Gość Konto usunięte_1* 30.01.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 jednym słowem można to skwitować że ten system jest zrobiony pod firmy aby miały co robić , ale to też coś przynajmniej interes się kręci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babarek 30.01.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Nie ma co krytykować. Uważam że dobrze że powstają tego typu programy. Miejmy jednak świadomość o procedurach, formalnościach, dodatkowych kosztach, podatkach które te programy za sobą pociągają. Odpada przy tym metoda gospodarcza (zrobię sam, wujek pomoże, odkupię na aukcji styropian).Coś za coś. Nie chcę myśleć o sytuacji kiedy wpłynie ogromna ilość wniosków i będą zmuszeni dokonają selekcji. Można wtedy ponieść wstępne koszty: na ocenę energetyczną, projekt i potem zostać z dokumentami i fakturami w biurku. Gdybam pewnie tak nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 30.01.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Miejmy nadzieje, że takich co to uważają, że to bez sensu, że te dotacje to żaden zysk, że sam sobie zrobie albo że to złodzieje i oszuści i chcą nas okraść tymi dotacjami będzie jak najwięcej. Wtedy osoby, które nie znają się na budowlance bądź po prostu nie mają czasu na zajmowanie się wymianą okien u siebie czy ocieplaniem ścian będą mogły spokojnie skorzystać ze wsparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 30.01.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Miejmy nadzieje, że takich co to uważają, że to bez sensu, że te dotacje to żaden zysk, że sam sobie zrobie albo że to złodzieje i oszuści i chcą nas okraść tymi dotacjami będzie jak najwięcej. Wtedy osoby, które nie znają się na budowlance bądź po prostu nie mają czasu na zajmowanie się wymianą okien u siebie czy ocieplaniem ścian będą mogły spokojnie skorzystać ze wsparcia. z takimi to mi raczej nie wychodż , ja po kupnie domu miałem mjedną firmę od wymiany okien te okna wymieniali w czerwcu a ja do dzisiaj klnę bluzgam i zarzekam się że żadnej firmy w moim domu na oczy nie chcę widzieć (pierdolone partacze ) wymieniali okna powiększali otwory a cegły nad nadprożem latają sobie mało tego wychodzą na zewnątrz o 5 cm ja przymierzam się do docieplenia i dziś akurat tą fuszerkę musiałem ścinać cegły wyciągać i od nowa murować , błedów było chyba z 5 w tej fuszerce a ja laik nie związany z budownictwem to poprawiam ale będę wiedziiał że mam dobrze zrobione , więc twoje argumenty ja odrzucam w całej rozciągłości , zrobię sam zrobie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wegus 01.02.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Haczyk jest taki, że jeżeli ogrzewasz dom żródłem konwencjonalnym to nie ma dotacji Ale kredytu udzielą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 01.02.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 czyli damy ale w zasadzie nie damy , norma PO-wska ustawa czego się spodziewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 02.02.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Haczyk jest taki, że jeżeli ogrzewasz dom żródłem konwencjonalnym to nie ma dotacji Ale kredytu udzielą. Możesz przytoczyć konkretne zapisy? Jak patrzę na zapisy programu to dotacja 40% jest wtedy gdy wykonasz łącznie 3 elementy z grupy I. Nie widzę, żeby była jakaś zależność dotycząca źródła ciepła, które jest w innej grupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 02.02.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 czyli damy ale w zasadzie nie damy , norma PO-wska ustawa czego się spodziewać Naucz się samodzielnego myślenia i sprawdzania, zamiast łykać jak pelikan wszystko co Ci ktoś na forum napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinpq 02.02.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Glinka zielona na wszystko dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babarek 03.02.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Haczyk jest taki, że jeżeli ogrzewasz dom żródłem konwencjonalnym to nie ma dotacji Ale kredytu udzielą. A gdzie ty o tym przeczytałeś. W programie nie piszą o takiej zależności. Podaj zródło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EkologicznyDom 09.02.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Haczyk jest taki, że jeżeli ogrzewasz dom żródłem konwencjonalnym to nie ma dotacji Ale kredytu udzielą. To nie do końca tak. Nie jest istotne czym ogrzewamy dom przed termomodernizacją, lecz to jakie wykonamy prace modernizacyjne. Jak podaje "Tabela 3. Intensywność dofinansowania" w dokumencie programu Ryś, w zależności od tego jakie prace termomodernizacyjne wykonamy, możemy otrzymać dotację do 40 % łącznego dofinansowania. Rzeczywiście wymieniając stare źródło ciepła na nowe z grupy III nie dostaniemy dotacji do wymiany źródła ciepła na kocioł kondensacyjny i węzeł cieplny. Jednakże kocioł na biomasę, pompa ciepła czy kolektory słoneczne wspierane są 20%-ową dotacją.Nie jest jednak istotne jakie źródło ciepła posiadamy obecnie, lecz to na jakie je wymienimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Lukasz 09.02.