zygmor 26.06.2006 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Oczywiście 1500W, kosiarkę dobierasz nie do tego cotygodniowego koszenia, bo to każda potrafi, tu chodzi o to, że jak wrócisz z urlopu, a trawnik podrośnie to taka słaba kosiarka może sobie z tym nieporadzić.Moc kosiarki dobierasz do najtrudniejszych warunków jakie mogą wystąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 26.06.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Moim zdaniem 1500W. I byle nie firmy ASGATEK. Kaszana straszna. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 26.06.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Kosiarki 1000W są zalecane do trawników maksymalnie 600 mkw. 1600W do trawnika 900 mkw ale tu już warto rozpatrzyć kosiarkę spalinową - koszenie jedną ręką (drugą trzymając kabel) ewentualnie dwoma rękami z kablem na ramieniu nie jest szczególnie wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris_1999 26.06.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Dlaczego nie Asgatec? Przymierzałem się do modelu 1700 W ale w końcu wziąłem STIGE 1500 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 26.06.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Dlaczego nie Asgatec? Przymierzałem się do modelu 1700 W ale w końcu wziąłem STIGE 1500 W. Kupiłem 2 szt. (do siebie - ogródek 120 m2, dla Teścia - 300 m2) 1100 W i przy pierwszym koszeniu odpadły kółka w obu sztukach. Tam jest takie fatalne mocowanie. Gwarancja tego nie obejmuje. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz1980 26.06.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 zawsze bierz wiecej. osobiscie wole spalinowa - kiedys w trawie byla wbita cienka rurka, jakis slupek z budowy do sznurka czy cos i wjechalem w to spalinowa to praktycznie skrocilem te rurke do poziomu koszenia aczkolwiek nie polecam tego. w kazdym razie wieksza moc pozwoli sie uporac z ewentualnymi chwastami i co tam jeszcze moze sie pojawic Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzesioO 26.06.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Bałdzo dziękuję za wszelkie informacje.Jestem zdecydowany na elektryczną, bo silniki spalinowe oraz ich obługa mnie przerażają. Bosch czy Gardena w takim razie? Bo cena jest identyczna w zasadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaf1975 30.06.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Witam wlasnie kupilem 400m. dzialke ,prosze o porade jaka kupic kosiarke.Zdecydowalem sie na elektryczna,ale nie wiem jakiej firmy warto kupic. musi byc dosc mocna zeby kosic wysoka trawe.W leroyu polecali mi boscha rotaka 34 ale jest drogi i slyszalem ze te chinskie bosche sie psuja.moze ktos ma jakis sprawdzony model w cenie do 600zl.Bede wdzieczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 01.07.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 Ja kupiłem Kabit 1500 (w Makro za 200 PLN) i jestem b. zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 02.07.2006 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Witam wlasnie kupilem 400m. dzialke ,prosze o porade jaka kupic kosiarke.Zdecydowalem sie na elektryczna,ale nie wiem jakiej firmy warto kupic. musi byc dosc mocna zeby kosic wysoka trawe.W leroyu polecali mi boscha rotaka 34 ale jest drogi i slyszalem ze te chinskie bosche sie psuja.moze ktos ma jakis sprawdzony model w cenie do 600zl.Bede wdzieczny za pomoc ja mam tego boscha - używam już (dosc intensywnie, bo kosze co najmniej raz w tygodniu) 2 rok. Nic sie z nim nie dzieje. POlecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 04.07.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 najlepiej kupić najtańszą. Droższe też się psują.Ale do pierwszego koszenia tzw. wysokiej trawy zaprosiłbym kosiarza z kosą.Po drugie nie wiesz, czy nie ma tam kamieni lub innych twardych predmiotów.Drugie koszenie to już pestka. Trzeba tylko pilnować wysokości trawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlgustav7 09.07.2006 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Witam, Mam pytanie, czy jak się ma około 900 m2 trawnika do koszenia to bedzie zauważalna róznica w jego koszeniu kosiarką elektryczną o mocy 1000 a 1500 wat? Wszyscy mnie tutaj zagadali, sugerując 1500 W na 900 m2 trawnika. Ja się jednak opierałem w swojej wczesniejszej podpowiedzi na tabeli doboru kosiarek do powierzchni trawnika podanej na http://www.iglak.pl/trawnik/koszenie.htm ,gdzie do takiej powierzchni sugerują wręcz tylko 800 W. Z drugiej strony do samochodu wystarczy 40 KM, a niektórzy kupują dwuosobowe po 200 KM, bo to przyjemne. Z trzeciej strony jakby każdy na świecie zamienił swoją kosiarkę na kosiarkę dwukrotnie większej mocy, to o ile zwiększymy emisję CO2 )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.07.2006 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 A jak w gazecie napiszą że dla nosnosci muru wystarczy bloczek grubości 5cm to taki położysz ?? Dobrze Ci doradzali. Spróbuj kosiarką 800W skosić kępy trawy (zaniedbany trawnik). Zawsze lepsza jest ta z większą mocą. Miałem nieprzyjemnośc koszenia zaniedbanej działki 300m2 spalinówką i nie wiem jaką miała moc ta kosiarka ale przy spotkaniu z ziemią równała działkę wyrzucająć ziemię, korzenie i kamienie na kilka metrów. Dokładnie jak z maluchem i mercedesem. Tym i tym wszędzie dojedziesz ale jak już trafi się górka to ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 09.07.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 mam 1500 wydaje mi sie za mała ......wogole teraz jak juz ja kupiłem i i skosilem troche trawy ......to zupelnie glupi bylem ze nie kupilem spalinówki ..... ale teraz czakam na az ta "siadzie" i TYLKO SPALINÓWKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczecin HENRYK 09.07.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Silniki elektryczne mają to do siebie że pobierają z sieci taką moc jaka jest aktualnie niezbędna. Kosiarka 1000 czy 1500 W kosząc tą samą trawę pobierze taką samą moc. Jedynie kosiarka o wiekszej mocy przy przeciążeniu zatrzyma się później tj będzie jeszcze pracowała tam, gdzie kosiarka słabsza już się zatrzyma. Ma to znaczenie przy dużej i rzadko koszonej trawie. Jednocześnie kosiarka o większej mocy jest cięższa i trudniej się nią operuje. Często także ma większą szerokość koszenia. Stąd te tabele doboru mocy kosiarki do wielkości trawnika starające się wypośrodkować wygodę użytkowania słabszej (lżejszej) kosiarki a czas koszenia trawnika kosiarką mocniejszą i z szerszym nożem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.07.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Poza mocą dostosowaną do warunków warto też pamiętać o pojemności kosza. U mnie obcenic jest coś ok 1200m2 do koszenia. Spalinóka w naprawie więc się posiłkuję kosiarką elektryczną (750W) pożyczaną od rodziców. Nie ma problemów mimo małej mocy... problemem jest ciagłe bieganie z koszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 10.07.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 A ja powiem tak: mam tez ok 900m2 trawnika i do niedawna uzywalem kosiarek elektrycznych az pewnego dnia kupilem spalinowa. I stało sie jasne ze nigdy wiecej zadnej elektrycznej!! Kup spalinówke o mocy conajmniej 4.5KM z dobrym silnikiem a nie pożałujesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 10.07.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Nie przesadzaj.Spalinówka też ma wady. Przygotowanie mieszanki, smród tejże mieszanki i hałas. A zalety.Nie trzeba ciagnąć kablaMoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.07.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Nie przesadzaj. Spalinówka też ma wady. Przygotowanie mieszanki Kup czterosuw... smród tejże mieszanki No tu trzeba być wrażliwym. Spaliny to się zgodzę, ale czy benzyna mocno śmierdzi... no chyba, że kosiarkę trzymasz blisko pomieszczeń, gdzie stale przebywasz. i hałas. To wada niezaprzeczalna. Można stosować różne ochronniki słuchu, ale latem jest to męczące, a poza tym komplikuje komunikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 10.07.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Nie przesadzaj. Spalinówka też ma wady. Przygotowanie mieszanki, smród tejże mieszanki i hałas. jakiej mieszanki?? Ja mam silnik Hondy- kupuje noPb wlewam do baku i 2h pracy przedemna A zalety. Nie trzeba ciagnąć kabla Moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts