Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nasza parterówka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 484
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zatem... ;) Działka wygląda nastepująco

http://chikenn.com/MURATOR/dzia%C5%82ka-rysunek.jpg

szerokość ok 32m, długość ok 50m

tył działki to jednolity betonowy płot, boki zwykłą siatka ok 1,5m

Front mniej więcej w podobie jak u TAR, tyle że pewnie szary.

Gleba taka średnia, piaszczysto gliniasta, umiarkowanie wilgotne wg mnie. Czeremcha rośnie przy płocie betonowym (reszta wycięta choć wypuszcza na nowo).

Po prawej stronie od frontu przerastają nam przy ogrodzeniu maliny od sąsiadów. Dalej po prawej stronie jest sosna zaznaczona na planie i trochę bliżej frontu (z 2 m odległości między sobą mają) rośnie kolejna mała sosenka.

Przed frontem mamy mały lasek sosnowo brzozowy z masa muchomorów.

Co bym chciała na pewno:

Trawnik wolnorosnący żeby móc na nim luzem posadzić krokusy i narcyze wonne,

http://chikenn.com/MURATOR/krokusy.jpg

http://chikenn.com/MURATOR/narcyze.jpg

Boki działki najlepiej aby jakoś podobnie zagospodarować aby się lepiej kosiło ;)

http://chikenn.com/MURATOR/boczki.jpg

Przed domem po stronie południowej chcemy tez zorganizowac jakieś miejsce do przesiadywania - z przodu lekko widać zachodzące słonko no i lasek od frontu

http://chikenn.com/MURATOR/pergola.jpg

Albo tak jak na powyższym rysunku, albo zwyczajnie na powietrzu :)

Z roślinek jeśli warunki im posłużą chciałabym:

- forsycje (jedne z niewielu żółtych kwiatów jakie lubię, jeszcze żonkile i oczar)

- lilaki

- tulipany

- jaśmin wonny

- kalina angielska

- magnolia

- ostrokrzew

- róża pomarszczona

- jałowiec Moonglow

- fiołek wonny

- piwonie

- rododendron

- róże angielskie

- pigwowiec

- morwa biała

Ogólnie z dominacją koloru białego/fioletów/pomarańcze, róże mogą ewentualnie dodatkowo być mocno karminowe, czerwone

jakiś mini warzywnik w skrzyniach też mógłby gdzieś znaleźć miejsce.

Zależy mi też aby lewa strona działki była szczelniej odgrodzona od sąsiada (bo ciekawski i w ogóle :p)

Po stronie prawej w okolicach dużej sosny tez musi być bardziej zbita zieleń, bo sąsiad za płotem składuje sobie tam drewno - niezbyt fajny widok z bocznego tarasowego okna.

I ma jeszcze w planach zrobić z boku domu wiatę na autko - więc do zasłonięcia również

Z lewej strony domu dobrze by było gdyby był możliwy "awaryjny" wjazd na tył działki. Na pewno przyda się na początku aby pownosić meble itp, ale w przyszłości być może z 5 razy też będzie jeszcze potrzebny ;)

I jeszcze jedno, będziemy musieli nawieźć trochę ziemi (szczególnie z lewej strony działki bo jest spadek ok 30cm i fundament tam sporo wystaje) mamy namiar na fajną ziemię uprawną za bardzo rozsądne pieniądze. Domek ma być nieco wyżej, Taras ma 2 schodki, przy wejściu do domu jeden schodek i pochylnia dalej jak na podjazd.

Gdyby jeszcze jakieś info było potrzebne pytajcie :)

Edytowane przez ewedela

Na stronie 14 dla przypomnienia można trochę zobaczyć jak mamy rozlokowane okna

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245593-nasza-parter%C3%B3wka&p=7267712&viewfull=1#post7267712

na tych zdjęciach tymczasowy front, nie ma oczyszczalni po prawej stronie, ale jest jakiś ogólny pogląd.

Edytowane przez ewedela

robicie taki taras jak w projekcie?duuuuuzy :) u nas jak rabaty wytyczylismy sprawdzila sie doskonale sciezka z trawy na zejsciu z tarasu. tak sobie postanowilam, ze zadnych schodow i barier. jednak przy tych drugich suwankach mezaty bedzie chyba musial ze 3 schodki zrobic. ale to bedzie wyjscie awaryjne, ja rzadko bede tamtedy zapewne wychodzic o ile w ogole. bardziej bedzie słuzyło bialaskom w wejsciu czy wyjsciu. z drugiej strony jak znam zycie to od wiosny taras non stop otwarty wiec tamtedy bedziemy sie poruszac.

a w jakim stylu chcesz rabaty, proste, geometryczne czy raczej luzne nasadzenia i linie oble (te moim zdaniem sa duzo ładniejsze)

Sądząc po tych krokusach i żonkilach w trawie, to ma być swobodnie :wiggle: Ale betonowy płot trzeba zasłonić.

Możesz na niego nałożyć panele wiklinowe, lub drewniane. Można go wykorzystać do stworzenia iluzji większego ogrodu wieszając na nim duże lustra (metalowe) i ukrywając ich krawędzie w roślinach. Znakomite będą trejaże z pnącymi powojnikami albo nawet różami. Wybór ogromny.

Jest betonowy, więc spokojnie możesz podnieść przed nim teren. Podsypać górkę opartą o te betony tworząc w centrum skarpę łagodnie opadającą na boki i ostrzej w kierunku domu. Dopiero na tej skarpie fajnie będą wyglądać nasadzenia.

Znalazłam w swoich zbiorach coś co może posłużyć za wstępny pomysł na ukrycie płotu. To angielski plan.

Do przemyśleń :) Niech zadziała na wyobraźnię :)

Fence plan-1w.jpg

Fence plan-2w.jpg

Fence plan-list.jpg

robicie taki taras jak w projekcie?duuuuuzy :)

Taki jest plan, z prawej strony wystaje 1,4m, z tyłu 2,4m (40cm na schodek)

u nas jak rabaty wytyczylismy sprawdzila sie doskonale sciezka z trawy na zejsciu z tarasu. tak sobie postanowilam, ze zadnych schodow i barier. jednak przy tych drugich suwankach mezaty bedzie chyba musial ze 3 schodki zrobic. ale to bedzie wyjscie awaryjne, ja rzadko bede tamtedy zapewne wychodzic o ile w ogole. bardziej bedzie słuzyło bialaskom w wejsciu czy wyjsciu. z drugiej strony jak znam zycie to od wiosny taras non stop otwarty wiec tamtedy bedziemy sie poruszac.

Schodki nie mają być jakieś wysokie (10-15cm). Mam nadzieję, że na starsze lata nie będą uciążliwe i się o nie nie zabijemy

a w jakim stylu chcesz rabaty, proste, geometryczne czy raczej luzne nasadzenia i linie oble (te moim zdaniem sa duzo ładniejsze)

Właśnie nie do końca umiem to opisać. Lubimy kanciato ;)

Boki działki chciałabym aby wyglądały tak

http://chikenn.com/MURATOR/boczki.jpg

Po jednej stronie mam już sosny które będą umieszczone w tym pasku, pod nimi może jakiś rododendron...

Kształt jako taki samych rabat najlepiej gdyby był kanciaty z obrzeżem jak po bokach aby łątwo kosiarką smignąć trawkę, a na samej rabacie nasadzeniami może być "nieład" rośliny mają trochę "wyłazić"

Coś w ten deseń chyba najbliżej

06bb213183208b80653be1fe47f4a912.jpg

e6ee7db6f0fc3ac23ef5eece8f0e3404.jpg

48041921c76d16154acd6ca5a45b901d.jpg

430d0e242f203740188a35131a9f8fb1.jpg

74eb668c8fc2d5906e2ac407de964355.jpg

0ad8706afda3883023212ba4771359a2.jpg

Na początku myślałam o takim bardzo naturalistycznym ogrodzie, ale za bardzo lubię różne kwiatki :p

Ogród najlepiej jak najbardziej samoobsługowy (prócz dosadzania, ścinania kwiatostanów, koszenia i jakiegoś przegrabienia)

Ale betonowy płot trzeba zasłonić.

No właśnie niekoniecznie - lubie beton(prócz tych dwóch ciemniejszych płyt po lewej stronie - ale tam chyba stanie domek narzędziowy i zasłoni)

Bardziej chciałabym by był tłem dla jakiś krzaczków, powojników i tym podobnych

To taki zarys jak poprowadzić linie w ogrodzie. Ale widzę, że narysowałam nie kanciasto :) Nie kanciasto, bo kanciasto trudno się kosi trawnik. Ale może w czymś Ci taki plan pomoże. Można też te niekanciastości poprostować.

Po prawej na czerwono zaznaczyłam gdzie możesz mieć warzywka i ziółka, gdybyś chciała

Na froncie spory trawnik na krokusy i żonkile. W głównym ogrodzie to niewygodne by było. Krokusami i innymi wiosennymi kwiatami możesz poszaleć pod krzewami na rabatach.

Ewedela-ogrod-plan_w.jpg

Zobacz ogród Malkul. Jest nowoczesny i właśnie bardzo kanciasty

O rety pestka jak pięknie :) Jak Ty to tak pięknie narysowałaś?

Z tym "kanciatym" to chodzi mi o to, że jak zima nie będzie zieleni, to wolałabym aby rabaty były takie "systematyczne" w kształcie, kurde nie wiem czy się dobrze wrażam, ale jak jest pusto to wkurzały by mnie chyba takie zawijaski, zakrętaski :p

Zaraz lecę podglądać jak to jest u Malkul.

Odnośnie Twojego projektu mam kilka zapytań/uwag

http://chikenn.com/MURATOR/Ewedela-ogrod-plan.jpg

Tam gdzie X przewidujemy miejsce na przesiadywanie, to co pokazywałam z tą ewentualną pergolą

Na podjeżdzie gdzie nakreśliłąm | można by jakąś prostokątną rabatę wcisnąć

Czy da się gdzieś wcisnąć warzywnik?

Gdzie domek narzędziowy

+ dwa pytania i jedna uwaga oznaczone na rysunku

Generalnie potrzebuję też wiedzy jakie rośliny po jakiej stronie świata sadzić, i czy te moje chciejstwa pierwsze, które pamiętałam wymienić mają rację bytu u mnie?

Zerknęłam na ogrodowe zapiski Malkul po obrazkach i... generalnie to nie to, choć znalazłam inspirację :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=327327&d=1439405487

U siebie mogłabym gdzieś wcisnąć taki "zagajniczek" tyle ze nieco gęściejszy

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=114169&d=1335948564

Wszystkie można poprostować i zrobić w kancik. No problem.

Dlaczego chcecie przesadywać od frontu, a nie tam, gdzie ogród bardziej prywatny :confused: Postawiłam stolik i 2 fotele w lewym górnym rogu.

Domek narzędziowy można zrobić razem z miejscem na kubły śmieciowe – lewy dolny róg. zrobiłam domek za mały, ale tam jest miejsce na większy.

Warzywnik, podobnie jak u TAR wzdłuż prawego boku czyli Płd-Wsch.

Tam gdzie chcesz przejazd awaryjny masz 5 m szer. To nie jest dobry pomysł. Nic w związku z tym przejazdem nie posadzisz.

Przewidziałam przejazd do tarasu prawą stroną. Można pod trawnik położyć geokratę, ktora wytrzyma obciążenie nawet 5 ton na m2. Na geokracie wysiejesz trawę, więc nie będzie tego widać. Wzdłuż płotu i pod domem zrobisz nasadzenia, skrzynie warzywnikowe i ziołowe. Można je wykonać tak, że dadzą się przesuwać. A poza tym tam jest 9 m, wię wszystko się zmieści. To jest lepsze miejsce na awaryjny przejazd moim zdaniem.

O roślinach pogadamy jak zdecydujesz się na układ rabat. TAR na pewno lepiej w tym pomoże ode mnie. Może uda się ściągnąć też dana1s, ona ma spore doświadczenie także.

U siebie mogłabym gdzieś wcisnąć taki "zagajniczek" tyle ze nieco gęściejszy

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=114169&d=1335948564

A to moje brzózki i nie skoszony trawnik zachwaszczony po kokardę. Teraz są 3 razy większe. 2 jasnozielone krzewy to pęcherznice kalinolistne 'Luteus'. Przed nimi młoda sosna czarna – teraz już 3 razy potężniejsza.

Teraz jest dużo gęściejszy i czeka na zrobienie suchego / mokrego strumienia i łąki z bylin i traw ozdobnych w stylu Pieta Oudolfa.

Maj i koniec października 2015

2015_05-21maj-173502w.jpg2015_10-29pazdziernik-IMG_3559w.jpg

Edytowane przez pestka56

Dlaczego chcecie przesadywać od frontu, a nie tam, gdzie ogród bardziej prywatny :confused:

Tak jak pisałam wyżej, z przodu jest jeszcze jako taki widok na zachód przez drzewka, a z tyłu gapilibyśmy się na wielki pomarańczowy dom sąsiada :/

Generalnie z tyłu mamy zadaszony taras, z przodu też chcemy jakiś kącik na słonku. Poza tym to droga prywatna - mamy 4 domy a naprzeciw mini lasek

Domek narzędziowy można zrobić razem z miejscem na kubły śmieciowe – lewy dolny róg. zrobiłam domek za mały, ale tam jest miejsce na większy.

W sumie kubły na śmieci wstępnie planowaliśmy przy furtce, w takiej "skrzyni" drewnianej, schowanej troszkę w krzaczorkach jakiś. Tak jest na planie, ale to chyba nie problem ewentualnie zmienić.

Warzywnik, podobnie jak u TAR wzdłuż prawego boku czyli Płd-Wsch.

Musze sobie to jakoś zwizualizować, jak to upchnąć po tej stronie

Tam gdzie chcesz przejazd awaryjny masz 5 m szer. To nie jest dobry pomysł. Nic w związku z tym przejazdem nie posadzisz.

Przewidziałam przejazd do tarasu prawą stroną. Można pod trawnik położyć geokratę, ktora wytrzyma obciążenie nawet 5 ton na m2. Na geokracie wysiejesz trawę, więc nie będzie tego widać. Wzdłuż płotu i pod domem zrobisz nasadzenia, skrzynie warzywnikowe i ziołowe. Można je wykonać tak, że dadzą się przesuwać. A poza tym tam jest 9 m, wię wszystko się zmieści. To jest lepsze miejsce na awaryjny przejazd moim zdaniem.

Właśnie wolałabym prawą stronę zostawić w spokoju, aby sobie tam spokojnie sadzić i nie jeździć po trawniku. Lewa strona będzie raczej nieużytkowana. Potrzebuję tylko coś tam nasadzić aby zasłonić przed sąsiadem swoje okna z sypialni i łazienki, bo on ma w tą stronę 4 jebitne tarasowe okna :|

Widać to trochę na zdjęciach z katalogu co wczoraj wstawiłam.

No i z przodu/tyłu poza ścianami budynku aby osłonić podwórko przed oczami :)

O roślinach pogadamy jak zdecydujesz się na układ rabat. TAR na pewno lepiej w tym pomoże ode mnie. Może uda się ściągnąć też dana1s, ona ma spore doświadczenie także.

Czyli co mam jeszcze określić poza "kanciate" i to co pisałam do tej pory?

Zagajnik pesteczko miód malina :)

Ewedela ja wiem o jaki ogrod ci chodzi, dokladnie taki jak moj poprzedni, normalnie identyko. ja ci pokaze kiedys foty i plan taki wlasnie jak to co chcesz i pokazujesz. ale to po weekendzie, bo gosci mam. w kazdym razie na gazie:bye:

Bardzo chętnie. Ten weekend będzie się bardzo dłużył coś czuję :)

Edytowane przez ewedela

Gaju, mam zamysł, owszem, ale jestem zupełnie niedoświadczona i nie wiem czy to się wszystko kupy trzyma, i gdzie to umiejscowić.

Trzeba by też czegoś zimozielonego podorzucać, bo przecież nie obsadzę się tylko forsycją, jaśminami i bzem ;)

Jak dziewczyny zaproponowały pomoc znalazłam kalkę i od razu rysowałam z mapki do celów projektowych :) Jak czubek w nocy, zamiast spać to mi ogródek w głowie.