darcjusz 01.02.2016 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Projekt to inna sprawa, nasze płyty zawsze wykonujemy zgodnie z projektem, choć cena u mnie jest trochę niższa i oscyluje około 1000zł. I długo szukałem architekta który sie tego podejmie, no ale teraz po 3 latach to już jest specem. Jeśli chodzi o piach - ważne aby nie był gliniasty bo sie nie zagęści. Jak słusznie zauważył kolega semcio - miejsca pod kominy dozbrojone podwójną kratownicą, ja jkeszcze zwykle od siebie na narozniki daję pod skosem 4-5 pretów fi 8. Poza tym jeśli chodzi o płyty - pamietaj o KB. Też musi sie choc trochę znać. 1000 zł za projekt samej płyty? dzięki za podpowiedź z tym dozbrojeniem na narożnikach i pod kominem na pewno to zastosuję planuje wystartować ze wszystkim jak tylko będzie dobry dojazd na działkę - teraz mokradła droga polna. Powiedzcie mi jeszcze czy brać geodetę, czy samemu wyznaczyć budynek i poziom macie pomysł żeby zrobić to domowym sposobem? Santosz Proszę podrzuć obiecane zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semcio 03.02.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Da się wyznaczyć budynek, jeśli masz na działce jakiś reper i niwelator. Jeśli nie masz, to lepiej weź geodetę. Albo korzystając z zasad trygonometrii sobie ustaw wszystkie osie I tyle. A budynek wyznacz na zasadzie 'O! Jakoś tak tutaj będzie dobrze!' To tylko zgłoszenie, więc nie musi być co do 1cm IMHO. Przemyśl tylko dobrze poziom. I się nie pomyl, bo budynek koślawy wyjdzie Warto pamiętać, że przekątne prostokąta są identyczne oraz o trójkącie rzymskim do wyznaczania katów prostych. Co do 1000zł za project płyty, to sa to dobrze wydane pieniądze i dzięki temu zaoszczędzisz znacznie więcej. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 03.02.2016 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Wszystko rozumiem, ale Polskie prawo jest tak skonstruowane, że jeśli wiesz jak się nim posługiwać to można je interpretować jak tylko się chce. Kto mi udowodni, że Tj. poddasze mieszkalne? że są tam meble i wszystko co wskazuje na mieszkalne? nie to nie jest żaden dowód( po prostu lubię taki wystrój strychu. ( w sumie w moim projekcie wyraźnie było widać okna na bocznych ścianach na górze) " Proszę pana tu okna ale to budynek parterowy" " tak oczywiście, że parterowy przecież tak jest napisane w zgłoszeniu , prawda, że z oknami wygląda o wiele lepiej, czy jest gdzieś przepis która zakazuje budowy okien na gorze?" " Nie" Czasowy Pobyt te określenie jest tak sprecyzowane w prawie aby nim posługiwać się na wiele sposobów. Nie ma określenia co znaczy w prawie czasowy pobyt dla mnie czasowy pobyt to przebywanie w domu wtedy kiedy w nim jestem jeśli mnie nie ma to nie przebywam. - kto to wymyślił takie określenie. podobne określenie pada z tego co pamiętam przy barakach budowlanych ..." nie mogą stać więcej jak pół roku w jednym miejscu" kto jest w stanie określić, że wczoraj a dzisiaj barak jest przesunięty o 1 cm po za tym z czasem planuje ten domek rekreacji indywidualnej zaadaptować jako normalny budynek mieszkalny i go rozbudować ale to w dalszej przyszłości. niektórzy pomyślą, że pisze brednie ale taka jest prawda. Podejzewam ze prawnikiem jestes takim samym jak budowlancem. Obys swojego domku nie musial rozbierac szybciej niz go zbudowales bo w swoich interpretacjach jestes w glebokim bledzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 03.02.2016 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Da się wyznaczyć budynek, jeśli masz na działce jakiś reper i niwelator. Jeśli nie masz, to lepiej weź geodetę. Albo korzystając z zasad trygonometrii sobie ustaw wszystkie osie I tyle. A budynek wyznacz na zasadzie 'O! Jakoś tak tutaj będzie dobrze!' To tylko zgłoszenie, więc nie musi być co do 1cm IMHO. Przemyśl tylko dobrze poziom. I się nie pomyl, bo budynek koślawy wyjdzie Warto pamiętać, że przekątne prostokąta są identyczne oraz o trójkącie rzymskim do wyznaczania katów prostych. Co do 1000zł za project płyty, to sa to dobrze wydane pieniądze i dzięki temu zaoszczędzisz znacznie więcej. Powodzenia. Wielkie dzięki za pomoc wytyczenie do ogarnięcia ale odnosnie poziomów to wpadłem na pomysł ( nie wiem czy to dobry pomysł ), że użyję poziomicy laserowej która ustawie na stałej wysokości a mierzył będę od eleganckiej deski na którą przyczepie skalę w cm tak bede sprawdzał czy zagęszczona ziemia ma jednakowy poziom wiem do tego służy niwelator ale nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 03.02.2016 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Podejzewam ze prawnikiem jestes takim samym jak budowlancem. Obys swojego domku nie musial rozbierac szybciej niz go zbudowales bo w swoich interpretacjach jestes w glebokim bledzie masz racje ale jak to mówią pierwszy dom budujesz dla wroga drugi dla przyjeciela a trzeci sobie haha mogę i Ci dom pobudować i rady udzielić lepiej zepsuć u kogoś niż u siebie haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 03.02.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 (edytowane) Albo dobry laser albo sprawdzaj w nocy.Poziom odniesienia zaznacz sobie na czymś trwałym (słup lub coś co nie zmieni położenia)Tak aby w każdej chwili mozna było wrócić do pierwotnych pomiarów.Normalnie nanosi sie poziom zero. Edytowane 3 Lutego 2016 przez aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 03.02.2016 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Albo dobry laser albo sprawdzaj w nocy. Poziom odniesienia zaznacz sobie na czymś trwałym (słup lub coś co nie zmieni położenia) Tak aby w każdej chwili mozna było wrócić do pierwotnych pomiarów. Normalnie nanosi sie poziom zero. dokładnie tak to planuje zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 06.02.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 albo z pierwszej lepszej wypozyczalni wypozycz niwelator, warto. Jeśli chodzi o projekt to 1000zl za projekt dot. zmiany posadowienia budynku na płycie fundamentowej. Mnie był potrzebny do dokumentacji, nie korzystałem z niego. Zdjecia mam u znajomego na pendrivie, bede mu chyba robil plyte, jak odzyskam to podrzuce cos jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 13.04.2016 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) 1. Kratownice są robione pojedyncze tylko góra z dodatkowymi wzmocnieniami na belkach i do tego zawsze zbrojenie rozproszone, jak znajde inne zdjecia to Ci wrzuce bo te wrzucilem na szybko 2. Płyty robimy zawsze na 20cm w dwóch warstwach po 10 na przekładke oraz 20cm betonu 3. Zwykły najzwyklejszy piasek, powiedz ze do murowania musisz miec to Ci dadzą niegliniasty U Ciebie zrobiłbym tylko belki i zbrojenie rozproszone bo konstrukcja jest niewielka. Witam witam mogę prosić o obiecane zdjęcia? Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez darcjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 27.04.2016 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Panowie pytanie jesli chodzi o styropian pod płytę zadecydowałem, że będzie Basf 3000 CS 10 cm grubości ale jest druga opcja na Polski styrodur Synthos jest trochę tańszy w moim przypadku to ok 200 zł taniej wychodzi ale chyba zdecyduje sie na basf doradzcie Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez darcjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 27.04.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Jak jedno o drugie to XPS z taką samą lambdą, to weź tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 12.06.2016 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Dzięki za każdą odpowiedź. moje kolejne pytania 1.Proszę podpowiedzcie mi jakiej grubości ma być folia budowlana którą dam na styropian.( Styropian kładę na pospółkę następnie na niego Folia budowlana- czy inna kolejność?) 2. czy do łączenia płyt styropianowych potrzebuje jakiejś pianki- jeśli tak to jakiej 3. czy dawać płytę fundamentową powyżej poziomu zero mierząc poziom działki- myślę, że tak ponieważ nie będzie zalewana śnieg itp. 4. Wymiary domku mam 6.40 x 5.40 czy płyta ma być większa? jeśli tak to o ile? 5. Rury średnica rur kanalizacyjnych w ziemi wystarczy fi 110? ( spadek jaki mam zamiar robić to ok 2-3 cm na metr) 6. jaka średnica rury ( kwadratowa czy okrągła ) do zasysania świeżego powietrza do kominka? 7. czy będę w stanie sam w sensie z pomocą drugiej osoby wyznaczyć poziomy zerowe płyty fundamentowej? nigdy nie miałem do czynienia z niwelatorem. 8. Jaki beton zamawiać ? Ile brać zapasu? 9. jakie rury do ogrzewania podłogowego? Grubość płyty dam dla spokoju 30 cm - proszę nie pisać o badaniach gruntu itp. ( buduje domek z własnego skromnego funduszu) to budynek na zgłoszenie Dokładnie za miesiąc startuje z budową ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 12.06.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 1.Proszę podpowiedzcie mi jakiej grubości ma być folia budowlana którą dam na styropian.( Styropian kładę na pospółkę następnie na niego Folia budowlana- czy inna kolejność?) Wcale nie potrzeba folii przy XPS. Ubijasz piach, a najlepiej ostatnie 10-15cm zrobić ze żwiru, niwelujesz, układasz XPS, zbrojenie, instalacje i zalewasz na gładko jak ostateczną wylewkę. 2. czy do łączenia płyt styropianowych potrzebuje jakiejś pianki- jeśli tak to jakiej Nie potrzebujesz. Zrób równiutko obrzeża zakopując płyty styropianowe na sztorc, a potem ciasno w środku rozłóż resztę. Jak będą jakieś szczeliny to możesz psiknąć pianki - polecam Tytan 65 pod pistolet bo jest wydajna. 3. czy dawać płytę fundamentową powyżej poziomu zero mierząc poziom działki- myślę, że tak ponieważ nie będzie zalewana śnieg itp. Tak. Niwelatę zrób na planowanym poziomie działki, a wyżej daj XPS i zalej betonem. Wyjdzie ci dwa schodki do domu i będzie dobrze. 4. Wymiary domku mam 6.40 x 5.40 czy płyta ma być większa? jeśli tak to o ile? Płyta ma być właśnie taka, plus obrzeże ze styropianu na sztorc. To obrzeże połączysz potem z izolacją ścian. 5. Rury średnica rur kanalizacyjnych w ziemi wystarczy fi 110? ( spadek jaki mam zamiar robić to ok 2-3 cm na metr) Najgrubsza rura powinna być teoretycznie fi 160. Jednak przy małym rekreacyjnym domku fi 110 powinno wystarczyć, ale zadbaj o możliwość wprowadzenia żmijki robiąc rewizję (wyczystkę). 6. jaka średnica rury ( kwadratowa czy okrągła ) do zasysania świeżego powietrza do kominka? Okrągła. Niby wystarczy fi 110, ale poleca się fi 160. Zobacz jaki dolot mają kominki o odpowiedniej dla ciebie wielkości. 7. czy będę w stanie sam w sensie z pomocą drugiej osoby wyznaczyć poziomy zerowe płyty fundamentowej? nigdy nie miałem do czynienia z niwelatorem. Będziesz, ale musicie być trzeźwi. W necie znajdziesz instrukcję użycia, albo zapytaj w wypożyczalni jeśli stamtąd weźmiesz. 8. Jaki beton zamawiać ? Ile brać zapasu? Beton zgodnie z projektem. B20 będzie najprawdopodobniej najsensowniejszy. W szczególnie gorący dzień nie polecam B25 bo zbyt szybko wiąże i łatwo pęka. W gruszce mieści się 9-10m3, więc możesz zobaczyć na ile to wystarczyło i potem domówić ile trzeba. Lepiej jednak policzyć kubaturę płyty bo to łatwe, dodać z pół kubika i przygotować sobie wcześniej miejsce do wybetonowania (podjazd, płyta pod auto, cokolwiek). 9. jakie rury do ogrzewania podłogowego? Najzwyczajniesze pexy. Chyba 18mm, ale to już niech ktoś kto robił wodną podłogówkę poradzi. Grubość płyty dam dla spokoju 30 cm - proszę nie pisać o badaniach gruntu itp. ( buduje domek z własnego skromnego funduszu) to budynek na zgłoszenie. To jest grubość samego betonu, czy ze styropianem? Betonu 20cm to już jest z zapasem pod znacznie większe domy, więc nie przesadzaj. Płyty 45-50cm robi się pod 6-cio kondygnacyjne bloki. Dokładnie za miesiąc startuje z budową ! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 14.06.2016 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Wcale nie potrzeba folii przy XPS. Ubijasz piach, a najlepiej ostatnie 10-15cm zrobić ze żwiru, niwelujesz, układasz XPS, zbrojenie, instalacje i zalewasz na gładko jak ostateczną wylewkę. Nie potrzebujesz. Zrób równiutko obrzeża zakopując płyty styropianowe na sztorc, a potem ciasno w środku rozłóż resztę. Jak będą jakieś szczeliny to możesz psiknąć pianki - polecam Tytan 65 pod pistolet bo jest wydajna. Tak. Niwelatę zrób na planowanym poziomie działki, a wyżej daj XPS i zalej betonem. Wyjdzie ci dwa schodki do domu i będzie dobrze. Płyta ma być właśnie taka, plus obrzeże ze styropianu na sztorc. To obrzeże połączysz potem z izolacją ścian. Najgrubsza rura powinna być teoretycznie fi 160. Jednak przy małym rekreacyjnym domku fi 110 powinno wystarczyć, ale zadbaj o możliwość wprowadzenia żmijki robiąc rewizję (wyczystkę). Okrągła. Niby wystarczy fi 110, ale poleca się fi 160. Zobacz jaki dolot mają kominki o odpowiedniej dla ciebie wielkości. Będziesz, ale musicie być trzeźwi. W necie znajdziesz instrukcję użycia, albo zapytaj w wypożyczalni jeśli stamtąd weźmiesz. Beton zgodnie z projektem. B20 będzie najprawdopodobniej najsensowniejszy. W szczególnie gorący dzień nie polecam B25 bo zbyt szybko wiąże i łatwo pęka. W gruszce mieści się 9-10m3, więc możesz zobaczyć na ile to wystarczyło i potem domówić ile trzeba. Lepiej jednak policzyć kubaturę płyty bo to łatwe, dodać z pół kubika i przygotować sobie wcześniej miejsce do wybetonowania (podjazd, płyta pod auto, cokolwiek). Najzwyczajniesze pexy. Chyba 18mm, ale to już niech ktoś kto robił wodną podłogówkę poradzi. To jest grubość samego betonu, czy ze styropianem? Betonu 20cm to już jest z zapasem pod znacznie większe domy, więc nie przesadzaj. Płyty 45-50cm robi się pod 6-cio kondygnacyjne bloki. Powodzenia! dzięki wielkie kolego nigdzie nie dostałbym takich konkretnych odpowiedzi jeszcze jedno małe pytanko jak układać ogrzewanie podłogowe widziałem u ludzi na zdjęciach rurki są POD kratownicą zbrojenia... jak to uczynić? proszę łopatologicznie krok po kroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts