Liwko 27.01.2016 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Obecnie są 2 osoby dorosłe i jedno dziecko - może kiedyś będzie drugie. W takim razie będzie spore zużycie CWU. Pomyślałbym o pompie P-W lub jak samemu zrobisz dolne źródło poziome, co jest dość proste, to o taniej gruntowej. Koszt może wyjść podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.01.2016 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 jest temat o pompa panasonic, mitsubishi czy alfea. jest na pewno więcej. wybór należy do ciebie. poczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.01.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 A czy może ktoś doradzić na jakiego producenta pomp zwrócić szczególną uwagę? i czy pompa p-p poradzi sobie w naszym klimacie? (przy -20 nie przekręci mi licznika:D) czy może pompa p-w? Pytanie jak wygląda grzanie wody przez pompę p-p lub p-w? Czy musi być osobny zasobnik na prąd? Skoro p-w sobie poradzi to p-p także. Pompą p-p z zasady wody się nie grzeje tylko powietrze bezpośrednio w domu, do CWU jak pisałem bojler na 2 taryfę i po sprawie - jeśli obawiasz się, że nie wystarczy 200 litrów to może być 300 a to już na 100% wystarczy. Mam u siebie zasobnik 120 litrów i wystarcza na dużą wannę gorącej wody grzany do 54*C a przecież możesz grzać nawet do 80*C. Podejrzewam, że u mnie grzany do 70*C 120 litrowy wystarczyłby w 2 taryfie [rodzina 2+2] bo grzałem go PPC do CWU do 52*C tylko w 2 taryfie latem i był na styk. Pompa p-w jest znacznie droższa od p-p, do tego dochodzi koszt instalacji grzewczej [podłogówka] który też jest wyższy niż przy p-p kanałowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cinek1988 29.01.2016 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Ja mam pytanie jakiej mocy klimatyzator wybrać do mojego 80 metrowego domu szkieletowego? Myślałem zmontować go w salonie a rekuperacja rozprowadzi ciepło po całym domu. Czy może się mylę ?? Do tego będę miał maty podczerwieni w suficie i kominek w razie awarii zasilania w salonie. Ale tak sobie myślę żeby zrezygnować z mat w salonie i kuchni bo po co skoro tam będzie klima i kominek wiec jedynie w pokojach maty podczerwieni. Co wy o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts