Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam zamiar kupić kosiarkę elektryczną o mocy 1300 . Mam 300 m 2 trawnika. Jakiej firmy kupić i dlaczego akurat tą proponujecie...???

Raczej pilne!

Ja Tobie absolutnie nie proponuję zakupu kosiarki elektrycznej.

Jestem zwolennikiem spalinowych.

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja bym optował za bębnową, jeśli chodzi o dokładność koszenia bije na głowe nożowe, niestety są drogie np. Gardena ponad 900,- pln.

380 EC silnik el. 400 W, składana rączka ( jest znacznie mniejsza od klasycznych kosiarek ) trawnik do 500 m2, szer. cięcia 38 cm

Pozdro

J

Ostatnio moja żona spotkała swoją koleżankę a ta w trakcie rozmowy mówi, że była już prawie na tamtym świecie i pokazuje zabandażowane palce.

Co się okazało? Najechała kosiarką na kabel i teraz czeka na przeszczep skóry. Prawdopodobnie przecieła (nacieła) kabel i schyliła się po niego bo coś nie grało...

My już też ze 3 razy przecieliśmy kabel, nawet tymi nożycami do żywopłotu. Trzeba uważać szczególnie przy wysokiej trawie.

Ja elektrycznej nie polecam, jedyny plus to ich cena.

Co się okazało? Najechała kosiarką na kabel i teraz czeka na przeszczep skóry. Prawdopodobnie przecieła (nacieła) kabel i schyliła się po niego bo coś nie grało...

Tutaj to chyba raczej przykład na niebezpieczeństwa związane ze starą instalacją elektryczną (brak zabezpieczenia różnicowoprądowego).

U siebie mam 2 kosiarki spalinowe ze względu na powierzchnię, ale raczej nie polecałbym komuś takiej kosiarki na 300m2 trawnika. Może jeszcze w mieście? Operowanie kablem jest kłopotliwe ale nalewanie śmierdzącej benzyny i inne tego typu czynności też mogą komuś nie odpowiadać...

Co do firmy to są różne opinie, ale zastanawiałbym się raczej nad sposobem koszenia tzn. czy z koszem czy też z mieleniem trawy. No ale to miałobyć na szybko więc pewnie ta kosiarka już kupiona...

• 4 weeks później...
A ja bym optował za bębnową, jeśli chodzi o dokładność koszenia bije na głowe nożowe, niestety są drogie np. Gardena ponad 900,- pln.

380 EC silnik el. 400 W, składana rączka ( jest znacznie mniejsza od klasycznych kosiarek ) trawnik do 500 m2, szer. cięcia 38 cm

Pozdro

J

Słyszałem że trzeba często ostrzyć takie kosiarki ... i przez to szybko się zużywają. Ale może to plotka ...

MA ktoś taką kosiarkę - proszę o doświadczenia.

• 2 weeks później...
... a wystarczy popytać w dobrych sklepach, coby przekonać się że prawdę mówię :D.....

a skoro najtańsza ręczna kosztuje tyle co zwykła elektryczna,

a elektryczna to wydatek ok. 1000,- pln to sam wiesz o co chodzi :(

Pozdro

J

Kiedyś widziałem taką Bosha ... za około 700 zł. Z tego co piszesz ... to jest okazja

Od początku moja decyzja była na korzyśc kosiarki spalinowej i takową zamierzam niedługo kupić bo właśnie przybieram się do siania trawnika. O słuszności tej decyzji przekonałem się jak niedawno znajomi powiedzieli mi, że ich znajomych syn zginął przy koszeniu trawnika kosiarką elektryczną w czasie kiedy była wilgotna trawa. Coś musiało być nie hallo z samą kosiarką, kablem i zapewne zabezpieczenie było za słabe. Przy różnicówce nie powinno się to stać, ale się stało. Rodzice znaleźli go na trawniku już martwego.

Niech to będzie przestrogą dla wszystkich aby byli czujni, co nie znaczy, że od razu maja lecieć i kupować kosiarki spalinowe.

Się cokolwiek wystraszyłam. Od 15 lat mam elektryczną Anię. Ani razu się nie zepsuła, jest znacznie cichsza kosiarek sąsiadów. Jedyny mankament, to że jest trochę mała i trzeba się trochę naspacerować przy 1.000 m.kw. trawnika (a cóż dopiero przy większym). Ale za to łatwo się nią manewruje.

Niemniej niedługo trzeba jej będzie zapewnić emeryturę i kupić coś nowego. Po przeczytaniu wypowiedzi - mam mętlik w głowie i temat do rozważań.

• 2 weeks później...
Od początku moja decyzja była na korzyśc kosiarki spalinowej i takową zamierzam niedługo kupić bo właśnie przybieram się do siania trawnika. O słuszności tej decyzji przekonałem się jak niedawno znajomi powiedzieli mi, że ich znajomych syn zginął przy koszeniu trawnika kosiarką elektryczną w czasie kiedy była wilgotna trawa. Coś musiało być nie hallo z samą kosiarką, kablem i zapewne zabezpieczenie było za słabe. Przy różnicówce nie powinno się to stać, ale się stało. Rodzice znaleźli go na trawniku już martwego.

Niech to będzie przestrogą dla wszystkich aby byli czujni, co nie znaczy, że od razu maja lecieć i kupować kosiarki spalinowe.

Tez znam taki przypadek. Lekko wilgotna trawa, elektryczna kosiarka i zgon. Starszy pan, wiec nie ten sam casus. Ergo, to nie jest wyjatkowa sytuacja.

Zastanawiem sie czy ci co maja juz elektryczne nie powinni np. zapobiegawczo w kaloszach kosic?