Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym sie ogrzewac ?Wyniki OZC

chemik666

Recommended Posts

Witam,jak w temacie co byscie mi polecili?Odpada gaz ze wzgledu na koszty przylacza,MIalem problem z mala kotlownia przystosowana do gazu,wiec zdecydowalismy sie na zmiane warunkow i dostawienie garazu razem z kotlownia,..Wiem to tez sa koszta wiec moze lepiej zainwestowac w cos innego?Osobiscie myslalem o pelecie,do cwu sa 4 osoby

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/171b

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozumiem ze ta pompa raczej napedzi cala podlogowke,i nagrzeje wode dla 4 osobowej rodziny?Czy potrzeba oddzielnie ogrzewac cwu?Na jakiej zasadzie dziala te chlodzenie latem??Jak wychodza koszty ogrzania takim sprzetem?

Pompa ciepła jest dwu funcyjna, do pompy musisz dokupić zbiornik CWU.

W załączniku , który podałeś podany jest szacunkowy koszt dla Pci na 1100zł.

.

Edytowane przez Tomaszs131

A masz policzone calkowite zużycie energii na co i cwu?

Jeśli masz to samodzielnie policz sobie ile będzie cię kosztować dodatkowe pomieszczenie,kotły, instalacja co,komin, etc. i koszty paliwa. Do tego weź pod uwagę sprawność tego systemu.

Masz podobny dom do mojego - 118m2 użytkowej (144m2 całkowitej). Mam liczone porządnie OZC - wynik 4400kWh CO.

Pomyśl,policz sam.

A zamiast tej kotłowni i kotła na pellet za 8-10 tyś zł nie warto pompę ciepła Panasonica za 17tyś ?

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-9kw-kit-wc09f3e5-i5463318929.html

Można jeszcze lepiej - klimatyzator kanałowy za 5 tys zł do grzania i chłodzenia

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=klimatyzator%20kana%C5%82owy&search_scope=category-1520&bmatch=engagement-v10-promo-sm-af-sqm-hou-1-1-0118

W moim rejonie na przełomie grudnia i stycznia były duże mrozy i pompa spokojnie wyrobiła. Mał tego dziennie pobrała średnio 17.5 kWh prądu.

Na Twoim miejscu poświęciłbym te 300zł i zlecił audyt profesjonaliście. Wtedy bazując na obciążeniu cieplnym z OZC dokładnie dobierzesz moc pompy i nie ma bata by ona się poddała. Obojętnie czy PW cz GW. No chyba, że instalator położy montaż, czego Ci nie życzę.

Moze to faktycznie najlepsze wyjscie z tym ozc,Czyli ogolnie nie bac sie pompy Powietrze woda,a co z tymi twierdza ze koniecznie jest ogrzewanie awaryjne?

Włożyć między bajki. Nie ma się co bać pompy PW, wielu jest na FM inwestorów z PW. OZC a potem w trakcie budowy, ocieplania musisz się dokładnie trzymać założeń z audytu. Po wszystkim znaleźć kumatego instalatora, najlepiej z polecenia. Przed podjęciem ostatecznej decyzji, sprawdź parę jego poprzednich instalacji G i DZ.

Dodam jeszcze ze na ogrzewanie liczylem kolo 3 t peletu cos kolo 3 tys,patrzac na to ozc to wychodzi poprostu drogo,Nie chcialbym sytuacji ze przyjda mrozy a pompa nie wyrobi,

Ta, którą podlinkowałem ma około 8kW przy -15C, a Ty potrzebujesz 4kW, to dlaczego ma nie wyrobić ?

Witam,jak w temacie co byscie mi polecili?Odpada gaz ze wzgledu na koszty przylacza,MIalem problem z mala kotlownia przystosowana do gazu,wiec zdecydowalismy sie na zmiane warunkow i dostawienie garazu razem z kotlownia,..Wiem to tez sa koszta wiec moze lepiej zainwestowac w cos innego?Osobiscie myslalem o pelecie,do cwu sa 4 osoby

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/171b

I całe szczęście że gaz Ci odpada :) ciesz się bo jeszcze byś głupotę popełnił go podłączając. Dom już stoi?

Kolego Suspenser żartujesz czy poważnie piszesz?

Tak dom jest w stanie SSO ,na wiosne lecimy dalej,na kominy na szczescie zostawilem tylko dziury w stropie.

Podliczajac koszt budowy garazu to jakies min 20 tys to juz mam Pompe, Projekt domu to Z 45 ,O co chodzi z tym gazem?

A chodzi o to że jak zliczysz te wszystkie koszty to na pompę uzbierasz. Pomyśl: Mapki, Plany, Doprowadzenie, Instalacja, C.O. na gazie (kocioł, instalacja). Ile by się tego uzbierało...? Ja z gazu akurat nauczony doświadczeniem rakiem się wycofuję :) Innym też proponuje dobrą izolację budynku i tańsze systemy grzewcze zarówno w eksploatacji jak i instalacji. Pamiętaj, że warto dom dobrze zaizolować, uszczelnić i potem cieszyć się małymi rachunkami. Ja jedynie w podłogę dałbym w Twoim przypadku więcej styropianu i może nieco więcej w dach izolacji. Nawet z tych ścian zabrać nieco a tutaj właśnie dołożyć. Ale to moje zdanie niektórzy stwierdzą że wystarczy... Teraz właśnie siedzę nad projektem 25cm grunt/20 ściany/35 dach.

W podloge wiecej mi nie wejdzie,ewentualnie styrodur? W stropie miedzy poddaszem a strychem mam miejsca na 23 cm a na skosach juz nic nie wymysle,

Policzylem sobie dosc pobieżnie i juz wychodzi ze pompa oplaci sie bardziej,wiec mnie przekonaliscie:)

Ten Panasonic z linku jest godny polecenia ?Jakie firmy polecacie?Moze Meeting?

Przy ogrzewaniu podlogowym nie bd porzebowal bufora?

Na poważnie, przy takim zapotrzebowaniu nie widzę sensu przepłącania za PC p-w.

Znajomy za moją radą ogrzewa zakład klimatyzatorem i jest bardzo zadowolony a wcześniej grzał gazem bo nie był świadomy, że klimą się da.

O kurcze to widzę że nie tylko ja propaguje tego typu rozwiązania ale z innego forum kojarzę cię raczej bardziej pod "węgiel", chyba że się mylę :). Ale ciesze się żę powielasz moje zdanie. Trzeba pamiętać jedynie o instalacji klimatyzatora inwerterowego kanałowego i najlepiej w tandemie z grzejnikami czy matami/kablami/foliami. Wtedy działa to najbardziej ekonomicznie i nie raz o tym pisałem tutaj. Nie można również zapomnieć o niższych kosztach instalacji.