Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nasza parterówka

Recommended Posts

takie sobie rozwiazanie

ten barek bedzie z plyty zabudowany czy jak? u mnie w zabudowie zrobilam dodatkowo kolano 90 stopni i od czola plyty wstawilam anemostat, mozna tez kratke. nawiewnik / wywiewnik mozesz pomalowac w kolorze plyty. w płycie oczywiscie otwor.

Dokładnie o tym myślałam :) Dzięki TAR za zgrabne wyartykuowanie problemu :wiggle:

• Odpowiedzi 484
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W końcu się robią wylewki. Panowie wpadli dziś rano i już pół domu zrobione :)

Czuję radość!

Wykończeniowca też udało nam się znaleźć nowego (poprzedni do tej pory się nie odezwał). Wygląda na fajnego, rozsądnego faceta, ma się czym pochwalić w swoim wykonawstwie a i ceny przystępne. Nie boi się innowacji i umie sam coś zaproponować. Mam nadzieję, że współpraca będzie satysfakcjonująca.

• 1 month później...

Trzy tygodnie choróbska plus inne duperele wybiły mnie z zaglądania na forum, ale już wróciłam i biorę się za podczytywanie zaległości.

Co u nas?

- wylewki gotowe (prócz garażu - garaż był otwarty, pogody już nie pozwoliły)

- rozdzielnia podpięta do skrzynki

- tynki zrobione

- brama garażowa zamówiona

- drzwi wejściowe zamówione

- drzwi techniczne zamówione

- oczyszczalnia zakopana i podłączona do kanalizy

- przygotowane instalacje pod pompę

W połowie marca ma wkroczyć wykończeniowiec, także nastał czas wybierania płytek, planowania mebli kuchennych i tym podobnych przyjemności :)

• 2 weeks później...

Przejrzałam kilka wątków pralniowych i nie znalazłam odpowiedzi na pytanie, zapytam więc u siebie, może ktoś zajrzy i powie coś w temacie.

Macie może u siebie zamontowane pralki wyżej, lub z z takimi specjalnymi szufladami czy standardowo na podłodze?

ac4703bb942c2217ed1f5c67d23c2557.jpg

82883cbf17f8dc518914d8324c3c5c9f.jpg

84a1d70eda71ad00eef3f8c65f820615.jpg

Ani nie umiem znaleźć pralki z taką dedykowaną podstawką pod nią, ani nikt z moich znajomych nie ma pralki ustawionej wyżej, na jakimś podeście, półce, aby wydać opinię czy przy wirowaniu np pralka nie zechce sobie z niej zejść. Moja stara klamota przy wirowaniu trochę się wierci.

Ale jak sobie pomyślę jakie by to było dla pleców wygodne... :)))

Ktoś, coś?

W Pl nie kupisz takich szuflad pod pralkę.

Andariel ma podniesioną pralkę wyżej.

Ja mam zrobioną podbudowę z bloczków betonowych. Nie tak wysoko jak na tych zdjęciach, ale jest mi znacznie wygodniej wkładać i wyjmować pranie.

w marketach są specjalne maty do podłożenia pod skaczące pralki.

U mnie jest po prostu podest oklejony tymi samymi kaflami co podłoga. Nie mam zdjęcia. Tzn. mam jakieś z kładzenia podłogi i niespecjalnie widać. A teraz mam wepchnięta tyle gratów do pralni, że wstyd pokazywać :(

Po przegrzebaniu neta udało mi się znaleźć taką pralkę (wysokość 100cm) Nie jest to może wysokość żeby było już super wygodnie ale... (zresztą to jeszcze nie jest ostateczna decyzja - może coś się wyklaruje jeszcze)

8003437262043F1.jpg

Co prawda cena wyższa niż zakładałam na tę okoliczność, ale może do czasu zakupu spadnie trochę.

Jakoś nie widzi mi się stawianie pralki na podestach samoróbkach, bałabym się że podczas wirowania wszystko pierdzielnie.

• 2 weeks później...

Oto i ona, piękna, w końcu!

http://chikenn.com/MURATOR/bramagaraz.jpg

Drzwi zewnętrzne natomiast jakoś w połowie lutego podobno.

Jesteśmy też po wstępnych rozmowach z panem mebelkowym. Niedługo mamy się spotkać i przedyskutować wstępny projekt, wybrać dokładnie materiały. Przebieram już nogami :))

Dzięki TAR. Brama poszła ciemna, bo rezygnujemy z "drewienek" na elewacji i by nie miało do czego pasować. Brama jak i okna to Krispol, kontaktronów nie mamy.

Drzwi zamówiliśmy ze Stolpaw Stolterm fav22, drewniane, malowane na antracyt, ale tylko z trzema frezami by wyglądały podobnie do bramy + prześwietl boczny z lewej strony.

Parapety zewnętrzne ceramiczne w antracycie oczywiście.

Winde czyli co? Bo jedyne co mi na myśl przychodzi to Windoor, ale oni chyba tylko wewnętrzne mają i stalowe.

Odnośnie Stolpawu to czytałam, że mają dobre opinie, a w sklepie gdzie zamawialiśmy Pan nam mówił że mieli jedną reklamację (jakieś przebarwienia na drewnie) na osiem sprzedanych sztuk :p Ludzie biorą u nich raczej drzwi CAL lub Parmax. Jednak i cena inna (wyższa) i z katalogów nie umiałam znaleźć czegoś o podobnych parametrach no i wizualności. Także trzymam kciuki że będzie u nas wszystko OK.

winde tzn. wygladaja jak drzwi od windy w blokowcach, szybka przez srodek:lol2:

Aaaa - i wszystko jasne :)

U nas wiatrołap to i tak mała, nieustawną klita - stąd prześwietl, żeby było trochę światła.

Kurde jak czytam Wasze rozważania ogrodowe to włącza mi się opcja "moje wizje ogrodowe" i zastanawiam się jak to wszystko ogryźć. Do tej pory miałam tylko pomidorki koktajlowe, rukolę i maciejkę na balkonie :p