Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podkład pod panele po raz kolejny

iwanow

Recommended Posts

Witam,

wiem że temat był poruszany już wielokrotnie, niejeden wątek też przeczytałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Planuję położenie paneli na stare, drewniane podłogi. Od razu odpowiadam, że cyklinowanie nie wchodzi w rachubę, podłogi są "zmiazdzone"i ich renowacja nie ma sensu. Pomieszczenia są dwa - w jednym jest w miarę równo (tu będzie kuchnia), w drugim są dość spore nierówności, rozważam nakręcenie płyt najpierw.

Moje pytanie jest nastepujace: jaki podkład dać pod panel na stare drewniane podłogi? Czwarte piętro, więc niżej znajdują się mieszkania, z których sila rzeczy unosi się para. Wyczytałem żeby odpuścić folie paraizolacyjna - IMO logiczne, podobnie jak na poddaszu drewniany strop przykrywa się folia paraprzepuszczalna. Natomiast mam wątpliwości odnośnie samego podkładu. Myślałem o korku, ale nie widzę go zbytnio w kuchni. Xps czy zwykła pianka zdaje się nie puszczają pary również, więc też bym się bał ich stosować na drewnianym stropie. Na papier nie jest wystarczająco równo. Może np. Xps i zostawić przerwy przy ścianie ze 2cm aby utworzyć coś na kształt dylatacji?

Z góry dzięki, a komentarze

• 4 weeks później...

Witam,

Ponieważ nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem, podłączę się pod ten wątek.

Budynek to dom - parter i piętro, ogrzewanie podłogowe jest tylko w łazienkach na parterze oraz na piętrze.

Dom nie ma piwnicy, wylany beton na posadzce.

Planuję zakup paneli winylowych i chciałbym je położyć na całej powierzchni parteru domu, łącznie z kuchnią i łazienką.

Niestety nie bardzo mogę doczytać się jak to się sprawdza bez ogrzewania podłogowego. Wszędzie jest napisane że doskonale sprawdza się na podgrzewanej podłodze, czyli jak rozumiem dobrze przewodzi ciepło, to samo z dedykowanymi podkładami.

Nie wiem czy można do tego typu podłóg stosować podkłady np. XPS?, albo gumowo-korkowy? Co o tym myślicie?