Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym sie ogrzewac ?Wyniki OZC

chemik666

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ta klima to jedyny plus.

Dodatkowe grzejniki - porażka.

Maty i kable tez powodują, źe ogólny COP spada - szczególnie, jak dobowa temperatura oscyluje w okolicach -10C

To kolego zależy od domu czy SCOP spadnie czy nie. Podstawa to dobra izolacja i szczelność domu, gdy dom dużo nie będzie potrzebował to pci p-p będzie działać na "niskich" obrotach i utrzymywać temperaturę. Dodatkowe grzejniki mogą być zastąpione przez kable czy maty/folie jak kto woli. Nie daje się przewymiarowanego urządzenia ponieważ patrząc całosezonowo nie działałoby ono ekonomicznie.

O kurcze to widzę że nie tylko ja propaguje tego typu rozwiązania ale z innego forum kojarzę cię raczej bardziej pod "węgiel", chyba że się mylę :). Ale ciesze się żę powielasz moje zdanie. Trzeba pamiętać jedynie o instalacji klimatyzatora inwerterowego kanałowego i najlepiej w tandemie z grzejnikami czy matami/kablami/foliami. Wtedy działa to najbardziej ekonomicznie i nie raz o tym pisałem tutaj. Nie można również zapomnieć o niższych kosztach instalacji.

Tam, gdzie jest duże zapotrzebowanie na ciepło proponuję kotły na ekogroszek, które jak widać sprzedaję, natomiast tam, gdzie jest niewielkie i kotła nie ma sensu dawać polecam klimatyzatory kanałowe [pompy ciepła p-w wg mnie są obecnie jeszcze znacznie za drogie jak na to co się dostaje, w końcu to tylko 1 wymiennik i 2 pompki obiegowe więcej niż w klimatyzatorze, więc czemu kosztują kilka razy więcej ?].

Kiedyś klimatyzatory także były bardzo drogie, a potem mocno potaniały - podejrzewam, że czeka to też niebawem pompy p-w [już się pojawiają w marketach za 6 tys zł. a nie za 20 jak u dilerów].

Dlaczego jednak piszesz, żeby łączyć pompy p-p z matami/kablami/foliami ?

O ile jeszcze w łazienkach można by dać kable ze sterownikiem dobowym i w sezonie grzewczym nagrzewać podłogę np. do 30*C w 2 taryfie nad ranem i po południu, żeby była przyjemnie ciepła po kąpieli o tyle w pozostałych pomieszczeniach to chyba nie ma sensu ?

Kiedyś klimatyzatory także były bardzo drogie, a potem mocno potaniały - podejrzewam, że czeka to też niebawem pompy p-w [już się pojawiają w marketach za 6 tys zł. a nie za 20 jak u dilerów].

Podaj przykład tej samej pompy która w markecie kosztuje 3 razy mniej niz u tego krwiopijcy dilera. Czy kotły które Ty sprzedajesz, w markecie kupie 3 razy taniej. Porównujmy porównywalne.

Tam, gdzie jest duże zapotrzebowanie na ciepło proponuję kotły na ekogroszek, które jak widać sprzedaję, natomiast tam, gdzie jest niewielkie i kotła nie ma sensu dawać polecam klimatyzatory kanałowe [pompy ciepła p-w wg mnie są obecnie jeszcze znacznie za drogie jak na to co się dostaje, w końcu to tylko 1 wymiennik i 2 pompki obiegowe więcej niż w klimatyzatorze, więc czemu kosztują kilka razy więcej ?].

Dlaczego jednak piszesz, żeby łączyć pompy p-p z matami/kablami/foliami ?

O ile jeszcze w łazienkach można by dać kable ze sterownikiem dobowym i w sezonie grzewczym nagrzewać podłogę np. do 30*C w 2 taryfie nad ranem i po południu, żeby była przyjemnie ciepła po kąpieli o tyle w pozostałych pomieszczeniach to chyba nie ma sensu ?

Widzę że coraz więcej ludzi mądrze myśli i to mnie cieszy. Też liczę na spadki cen dla systemów p-w. Zobaczymy. Dlaczego łączę w tandemie...otóż przewymiarowanie urządzenia uważam za niepotrzebne. Raz koszt a dwa mniej ekonomiczna praca przez większą część sezonu. Sensu dawania podłogówki elektrycznej nie ma gdy mamy mało izolacji od podłogi ale jak ktoś ma to problemem to nie jest ponieważ nie "zje" ona dużo kwh. U mnie w słabo izolowanym domu mam pompę 3,8kW (Kanałówka) i grzejniki włączają się tylko w niektórych miejscach w największe mrozy. Oczywiście każdy budynek trzeba rozważyć indywidualnie. Warto na etapie budowy pomyśleć o dobrych izolacjach aby potem można było wrzucić tanie ogrzewanie zarówno w instalacji jak i eksploatacji.

To kolego zależy od domu czy SCOP spadnie czy nie. Podstawa to dobra izolacja i szczelność domu, gdy dom dużo nie będzie potrzebował to pci p-p będzie działać na "niskich" obrotach i utrzymywać temperaturę. Dodatkowe grzejniki mogą być zastąpione przez kable czy maty/folie jak kto woli. Nie daje się przewymiarowanego urządzenia ponieważ patrząc całosezonowo nie działałoby ono ekonomicznie.

Jak tylko włączą się grzejniki, kable, maty to SCOP spada, to chyba jasne ?

No więc własnie.

Jedno zródło, które jest mało komfortowe i ma przeciętne dane techniczne, drugie, które tez trochę kosztuje i jest drogie w eksploatacji...

Żaden szał.

Do tego żadne z tych źródeł nie przygotowuje CWU, wiec konieczny dalszy wydatek. Słabo.

Jaka kanalowkę zaproponowalbyś dla takiej parterówki, jak moja o obciążeniu 4kW ?

No więc własnie.

Jedno zródło, które jest mało komfortowe i ma przeciętne dane techniczne, drugie, które tez trochę kosztuje i jest drogie w eksploatacji...

Żaden szał.

Do tego żadne z tych źródeł nie przygotowuje CWU, wiec konieczny dalszy wydatek. Słabo.

Jaka kanalowkę zaproponowalbyś dla takiej parterówki, jak moja o obciążeniu 4kW ?

Widzisz, są tacy co mają samo ogrzewanie kanałówką i twierdzą że komfort... każdy jest inny. Nie wiem czemu piszesz o przeciętnych danych technicznych? Co masz na myśli? Co jest drogie w eksploatacji? Kanałówka? Odkąd mam w domu grzeję taniej niż samym gazem więc nie uważam że jest droga w eksploatacji bo mnie wyhchodzi 2 razy taniej dzięki niej. Plus to chłodzenie latem jeszcze. Latem brała od 220 - 350W przy pracy ciągłej. Nocą można zarzucać świeże powietrze z zewnątrz jak chłodno i wtedy bierze od 12-50W. Cwu w zależności od zużcia. Na taki dom jak Twój jeśli pytasz o moc to coś z katalogwych 3,2-4,0kW dla grzania. A konkretne urządzenie to wiadomo zależy od marki 4,5 tys. Gree, Toshiba 6,5 tys. można by mnożyć przykłady.

Chodzi od to, że kamałówka ma zazwyczaj gorsze parametry, niż zwykły split w podobnej cenie.

To podaj linka do dwóch modeli, które byś zaproponował ?

Jutro bo teraz jestem na komórce i niewygodnie. Kanałowa ma gorsze ale jest jedna a splity trzeba by dać kilka aby było komfortowo a przy nich i tak komfort bywa gorszy no i wizualnie gorzej też. Dobrej noc y

Przy tak małym zapotrzebowaniu na ciepło , do tego małej kotłowni idealnym rozwiazaniem jest powietrzna pompa ciepła. Inne opcje są po prostu droższe i dużo droższe w ogólnym rozrachunku inwestycja+ użytkowanie. A wygoda nie może być lepsza.

Oczywiście wszędzie rób ogrzewanie podłogowe!!!

Gość Arturo72

Też liczę na spadki cen dla systemów p-w. Zobaczymy.

No od co najmniej 5 lat ceny pomp p-w rosną a nie maleją ;)

Ostatnio,chyba w tym roku już Panas podniósł ceny ze względu na wprowadzenie "nowego modelu" na rynek.

W moim rejonie na przełomie grudnia i stycznia były duże mrozy i pompa spokojnie wyrobiła. Mał tego dziennie pobrała średnio 17.5 kWh prądu.

Na Twoim miejscu poświęciłbym te 300zł i zlecił audyt profesjonaliście.

Jaki cel robienia audytu jeśli kwestie dokładności prac izolacyjnych i sposób ich przeprowadzenia wprowadzają większą zmienność niż określenie potrzeb cieplnych "na oko"

Jaki cel robienia audytu jeśli kwestie dokładności prac izolacyjnych i sposób ich przeprowadzenia wprowadzają większą zmienność niż określenie potrzeb cieplnych "na oko"

jakość prac zależy chyba od inwestora i w jego interesie leży jej jak najwyższy poziom. problemem mogą być tzw. profesjonaliści, w tym ekipy od ociepleń i kierownicy budowy