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Swoją drogą, jak można wyczytać na stronie Funduszu Ochrony Środowiska, przedłużono nabór banków do programu aż do 29.02 br Wcześniej deadline dla banków mijał 12.02. Jeśli dobrze rozumiem, skutkuje to przesunięciem w czasie faktycznego startu programu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mobe 10.02.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Trzeba też wziąć pod uwagę, że nawet jak wszystko przygotujecie na cacy, to na końcu decyzja należy do banku, który ocenia zdolność kredytową i inne aspekty wokół bankowe. Zanim pójdziecie w koszty to zastanówcie się czy macie szanse na ten kredyt .Ja na przykład zdolność kredytową mam, ale żaden bank nie chce mi dać kredytu hipotecznego ze względu na służebność osobistą na nieruchomości. Z dużym prawdopodobieństwem nie dostanę też kredytu na Rysia, a chętnie bym skorzystał bo zabieram się za modernizację starego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 10.02.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Kredytów będą też udzielać wojewódzkie oddziały NFOŚ, trzebaby się tam dowiedzieć szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wegus 10.02.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) Możesz przytoczyć konkretne zapisy? Jak patrzę na zapisy programu to dotacja 40% jest wtedy gdy wykonasz łącznie 3 elementy z grupy I. Nie widzę, żeby była jakaś zależność dotycząca źródła ciepła, które jest w innej grupie. (...) Informacje o programie Ryś Podstawowe zasady dofinansowania: termoizolacja niektórych pojedynczych elementów budynków (tj. okien, podłogi) oraz zastosowanie konwencjonalnych źródeł ciepła będzie dofinansowane wyłącznie w postaci preferencyjnego kredytu / pożyczki; alternatywnie Beneficjent może skorzystać z innych programów wsparcia źródeł ciepła; (...) Tyle można przeczytac w programie. Cel programu: Zmniejszenie emisji CO2 oraz pyłów w wyniku poprawy efektywności wykorzystania energii w istniejących jednorodzinnych budynkach mieszkalnych. Edytowane 10 Lutego 2016 przez wegus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 10.02.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 No i tu się kłania brak umiejętności czytania ze zrozumieniem. Przeczytaj jeszcze raz zasady, tam też jest taka magiczna tabelka, która pokazuje kiedy można otrzymać dofinansowanie 40% i wszystko stanie się jasne. Zwróce tylko uwagę na zapis "POJEDYNCZYCH elementów budynków". Jeśli chcesz ocieplić tylko ściany, albo wymienić tylko okna to dofinansowania nie otrzymasz. A jeżeli JEDNOCZEŚNIE ocieplisz ściany, wymienisz okna i ocieplisz dach, a także wymienisz źródło ciepła to na prace ociepleniowe dostaniesz 40% dofinansowania, a źródło ciepła w całości idzie z kredytu, ewentualnie może dostać 20% dofinansowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wegus 10.02.2016 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Nie mam problemu czytania ze zrozumieniem. Ogrzewam dom piecem na ekogroszek. Przy pomocy programy RYŚ zamierzam wykonać:- ocieplenie dachu- ocieplenie ścian zewnętrznych- wymiana okien, drzwi i bramy garażowej W tym przypadku dotacja wyniosłaby 40 %.Uważam, że bez wymiany źródła ciepła (pozostaje piec na ekogroszek)nie otrzymam dotacji. Czekam na odpowiedź z NFOS i GW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 10.02.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 To daj znać co Ci odpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betterlike 10.02.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 @Wegus. Zamierzasz wykonać elementy Grupy I. Co do tego ma wymiana źródła ciepła z grupy III ? Za elementy z gr. I dostaniesz premię za kompleksowość. Konsument wybiera jakie elementy modernizuje, ważna jest kolejność wykonywania prac. Źródłem ciepła możesz zająć się gdy zrealizujesz elementy z poprzednich grup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EkologicznyDom 16.02.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 @wegus Analizując fragment z "Rysia" dotyczący intensywności dofinansowania w inwestycjach z Grupy I. Prace termoizolacyjne: ,,Przedsięwzięcia zawierające co najmniej łącznie Ocieplenie ścian (Element 1) i Ocieplenie dachu (Element 2) połączone z innymi elementami z Grupy I (podłogi – Element 3 lub wymiana okien – Element 4), o ile konieczność ich modernizacji wynika z oceny energetycznej budynku (Ocena 1)" , można zinterpretować, że jeśli ocieplisz dach oraz ściany zewnętrzne, a także wymienisz okna, których wymiana jest wskazana przez analizę energetyczną, to dostaniesz dofinansowanie w wysokości 40%. Elementy z Grupy 3 "Wymiana źródła ciepła, zastosowanie odnawialnych źródeł energii cieplnej", są traktowane osobno i jeśli chce się wymienić elementy z grupy 1, nie trzeba wymieniać elementów z grupy 3. Nie mam problemu czytania ze zrozumieniem. Ogrzewam dom piecem na ekogroszek. Przy pomocy programy RYŚ zamierzam wykonać: - ocieplenie dachu - ocieplenie ścian zewnętrznych - wymiana okien, drzwi i bramy garażowej W tym przypadku dotacja wyniosłaby 40 %. Uważam, że bez wymiany źródła ciepła (pozostaje piec na ekogroszek) nie otrzymam dotacji. Czekam na odpowiedź z NFOS i GW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts