pionek 27.01.2016 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Witam Panowie i Panie. Wystartował program "RYŚ" tworzony przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Jeszcze wniosków wprawdzie nie przyjmują. Na pierwszy rzut oka wygląda dosyć atrakcyjnie szukam w nim jakiegoś głębszego haczyka, możecie się podzielić własnymi przemyśleniami na temat tego programu? Ogólnie z tym programem można dokonać termomodernizacji prywatnych domów i nie tylko ponieważ jest podzielony na etapy. Jeśli ktoś ma zupełnie niemodernizowany budynek może sobie wymienić okna, drzwi wejściowe, docieplić ściany zewnętrzne oraz dach i piwnice przy dotacji 40% a reszta w kredycie bankowym. Pierwszy rok kredytu 4% a kolejne lata 2,5% oprocentowanie stałe, maksymalny czas kredytowania do 15 lat. Pobieżnie czytałem opis tego programu muszę się głębiej przyjrzeć. Jeśli można poprosiłbym o wasze przemyślenia na temat tego programu czy warto się w niego angażować. Edytowane 27 Stycznia 2016 przez pionek korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionek 27.01.2016 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Nie wiem czy to sobie dobrze kalkuluję ale ten projekt może okazać się średnio opłacalny. Wszystkie roboty są wykonywane na fakturę no i jest VAT, wiadomo. Dodatkowo dochodzą ekspertyzy fachowca od termomodernizacji a to kolejny 1000 wprawdzie oni zwracają do w 100% w dotacji jak i powiedzmy 40% kosztów poniesionych na termomodernizacje. Tylko ze od dotacji należny jeszcze odprowadzić podatek do US (chyba 19%) Do tego dochodzi obsługa kredytu odsetki i po podliczeniu już tak kolorowo nie jest. Wychodzi mi ze w tych samych pieniądzach albo i nawet mniejszych można to samo zrobić tylko ze bez łaski i latania po urzędach. hmmm coś tu jest nie halo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 27.01.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Nie wiem czy to sobie dobrze kalkuluję ale ten projekt może okazać się średnio opłacalny. Wszystkie roboty są wykonywane na fakturę no i jest VAT, wiadomo. Dodatkowo dochodzą ekspertyzy fachowca od termomodernizacji a to kolejny 1000 wprawdzie oni zwracają do w 100% w dotacji jak i powiedzmy 40% kosztów poniesionych na termomodernizacje. Tylko ze od dotacji należny jeszcze odprowadzić podatek do US (chyba 19%) Do tego dochodzi obsługa kredytu odsetki i po podliczeniu już tak kolorowo nie jest. Wychodzi mi ze w tych samych pieniądzach albo i nawet mniejszych można to samo zrobić tylko ze bez łaski i latania po urzędach. hmmm coś tu jest nie halo też mam takie odczucie , jeśli ktoś potrafi sam dużo zrobić to ten program nie dla niego , to jest program dla takich co chcą mieć zrobione bo za to płacą a nie potrafią albo nie mają czasu samodzielnie nic zrobić , chyba że nie doczytałem wszystkiego tzn po łebkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 28.01.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 To jest program dla tych, którzy albo nie mają własnych środków i chcąc wykonać te roboty tak czy siak musieliby wziąć jakiś kredyt. Oprocentowanie jest na pewno korzystniejsze niż rynek i dodatkowo dotacja stanowi znaczną korzyść (nawet odliczając podatek dochodowy). To nie jest program dla tych co uważają kredyty za ostatnie zło tego świata i wolą poczekać 10 lat bądź dla tych co kasę już mają i nie chcą pchać się w kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionek 28.01.2016 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Na pewno to nie jest tez dla ludzi którzy potrafią sobie coś zrobić metodą gospodarcza samemu. Robiąc samemu wychodzi sporo, sporo taniej.Natomiast mając już uskładaną kasę, remont można przeprowadzić w podobnej kwocie lub nawet niższej niż z programem dotacji Ryś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 28.01.