Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wewnętrzne- problem

Recommended Posts

Witam.

Na wstępie pragnę zaznaczyć, że jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o sprawy budowlane.

Kupiłem mieszkanie w którym niedawno były wymieniane drzwi wewnętrzne. Niestety w dwóch pokojach nie pasuje mi kierunek w którym się otwierają i tutaj pojawia się moje pytanie. Czy istnieje możliwość „przełożenia” tych drzwi na drugą stronę bez niszczenia ościeżnicy? Ościeżnice są regulowane zamontowana na piance.

Z góry dziękuję za pomoc.

Kolega mariober patrzy na to optymistycznie - po angolskiemu gdzie drzwi się kupowało uniwersalne i na miejscu dopasowywało.. U nas to nie do przyjęcia:)

Kierunek czyli do pomieszczenia/na korytarz? Wtedy to nie jest większy problem. Wyjąć opaskę, wyciąć ościeżnicę, wyczyścić i montować na nowo (tylko jak się do tego będzie miało łączenie podłóg, miejsce na otwarte drzwi itp)

Czy jednak chodzi o prawo / lewo? Wtedy jest jeszcze trudniej - trzeba zrobić nowe dziury na zawiasy, zamek itp. przy okazji zaślepić stare..

• 5 months później...

Witam.

Ostatnio stwierdziliśmy następujący problem:

jedne z drzwi wewnętrznych nie chcą się zamknąć. Wogóle nie wchodzą w futrynę. Są to drzwi w jednej z sypialni na górze. Pozostałe z drzwi na górze zamykają się ale lekko trzeba je docisnąć.

Montaż miał miejsce około 8 miesięcy temu i jak do tej pory wszystko było ok., drzwi ładnie i leciutko się zamykały.

Dodam, że dom jeszcze nie zamieszkany.

Są to drzwi firmy Dre, malowane.

Jaka może być przyczyna i co zrobić w tej sytuacji?

Dziękuję za wszelkie sugestie.

Prawdopodobnie wyregulować. To zapewne drzwi bezprzylgowe?

Jest też jakieś prawdopodobieństwo, że też zapracowała pianka i wypchnęła ościeżnicę ale to też kwestia regulacji lub poprawy montażu.

ps. To co napisał surgi także moze mieć miejsce. Widzę trzy opcje - większa wilgotnosć- rozszerzone materiały, opadnięcie pod wpływem ciężaru, wypaczenie ościeżnicy.

Edytowane przez finlandia
uzupełnienie

Dziękuję za błyskawiczną reakcję.

Są to drzwi przylgowe, płyta wiórowo-otworowa, 3 zawiasy

http://www.dre.pl/index.php/home/malowane/uni-top

Wilgotność potem zmierzę ale nie wydaje mi się by była wysoka.

Regulacja na zawiasach niewiele pomogła, drzwi nadal nie wchodzą w ościeżnicę.

Wygląda na to, że rzeczywiście ościeżnica wypaczona...od góry i od dołu skrzydła spore szpary, natomiast po środku ich brak...

Co można zrobić w tej sytuacji?

Właśnie to dziwne, że problem pojawił się dopiero teraz, wcześniej wszystko było w jak najlepszym porządku.

Budynek raczej nie siada za mocno, mury stoją już jakieś ponad 4 lata...gdyby siadał pojawiłyby się chyba jakieś rysy na elewacji czy ścianach wewnątrz a nic takiego nie ma miejsca....