Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I nie tylko, najpierw jajeczka a później rosół. Do tego jeszcze dodać budzik ekologiczny i gdakanie cały dzień :lol: . Jak powiedziałem żonie że będziemy chować kury to trochę nie wierzyła :x , ale pierwsze jajka ostudziły jej złość. Nie porównasz do sklepowych.

U mnie co prawda zamiast trawy rosło zielsko ale kurokosiari sobie z nim doskonale poradziły. Irytuje jedynie czasami uboczna produkcja nawozu, ale jak ich gonić ze szlaków komunikacyjnych to problem jest marginalny :wink: .

• 6 months później...
Chcemy kupis kosiarke elektryczna (postanowione i prosze mnie nie nawracac) tylko mam dylemat. Jest teraz taki ogromny wybor, ze nie wiem co wybrac a nie chce sie wladowac na mine. Chce wydac na ten zakup ok 500 PLN. Mozecie mi doradzic jakimi markami powinnam sie zainteresowac ?

JoShi,

Napisz jak dużo masz tego trawniczka do koszenia. Nie kupuj słabszej kosiarki jak 1000W, najlepiej 1400-1500. Dlaczego, bo jak wyjedziesz na urlop, lub co gorsza zachorujesz i w miejscu trawnika powstanie łąka to słabszą kosiarkę poprostu zarżniesz i tyle i trzeba będzie kupić drugą.

A wypadki chodzą po ludziach, oj chodzą...

Sam mam kosiarkę elektryczną sam ją robiłem silnik jest trójfazowy 1kW.

Ważna kwestia jak masz spory ogród, lub chociaż długi to trzeba pomyśleć o dodatkowych gniazdkach do kosiarki, ja mam takie trzy przy 3 000m2 do skoszenia. Teraz zależy gdzie będziesz kupował, generalnie obsługa stoisk zna się na sprzedawanym asortymencie i potrafi doradzić. Kupuj tam, gdzie jest duży wybór kosiarek masz wtedy możliwość wyboru. Warto się dłużej zastanowić, mieć kilka propozycji. I spośród nich po zastanowieniu wybrać tą właściwą. Szerokość koszenia tym większa im większy trawnik. Moja kosiareczka ma 53cm koszenia, pamiętaj, że stkuteczna jest tylko połowa tej szerokości.

Jak kosisz od brzegu trawnik to wykorzystujesz właśnie połowę. Jak wjedziesz w niekoszony fragnment to wykorzystasz prawie całą szerokość, warto o tym pamiętać. Ja wielkość kosiarki dopasowałem do czasu potrzebnego na skoszenie całego trawnika. W moim przypadku jest to około 8 godzin.

Pozdro

Sluchaj ja to wszystko co napisales wiem, ale dziekuje Ci za rade. chcialabym sie dowiedziec tylko jakimi markami mam sie interesowac a jakimi z cala pewnoscia nie... Bo czyje sie jak w dzungli... na razie mam opcje MTD ale to juz 600 PLN i Jakmet z parametrami takimi jak napisales ale troche tansza.

• 2 weeks później...