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 A po czym wnosisz, że to nie jest dla tych co robią metodą gospodarczą? Bo tego kompletnie nie rozumiem. Robota własna ok. Ale chyba mi nie powiesz, że styropian też sobie sam produkujesz metodą gospodarczą? Okna też produkujesz we własnym zakresie? Nie chciałbyś, żeby wymianę okien, zakup styropianu i np. zakup wełny do ocieplenia dachu/stropu ktoś Ci w 40% sfinansował? (efektywnie po podatku będzie to jakieś 32%) Jeśli chodzi o kredyt to kto komu broni spłacić go wcześniej i nie płacić odsetek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionek 28.01.2016 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 (edytowane) A no z stąd ze przy systemie gospodarczym płacisz tylko za materiał. A przy projekcie dofinansowania dodatkowo wynajmujesz ekipę remontową która kosztuje, po drodze dochodzą jeszcze mniej lub bardziej kosztowne dokumenty jak zmiana konstrukcji dachu to od razu musi być projekt. Kredyt banku spłacić można wcześniej tylko ze bank dodatkowe pobiera opłaty związane z wcześniejszą spłatą kredytu. Po wstępnych wyliczeniach wyszło mi ze koszt remontu w dofinansowaniem był nieznacznie wyższy od tego jakbym miał to robić z własnej kieszeni zatrudniając do remontu firmę. Przy kompleksowej termomodernizacji budynku wszystkiego sam nie zrobisz ale jakaś tam sporą cześć prac na pewno.Ps. Nie wszystko tam jest takie 40% Wspomniane okna liczą z limitem 600 zł/m2 jesli okno lepszajsze i droższe to wszystko powyżej już idzie w kredyt. Powiedzmy większe okno o rozmiarze 2,06 x 1,33=2,74 m2 x 600zł=1644zł w ramach dotacji 40%. Nie każde okno się w tym limicie zmieści a wiec droższe okna już nie maja dofinansowania 40% w całosci Edytowane 28 Stycznia 2016 przez pionek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 28.01.2016 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Akurat w tym limicie mieszczą się okna z pakietami 3 szybowymi i Uw okna mniejszym niż 1. Powiedz mi gdzie jest napisane, że aby skorzystać z programu trzeba mieć wynajętą ekipę? Gdzie jest napisane, że wcześniejsza spłata kredytu związana jest z dodatkowymi opłatami? Gdzie jest napisane, że dotacja nie może obejmować jedynie zakupu materiału (bez robocizny, którą można wykonać we własnym zakresie)? Trzeba poczekać na szczegóły aż uruchomione zostaną nabory. Wtedy myślę będziemy znali więcej szczegółów. Chociaż wstępnie napisane jest, że trzeba mieć umowy z wykonawcą to być może dopuszczalna będzie robocizna we własnym zakresie. Trzeba się dowiadywać jak już uruchomią nabory. Edytowane 28 Stycznia 2016 przez MD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionek 29.01.2016 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Akurat w tym limicie mieszczą się okna z pakietami 3 szybowymi i Uw okna mniejszym niż 1. Powiedz mi gdzie jest napisane, że aby skorzystać z programu trzeba mieć wynajętą ekipę? Gdzie jest napisane, że wcześniejsza spłata kredytu związana jest z dodatkowymi opłatami? Gdzie jest napisane, że dotacja nie może obejmować jedynie zakupu materiału (bez robocizny, którą można wykonać we własnym zakresie)? Trzeba poczekać na szczegóły aż uruchomione zostaną nabory. Wtedy myślę będziemy znali więcej szczegółów. Chociaż wstępnie napisane jest, że trzeba mieć umowy z wykonawcą to być może dopuszczalna będzie robocizna we własnym zakresie. Trzeba się dowiadywać jak już uruchomią nabory. Jest to dokładnie rozpisane w treści programu/regulaminie RYŚ który jest już dostępny na stronie NFOSiGW Str. 19 "4. Warunkiem wypłaty dofinansowania będzie przedłożenie przez beneficjenta końcowego umowy z wybranym wykonawcą / wybranymi wykonawcami, zawierającej m.in.: 1) zobowiązanie do wykonania prac zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa i zaleceniami producentów urządzeń, 2) potwierdzenie przez wykonawcę spełnienia wszystkich wymagań programu priorytetowego, 3) odpowiedzialność wykonawcy z tytułu rękojmi w okresie 3 lat od daty zrealizowania przedsięwzięcia" Prace wykonane tzw. systemem gospodarczym nie kwalifikują się do programu RYŚ. Też bym chciał ale niestety tak dobrze to nie ma. To jest dobry program dla kogoś kto kompletnie nie ma gotówki na termomodernizację i dzięki niemu ma możliwość zrobić ją kompleksowo. Aby skorzystać z 40% należało by ocieplić ściany zewnętrzne i dach do tego można dołączyć ocieplenie w piwnicy stropu wymianę okien, drzwi wejściowych/garażowych o ile garaż jest pod domem mieszkalnym. Oprocentowanie kredytu tez jest na przyzwoitym poziomie i trudno będzie znaleźć coś o lepszych warunkach kredytowania. Niestety programowe wymogi sprawiają że koszt takiej inwestycji rośnie, część z tych bezwzględnie wymaganych punktów regulaminu przy remoncie na własną rękę można pominąć co się przekłada na zbliżenie kosztów remontu z "Rysiem" i bez "Rysia" Dodatkowo trzeba sie dobrze w czytać w tresc programu bo etap II i III programu już nie ma 40% dotacji lecz 20% lub 0% a jedynie możliwość tylko kredytowania. Edytowane 29 Stycznia 2016 przez pionek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 29.01.2016 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 no to ja sobie kupiłem na OLX 24 m3 styropianu po 140 zł za m3 ( 0,032) oraz 20 worków kleju do siatki dałem 3700 zł to powiedzcie ile by to kosztowało jak by to musiała robić firma ( program ryś) nie ma opcji że to by mi się opłaciło , samemu dam radę z ociepleniem w 9-10 tys a ten program przypuszczam by kosztował z 30-35 tys coś dopłaty coś bank dosyć coś papiery i kaplica , nie ja dziękuję za taki program Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 29.01.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Większość ludzi nie ma możliwości samemu sobie ocieplić domu, samemu wymienić okna itp. Nikogo nie chcę tu do czegokolwiek przekonywać. Warto dowiedzieć się o szczegóły jak już będą konkretne nabory i wtedy podejmować decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 29.01.2016 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Słuchajcie jak dla mnie - moge sie mylić - nawet jesli miałbym robic ocieplenie korzystając z firm to program wygląda tak że mając gotówkę nie opłaca się w to wchodzić. Finansowanie z kredytu - całe dofinansowanie nawet te 40% zostanie "zjedzone" przez odsetki od kredytu itp, itd. i wychodzi suma sumarum całkowity koszt taki jak byśmy zrobili za gotówkę nawet korzystając z firm.Czyli można przyjąć, że poprostu uzyskujemy kredyt na np. 10 lat który wychodzi 0% czyli nic nie zyskujemy i nic nie tracimy. Zyskują banki i firmy które są wymagane programem. Jeśli ktoś nie ma gotówki a chce zrobic termomodernizacje to chyba program dla niego. Szkoda, że nie dostałbym dofinansowania go mojej gotówki np. koszt ocieplenia 50 000zł więc państwo pokrywa 40% z tego kosztu tj: 20 000zł O to jest dofinansowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 29.01.2016 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Słuchajcie jak dla mnie - moge sie mylić - nawet jesli miałbym robic ocieplenie korzystając z firm to program wygląda tak że mając gotówkę nie opłaca się w to wchodzić. Finansowanie z kredytu - całe dofinansowanie nawet te 40% zostanie "zjedzone" przez odsetki od kredytu itp, itd. i wychodzi suma sumarum całkowity koszt taki jak byśmy zrobili za gotówkę nawet korzystając z firm. Czyli można przyjąć, że poprostu uzyskujemy kredyt na np. 10 lat który wychodzi 0% czyli nic nie zyskujemy i nic nie tracimy. Zyskują banki i firmy które są wymagane programem. Jeśli ktoś nie ma gotówki a chce zrobic termomodernizacje to chyba program dla niego. Szkoda, że nie dostałbym dofinansowania go mojej gotówki np. koszt ocieplenia 50 000zł więc państwo pokrywa 40% z tego kosztu tj: 20 000zł O to jest dofinansowanie... no marzyłoby się nam takie rozwiązania dlatego ja pierd...ę ich rozwiązania robię za swoje i nikomu nie muszę się kłaniać , spowiadać i trzy miesiące z papierami latać , to żaden program i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 29.01.2016 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Polecamy nasz wywiad !Program "Ryś" to dopłaty do kredytów na termomodernizację domów jednorodzinnych. O szczegółach programu dopłat "Ryś" mówi Paweł Bartoszewski, Główny Specjalista z Departamentu Ochrony Klimatu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Zobacz inne filmu murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babarek 29.01.2016 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Dodam coś od siebie ponieważ zapoznałem się z warunkami a jestem przed termomodernizacją. Ryś podzielono na trzy grupy. Aby skorzystać z dofinansowania można robić prace z wybranej grupy lub wszystkich. W przypadku wnioskowania o dofinansowanie prac z dwóch lub więcej grup roboty należy wykonywać w określonej kolejności. Ja zastanawiam się na grupą pierwszą czyli termomodernizacją ścian, dachu. W moim przypadku wygląda to tak:Przy tym zakresie prac jak u mnie mogę teoretycznie liczyć na 40% dofinansowania łącznej wartości robót. Ale:1. Odpada metoda gospodarcza. Na materiały i robociznę potrzebne faktury, umowy z wykonawcami.2. Kwota otrzymanej dotacji doliczona zostanie do rocznego dochód i zostanie opodatkowana stosownym podatkiem (19% lub 32%).3. Na poszczególne prace Fundusz przewidział kwoty kwalifikacyjne ( np. 150 zł/1 m2 do termomodernizacji ścian i 300 zł/1m2 do dachu). Powyżej tych wskaźników nie dopłacą.4. Aby złożyć wniosek należy zlecić wykonanie oceny energetycznej budynku. Koszt ok. 1000 zł (500 zł Fundusz zwraca)5. W przypadku dachu z wnioskiem należy złożyć projekt termomodernizacji. Nie wiem ile kosztuje ale przypuszczam że kilka tysięcy. Musi go wykonać konstruktor. 6. Aby skorzystać z dofinansowania konieczne jest wzięcia kredytu (pożyczki). Kolejne procenty.7. Do sprawdzenia pozostaje czy przypadkiem podczas termomodernizacji nie należy stosować ocieplenia systemowego jednego producenta? Nie pamiętam. Sam się zastanawiam ile z tej 40% dotacji zostanie rzeczywistego dofinansowania …. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 29.01.2016 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 1. Projekt termomodernizacji dachu składasz jak ruszasz konstrukcję dachu. Samo docieplenie dachu nie wymaga projektu. Ale nawet gdybyś ruszał konstrukcję bez dofinansowania to przecież papiery musisz mieć (jakiś projekt czy coś). Tak ja to rozumiem. 2. O ociepleniu systemowym nie ma mowy w dokumentach więc nie ma takiego wymogu. Trzeba po prostu osiągnąć odpowiednie wskaźniki.3. Ja na przykład nie mam czasu ani umiejętności żeby samemu wymieniać okna czy ocieplać dom więc czy z dofinansowaniem czy bez i tak brałbym firmę, z którą bym podpisał umowę i robił wszystko na fakturę.4. Nie wiem czy ocena energetyczna (przed i po zamknie się w 1000 zł) ale jeśli tak to oprócz 40% zwracają Ci również ten koszt.5. Pozostaje kredyt. Ale ja w takim razie pytam skąd pewność, że nie będzie można spłacić go wcześniej? Trzeba poczekać na konkretne informacje jak już nabory ruszą. Ja nie skreślam tego dofinansowania bo roboty tak czy siak mam zaplanowane do zrobienia. Zobaczymy co wyjdzie w szczegółach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babarek 29.01.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 1. Zakres ogólny programu str.29 - jeśli mamy sytuację ze zmianą konstrukcji lub pokrycia to zawsze konieczny jest projekt termomodernizacji. U mnie tak właśnie jest. 2. Zakres ogólny str.22 - fragment zaczynający się od: W przypadku stosowania systemu ociepleń ... - nie wiem jak do do końca rozumieć3. Ja też sam tego nie zrobię ale zastanawiam się ile rzeczywiście z tej dotacji zostaje prawdziwego dofinansowania.Po odliczeniu kosztów wszystkich kosztów.4. Trzeba policzyć dwie oceny energetyczne przed i po termomodernizacji. Dofinansują obie ale w kwocie max. 500 zł za każdą.5. Minimalny okres kredytowania wynosi 1 rok ( czyli 4%) - przecież Bank lub fundusz Wojewódzki musi coś mieć z tych operacji. Przyjmijmy dla przykładu inwestycję o wartości 100 000 zł która może liczyć na 40 % dofinansowanie: Oprocentowanie pożyczki na rok ;4% od 60 000 zł wychodzi 2400 zł do spłatyDofinansowanie 40 000 zł - podatek w najgorszej sytuacji 12 800 zł ; tyle trzeba będzie zapłacić od otrzymanego dofinansowaniaProjekt - ?Ocena energetyczna - 1000 złKwoty kwalifikacyjne - brak dopłaty przy ich przekroczeniu ? Na razie mają 400 mln zł. Co będzie jeśli chętnych będzie więcej niż pieniędzy? Pomysł z programem jest bardzo dobry i cieszy że są takie programy. Myślę jednak że nie możemy patrzyć na te magiczne 40% ponieważ w rzeczywistości może się okazać że znaczącą część z tej kwoty trzeba będzie wydać aby spełnić wszystkie formalności związane z przystąpieniem do Rysia. Tak czy inaczej na pewno warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 29.01.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Koszt oceny energetycznej i dokumentacji projektowej zwracają w formie bezzwrotnego dofinansowania (oprócz tych 40%). Pytanie czy w praktyce z tym kosztem da się zmieścić w ich limicie. Ja nie mam pojęcia. Z tym projektem na dach to projekt tak czy siak musiałbyś mieć, no chyba, że bez dofinansowania nastawiasz się na samowolę budowlaną Co do minimalnego okresu kredytowania to nie jest równoznaczne z możliwością wcześniejszej spłaty. Ale rzeczywiście tak jest, że jakieś koszty na rzecz banku na pewno będą. Gdyby miało to być charytatywnie to żaden bank nie byłby zainteresowany Ale zgadzam się, że program nie jest super zachęcający dla tych co nie myśleli o termomodernizacji. raczej zdecydują się na to ludzie, którzy takie roboty mieli tak czy siak w planach i będą to traktowali w kategoriach dodatkowego bonusu. Gdybym miał nie robić ocieplenie czy wymiany okien to ten program by mnie do tego z pewnością nie zachęcił. Edytowane 29 Stycznia 2016 przez MD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionek 29.01.2016 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Koszt oceny energetycznej i dokumentacji projektowej zwracają w formie bezzwrotnego dofinansowania Tak to prawda, ale to nie znaczy ze nie poniesiesz wydatku w US z tytułu podatku dochodowego. Jakby nie było otrzymałeś usługę o pewnej wartości która wiadomo ile kosztuje i od tego należny odprowadzić podatek dochodowy w US. Niby za darmo ale darmocha tez jest opodatkowana. Edytowane 29 Stycznia 2016 przez pionek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 29.01.2016 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Jasne jest, ze podatek zmniejszy realne dofinansowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts