Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego komplet wypoczynkowy ?

Z jakiego materiału masz komplet wypoczynkowy ?  

81 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z jakiego materiału masz komplet wypoczynkowy ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

obecnie mamy ekoskórę, po kilku latach ( ok. 5 ) nadal się trzyma, chociaż zaczynają być widoczne małe prztarcia. ale jest to najbardziej eksploatowany mebel w domu.

Nastepny będzie skórzany.

Plusy : wygląd, łatwość urzymania w czystości, chyba większa trwałość od tych z materiałów, a nawet jeśli są lekko przetarte to też mają swój urok, gdy te z materiału należałoby już wymienić.

Minusy : cena, ale chyba warto jednak kupić.

Cz.

Tylko skóra !

Pomijając wygląd jest to bardzo praktyczny materiał , łatwy w utrzymaniu czystości co przy małych dzieciach czy przy psie ma znaczenie .

Nasz komplet ma 5 lat i nadal "cieszy oko".

Polecam , szczególnie że teraz ceny mebli skórzanych relatywnie spadły .

Maxtorka

Miałam skórzane i nigdy w życiu więcej :evil:

Drogie to jak cholera

Zimą nieprzyjemnie zimna, latem cały człowiek sie do niej lepi.

Kocyk się ześlizguje, jak się człowiek chce na troszkę przyłożyć

Kocie pazury zostawiają trwałe ślady

Utrzymanie w odpowiednim stanie wymaga dużo zachodu

itp. itd

.......................................

never :-?

Marek 30022 ,

Max - nasz owczarek niemiecki też lubi skórę . Meble mamy pięć lat .Oczywiście nie pozwalamy mu z nich korzystać ale jak nas nie ma on i tak się na nich "gości". Jedyne ślady jego zbrodni to pozostawiana sierść (gdyby nie ona nie wiedzielibyśmy że piesek poleguje na naszych mebelkach ) :o

A skórę kupiliśmy między innymi ze względu na psa .

Pozdrowienia i hau dla Andi od Maxa :wink:

Maxtorka

U nas tez beda meble skorzane , sa juz zamowione . Mamy dwa psy i material nie zdaje egzaminu. Pieski bardzo lubia sie wylegiwac na kanapach jak nas nie ma w domu . Przy psach latwiej o utrzymanie czystosci kanap skorzanych niz z materialu.

Hi, mamy obicie z materiału, które po 3 latach wygląda katastrofalnie i płakac się chce ze względu na byłą cenę; posiadamy także sofę skórzaną i z pielegnacją to święta prawda - jednak dzieci pozostawiają plamy które nie zawsze da się usunąć nawet ze skóry - niestety! Także jeśli materiał - to tylko b. porządny i oszczędzać (moi znajomi np przykrywaja siedzisko na codzień kocem) a skóra raczej w ciemniejszych tonacjach! pozdrrawiam Martyna

Ja nie lubię obić ze skóry w normalnych pomieszczeniach mieszkalnych.

Owszem - ładnie wyglądają w gabinetach i innych reprezentacyjnych miejscach.

Wolę siadać na materiale, a nie na śliskiej, zimnej skórze.

No i mamy kota, który ze skóry na pewno zrobiłby skórę ażurkową.

Obicia z materiału można wymienić i w ten sposób odmienić całe wnętrze.

W życiu nie miałam mebli skórzanych więc nie wiem jak się je użytkuje, przemawiają do mnie jednak argumenty o zimnie, ślizgającym kocyku tudzież kotku dlatego skóry miec nie będę. Jeśli chodzi i materiał, to spokojnie moge wymieniac taki komplet np co 10 lat (mam kanape z materiału juz lat 9 i ssie mnie by ją wymienic, nie ze wzgledu na jej stan, ale dlatego, ze nowsze wzory tak bardzo mi sie podobają), cena mnie nie zrujnuje na pewno co w przypadku skóry byloby dość prawdopodobne.

mamy w mieszkaniu wypoczynek i fotele z obiciem tzw żakardowym, barwy ciemozielone-brązowe-żółcie, piękne, nasycone, zgaszone.

Rewelacja - wypoczynek wchłonął w ciągu 10-letniego zycia ok. tony jogurcików, soczków, farbek, plasteliny etc. Po czyszczeniu (dość często trzeba to robić) wygląda jak nowy. Jestem przekonana że jeszcze jakieś 40 lat można go spokojnei eksploatować. Mam nadzieję że dzieci wkrótce wyrosną z wieku brudzenia ...

Polecam

Nie wyobrażam sobie jogurcików czy plasteliny na jasnej skórzanej kanapie. Polecam tkaniny żakardowe - bardzo mocne, kolory jw

Skóra- ciemnobrązowa na drewnianym stelażu ( to w ramach marzenia), teraz jest jasnobrązowa na dębowym stelażu.

Argument - a właściwie 2 argumenty w postaci psów, ogromnych kanaponów. Nic innego nie daje się tak łatwo wyczyścić z wszechobecnej w sierści. Poza tym bardzo mi się podobają tradycyjne skórzane meble i pasują po prostu do klimatu domku.

Slyszalam duzo dobrego o takiej imitacji zamszu, nazywa sie bodaj alcantra, czy cos takiego. Czy ktos z was urzytkuje meble pokryte ta tkanina i moze mi cos wiecej na jej temat napisac?

Czesc, mamy komplet wypoczynkowy z alcantare i do samego materialu nie mam zadnych zastrzezen. Co prawda jest uzytkowany dopiero przez 1,5 roku ale jak na razie nie ma zadnych sladow przetarc, ponadnormalnych wgniecen czy rozdarc. Material jest bardzo przyjemny w dotyku :D Nasz material jest w kolorze jasnym wiec zabrudzenia naturalne sa nieuniknione, ale material ten mozna czyscic wilgotna szmatka z dodatkiem mydla. Dlatego tez polecam ten material w ciemnych kolorach, a przy okazji dla zwolenników i przeciwników skory jest rodzajem kompromisu .... :wink: pozdrtawiam