Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana sposobu użytkowania budynku gospodarczego

Recommended Posts

Witam,

Jestem tu nowy także chciałbym na wstępie ze wszystkimi się przywitać :)

Pozwoliłem napisać nowy temat gdyż nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. Do rzeczy:

Posiadam parterowy budynek gospodarczy usytułowany na granicy działki (7x6m). Chciałbym przekwalifikować go na budynek mieszkalny z możliwością poddasza użytkowego (sciana kolankowa). W związku z powyższym czy ktoś miał podobny przypadek z rozbudową takiego budynku? niestety w urzędach powiedzieli, że mam taką możliwość jednakże nie wiem od czego zacząć. Chciałbym również otrzymać od Was informację o orientacyjnym koszcie budowy poddasza (praca dekarza) tj. strop drewniany + dach dwuspadowy 45stopni wraz z podbitką, ułożeniem folii i blachy.

Będę wdzieczny za pomoc

Pozdrawiam!

" Chciałbym przekwalifikować go na budynek mieszkalny z możliwością poddasza użytkowego (sciana kolankowa)."

Czyli chcesz dokonać ZMIANY SPOSOBU UŻYTKOWANIA tego obiektu.

Zorientuj się czy urzędasy Ci na to pozwolą tak, jak zamierzasz...

Bo?

Stoi w granicy...

Potem dopiero reszta...

Adam M.

Ja rozumiem, że dzieci głodne - ale do przeczytania np warunków zabudowy nie trzeba zatrudniać projektanta. A po ich otrzymaniu np się okazuje że nic nie można zbudować albo co tam i dalszych działań się już nie prowadzi...

Autor wątku chyba da radę przeczytać, w końcu jako jeden z nielicznych forumowiczów napisał post po polsku i bez błędów ortograficznych :wiggle:

Proszę wybaczyć-zapomniałem wspomnieć o planie zagospodarowania przestrzennego. Istnieje i zwiera on dla mnie istotną informację (mój budynek nie spełnia ustaleń planu, gdyż stoi zbyt blisko sąsiada-wg nowego planu każdy nowy budynek musi mieć odpowiednią ogległość od działki sąsiada):

dla istniejących budynków mieszkaniowych lub usługowych nie spełniających ustaleń planu, w

szczególności w zakresie linii zabudowy, dopuszcza się remonty oraz nadbudowę i zmianę

kształtu dachu z dostosowaniem wysokości budynku i kształtu dachu do parametrów

zgodnych z ustaleniami planu,

t) dla istniejących budynków mieszkalnych jednorodzinnych i usługowych nie spełniających

ustaleń planu, w szczególności w zakresie wysokości budynków oraz kształtu dachów

dopuszcza się remonty i przebudowy.

W takim razie rozumiem, że nie potrzebuje opinii architekta aby zacząć tworzyć dokumentację? Skąd to pytanie? Chce uniknąć kosztów geodety+architekta (zapewne z 10tyś zł) aby potem otrzymać informację, że rozbudowa jest niemożliwa.

dla istniejących budynków mieszkaniowych lub usługowych nie spełniających ustaleń planu, w

szczególności w zakresie linii zabudowy, dopuszcza się remonty oraz nadbudowę i zmianę

kształtu dachu z dostosowaniem wysokości budynku i kształtu dachu do parametrów

zgodnych z ustaleniami planu,

t) dla istniejących budynków mieszkalnych jednorodzinnych i usługowych nie spełniających

ustaleń planu, w szczególności w zakresie wysokości budynków oraz kształtu dachów

dopuszcza się remonty i przebudowy.

" budynek gospodarczy ", NIE JEST !!! budynkiem mieszkalnym lub usługowym.