Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nasza parterówka

Recommended Posts

Twoja kuchnia z tego co pamiętam jest bardzo ładna, blat w szczególności bo tego kasztana z frontów za bardzo nie kojarzę, i nad blatem "betonowym" też się zastanawiałam, ale jakoś tak stwierdziliśmy że spróbujemy z bielą w kuchni.

A co Ci się z płytą stało, że reklamowałaś. Że żaluzja do reklamacji to w sumie nic dziwnego. U każdego kto wiem że miał coś się pierniczyło, zacinało, spadało.

Odnośnie forumowego złodziejaszka... masakra! Jak tak można! :mad: Mam nadzieję, że oficjalnie uprzedziłaś potencjalnie zainteresowanych na forum współpraca z takim typkiem.

Ehh, 17 coraz bliżej - jakieś rady? ;)

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 484
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wiesz bedzie wykonczenie, odmalowane sciany, dojdzie posadzka, meble, oswietlenie itp. to wtedy sie zaprezentuja. moje drzwi mi sie nie podobaly po montazu, w ogole jakies takie niskie mi sie wydawaly a teraz jest miodzio :)

Ewedela co to za drzwi przypomnij :)

i wydaje mi sie ze to wasze naswietle doswietla podobnie lub tyle samo co moje okienko windowe w drzwiach. i tak zawsze zapalam swiatło. tak wiec ciesze sie, ze go nie robilam.

wyglada ladnie :D

wy jeszcze nie macie dachowki?

Dzięki TAR :)

Dachówki nie ma i jeszcze przez jakiś czas nie będzie.

Z zewnątrz są ładniejsze niż od środka. Ale to może moje skrzywienie :)

Ale jak to Pesteczko, przecież wewnątrz są takie same jak na zewnątrz, a nawet dodatkowy plus - nie widać zawiasów.

Chcieliśmy początkowo ukryte zawiasy ale wiązało się to z dopłatą 2500 i nie mogliśmy sobie na to niestety pozwolić.

wiesz bedzie wykonczenie, odmalowane sciany, dojdzie posadzka, meble, oswietlenie itp. to wtedy sie zaprezentuja. moje drzwi mi sie nie podobaly po montazu, w ogole jakies takie niskie mi sie wydawaly a teraz jest miodzio :)

Dokładnie, na zdjęciu teraz to przede wszystkim kwestia oświetlenia pestko.

Ewedela co to za drzwi przypomnij :)

i wydaje mi sie ze to wasze naswietle doswietla podobnie lub tyle samo co moje okienko windowe w drzwiach. i tak zawsze zapalam swiatło. tak wiec ciesze sie, ze go nie robilam.

Stolpaw Stolterm fav22, ze zmienionym frezem (oryginał ma 6, my trzy)

Szybka tu czy tu, to już kwestia gustu, ja wolę tak jak mamy :)

No wiem, zdjęcie od wewnątrz kiepskie.

Wodomierz jednak poszedł do wymiany, będzie ok 300 stówek do zapłaty.

Z "nowości" podczas wygrzewania popękały nam wnęki okienne (a trochę ich mamy) i nie zrobiono nam narożników przy drzwiach zewnętrznych i technicznych (jakoś to pominęłam w oględzinach). Najgorsze, że pan tynkarz może wpaść na poprawki dopiero za jakieś 2 tygodnie.

A od kwietnia miał wchodzić wykończeniowiec i malować.

W międzyczasie co prawda jest komin do przebudowy, i zrobienie ścianki do zabudowy drzwi chowanych w ściankę między PG a wiatrołapem, więc może sobie doschnie wsio.

Wylewki w garażu jak nie było, tak nie ma. Nawet nie chce mi się tego już komentować :(

na waszym miejscu zrobilabym wszystkie brudne prace a malowala na sam koniec, chyba ze tylko farba podkladowa i sufity, scian bym nie ruszala. bo po prostu bedziecie musieli malowac dwa razy. widzialam u siebie jak wygldaly sciany, nawet w pokojach w ktorych teoetycznie nic sie nie robilo, a to elektryk brudnym paluchem przy gniazdach majstrowal, a to cos "samo sie porysowalo" itp. najpierw kafle, zabudowy, montaze wc, kabin a potem malowanie. i pilnuj elektryka przy osadzaniu gniazdek.

No mnie chodzi właśnie o sufity i podkład, ale coś mi przebąkiwał T, że może by od razu (bo malowanie natryskowe), co by nie zabezpieczać dwa razy okien i innych dupereli, bo po malowaniu przecież przydałoby się to zerwać, żeby wietrzyć chatę, ale nie jestem przekonana, żeby to na raz robić właśnie z myślą o brudnych paluchach elektryka chociażby :lol2:

Aaa, no i jeszcze jedna kwestia. Zamontowali nam pompę, a nie mamy pod nią płytek. Pytaliśmy szefa hydraulicznego, czy to zrobić przed, to stwierdził, że nie ma problemu, zdemontuje się. No i się w sumie zdemontuje :p tylko Pan wykończeniowiec sugeruje tak przez miesiąc nie wstawiać pompy na płytki :| bo wg niego spękają. Więc ma sobie stać na kawałku bez płytek odłączona, po miesiącu wstawić we właściwe miejsce, podłączyć i dorobić brakującą podłogę.

macie pompe ciepla?

u nas w kotlowni stoi jedynie zbiornik cwu i zostal wstawiony po polozeniu kafli, te były kladzione jako pierwsze

nasz domek sami malowalismy, za kilka tysi ktore mielismy zaplacic za malowanie kupilismy bardziej potrzebne rzeczy. samo malowanie zajelo nam tydzien tyle ze my tylko popoludniami i w weekendy moglismy dzialac. wiec i tak niezle

• 2 weeks później...

Wracamy do tematu przebudowy naszego nieszczęsnego komina.

Wyczystka musi zostać gdzie jest, wkład trzeba będzie zamontować ciut wyżej a na dół wstawić kratkę, którą łatwo da się zdemontować żeby włożyć rurę od odkurzacza kominkowego i wyczyścić kiedy trzeba. Także koncepcja z ładnymi luftami na dole i górze poległa :(

Jutro od rana Panowie będą próbowali wymienić cały trójnik aby obrócić go w lewo. Mam nadzieję, że nic nie pęknie dalej :rolleyes: i sprawa zakończy się dobrze.

Wylewki w garażu i przy kominku w końcu ukończone.

Wykończeniowiec zapowiedział kolejną obsuwę. Ma do nas wejść dopiero w połowie kwietnia :(

Zobacz końcowe posty w wątku jwbrzezinski. On sam obudowywał wkład, ale z błogosławieństwem forumowych zdunów. Wlotu dolnych kratek nawiewnych są tak ukryte, że w ogóle ich nie widać.

Zdjęcia zaczynają się od postu 148 na przedostatniej stronie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?189482-Kominek-naro%C5%BCny-od-zera-do-10-ty%C5%9B-o)/page5

Czy zamierzacie zrobić tę ostatnią wersję zabudowy kominkowej?

Jesli tak, to nic nie trzeba podnosić. Poniżej wkładu musi być tak czy siak kratka nawiewna i można to tak zrobić, że bedzie niewidoczna, a na dodatek cała ścianka może być otwierana i dawać dostęp bo wyczystki.

Jeszcze lepiej można to zrobić tak jak Piotr Batura ukrył całe drzwiczki w robionej przez siebie zabudowie, ktorą wkleiłam ostatnio w inspiracjach.

Jak chcesz to Ci to rozrysuję. Bo z tego co piszesz wychodzi mi, że fachowcowi nie chce się pomyśleć i po prostu spieprzy cały efekt tej ściany.

Ewedela_kominek-20160715sal-12b.jpg

Wymiary obudowy Thorma Alicante-1s.jpg

Tak właśnie tą zabudowę chcemy zrobić.

Jeśli to nie problem dla Ciebie Pesteczko to poproszę o ten rysunek.

Bo jak dziś usłyszałam, ile kratek i gdzie mi chcieli napchać... i jakieś półki, a dlaczego nie ma kamienia...i że za małe odległości , bo izolacja... i że projektanci (tu o mowa Tobie ;) ) to wymyślają "cuda" które nie działają jak powinny.

Generalnie zdecydowaliśmy, że ktoś inny będzie robił ostateczną zabudowę wkładu, ale Pan od powyższych argumentów uczestniczy w przebudowie więc dzieli się swoim zdaniem.

Ostateczny wykończeniowiec jest skłonny do "innowacji" (komina sam przebudować się nie podjął, stąd inna ekipa), ale lepiej mieć podporę w postaci Twoich rysunków

Edytowane przez ewedela