Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nasza parterówka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 484
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam 2 takie projekty w inspiracjach. Myślę, że są nezłe, tylko na twoje potrzeby trzeba by zrezygnować z tych miękkich linii rabat.

1

Lubisz ten beton w płn-wsch ogrodzeniu, więc może taka kompozycja roślin by Ci odpowiadała. Podaję też spis roślinek, ale można je powymieniać na inne :)

A. Sosna giętka / Pinus flexilis Vanderwolf's Pyramid (1)

B. Świerk dwubarwny / Picea bicolor 'Howell's Dwarf' (3)

C. Grusza drobnoowocowa / Pyrus calleryana 'Chanticleer' lub inne drzewa kwitnące(3)

D. Hosta / Funkie różne (8)

E. Bez czarny / Sambucus nigra Black Lace 'Eva’ (3)

F. Piórkówka / Pennisetum 'Karley Rose' lub inna (3)

G. Piórkówka / Pennisetum 'Piglet’ lub inna (2)

H. krzewy o atracyjnych dla ptaków owocach (5)

oraz:

cebulowe: czosnki / Allium

jednoroczne: Verbena i cynie

Sunny Fence Line-01.jpg

Sunny Fence Line-02.jpg

Sunny Fence Line-03.jpg

2

Od frontu przy domu

A. Świdośliwa kanadyjska / Amelanchier canadensis (1)

B. Karłowa odmiana Trzmieliny oskrzydlonej (1)

C. Żywotnik zachodni / Thuja occidentalis 'Degroot's Spire'(2)

D. Cyprysik tępoluskowy / Chamaecyparis obtusa / Hinoki (2)

E. Pęcherznica kalinolistna /Physocarpus opulifolius 'Diabolo' (1)

F. Żurawki ‘Obsidian' (3+5)

G. Irga (1)

H. Bukszpany (10)

I. Sumak octowiec / Rhus typhina TIGER EYES 'Bailtiger' (1)

J. Żurawki ‘Marmalad' (3+5)

K. Astry żółte (5)

L. Sumak aromatyczny / Rhus aromatica 'Gro-Low' (1)

Front House-01.jpg

Front House-02.jpg

Front House-03.jpg

Edytowane przez pestka56

Dziś wskoczyła nam nowa taryfa prądowa, już nie budowlana :)

Jesteśmy też po większości ustaleń odnośnie kuchni.

Fronty będą białe, lakierowane w półmacie z frezowanymi uchwytami.

Znalezienie odpowiedniego odcienia blatu w macie to jednak nie takie hop siup. Albo zbyt zimne, albo za kremowe, a jak już fajny odcień to z jakimiś lakierowanymi ornamentami - brrrrr. Czekamy na nowe próbniki

Wszędzie będą szuflady, prócz zabudowy wneki na górze - tam tradycyjne półki, a pod piekarnikiem znów szuflady.

Odnośnie płytek do małej łazienki (podłoga i dwie ściany, reszta farba) wybór padł Paradyż Scratch Nero

Salon z kuchnią i ciut holu będzie w Cerrad Cortone Crema. Jak już kupimy płytki będę chyba latać z kawałkiem, aby dopasować do tego jak najbardziej panel, który będzie w pozostałych pokojach i holu.

Pesteczko Twoje ogrodowe porady zapisałam do przeanalizowania. Znalazły się tam roślinki których na pewno nie chcę (choćby czarny bez czy sumak). Czekam aż mnie TARcia zarzuci swoim starym ogrodem. W międzyczasie może jeszcze ktoś pomoże :)

Nawet miałam napisać i umkło wzięło mi ;)

Sumaka wymieniłabym na klona przebarwiającego się na czerwono. Elfir polecała kiedyś Shirasawy, bo dobrze znosi mrozy. On ma piękne liście.

Bez czarny też można zastąpić, choć nie zastanawiałam się czym. On tam jest z powodu koloru liści.

To nie jest jakiś sztywny układ roślin. Przypadkiem takie znalazłam gotowe. Dobrać w to miejsce można różne inne.

Na tym planie frontu zwróć uwagę jak idzie ścieżka od drzwi. Gdyby u Ciebie tak ją puścić, a potem przy bramie zrobić tylko krótkie odejście z podjazu do furtki, miałabyś większą przestrzeń zieloną od frontu.

O szafkach frezowanych – sprawdź jak grube są fronty. Dziewczyny miały kłopoty z wyginającymi się i pękającymi (lakier) frontami, bo były ze zbyt cienkiej płyty. Możesz poczytać u Beaty Weroniki.

Blat u TAR widziałaś?

W międzyczasie usiłuję przebrnąć przez wątek "pytania do Elfir..." ale jestem dopiero na 134 stronie :p

Frontu, tyle, że w połysku mam kawałek w domu - ma 19mm. Prócz takich mikrorys które na lakierze widać pod światło ma kilka głębszych rys, ale jechał luzem w busie jako pokazowy. Od tych rys lakier dalej nie pęka i nie odpryskuje. Jest tak jak w desce drewnianej -- rysa i tyle.

Blat Tar widziałam (choć nie wiem jakiej ona ma firmy), ale do kuchni chce biały a nie "betonowy"

Poczytałam o przejściach u Beaty Weroniki z frontami i liczę, że u nas tak się nie zdarzy :)

Edytowane przez ewedela

Sprawdziła blaty Formica

Nie są tanie, ale mnie się bardzo wiele z ich oferty ogromnie podoba. Jest taka seria, ktorą mozna ciąc dowolnie i przekrój wygląda tak samo jak z zewnątrz, laminat jest barwiony w masie.

http://www.formica.com/pl/pl/products

w sygnaturce mam linka do starego ogrodu, zdjecia nie sa pukladane chronologicznie (wieczorem troche posegreguje chocby dla siebie ;) ), jest tez projekt bazowy, ktory w ciagu 5 lat zmienil sie o 180 stopni. Wszystkie rabaty zostały powiekszone a wiedkszocs zaokraglona, doszly rabaty przy tarasie a trawnik zmniejszyl sie o ok. 40% ale cos tam widac ;)

haslo takie samo

Edytowane przez TAR

TAR bardzo CI dziękuję! Przejrzałam na szybko i już kilka kwestii mi się rozjaśniło :) Będę miała niezłą rozkminę z roślinami.

Miałaś ogrom pięknych roślin i wspaniałych ogrodowych gości. A białasy jakie młodzieniaszki.

Nam zmontowali dziś drzwi techniczne - i zapomniałam zrobić zdjęć.

Policzyliśmy też w końcu wszystkie prztyczki (masakra) - chyba weźmiemy w razie czego jakiś zapas tego czego najwięcej na liście.