Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nasza parterówka

Recommended Posts

Ehm, mój pierwszy wybór padł na wkład Thorma, ale mój T stwierdził, że chce coś co ma więcej kW aby jakby np padł prąd zimą na dłuższy czas, to żeby w salonie/kuchni można było grzać kominkiem i kimnąć się na sofie jakby co (a rekreacyjnie po 3 szczapki ;) ). Czy coś z 12kW np da radę?

Komin zakładam że ma tą właśnie średnicę ale lepiej sprawdzić :)

Wokół kominka też nie trzeba nic robić bo w salonie będą płytki.

Tak jeszcze raz zerknęłam na Thorma Alicante i jest napisane:

Moc nominalna: 8 kW

Zakres regulowany mocy: 4,0-12,0 kW

Powierzchnia grzewcza: 80 m2

Thorma Valencja 12kW i moc nominalna jak w Alicante.... Powierzchnia ogrzewania: od 40 do 120 (m2)

i zgłupiałam

Edytowane przez ewedela

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 484
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czemu zgłupiałaś? Thorma Valencia jest troszkę większa, więc może dać więcej ciepła. Każdy wkład ma widełki mocy. Można w nim napalić mocniej lub słabiej. Można zatrzymać ciepło lub puścić je w komin.

Moc maksymalna wkładu osiągalna jest wyłącznie chwilowo. Moc nominalna natomiast to moc uśredniona w czasie, a więc zdecydowanie bliższa rzeczywistości.

Na 100 m2 domu potrzebujemy od 8 do 14 kW mocy kominka. Jednak przy założeniu, że grzeje sam w największe mrozy i ma rozprowadzenie ciepła. Dlatego w praktyce, gdy kominek tylko wspomaga c.o. wystarcza moc znacznie niższa. Najczęściej kominki mają zbyt wysoką moc i trzeba w nich palić prawie z zamkniętym dopływem powietrza, co obniża ich sprawność.

Moc kominka jest wartością orientacyjną. Regulując odpowiednio załadunek komory spalania oraz dopływ powietrza, można zmieniać moc grzewczą. Nie jest ona stała, ciągle zmienia się w trakcie spalania paliwa.

Każdy wkład ma określoną sprawność, którą osiąga w określonych warunkach. Minimalna powinna wynosić 70%. Aby kominek osiągał deklarowaną sprawność, musi pracować z mocą zbliżoną do nominalnej. Jeżeli ta będzie zbyt duża w stosunku do rzeczywistego zapotrzebowania, to konieczne będzie znaczne zmniejszenie intensywności spalania - a to oznacza, że spadnie sprawność oraz będzie powstawać więcej sadzy i innych zanieczyszczeń.

Edytowane przez pestka56

TAR, Ty nie chichocz tutaj. :D

Ja rozumiem, że obie, Gaja i Ewedela boją się każdej decyzji kominkowej. Wszystko jest za mądre, za skomplikowane. Ludzie piszący o kominkach na forum czasem więcej komplikują niż wyjaśniają. Każdy fachman/kominkarz ma swoje zdanie, swoje doświadczenia i przyzwyczajenia. Najczęściej piszą tylko o wierzchołku góry lodowej. Naprawdę można się przestraszyć.

Ja się starałam co nieco wyjaśnić, zgodnie z tym co sama porozgryzałam mozolnie. Jak widać nie wyszło najlepiej.

W sumie najważniejsze jest prawidłowe podłączenie wkładu do kominka i nauczenie się palenia w nim.

dziewczeta pamietajcie tez o tym ze co za duzo to tez niezdrowo, nadmiar wiedzy czasem doprowadza do paranoi :lol2: o watku kominkowym mam zle zdanie i wywalilam z subskrypcji, w watku kominki wasze, gdzie ludzie pokazywali swoje realizacje (kiedys mozna bylo fajne rzeczy wypatrzec) zrobil sie watek lansowania sprzedawcow i montazystow kominkow a kazdy tam to medrzec pierwszej wody, szkoda ze kolejny fajny watek zszedl na psy:bash:

no i na szczescie kominek mam juz za soba - w tym domu nie montujemy

TAR, Ty nie chichocz tutaj. :D

Ja rozumiem, że obie, Gaja i Ewedela boją się każdej decyzji kominkowej. Wszystko jest za mądre, za skomplikowane. Ludzie piszący o kominkach na forum czasem więcej komplikują niż wyjaśniają. Każdy fachman/kominkarz ma swoje zdanie, swoje doświadczenia i przyzwyczajenia. Najczęściej piszą tylko o wierzchołku góry lodowej. Naprawdę można się przestraszyć.

Ja się starałam co nieco wyjaśnić, zgodnie z tym co sama porozgryzałam mozolnie. Jak widać nie wyszło najlepiej.

W sumie najważniejsze jest prawidłowe podłączenie wkładu do kominka i nauczenie się palenia w nim.

No może nie do końca każdej decyzji się boję :) ja też tak dopytuję, bo po prostu lubię wiedzieć i rozumieć :)

Jest tak, że niby jestem uzytkowniczką kominka od dobrych paru lat, ale fakt - dopiero tutaj dowiedziałam się o niektórych rzeczach i wiem, że nasz kominek prawdopodobnie urąga wszystkiemu - lepiej nie będę pisała ... nie chciałabym tego powtórzyć.

Pestko, a Ty właśnie wyjaśniasz jak trzeba i dlatego jesteś moim guru ( ...yyy...gurzycą???) w tym temacie i wcale mnie nie straszysz, a wręcz przeciwnie - i dlatego tak Cię dręczę:yes:

Ok, wróciłam, ale musiałam jeszcze swoje odchorować...

Temat u gaji przeczytany również, krótka rozmowa z panem wykonawcą i jakiś ogólny zarys już jest. Uważam , że lepiej rozumieć co się wie, więc warto dopytywać :p a jak znajdzie się ktoś taki jak pestka56 to aż miło chłonąć nowinki.

Człowiek niedoświadczony ma prawo zadawać dużo pytań, to człowieka pierwszy dom będzie i raczej ostatni :p

Ładne, ale już za głębokie (50,2 lub 54,7).

Znalazłam narazie jeszcze taki: http://www.szalonymax.pl/product-pol-40977-30040977-Wklad-kominkowy-10kW-Antek-Deco-dolot-powietrza-szyba-prosta-.html

W ogóle to zaczęłam się zastanawiać czy ewentualnie nie wcisnąć tego wkładu z prawej (ew. lewej) strony komina.

I nie mam na chwilę obecną pomysłu na wykończenie.

Wczoraj poprosiliśmy też w lokalnym salonie o wycenę okien Krispol, jestem ciekawa bo oczywiście zapomniałam zapytać Tar o kwotę i model jaki wybrała u siebie, do tego brama garażowa, rolety i drzwi zewnętrzne

Edytowane przez ewedela

Nadia 10 wygląda całkiem przyzwoicie :)

Zatem na chwilę obecną pojedynek pomiędzy Thorma Alicante a Nadia10

Bardzo liczę jeszcze na podpowiedź czy zamontowałabyś go przed kominem czy opchnęła jakoś z boku i jakiś szlif ostatecznego wyglądu ;) szczególnie gdyby wkład pakować jakoś z boku.