 latach jest ok Rozumiem więc że skoro teoria się nie sprawdziła to teraz trzeba wydłużyć czas i napisać że po 10-15 latach będą problemy z tego tytułu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 31.01.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Więc po jakim czasie moje okna mają się obluzować? Ktoś z atakujących moje wypowiedzi napisał że po 2 latach będą problemy. W praktyce u znajomego po 7 latach jest ok Rozumiem więc że skoro teoria się nie sprawdziła to teraz trzeba wydłużyć czas i napisać że po 10-15 latach będą problemy z tego tytułu? Nie, nie rozumiesz Skoro są osoby przeświadczone o wyższości swoich decyzji nie należy z nimi prowadzić jakiejkolwiek dyskusji bo nie ma ona sensu Tym bardziej że sąsiad ma 7 lat, ja mam 2 lata więc jakie argumenty mogą mnie przekonać że mam źle - żadne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 31.01.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 wlasnie brak tego na czym chcesz oszczędzić a mianowicie konsol które będą prawidłowo trzymały okno w otworze bo poza tym niczym się nie różni tylko tak trudno to pojąć w tamtym wątku i trzeba pisać kolejny? Ok. To jeszcze dopytam. Ile takich konsol montuje się na 1mb okna? Ile kosztuje taka konsola? Znając to trzeba będzie odjąc koszt XPS na 1mb, koszt tradycyjnych mocowań i teoretycznie powinna wyjść różnica w cenie. Pytam, bo najprawdopodobniej w tym roku będę montował okna i chciałbym się dowiedzieć, czy warto "optymalizować" koszt montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 31.01.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Nie, nie rozumiesz Skoro są osoby przeświadczone o wyższości swoich decyzji nie należy z nimi prowadzić jakiejkolwiek dyskusji bo nie ma ona sensu Tym bardziej że sąsiad ma 7 lat, ja mam 2 lata więc jakie argumenty mogą mnie przekonać że mam źle - żadne Rozumiem. I gwarantuję że nie twierdzę że "mój" sposób jest najlepszy. Zdaję sobie sprawę że systemy "droższe" które tak zachwalacie są jak najbardziej dobre - w końcu inżynierowie siedzieli nad tym i obliczali wszelkie siły. Ja nie liczyłem "swojego" sposobu, ale porównałem go do standardowego - tyle że z dodaniem warstw XPS. A skoro klocek postawiony na XPS o wymiarach 3x6cm potrafi przenieść obciążenie 54 kg - tyle co waży całe okno i nie spowoduje on ugięcia XPS to ja nie widzę błędu. W innym wątku spieramy się o temp na ścianie wewnętrznej i mostki cieplne, które Ty za bardzo ignorujesz w dzisiejszym świecie gdzie dąży się do jak najmniejszego zapotrzebowania na ciepło. Jest tam zadanie - oblicz temp to podyskutujemy dalej. Potem chętnie obliczę jak się ma siła (którą powoduje skrzydło zaczepione z jednej strony okna), która działa na boczny klocek 3x5cm oparty o XPS. Jeśli oczywiście Ty też to zrobisz Umowa stoi? Edytowane 31 Stycznia 2016 przez drapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 31.01.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 ....W innym wątku spieramy się o temp na ścianie wewnętrznej i mostki cieplne, które Ty za bardzo ignorujesz w dzisiejszym świecie gdzie dąży się do jak najmniejszego zapotrzebowania na ciepło. .... Pokaż mi miejsce gdzie IGNORUJĘ oszczędność energii? Udowadniam tylko niektórym #$%^&* że mostek cieplny, którego w KONKRETNEJ sytuacji tamtego wątku nie sposób uniknąć nie oznacza OGROMNYCH strat i PROBLEMÓW Patrząc Waszym tokiem rozumowanie , surgi dał pod skrzynkę tylko 9 cm przy całości ponad ocieplenia 20 - też zrobił tam MOSTEK CIEPLNY Jarzysz w końcu o co chodzi czy dalej będziesz się czepiał i podawał niewypowiedziane przeze mnie słowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 31.01.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 XPS - ma ugięcie 3% w ciągu 50 lat, jeżeli jest obciążone przy max wytrzymałości. Postawienie okna można "analizować" , ale XPS po bokach i na górze to szukanie dziury w całym. Na zdjeciu jakoś nie przypominam sobie że okno stało na XPSie. Cały czas czekam na odpowiedź na sondaż. Na pierwszy dam już odpowiedź - jest to montaż według ścisłych wytycznych inwestora. Kto jest inwestorem1. Heniu budujący kurnik2. Wiesiek który buduje szeregowce3. Duży developer4. Międzynarodowy koncern o sumie kapitałów ponad 10 mld EURO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Pokaż mi miejsce gdzie IGNORUJĘ oszczędność energii? Udowadniam tylko niektórym #$%^&* że mostek cieplny, którego w KONKRETNEJ sytuacji tamtego wątku nie sposób uniknąć nie oznacza OGROMNYCH strat i PROBLEMÓW Patrząc Waszym tokiem rozumowanie , surgi dał pod skrzynkę tylko 9 cm przy całości ponad ocieplenia 20 - też zrobił tam MOSTEK CIEPLNY Jarzysz w końcu o co chodzi czy dalej będziesz się czepiał i podawał niewypowiedziane przeze mnie słowa ? Napisałem kolego że dałem 9cm ecotermu o lambdzie 0,023 co przy 22cm styro o lambdzie 0,031 w mojej ścianie daje różnice ale : 9cm ecotermu to R=3,9 a U=0,25 5mm aerożelu ro R=0,35 a U=2,8 dostrzegasz różnicę ? ponad 10 krotna ?? No ale to TY 20 lat montujesz okna i wiesz lepiej. PS. moja ściany 3 W ma U ok 0,12 czyli 2 razy mniej niż to 0,25 ale nie 20 tak z Twoim 5mm aerożelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 01.02.2016 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Rozumiem. I gwarantuję że nie twierdzę że "mój" sposób jest najlepszy. Zdaję sobie sprawę że systemy "droższe" które tak zachwalacie są jak najbardziej dobre - w końcu inżynierowie siedzieli nad tym i obliczali wszelkie siły. A wiesz dlaczego my monterzy/sprzedawcy tak krytykujemy twój sposób? Ponieważ XPS nie jest materiałem konstrukcyjnym i nie nadaje się do przenoszenia obciążeń. Ponadto twój montaż jest niezgodny z każdą (tą którą miałem okazje czytać) instrukcją montażu producentów okien oraz ze znanymi mi instrukcjami montażu instytutów budowlanych.A zgodnie z prawem mamy obowiązek montować okna zgodnie z instrukcjami. W razie problemów z oknami możesz spokojnie iść do sądu i wygrasz sprawę, pomimo, że pomysł montażu był twój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 01.02.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Ponieważ XPS nie jest materiałem konstrukcyjnym i nie nadaje się do przenoszenia obciążeń. eh....brak słów po prostu.. a więc po co producenci XPS podają jego wytrzymałość na ściskanie? Dlaczego na XPS robione są płyty fundamentowe na których spoczywa dom ważący ponad 150 ton? XPS doskonale nadaje się do przenoszenia obciążeń - obciążeń które nie spowodują jego ugięcia a to już możesz znaleźć na stronach poszczególnych producentów XPS. A skoro okno nie wytworzy większych nacisków to jak XPS może się ugiąć pod naporem okna? Czekam na odpowiedzi kolego - zacznijcie (wy atakujący) na nie sensownie odpowiadać a nie odwracać kota ogonem. Więc Brass - pomyśl trochę przed napisaniem odpowiedzi no i czekam na Twoje odpowiedzi na wyżej zadane pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 01.02.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Tu nie chodzi o to jakie obciążenia może przenosić XPS, ale o to, że sposób montażu proponowany przez ciebie jest niezgodny z wymienionymi przeze mnie dokumentami. Montaż inny niż zalecany przez producenta lub ITB jest wykonywany na własne ryzyko. Ja wykonuje takie rzeczy tylko po wcześniejszym pisemnym oświadczeniu inwestora, że jest to jego pomysł i bierze za niego odpowiedzialność. I być może twoje argumenty o wytrzymałości XPS są słuszne, ale w dyskusji o poprawności montażu okien nieistotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 01.02.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) A w zaleceniach producentów jest gdzieś napisane "czarne na białym" że nie wolno opierać okna na XPS? Bo ja nie znam tych całych "papierów".Czy może jest to tylko nadinterpretacja wszystkich atakujących tu "mój" sposób? Że skoro tego sposobu nie przedstawia producent to traktujecie to jako niepoprawność?Wiem tylko w jakich miejscach mają być stosowane klocki podporowe/dystansowe - wstawiali to nawet w tym wątku inni forumowicze.Brass - wstaw więc te zalecenia producenta, chętnie je przeczytam. W zaleceniach ITB odnośnie montażu okien nie ma nic takiego o czym tak głośno krzyczycie.Mało tego - jest nawet napisane że klocki montażowe mogą być wykonane z twardego EPS - a przypomnę że XPS jest jeszcze twardszy...12 strona tego pliku:http://www.itb.pl/files/itb/instrukcja_okna_drzwi.pdf Więc wychodzi na to że "mój" montaż jest jak najbardziej prawidłowy bo ITB nic nie mówi o tym że nie wolno stawiać okna na XPS ani o tym że nie wolno o niego opierać boków futryny. Są jedynie zalecenia odnośnie przygotowania otworu oraz zamocowania kotew i miejsca podparć klocków - co w moim przypadku jest wykonane jak najbardziej zgodnie z tymi zaleceniami.Jak to skomentujecie?No sorry panowie, ale pokazaliście właśnie że jesteście fachowcami, którzy nie znają zaleceń ITB. Słabawo... Edytowane 1 Lutego 2016 przez drapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 01.02.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Taaaaa. Co nie jest zabronione to jest dozwolone..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 01.02.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 A wiesz dlaczego my monterzy/sprzedawcy tak krytykujemy twój sposób? Ponieważ XPS nie jest materiałem konstrukcyjnym i nie nadaje się do przenoszenia obciążeń. Ponadto twój montaż jest niezgodny z każdą (tą którą miałem okazje czytać) instrukcją montażu producentów okien oraz ze znanymi mi instrukcjami montażu instytutów budowlanych.A zgodnie z prawem mamy obowiązek montować okna zgodnie z instrukcjami. W razie problemów z oknami możesz spokojnie iść do sądu i wygrasz sprawę, pomimo, że pomysł montażu był twój. trochę to juz zakrawa na demagogię - co masz na myśli pisząc nie jest materiałem konstrukcyjnym ??? ty człowieku nie masz pojecia do jakich rzeczy używany jest XPS - wiesz wogóle ze są XPS 700 - tylko pewnie nawet nie wiesz co to oznacza. Rozumiem też ze jak pod płyta fundamenową jest położony XPS i na tym "spoczywa" kilkaset ton to jest nic nie znaczącym wydarzeniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 01.02.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Taaaaa. Co nie jest zabronione to jest dozwolone..... żałosny się robisz... jak byk masz napisane w kwitach ITB o które się tak opierałeś że można używać klocków z twardego EPS do stabilizacji okien. Ale już twierdzisz że cała futryna nie może się spierać na XPS?! Dobre sobie:lol2: Zadzwoń może do ITB i się dopytaj... Skoro samo ITB traktuje twardy EPS i XPS jako materiał na którym można stawiać okna to o czym chcesz dyskutować? Twoja teoria spaliła na panewce... Idąc dalej Twoim tokiem myślenia w tych samych papierach nie ma mowy o montażu okien w ytongu którego wytrzymałość to 2N/mm2. To znaczy że też nie można w nim stawiać okna w sposób standardowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 01.02.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 trochę to juz zakrawa na demagogię - co masz na myśli pisząc nie jest materiałem konstrukcyjnym ??? ty człowieku nie masz pojecia do jakich rzeczy używany jest XPS - wiesz wogóle ze są XPS 700 - tylko pewnie nawet nie wiesz co to oznacza. Rozumiem też ze jak pod płyta fundamenową jest położony XPS i na tym "spoczywa" kilkaset ton to jest nic nie znaczącym wydarzeniem... Dla Brassa to niemożliwe - cuda jakieś normalnie I jeszcze ITB na który się tak powoływał on i kilka innych osób w swoich papierach wypisał że twardy EPS nadaje się do używania jako klocki montażowe. Ich teoria o montażu okien w XPS się spaliła.. Czekamy na dalsze argumentacje - pewnie teraz padną hasła że ITB się myli:bye: Głupio tak zgrywać fachowca i o tym pisać a potem się okazuje że się nie ma racji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 01.02.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 W zaleceniach ITB [...] jest nawet napisane że klocki montażowe mogą być wykonane z twardego EPS - a przypomnę że XPS jest jeszcze twardszy... 12 strona tego pliku:http://www.itb.pl/files/itb/instrukcja_okna_drzwi.pdf Myślę, że autor piszący instrukcję nie przewidział, kto ją może analizować, więc wyraził się nieprecyzyjnie. Ja zakładam, że "twardy EPS", to styropian o wysokiej gęstości np. 40 - 60 kg/m3, a może być i więcej. To faktycznie niedopatrzenie autora, bo powinien wskazać wartości graniczne, a przynajmniej tę, od której według niego zaczyna się "twardy EPS". Ale zacytowany fragment pochodzi jak mi się wydaje z dzieła jeszcze niepublikowanego, którego wersja oficjalna zadebiutuje na Budmie. Może więc autor coś zmienił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts