Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salon z kuchnia 30m2 - czy potrzebny grzejnik pod oknem ?

marioosh2

Recommended Posts

Salon z kuchnią jak na obrazku poniżej. W projekcie są dwa grzejniki, ale nie do końca jestem przekonany, czy to będzie wystarczające. Powierzchnia całości to około 30m2, okno balkonowe - trzy skrzydła do ziemi, budynek z pustaka max, ocieplony. Zastanawiam się, czy nie dołożyć jeszcze jednego grzejnika zwłaszcza, że jest to ściana zewnętrzna. Czy to przesada ? Myślałem też żeby może jeden grzejnik spod okna balkonowego przełożyć pod okno w kuchni. Prosze o radę.

2016-01-28 (1).jpg

Edytowane przez marioosh2

Salon z kuchnią jak na obrazku poniżej. W projekcie są dwa grzejniki, ale nie do końca jestem przekonany, czy to będzie wystarczające. Powierzchnia całości to około 30m2, okno balkonowe - trzy skrzydła do ziemi, budynek z pustaka max, ocieplony. Zastanawiam się, czy nie dołożyć jeszcze jednego grzejnika zwłaszcza, że jest to ściana zewnętrzna. Czy to przesada ? Myślałem też żeby może jeden grzejnik spod okna balkonowego przełożyć pod okno w kuchni. Prosze o radę.

[ATTACH=CONFIG]344937[/ATTACH]

zawsze mozesz zrobic tak jak ja, mi wyliczyli na salon i hol chyba 5 grzejnikow, zrobilem 2, ale w razie czego jakby sie okazalo ze nie dogrzewa to w kilku miejscach puscilem na scianie rurke, taka petelke, jak bym zschcial dolozyc grzejnik to rozkuwam kawaleczek, przecinam rurke i zakladam grzejnik

Wihajster, przecież to mieszkanie w bloku...

Nie zauważyłem, przepraszam.

ALE - w temacie bloku, mój znajomy niedawno kupił mieszkanie w bloku od dewelopera i uparł się na podłogówkę w całości. Robili wielkie problemy na początku ale w końcu się udało dogadać (zasilanie z PEC-u).

A gdybym, tak jak wspomniałem zamiast dwóch grzejników przy oknie balkonowym zostawił jeden, a drugi dał pod okno w kuchni. Myślicie, że będzie OK ? Estetyczniej będzie i może wystarczająco. Wyprowadzenie na drugi grzejnik bym zostawił na wszelki wypadek. Takie rozwiąznie chodzi mi po głowie...

Czy w takim rozwiązniu muszę zwiększyć moc tego jednego grzejnika przy balkonie, czy wystarczy, że ten ubytek mocy uzupełni grzejnik w części kuchni pod oknem i to ciepło się jakoś w miarę rozłoży ?

Edytowane przez marioosh2