Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego komplet wypoczynkowy ?

Z jakiego materiału masz komplet wypoczynkowy ?  

81 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z jakiego materiału masz komplet wypoczynkowy ?

Recommended Posts

Miałam skórzane i nigdy w życiu więcej :evil:

Drogie to jak cholera

Zimą nieprzyjemnie zimna, latem cały człowiek sie do niej lepi.

Kocyk się ześlizguje, jak się człowiek chce na troszkę przyłożyć

Kocie pazury zostawiają trwałe ślady

Utrzymanie w odpowiednim stanie wymaga dużo zachodu

itp. itd

.......................................

never :-?

Zgadzam sie ze wszystkimi punktami - ale i tak skore lubie najbardziej. Wyglada super (no, po 10 latach juz moze nie, nasze koty zostawily niezle koleiny :wink: ). Drogie, ale wyglada genialnie. To moje marzenie do nowego domu:

http://www.seaford.co.uk/~thorndale/leather/denver%20corner%20group.JPG

Tylko nie taki potezny naroznik, a skladajacy sie tylko z 4 elementow. I dwa fotele. Cudo! Do tego futrzane narzuty ze sztucznego futra...

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jęsli chodzi o zwierzaki to nam właśnie one zniszczyły wypoczynek ze skóry (2 kotki plus jamol który może najwięcej na ten temat powiedziec) kupiliśmy go jako używany (czyli stary)- nie wiem ile miał lat ale u nas przetrzymał 10 :D przy intensywnym użytkowaniu- czy ktoś słyszał jak się "trzyma" mielona skóra?

Skóra i tylko skóra.

Użytkuje się fantastycznie. Co do zimności skóry latem jest to zaleta a nie wada. Zawsze można przykryć bawełnianą narzutą jak komuś się "klei" . Miałam piękny jasny wypoczynek z materiału nie wytrzymał 5 lat. Częste czyszczenia tak osłabiły materiał że przy każdym gwałtowniejszym siadaniu prół się jak stare prześcieradło.

Dobrą alternatywa dla wypoczynków materiałowych jest sztruks. Ś wietnie wygląda i jest wytrzymały.

Ale skóra pięknie się "starzeje".

Paty.

Mnie podobaja się obicia w jasnych kolorach - rożne odcienie beżu albo mocne nasycone kolory - np. czerwony ; nie lubie ciemnych kolorów ani żadnych wzorzystych obić .Takie kolory jednak są mało praktyczne i trudne w utrzymaniu , więc jednak chyba będzie to skóra lub ewentualnie eko-skóra , mysle że mniej będzie się brudzić :roll:

mu mamu skore i jestem bardzo zadowolona

przy wyborze kierowalismy sie wygodnymi sieddziskami, wszystkie z materialow byly niedokonca takie jak chcielismy

wazene tez bylo ze sie przetrze szmatka jak dzieciaki upaciola(a dwoje malych szkrabow moze brudzic) a tosoczek kapie z butelki a to raczki brudne po owacach, czekoladce, ato trzeba wyjac cos z buzi(resztki poobiednie) i wetrzec w fotel wiec stwierdilismy ze taki mebel bedzie najleprzy

minus to cena, szukalismy i udalo sie znalezc likwidowano sklep i nieccieli przewozic tegotowaru, i maz jescze wytargowal obnizke za jasny kolor(ecri/roz) cos posredniego, ja znlazlam zabrudzenie malutka blamke przy podlodze i zadrapanie z tylu kanapy tez przy podlodze wiec pospuszczli z ceny i kupilismy zestaw kanap3 i 2fotele za 7tys

i jestesmy do tej pory bardzo zadowoleni

u mnie chyba jednak skóra...

Do niedawna tez byłam przeciwniczką skóry,że zimna ,że się brudzi ,że wyciera.....ale zauważyłam ,że różnice są w....cenie skóry .Jest skóra i skóra....Tak samo jak z butami ze skóry -jest rożnica...Wróciłam własnie od brata z Niemiec , ktory po 15 latach będzie zmieniał wypoczynek własnie ze skóry( ciemnoczekoladowy) oprócz jednego fotela( wypadek) reszta jest w nienagannym stanie, a co do zimnej skóry?skóra przyjmuje temp. otoczenia teraz , latem siedziało sie na skórze extra i nie pocilo sie pod siedzeniem.

Zawsze wypoczynek miałam jaśniutki( beże i odcienie ), nawet kiedy dzieciaki były małe i teraz tez kupię jasny ( łatwiejszy w utrzymaniu czystości- nigdy nie przekonam się do ciemnych mebli,dywanów i foteli) :lol:

U mnie będzie materiał. Nie chodzi tutaj o cenę, tylko o to że po prostu takie meble mi sie bardziej podobają. Dom będę miał w pastelach, a do nich skóra nie pasuje... Poza tym, sofa którą mam na oku, kosztuje 4 tysiące złotych, a fotel 1000 (a będą 3 albo dwa)... Trudno sobie wyobrazić ile by kosztowały w skórze!! Poza tym nie sądzę żeby zestawy skórzane były bardziej snobistyczne. Poza tym mi na tym nie zależy!! Ważne żeby meble były ładne i pasowały do wnętrza

• 2 weeks później...

Jeśli wypoczynek, to tylko materiał...

Mam mało przyjemne doświadczenia ze skórą: latem jak dłużej posiedzisz na niej w upale, to masz mokre siedzenie; jak się po niej przesuwasz to wydaje dzwięki i skrzypi...

Poza tym meble skórzane zawsze wyglądały dla mnie zbyt ciężko...

koks

• 1 month później...
Teraz mam skórę ekologiczną, przeżyła dwoje dzieci i najazdy gości w prawie idealnym stanie. Dopiero teraz, prawie po 10 latach zaczęła pękać. W nowym domu wypoczynek będzie skórzany, pastelowy (jak cały salon zresztą), a żeby nic się nikomu do niczego nie kleiło ułoże na nim kilka naturalnych skór. Sprawdzają sie na skórze ekologicznej, sprawdzą się na naturalnej, a do tego bardzo ocieplają wnętrze.

Ja poszukam czegoś z bokami z jasnego rattanu lub innej nowoczesnej w formie plecionki z materiałem (jakiś melanż podobny do naturalnej bawełny/lnu).Ewentualnie skóra, ale o niejednolitej barwie i strukturze, a takiej u nas nie spotkałam.Ciemny kolor skóry nie pasowałby, jasny - niepraktyczny, a przy czteroosobowej rodzinie i gościach musi być coś, o co nie trzeba zbytnio dbać, ewentualnie można na to rzucić grecki barankowy futrzak.No i nie może to być zbyt drogie, bo fajnie jest po paru latach dać zupełnie nowy materiał czy pokrowiec, jak w wypoczynkach z Ikea.

E tam, kopytka do jedzenia, a najlepsze są z sosem grzybowym.

A co do konia - to ile koni potrzeba na taką kanapę???

A tak poważnie - za jakieś 2 tyg. maja nam przywieźć komplecik Swarzędza, jasna skóra, stelarz i boki olcha, nawet niedrogi. Trochę się bałam o tę jasną skórę, ale pani mi powiedziała, że bardzo łątwo sie czyści płatkami mydlanymi a później wciera się oliwkę dla niemowlą (wchłania się nie pozostawiając tłustych śladów). Zobaczymy. W każdym razie skóra jest bardzo miła w dotyku, miękka i ciepła, nie ma nic wspólnego z zimną, twardą i śliską, jakiej się spodziewałam.

A mi się marzy wypoczynek z jasnej skóry (kremowy/kość słoniowa) w ładnym drewnie o ciepłym kolorze. A w holu mam miejsce na ładny komplecik z ... rattanu (sofka, 1-2 foteliki, mini-stolik ze szklanym blatem). Fakt - drogie rzeczy, ale pomarzyć zawsze wolno. Kiedyś marzyłam o domu i... już za miesiąc przeprowadzka :p !!!