Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Scianka działowa na poddaszu

ja_cek

Recommended Posts

Witam,

wiem że temat był wałkowany i przejrzałem mnóstwo archiwalnych postów, lecz ze względu na to że część odpowiedzi zawarta była w zdjęciach, zostały tylko nieaktualne linki lub obrazki z informacją o braku zdjęcia:(

Mam dylemat z oddzieleniem garderoby w sypialni na poddaszu. Chciałem postawić ściankę dzialową GK i nie wiem którą metodę wybrać aby było poprawnie. W dokumentacjach producentów w sumie znalazłem dopuszczalne obie metody z naciskiem (chyba historycznym ) na metodę A poniżej.

Oczywiście wiem że w obu przypadkach muszę zadbać o ciagłośc paroizolacji na suficie.

Tak więc proszę o radę osoby, które miały z takim przypadkeim do czynienia:

A) najpierw robić ściankę działową montując profil górny UW do jętek. Potem opłytować ściankę i dopiero potem ruszt sufitu i płytować sufit?

czy

B) w miejscu przewidywanym postawienia ścianki dołożyć profil CD60 na suficie (na szczęscie ścianka będize równoległa do profili CD). Następnie opłytować sufit, postawić ściankę dzialową montując profil UD do opłytowanego sufitu i potem opłytowac sciankę ?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.