Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu na poddaszu nieużytkowym

tgrzebien

Recommended Posts

Witam,

najprawdopodobniej sam będę robił termoizolację na stropie na poddaszu nieużytkowym w domku z pełnym piętrem i zastanawiam się jak to najlepiej rozwiązać.

Na poddaszu będę trzymał jakieś graty, więc musi być możliwość chodzenia po nim.

Czytałem trochę różne fora ale dalej nie jestem pewny co do konkretnego rozwiązania.

Oto kilka rozwiązań, nad którymi się zastanawiam:

1. Styropian w trzech warstwach 5x5x10 lub 5x10x10, wokoło kominów wełna skalna na klej, i na to płyty OSB 14mm. Boję się tutaj, że chodzenie po tych płytach może uszkodzić styropian np. na łączeniu płyt rogi mogą się wgniatać w styropian więc ewentualnie na łączeniu czterech płyt jakieś cienkie metalowe blaszki 10x10cm.

Dodatkowo pytanie, czy i gdzie dawać folie pod takie rozwiązanie.

2.Ewentualnie na to wylewka, ale tutaj znacznie wzrasta koszt wykonania.

3. Wełna 25cm na stelażu i na to płyty OSB. To rozwiązanie zajęłoby jednak za dużo pracy i czasu, którego nie mam za dużo.

Potrzeba by jeszcze do tego jakąś izolację przy włazie na taki strych. Trzeba by zrobić jakiś wyłaz ze styropianu czy coś w tym stylu.

Na temat tego też szukałem w necie ale niestety nic konkretnego nie znalazłem. Może ktoś mógłby pomóc + ewentualnie jakieś zdjęcia.

Pozdrawiam.

Folię zastanawiam się dać nad łazienką chociaż. Wiadomo, że tutaj jednak wilgoć może się przez strop przecisnąć. Nad pokojami raczej nie. Zastanawiam się jeszcze nad tymi płytami OSB. Pomysł z dwiema na zakładkę spoko. Jednak zwiększa to koszt prawie dwa razy jak przy jednej płycie. Jednak przy jednej płycie obawiam się, że na łączeniach, a najbardziej na rogach może się po jakimś czasie powgniatać styropian i płyty będą się bujać po nastąpieniu na jej krawędź.

Podepnę się pod temat. Stryszek nad poddaszek nieużytkowym w domu z dachem kopertowym. Stryszek ten bardzo niski, nie będzie użytkowany. Z uwagi na to iż projekt zakłada ocieplenie stropu wełną 18cm tylko między jętkami, chciałbym dodać co nieco. Czy mogę to tak wykonać jak na zdjęciu? Międz jętkami wełna 18cm, na nie płyta osb (która mi została z deskowania dachu) i na płyty styropian 20cm podłogowy (pozostało trochę z podłogi parteru). Można tak zostawić styropian? Nikt tam nie będzie wchodził więc dodatkowa warstwa osb jest nie potrzebna..?

ocieplenie%252520stryszku.jpg

w 97 kładli mi styropian na strop (podasze jako graciarnia )

Wczoraj zdejmowałem ten styropian i przetrwał bez większych uszkodzeń ALE

na styku ścian trzeba go przykleić bo inaczej tarcie będzie powodować ukruszenie materiału

na styku płyt również należy go kleić .

u mnie płyty osb leżały luzem koniecznie trzeba je przylepić/przykręcić

Faktem jest że u mnie leżał miętki fasadowy styropian do podłóg powinien lepiej się trzymać .

Minusem lub plusem takiego rozwiązanie są mocno słyszalne myszy w nocy .

Nie demonizował bym że myszy będę ryły tunele w styro jak niektórzy sugerują . Zwykle wiją gniazdka na styku płyt (dlatego trzeba je zlepić ) .

W nocy wyraźnie w domu słychać rycie w styropianie .

Jeżeli szczelnie zakryjemy cały styropian myszy nie będę miały w czym ryć.

Oczywiście takie rozwiązanie ma też plusy bo po 2 -3 nocach idziemy rozsypać trutke i rycie w styropianie ustaje .