Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ryś - termomodernizacja budynków jednorodzinnych

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma co krytykować. Uważam że dobrze że powstają tego typu programy.

Miejmy jednak świadomość o procedurach, formalnościach, dodatkowych kosztach, podatkach które te programy za sobą pociągają. Odpada przy tym metoda gospodarcza (zrobię sam, wujek pomoże, odkupię na aukcji styropian).

Coś za coś.

Nie chcę myśleć o sytuacji kiedy wpłynie ogromna ilość wniosków i będą zmuszeni dokonają selekcji. Można wtedy ponieść wstępne koszty: na ocenę energetyczną, projekt i potem zostać z dokumentami i fakturami w biurku.

Gdybam pewnie tak nie będzie.

Miejmy nadzieje, że takich co to uważają, że to bez sensu, że te dotacje to żaden zysk, że sam sobie zrobie albo że to złodzieje i oszuści i chcą nas okraść tymi dotacjami będzie jak najwięcej. Wtedy osoby, które nie znają się na budowlance bądź po prostu nie mają czasu na zajmowanie się wymianą okien u siebie czy ocieplaniem ścian będą mogły spokojnie skorzystać ze wsparcia.

Gość Konto usunięte_1*
Miejmy nadzieje, że takich co to uważają, że to bez sensu, że te dotacje to żaden zysk, że sam sobie zrobie albo że to złodzieje i oszuści i chcą nas okraść tymi dotacjami będzie jak najwięcej. Wtedy osoby, które nie znają się na budowlance bądź po prostu nie mają czasu na zajmowanie się wymianą okien u siebie czy ocieplaniem ścian będą mogły spokojnie skorzystać ze wsparcia.

z takimi to mi raczej nie wychodż , ja po kupnie domu miałem mjedną firmę od wymiany okien te okna wymieniali w czerwcu a ja do dzisiaj klnę bluzgam i zarzekam się że żadnej firmy w moim domu na oczy nie chcę widzieć (pierdolone partacze ) wymieniali okna powiększali otwory a cegły nad nadprożem latają sobie mało tego wychodzą na zewnątrz o 5 cm ja przymierzam się do docieplenia i dziś akurat tą fuszerkę musiałem ścinać cegły wyciągać i od nowa murować , błedów było chyba z 5 w tej fuszerce a ja laik nie związany z budownictwem to poprawiam ale będę wiedziiał że mam dobrze zrobione , więc twoje argumenty ja odrzucam w całej rozciągłości , zrobię sam zrobie dobrze

Haczyk jest taki, że jeżeli ogrzewasz dom żródłem konwencjonalnym to nie ma dotacji :-(

Ale kredytu udzielą.

Możesz przytoczyć konkretne zapisy? Jak patrzę na zapisy programu to dotacja 40% jest wtedy gdy wykonasz łącznie 3 elementy z grupy I. Nie widzę, żeby była jakaś zależność dotycząca źródła ciepła, które jest w innej grupie.

Haczyk jest taki, że jeżeli ogrzewasz dom żródłem konwencjonalnym to nie ma dotacji :-(

Ale kredytu udzielą.

To nie do końca tak. Nie jest istotne czym ogrzewamy dom przed termomodernizacją, lecz to jakie wykonamy prace modernizacyjne. Jak podaje "Tabela 3. Intensywność dofinansowania" w dokumencie programu Ryś, w zależności od tego jakie prace termomodernizacyjne wykonamy, możemy otrzymać dotację do 40 % łącznego dofinansowania. Rzeczywiście wymieniając stare źródło ciepła na nowe z grupy III nie dostaniemy dotacji do wymiany źródła ciepła na kocioł kondensacyjny i węzeł cieplny. Jednakże kocioł na biomasę, pompa ciepła czy kolektory słoneczne wspierane są 20%-ową dotacją.Nie jest jednak istotne jakie źródło ciepła posiadamy obecnie, lecz to na jakie je wymienimy.

Trzeba też wziąć pod uwagę, że nawet jak wszystko przygotujecie na cacy, to na końcu decyzja należy do banku, który ocenia zdolność kredytową i inne aspekty wokół bankowe. Zanim pójdziecie w koszty to zastanówcie się czy macie szanse na ten kredyt .

Ja na przykład zdolność kredytową mam, ale żaden bank nie chce mi dać kredytu hipotecznego ze względu na służebność osobistą na nieruchomości. Z dużym prawdopodobieństwem nie dostanę też kredytu na Rysia, a chętnie bym skorzystał bo zabieram się za modernizację starego domu.

Możesz przytoczyć konkretne zapisy? Jak patrzę na zapisy programu to dotacja 40% jest wtedy gdy wykonasz łącznie 3 elementy z grupy I. Nie widzę, żeby była jakaś zależność dotycząca źródła ciepła, które jest w innej grupie.

(...)

Informacje o programie Ryś

Podstawowe zasady dofinansowania:

termoizolacja niektórych pojedynczych elementów budynków (tj. okien, podłogi) oraz zastosowanie konwencjonalnych źródeł ciepła będzie dofinansowane wyłącznie w postaci preferencyjnego kredytu / pożyczki; alternatywnie Beneficjent może skorzystać z innych programów wsparcia źródeł ciepła;

(...)

Tyle można przeczytac w programie.

Cel programu:

Zmniejszenie emisji CO2 oraz pyłów w wyniku poprawy efektywności wykorzystania energii w istniejących jednorodzinnych budynkach mieszkalnych.

Edytowane przez wegus

No i tu się kłania brak umiejętności czytania ze zrozumieniem. Przeczytaj jeszcze raz zasady, tam też jest taka magiczna tabelka, która pokazuje kiedy można otrzymać dofinansowanie 40% i wszystko stanie się jasne. Zwróce tylko uwagę na zapis "POJEDYNCZYCH elementów budynków". Jeśli chcesz ocieplić tylko ściany, albo wymienić tylko okna to dofinansowania nie otrzymasz. A jeżeli JEDNOCZEŚNIE ocieplisz ściany, wymienisz okna i ocieplisz dach, a także wymienisz źródło ciepła to na prace ociepleniowe dostaniesz 40% dofinansowania, a źródło ciepła w całości idzie z kredytu, ewentualnie może dostać 20% dofinansowania.

Nie mam problemu czytania ze zrozumieniem.

Ogrzewam dom piecem na ekogroszek.

Przy pomocy programy RYŚ zamierzam wykonać:

- ocieplenie dachu

- ocieplenie ścian zewnętrznych

- wymiana okien, drzwi i bramy garażowej

W tym przypadku dotacja wyniosłaby 40 %.

Uważam, że bez wymiany źródła ciepła (pozostaje piec na ekogroszek)

nie otrzymam dotacji.

Czekam na odpowiedź z NFOS i GW

@Wegus. Zamierzasz wykonać elementy Grupy I. Co do tego ma wymiana źródła ciepła z grupy III ? Za elementy z gr. I dostaniesz premię za kompleksowość. Konsument wybiera jakie elementy modernizuje, ważna jest kolejność wykonywania prac. Źródłem ciepła możesz zająć się gdy zrealizujesz elementy z poprzednich grup.

@wegus Analizując fragment z "Rysia" dotyczący intensywności dofinansowania w inwestycjach z Grupy I. Prace termoizolacyjne: ,,Przedsięwzięcia zawierające co najmniej łącznie Ocieplenie ścian (Element 1) i Ocieplenie dachu (Element 2) połączone z innymi elementami z Grupy I (podłogi – Element 3 lub wymiana okien – Element 4), o ile konieczność ich modernizacji wynika z oceny energetycznej budynku (Ocena 1)" , można zinterpretować, że jeśli ocieplisz dach oraz ściany zewnętrzne, a także wymienisz okna, których wymiana jest wskazana przez analizę energetyczną, to dostaniesz dofinansowanie w wysokości 40%. Elementy z Grupy 3 "Wymiana źródła ciepła, zastosowanie odnawialnych źródeł energii cieplnej", są traktowane osobno i jeśli chce się wymienić elementy z grupy 1, nie trzeba wymieniać elementów z grupy 3.

Nie mam problemu czytania ze zrozumieniem.

Ogrzewam dom piecem na ekogroszek.

Przy pomocy programy RYŚ zamierzam wykonać:

- ocieplenie dachu

- ocieplenie ścian zewnętrznych

- wymiana okien, drzwi i bramy garażowej

W tym przypadku dotacja wyniosłaby 40 %.

Uważam, że bez wymiany źródła ciepła (pozostaje piec na ekogroszek)

nie otrzymam dotacji.

Czekam na odpowiedź z NFOS i GW