shakadima_89 28.01.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Witam, Jestem tu nowy także chciałbym na wstępie ze wszystkimi się przywitać Pozwoliłem napisać nowy temat gdyż nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. Do rzeczy: Posiadam parterowy budynek gospodarczy usytułowany na granicy działki (7x6m). Chciałbym przekwalifikować go na budynek mieszkalny z możliwością poddasza użytkowego (sciana kolankowa). W związku z powyższym czy ktoś miał podobny przypadek z rozbudową takiego budynku? niestety w urzędach powiedzieli, że mam taką możliwość jednakże nie wiem od czego zacząć. Chciałbym również otrzymać od Was informację o orientacyjnym koszcie budowy poddasza (praca dekarza) tj. strop drewniany + dach dwuspadowy 45stopni wraz z podbitką, ułożeniem folii i blachy. Będę wdzieczny za pomoc Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.01.2016 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 " Chciałbym przekwalifikować go na budynek mieszkalny z możliwością poddasza użytkowego (sciana kolankowa)." Czyli chcesz dokonać ZMIANY SPOSOBU UŻYTKOWANIA tego obiektu.Zorientuj się czy urzędasy Ci na to pozwolą tak, jak zamierzasz...Bo?Stoi w granicy...Potem dopiero reszta... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shakadima_89 28.01.2016 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 tak, dokładnie chce dokonać zmiany sposobu użytkowania tego obiektu. Właśnie byłem w dniu wczorajszym (gmina) i dzisiejszym (starostwo) i otrzymałem informację, że jest to możliwe ale razem ze zmianą sposobu użytkowania tego obiektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.01.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Musisz wystąpić o odpis z miejscowego planu lub o warunki zabudowy dla działki (jak brak planów miejscowych), zrobić inwentaryzacje tego co masz i zrobić projekt rozbudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 28.01.2016 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 ... ogólnie : zlecić zadanie projektantowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.01.2016 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Ja rozumiem, że dzieci głodne - ale do przeczytania np warunków zabudowy nie trzeba zatrudniać projektanta. A po ich otrzymaniu np się okazuje że nic nie można zbudować albo co tam i dalszych działań się już nie prowadzi... Autor wątku chyba da radę przeczytać, w końcu jako jeden z nielicznych forumowiczów napisał post po polsku i bez błędów ortograficznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shakadima_89 29.01.2016 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Proszę wybaczyć-zapomniałem wspomnieć o planie zagospodarowania przestrzennego. Istnieje i zwiera on dla mnie istotną informację (mój budynek nie spełnia ustaleń planu, gdyż stoi zbyt blisko sąsiada-wg nowego planu każdy nowy budynek musi mieć odpowiednią ogległość od działki sąsiada): dla istniejących budynków mieszkaniowych lub usługowych nie spełniających ustaleń planu, wszczególności w zakresie linii zabudowy, dopuszcza się remonty oraz nadbudowę i zmianękształtu dachu z dostosowaniem wysokości budynku i kształtu dachu do parametrówzgodnych z ustaleniami planu,t) dla istniejących budynków mieszkalnych jednorodzinnych i usługowych nie spełniającychustaleń planu, w szczególności w zakresie wysokości budynków oraz kształtu dachówdopuszcza się remonty i przebudowy. W takim razie rozumiem, że nie potrzebuje opinii architekta aby zacząć tworzyć dokumentację? Skąd to pytanie? Chce uniknąć kosztów geodety+architekta (zapewne z 10tyś zł) aby potem otrzymać informację, że rozbudowa jest niemożliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 29.01.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 dla istniejących budynków mieszkaniowych lub usługowych nie spełniających ustaleń planu, w szczególności w zakresie linii zabudowy, dopuszcza się remonty oraz nadbudowę i zmianę kształtu dachu z dostosowaniem wysokości budynku i kształtu dachu do parametrów zgodnych z ustaleniami planu, t) dla istniejących budynków mieszkalnych jednorodzinnych i usługowych nie spełniających ustaleń planu, w szczególności w zakresie wysokości budynków oraz kształtu dachów dopuszcza się remonty i przebudowy. " budynek gospodarczy ", NIE JEST !!! budynkiem mieszkalnym lub usługowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mobe 29.01.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Czy ten budynek gospodarczy to jedyny budynek na działce? Czy na tej działce jest już jakiś budynek mieszkalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shakadima_89 01.02.2016 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Witam, Dziękuje za zwrócenie uwagi ŁUKASZ ŁADZIŃSKI-faktycznie ten opis dotyczy budynków mieszkalnych. Na działce znajduje się już budynek mieszkalny-dom wolnostojący 80m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mobe 01.02.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Bardzo często plany miejscowe przewidują możliwość sytuowania na działce tylko jednego budynku mieszkalnego. Zwróć szczególną uwagę czy w Twoim przypadku nie ma takiego zapisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts