iwanow 28.01.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Witam, wiem że temat był poruszany już wielokrotnie, niejeden wątek też przeczytałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Planuję położenie paneli na stare, drewniane podłogi. Od razu odpowiadam, że cyklinowanie nie wchodzi w rachubę, podłogi są "zmiazdzone"i ich renowacja nie ma sensu. Pomieszczenia są dwa - w jednym jest w miarę równo (tu będzie kuchnia), w drugim są dość spore nierówności, rozważam nakręcenie płyt najpierw. Moje pytanie jest nastepujace: jaki podkład dać pod panel na stare drewniane podłogi? Czwarte piętro, więc niżej znajdują się mieszkania, z których sila rzeczy unosi się para. Wyczytałem żeby odpuścić folie paraizolacyjna - IMO logiczne, podobnie jak na poddaszu drewniany strop przykrywa się folia paraprzepuszczalna. Natomiast mam wątpliwości odnośnie samego podkładu. Myślałem o korku, ale nie widzę go zbytnio w kuchni. Xps czy zwykła pianka zdaje się nie puszczają pary również, więc też bym się bał ich stosować na drewnianym stropie. Na papier nie jest wystarczająco równo. Może np. Xps i zostawić przerwy przy ścianie ze 2cm aby utworzyć coś na kształt dylatacji? Z góry dzięki, a komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwanow 29.01.2016 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Ktokolwiek cokolwiek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 30.01.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 jeżeli nakręcisz płyty zrób to tak by było równo i wtedy zastosuj tekturę ! Najlepiej zobacz co proponuje producent twoich paneli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwanow 30.01.2016 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 to by ewentualnie rozwiązywało problem pokoju, natomiast dalej nie wiem jak kuchnię ugryźć - tutaj płyt nakręcał nie będę, bo jest równo, ale to wciąż deski - są delikatne nierówności np. na łączeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 25.02.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Witam, Proponuję do drewnianej podłogi przykręcić płyty OSB i na to później zaaplikować piankę. To powinno wystarczyć, aby panele były równo położone. Pozdrawiam Marek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajakh 28.02.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Witam,Ponieważ nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem, podłączę się pod ten wątek.Budynek to dom - parter i piętro, ogrzewanie podłogowe jest tylko w łazienkach na parterze oraz na piętrze.Dom nie ma piwnicy, wylany beton na posadzce.Planuję zakup paneli winylowych i chciałbym je położyć na całej powierzchni parteru domu, łącznie z kuchnią i łazienką.Niestety nie bardzo mogę doczytać się jak to się sprawdza bez ogrzewania podłogowego. Wszędzie jest napisane że doskonale sprawdza się na podgrzewanej podłodze, czyli jak rozumiem dobrze przewodzi ciepło, to samo z dedykowanymi podkładami. Nie wiem czy można do tego typu podłóg stosować podkłady np. XPS?, albo gumowo-korkowy? Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts