Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam elektryczną, trawnik dużo mniejszy, ale na pewno teraz zdecydowałbym się na spalinową. Z dużym koszem i samobieżną czy jakoś tak. Wad i zalet nie sposób wymienić, tu chodzi o doświadczenie.

Dla mnie spalinowa to: hałas, cena.

Elektryczna to problem z kablem. Tylko nie wiem jakie znaczenie ma moc silnika (chodzi o koszenie zadbanego trawnika) i mechanizm tnący.

Mechanizm tnący działa podobnie ale jest mniejszy, moc silnika jest proporcjonalna do wydajności.

Przy 12 arach nie zawracaj sobie głowy elektryczną bo się tylko urobisz i zaboli Cię ręka od ciągłego odrzucania kabla aby go nie skosić.

Spalinową 12 ar będziesz kosił 1-2 godz a elektryczną cały dzień.

:wink: Redwald dobrze Ci radzi

Mechanizm tnący działa podobnie ale jest mniejszy, moc silnika jest proporcjonalna do wydajności.

Przy 12 arach nie zawracaj sobie głowy elektryczną bo się tylko urobisz i zaboli Cię ręka od ciągłego odrzucania kabla aby go nie skosić.

Spalinową 12 ar będziesz kosił 1-2 godz a elektryczną cały dzień.

:wink: Redwald dobrze Ci radzi

Kabel - no tak trzeba go odrzucać , ale mozna też ciagnąć kosząc prostopadle do źródła prądu (kabel powinien się ciągnąc tylko i wyłacznie po cześci skoszonej !). Elektryczne są lżejsze tak więc będzie trochę prościej. Najwiekszy problem to skoszona trawa - w elektrycznych jest dużo mniejszy kosz i w związku z tym trzeba go cześciej opróźniać.

NOTO kabel tu jest najmniejszym problemem, bo jak dojdziesz do wprawy to nie będzie Ci przeszkadzał prawie w ogóle (za wyjątkiem gdy go będziesz przepinał i zakładał przedłużacz :D). Tu chodzi o czas pracy, tak jak pisze thalex (zresztą, dzięki za wsparcie :) ). Jak sobie myślę o koszeniu, to przedewszystkim skąd wziąć na to czas :).

mam działkę 1400 m2, w tym dom, chodnik itp.

Czyli do skoszenia ok. 1100 m2

Parę lat kosiłem elektryczną Anią. cichutko, powolutko machałem w tą i z powrotem 6 godzin.

Teraz drugi rok koszę spalinową, samobieżną. głośno 2-2i1/2 godz.trzeba też pamiętać o oleju i benzynie.

wybieram spalinową.

Cz.

gosciu01 napisał:

mam działkę 1400 m2, w tym dom, chodnik itp.

Czyli do skoszenia ok. 1100 m2

Cz.

Czytam o waszych dylematach z koszeniam i sie zastanawiam - po co Wam takie duże trawniki?... jeżeli ktoś lubi grać w piłkę, ma 4 synów którzy z kolegami tworza druzyne piłkarską to boisko, czyli trawnik o powierzchni 1000 m jest super...ale jeżeli jest tylko po to by raz na tydzień spedzić 6 godzin na koszeniu to sie dziwie...

Czy działka 1400 m kw musi oznaczac od razu 1100 m kw trawnika?

A jak ktoś ma 5000 działke to trawnik ma zajmować 4000???

Wciąż nie moge sie nadziwić - jestem jakiś dziwny chyba...;)

jatoja sugerujesz ze wiekszy dom powienien być zeby przestrzen wypełnic???

a wiesz ile to dopiero czasu na sprzatanie wtedy trzeba stracić?

to ja już wole kosic ;).

A tak a propos czy moze ktoś wie kiedy kwiaty łąkowe zawiazuja nasiona bo chce skosić kawalek łaki i wysypac u siebie na klepisku w nadziei ze beda miał podobna do skoszonej za rok u siebie ?

Zdecydowanie spalinowa.

Odpada problem z kablem. Być może sam kabel nie jest problemem przy trawniku na którym rośnie tylko trawa ale jeśli masz na tym trawniku kilka drzewek,krzewów czy też zwyczajnych stanowisk kwiatowych to przy pierwszym koszeniu kosiarką z "kabelkiem" przypomnisz sobie moje słowa.

mam działkę 15x 100 m do zeszłego sezonu kosiłem ją jesdną z najprostszych kosiarek elektrycznych i zawsze przeklinałem tą robotę, pilnuj żeby nie przeciąć kabla, rozwijaj a potem zwijaj 150 mb kabla, wyplątuj kabel z pomiędzy drzewek. teraz mam spalinówkę również najprostszy model, silnik 3,5 km, działkę zabudowaną budynkami o pow ok 220 m2, i podjazdem ok 250 m2 koszę 2 godziny, odnośnie kosztów to co dwa miesiące kupuje litr oleju za ok8 zł i na każde koszenie wyewam do zbiornika około 1,5 - 2 litry paliwa i co najważniejsze nie męcze się już z kablem

jatoja sugerujesz ze wiekszy dom powienien być zeby przestrzen wypełnic???

a wiesz ile to dopiero czasu na sprzatanie wtedy trzeba stracić?

to ja już wole kosic ;).

A tak a propos czy moze ktoś wie kiedy kwiaty łąkowe zawiazuja nasiona bo chce skosić kawalek łaki i wysypac u siebie na klepisku w nadziei ze beda miał podobna do skoszonej za rok u siebie ?

Sugeruje jedynie to by zakładać trawnik tam gdzie jest on naprawde potrzebny, tam gdzie z niego korzystamy a nie na wszystkich wolnych powierzchniach.

Co do nasion kwiatów łakowych - różne gatunki zawiązują nasiona w różnych okresach. Myśle ze można kosić pomiędzy końcem czerwca a końcem lipca - wtedy jest najlepszy okres dla większości gatunków.

jatoja,

odniosę się do twojego komentarza, gdyż dotyczy mojej wypowiedzi.

mam 1100 m2 do skoszenia, nie oznacza to, że mam 1100 m2 pola trawy !

Jest to właściwie sad, gdzie rosną różne drzewa, także owocowe, iglaki, krzewy owocowe i liściaste ozdobne.

pod nimi rośnie trawa, chyba nie sugerujesz utrzymywanie klepiska :wink: albo wybrukować wszysko kostką !

Cz.

jatoja,

odniosę się do twojego komentarza, gdyż dotyczy mojej wypowiedzi.

mam 1100 m2 do skoszenia, nie oznacza to, że mam 1100 m2 pola trawy !

Jest to właściwie sad, gdzie rosną różne drzewa, także owocowe, iglaki, krzewy owocowe i liściaste ozdobne.

pod nimi rośnie trawa, chyba nie sugerujesz utrzymywanie klepiska :wink: albo wybrukować wszysko kostką !

Cz.

Masz rację - w przypadku sadu trawa jest najlepszym rozwiązaniem

lecz można traktować ją inaczej niż trawnik - nie kosic co tydzień.

Zajmuję sie profesjonalnie drzewami i krzewami ozdobnymi ale nie jestem przeciwnikiem dużych trawników.

Trawnik obok walorów zdobniczych ma również tę zaletę, że zmusza ludzi do koszenia a więc ruchu i przebywania na dworze wśród roślin.

Podczas koszenia człowiek naprawdę odpoczywa ale troche inaczej niż w fotelu. Ponadto podczas tej pracy ma sporo się czasu na przymyslenia.

Jeżeli nie trawnik to co pomiędzy drzwami i krzewami, czym wypełnić wolne przestrzenie np. widokowe.

Czy wszystko maksymalnie wypełnić betonem (choćby i tym kolorowym).

Przecież nie można obsadzić wszystkiego drzewami i krzewami i jak to sie mówi "trzeba mieć oddech' i nie być przytłoczonym.

Jeżeli chodzi o kosiarkę to przy kilkunastoarowym trawniku (koszenie minimum raz w tygodniu) posiadam od trzech lat kosiarke elektryczną z koszem firmy Bosch (z uwagi na jakość silników tej firmy). Jestem z niej zadowolony.

Miałem kosiarkę spalinową ale się jej pozbyłem, gdyż nie znoszę hałasu (mam go dosyć gdy swój trawnik kosi sąsiad). Zreszta nie zależy mi na tym aby wszyscy wiedzieli, że ja właśnie koszę trawnik :D

Z tym kablem to trochę przesada. Mam rozprowadzony prąd na działce (podobnie jak wodę) i przyłączam sie do różnych gniazdek aby nie wlec za sobą np 100 metrów kabla.

Koszenie około 12 arów zajmuje mi około 3-4 godziny (z obkaszaniem).

Tyle słów w tej sprawie i nich każdy sobie kosi czym chce :D.

Pinus

Ja mam tak jak gosciu01, i jakoś nie wyobrażam sobie czegoś innego w sadzie jak trawa skoszona pod drzewkami :).

Sądzę, że jatoja miał(a) na myśli, że sam trawnik 1100 m2 może wyglądać nieco głupawo, jeśli nie jest to pole golfowe :wink: a ja nie opisałem, że jest to przestrzeń zagospodarowana.

Cz.

Trawnik obok walorów zdobniczych ma również tę zaletę, że zmusza ludzi do koszenia a więc ruchu i przebywania na dworze wśród roślin.

Podczas koszenia człowiek naprawdę odpoczywa ale troche inaczej niż w fotelu. Ponadto podczas tej pracy ma sporo się czasu na przymyslenia.

tak, ale jeśli utrzymujesz dom z ogrodem i kosisz trawnik ok. 1100 m2, pracujesz intensywnie zawodowo i budujesz nowy dom to masz już dość ruchu. ( zaznaczam, że znajduję jeszcze czas na prawdziwe rozruszanie ciała np. rower, joging itp ).

Cz.

• 11 months później...