szala18 29.01.2016 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 1) czemu nie puszcze jak bedą prosto ułożone bez wiekszych zakretow powinno spokojnie iść .... - funkcje ochronną też pełnią, 2) dzieki za info jestem spkojniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 29.01.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 pokaż mi chociaż jedna papę która można stosować wewnątrz domu i bezpośrednio ze styku styro. Karta charakterystyki albo oświadczenie firmy produkującej a nie wasze przemyślenia bo one to są tyle warte co zeszłoroczny śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 29.01.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 W projektach jest podany przekrój posadzki zawierający papę termozgrzewalną a na niej styropian bez żadnego oddzielenia, oczywiście inwestor zawsze dla świętego spokoju może na papę położyć folię i dopiero na folię rozłożyć styropian. Położenie papy termozgrzewalnej na posadzki betonowe, zgrzanie jej na zakładach - zarówno poszczególnych pasów ze sobą jak i tej części papy, która wystaje spod ścian - jest największym gwarantem odcięcia podciągania kapilarnego wody. Zwykle warstwy wyglądają w projektach tak oto: - wykończenie podłogi- wylewka- folia- styropian na zakład- papa asfaltowa zgrzewana- beton - folia- piasek- grunt rodzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 29.01.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Zadałem proste pytanie. Pokaż mi papę z kartą charakterystyki którą można stosować wewnątrz. W projektach nie jedną głupotę można znaleźć.Podpowiem , że papy icopala według ich kart posiadają asfalt ponaftowy.I tyle w temacie. A to , że wy sobie coś wymyśliliście to nie wprowadzajcie innych w błąd. Niech każdy będzie świadom tego co robi. Bardziej wierzę, firmie która to produkuje niż wam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szala18 29.01.2016 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 http://www.icopal.pl/index.php?page=najczesciej-zadawane-pytania - przestawiciele ICOPAL mówią że można klasc styropian na papę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 29.01.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Pokaż gdzie mówią , że można kłaść wewnątrz. I dlaczego papy zawierają asfalty ponaftowe i jak działa to na styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 29.01.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 @szala18, w tym przypadku nie słuchaj rustina. Te papy sa z asfaltu oksydowanego modyfikowane polimerami. @rustin, wymień asfalty nieponaftowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 29.01.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 mnie nie musi słuchać, wystarczy przeczytać kartę charakterystyki. proszę o taką kartę z zapisem stosowania wewnątrz budynków mieszkalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 29.01.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 @rustin, wymień asfalty nieponaftowe. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 29.01.2016 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Pomijając już spór o papę i folię (nomen omen i u mnie w projekcie była papa i od razu styropian, a i tak kładę folię, bo to ja będę układał styro i wiem, że mój chudziak jest gładki, bez wystających kamieni) - tu są zdjęcia ode mnie z układania instalacji elektrycznej: [ W skrócie - kable prowadzone tuż nad podłogą, w przejściach bardzo twardy peszel (nie takie przezroczyste gówie...jak np dawniej dawało się w ścianę. Jak pogadałem sobie z elektrykiem, to do mnie takie ułożenie kabli przemówiło. Plusy - nic nie musisz dziurawić - kabel trzyma się ściany, a peszle chronią kabel w przejściach. - nawet jak się zawadzisz o peszel, to nic się nie dzieje, bo najwyżej wyskoczą 2 spinki ze ściany - nic nie przeszkadza na podłogach przy układaniu styropianu - kable na ścianie w niczym nie przeszkadzają, styropian mozesz dosunąć do nich, a górę wypełnić pianką. Minusy? Może i są. Ale na pewno nie jest nimi brak możliwości przeciągnięcia w razie awarii nowych kabli . Czemu? 2 argumenty: 1. znajdz mi 1-2 osoby, które dokonywały takich napraw po wprowadzeniu się do domu... 2. przeciąg sobie nowy przewód przez peszel, który ma setki załamań, a jeszcze jak tym samym peszlem idzie więcej kabli to juz zapomnij... Także może jeśli bardzo chcesz papę, to mój sposób na przewódy jest akurat dla Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szala18 30.01.2016 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 heh już całkiem zgłupiałem - bo projekcie miałem tylko folię zamiast papy ale bałem się że się zniszczy przy ukladaniu instalacji i tynkowania i nie dotrwa do krycia styropianem wiec dalem papę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 30.01.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 a tą papę to na gorąco, czy tylko tak położyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szala18 30.01.2016 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 zgrzana na gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 30.01.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 no to masz milion razy lepiej niż jakakolwiek folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szala18 30.01.2016 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 no i tez tak mysle ... tylko widzisz Slawko123 - cały czas nie daje mi spokoju to czy mogę ukladać styropian na tym, różne są opinie a tak jak mówi rustin w sumie nie widzę nigdzie żadnego papieru firmy czy mogę rzeczywiscie to ukldac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 30.01.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 nie słuchaj rustina. Jak ja bym Ci napisał jaki grunt pod papę zastosowałem, to rustin by dostał palpitacji serca i zszedł na zawał, nie wspominając, że z monitora ciekła by mi Jego piana Spokojnie możesz kłaść na to styropian. Asfalt nie reaguje ze styropianem. Jedynie rozpuszczalniki organiczne które są zawarte w masach asfaltowych, ale tylko do czasu dopóki z nich nie wyparują. Wracając do Twojego problemu. Tak jak wcześniej napisałem, nie kładłbym instalacji elektrycznej w podłodze. Rury od zimnej wody, spokojnie możesz przytwierdzać do podłogi. Miejsca przewierceń posmarować tym co wcześniej napisałem. Będziesz miał bardzo dobrze, zachowując ciągłość izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 30.01.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 [h=3]Proszę o poradę. Stosowaliśmy Waszą papę termozgrzewalą do izolacji ścian piwnic w gruncie. Czy możemy tę papę zastosować na chudy beton do pomieszczeń piwnicznych wewnątrz budynku? Na papę damy styropian i warstwę posadzki. Monika[/h] Szanowna Pani Moniko, niestety nie wspomina Pani jaki rodzaj papy zgrzewalnej zostal przez Panią użyty do hydroizolacji części podziemnej budynku. Sprawa jest o tyle istotna, że niektóre z pap zgrzewalnych używa się do hydroizolacji dachów i części nadziemnych budynków, a inne wyłącznie do hydroizolacji części podziemnych. Są one w specjalny sposób przystosowane do stałego kontaktu z gruntem i wodą gruntową oraz w specjalny sposób przygotowane aby mogły przenosić naciski punktowe od różnego rodzaju obciążeń.. Domyślam się, że wykonaliście Państwo już izolację ścian piwnicznych papą zgrzewalną. Idealnie byłoby gdyby była to papa dedykowana wyłącznie do izolowania części podziemnych budynków o nazwie handlowej : Fundament Szybki Profil SBS. Taką papę również polecam Państwu do wykonania hydroizolacji podłogi w piwnicy . Jednakże zanim wykonacie Państwo nastepny krok, remontując swój dom zachęcam do szczegółowego zapoznania się z naszą stroną internetową : http://www.fundament.icopal.pl , na której to stronie proponujemy naszym Klientom rekomendowane rozwiązania zabezpieczenia części podziemnych budynków jednorodzinnych w różnych wariantach zastosowań, przy uwzględnieniu róznego poziomu wód gruntowych, różnego rodzaju gruntów, oraz specyficznej konstrukcji murów fundamentowych jak również w funkcji zastosowanego nmateriału termoizolacyjnego. Polecam podrozdział "Wybierz 1 z 64 rozwiązań Systemu". proszę zwrócić uwage na zastosowanie specjalnych mat drenujących Icodren 10 Szybki Drenaż SBS , które szczególnie sa przydatne w przypadku zabezpieczeń pudynków podpiwniczonych ponieważ obniżają lustro wody gruntowej wokół piwnicy a tym samym obniżają ryzyko zawilgacania ścian piwnic. Przed ułożeniem papyFundament Szybki Profil na podłogę posadzki proszę nie zapomnieć o wcześniejszym dokładnym wyczyszczeniu podłogi (suchej) z kurzu a nastepnie zagruntowaniu jej środkiem gruntującym Siplast Primer Szybki Grunt SBS. Środek powinien całkowicie wyschnąć (wietrzenie pomieszczenia) aby nastepnie móc na podłoże zgrzewać papę. Bezpośrednio na papę można układać styropian odmiany EPS 100-038 o grubości najlepiej 8-10 cm a następnie wylewkę betonową (zbrojoną siatkami stalowymi przeciwskurczowo). Żródło http://www.icopal.pl/index.php?page=najczesciej-zadawane-pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.01.2016 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Sam mam 20 cm styro położonego na Fundament szybki profil SBS Icopala wgrzanych na chudziaka zagruntowanego siplast primerem i po 3 latach nic mi nie zanikło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 30.01.2016 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Odpowiedzcie mi jeszcze na jedno pytanie które mnie nurtuje. Czy można stosować papę wewnątrz domu ? proszę też o zapis z kart charakterystyki a nie wpisy bo tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts