Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym sie ogrzewac ?Wyniki OZC

chemik666

Recommended Posts

Jaki cel robienia audytu jeśli kwestie dokładności prac izolacyjnych i sposób ich przeprowadzenia wprowadzają większą zmienność niż określenie potrzeb cieplnych "na oko"

Jezeli inwestor nie zadba o jakosc robót termoizolacyjnych to cel jest zaden. Z drugiej strony jakie musiałyby byc niedoróbki aby wynik ozc był az tak bardzo niewiarygodny.

Moze przy takim podejsciu do kontroli i nadzoru nad pracami przy własnym domu dac sobie spokój z budową i kupic gotowe, gotowe które mozna sprawdzic termowizją w sezonie zimowym i testem szczelnosci.Zdecydowanie mniej kłopotów w przypadku zakupu gotowego.

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Gos**c
Jezeli inwestor nie zadba o jakosc robót termoizolacyjnych to cel jest zaden. Z drugiej strony jakie musiałyby byc niedoróbki aby wynik ozc był az tak bardzo niewiarygodny.

A jak Inwestor ma określić jakość prac? Skoro nawet polecane i bardzo tu aktywne na forum ekipy potrafią strzelać babole. Inwestor patrzy to Wykonawca stara się na tyle ile umie, Inwestor się odwróci i lecą placki w termoizolacji.

A jak Inwestor ma określić jakość prac? Skoro nawet polecane i bardzo tu aktywne na forum ekipy potrafią strzelać babole. Inwestor patrzy to Wykonawca stara się na tyle ile umie, Inwestor się odwróci i lecą placki w termoizolacji.

Nawet placki nie spowodują drastycznych róznic miedzy ozc a rzeczywistoscią, straty przez sciany zewnętrzne to tylko ok 16-25% wszystkich strat. Wracając do inwestora to skoro sam nie potrafi ocenic to nirch wynajmnie kogos kto sie na tym zna i prawidłowo oceni jakos prac. Ja mam swiadomosc ze na forum trwa niekonczący sie konkurs kto wykona najtaniej, a zatrudnianie niezaleznego inspektora nadzoru (nie mylic z kierownikiem budowy który na ogól i tak wszystko ma w ....) jest zwykła fanaberią, ale w wielu przypadkach na pewno by sie opłaciło.

Jaki cel robienia audytu jeśli kwestie dokładności prac izolacyjnych i sposób ich przeprowadzenia wprowadzają większą zmienność niż określenie potrzeb cieplnych "na oko"

Wiesz, OZC wskaże zapotrzebowanie na ciepło, szacunkowe zużycie prądu. Wynik audytu mobilizował mnie do dopilnowania prac związanych z izolacją, nie chciałem zejść po niżej wyników zapotrzebowania na ciepło.

Obecnie w drugim sezonie grzewczym widzę, że zużycie prądu bez zysków bytowych jest na zadawalającym poziomie. Może się okazać, iż przy zyskach bytowych może być trochę lepiej niż zakładane na początku. To jest właśnie między innym ten cel, możliwość porównania obliczeń z rzeczywistością. Sprawdzenie jaki dom wybudowałeś.

Edytowane przez Tomaszs131

Gość Gos**c
...j, a zatrudnianie niezaleznego inspektora nadzoru (nie mylic z kierownikiem budowy który na ogól i tak wszystko ma w ....) jest zwykła fanaberią, ale w wielu przypadkach na pewno by sie opłaciło.

W Polskich warunkach jest to fanaberią.

Na szczescie w Polsce nie ma obowiązku budowania jak najstaranniej i najdokładniej i kazdy buduje tak jak mu pasuje, a ze mogłoby byc lepiej a nie jest, to trudno. A jesli pozniej termowizja pokaze miejsca gdzie są babole to tylko płacz i zgrzytanie zebów, oraz posty na forum z pytaniem co sie da i czy sie da poprawic.

Gość Arturo72

Jak jest fanaberią to niech inwestor się przyłoży do tego,w końcu to jego pieniądze no chyba,że leje temat,ma na tyle kasy,żeby wyrzucić ją w błoto dając sobie spaprać dom i zamiast dobrego domu mieć szałas.

Podaj przykład tej samej pompy która w markecie kosztuje 3 razy mniej niz u tego krwiopijcy dilera. Czy kotły które Ty sprzedajesz, w markecie kupie 3 razy taniej. Porównujmy porównywalne.

Pewnie, że ta p-w z marketu ma gorsze parametry niż porządna od dilera.

Tu nie chodzi o to, że w markecie kupisz taniej tylko o to, że p-w są 3 krotnie droższe od p-p a nie ma ku temu powodu bo konstrukcyjnie są niewiele bardziej skomplikowane.

Nie doktoryzowałem się w temacie klimatyzatorów kanałowych bo sam takiego nie kupowałem, ale wystarczy chwilę poszukać i widać różnice w cenach:

- pompa p-w

http://allegro.pl/pompa-ciepla-powietrze-woda-daikin-woj-lodzkie-i5955758049.html

- pompy p-p

http://allegro.pl/klimatyzator-kanalowy-mistral-7-2-kw-inverter-wawa-i5932185383.html

http://allegro.pl/super-klimatyzacja-kanalowa-lg-7-1-kw-i5937881149.html

http://allegro.pl/klimatyzator-kanalowy-samsung-msp-ac060hbmdkh-6-0k-i5953540455.html

COP kanałowych w grzaniu jest niewiele niższy niż p-w, a myślę, że można by znaleźć lepsze konstrukcje i gdy temat stanie się bardziej znany pewnie pojawią się kanałówki zbudowane i zestrojone pod kątem grzania a nie chłodzenia jak te spod linków.

Gość Arturo72

Już wyżej chłopaki Ci wyjaśniły,świadomy inwestor będzie dbał o jakość robót,nie świadomy,lelum polelum,machnie ręką bo nie będzie mu zależało na kasie wydanej na dom.

Takie lelumy polelumy pakują właśnie do nowych domów węgiel i zasyfiają okolicę.

Widzę że coraz więcej ludzi mądrze myśli i to mnie cieszy. Też liczę na spadki cen dla systemów p-w. Zobaczymy. Dlaczego łączę w tandemie...otóż przewymiarowanie urządzenia uważam za niepotrzebne. Raz koszt a dwa mniej ekonomiczna praca przez większą część sezonu.

Te urządzenia są inwertorowe więc spokojnie mogą pracować z mniejszą mocą co sam podałeś, jest nawet jeden forumowicz, który twierdzi, że wtedy mają najwyższy COP.

Nadal więc nie rozumiem po co dodatkowe grzejniki/maty/folie ?

Gość Gos**c
Jak jest fanaberią to niech inwestor się przyłoży do tego,w końcu to jego pieniądze no chyba,że leje temat,ma na tyle kasy,żeby wyrzucić ją w błoto dając sobie spaprać dom i zamiast dobrego domu mieć szałas.

Nie tak dawno zbudowałeś dom. Czy miałeś inspektora nadzoru inwestorskiego?

Już wyżej chłopaki Ci wyjaśniły,świadomy inwestor będzie dbał o jakość robót,nie świadomy,lelum polelum,machnie ręką bo nie będzie mu zależało na kasie wydanej na dom.

Świadomy inwestor będzie dbał, ale to nie znaczy ze nie będzie błędów bo musiałby być przez całyc zas na budowie. Wykonanie OZC nie ma z tym zwiazku. Zgadzam się z tym że warto mieć inspektora nadzoru.

Pewnie, że ta p-w z marketu ma gorsze parametry niż porządna od dilera.

Tu nie chodzi o to, że w markecie kupisz taniej tylko o to, że p-w są 3 krotnie droższe od p-p a nie ma ku temu powodu bo konstrukcyjnie są niewiele bardziej skomplikowane.

Nie doktoryzowałem się w temacie klimatyzatorów kanałowych bo sam takiego nie kupowałem, ale wystarczy chwilę poszukać i widać różnice w cenach:

- pompa p-w

http://allegro.pl/pompa-ciepla-powietrze-woda-daikin-woj-lodzkie-i5955758049.html

- pompy p-p

http://allegro.pl/klimatyzator-kanalowy-mistral-7-2-kw-inverter-wawa-i5932185383.html

http://allegro.pl/super-klimatyzacja-kanalowa-lg-7-1-kw-i5937881149.html

http://allegro.pl/klimatyzator-kanalowy-samsung-msp-ac060hbmdkh-6-0k-i5953540455.html

COP kanałowych w grzaniu jest niewiele niższy niż p-w, a myślę, że można by znaleźć lepsze konstrukcje i gdy temat stanie się bardziej znany pewnie pojawią się kanałówki zbudowane i zestrojone pod kątem grzania a nie chłodzenia jak te spod linków.

Dlatego pisze porównujmy porównywalne, pompy p-p i p-w to zupełnie inna kategoria urządzen grzewczych choc do siebie podobnych. To ze jest 3 krotna róznica cen zapewne z czegos wynika, to czy ma uzasadnienie czy nie to inna sprawa, widocznie cos jest na rzeczy bo zadna szanująca sie firma nie produkuje pomp p-p i p-w o podobnych parametrach w zblizonej cenie. Nie znam struktury kosztów obydwu grup urzadzen to nie wypowiadam sie, ale jezeli masz szczegolowe kalkulacje kosztów znanych producentów to podziel sie nimi, zawsze to lepiej opierac sie na danych zródłowych. Co do grzania nadmuchowego to nie kazdemu ono pasuje pomimo tego jest tansze inwestycyjnie.

Taki inspektor nie kazdemu jest potrzebny, jezeli ktos zna sie i ma czas aby owiedzic czesciej swoją budowę to taki inspektor jest zbedny, ale są tacy którzy ani nie mają czasu ani wiedzy budowlanej i oni mogą kogos takiego wynając.

Gość Gos**c
Taki inspektor nie kazdemu jest potrzebny, jezeli ktos zna sie i ma czas aby owiedzic czesciej swoją budowę to taki inspektor jest zbedny, ale są tacy którzy ani nie mają czasu ani wiedzy budowlanej i oni mogą kogos takiego wynając.

Tak wydaje się każdemu Inwestorowi. A potem dopiero dowiaduje się jak prawidlowo powinno mocować się izolację, CWU, cyrkulację, izolacje paroxxx.

Prawidłowo powinno być: Inwestor zleca a Inspektor tym się zajmuje.

A nie Inwestor, któremu wydaje się, że "wybudował" jeden dom i juz mieni się na forum specjalistą i nie potrzebuje inspektora.

Gość Arturo72

Nie miałem bo był mi nie potrzebny bo raczej sam kumalem temat bo do budowy się przygotowywalem.

Na tyle,że dom chciałem grzać prądem i taki dom chciałem zbudować i zbudowałem.

Znając oczywiście zapotrzebowanie domu na ciepło przed budową. Ta wiedza pomogła mi w tym,że po budowie wiedziałem że rachunki za prąd będą niskie i akceptowalne.

Gość Arturo72
Tak wydaje się każdemu Inwestorowi. A potem dopiero dowiaduje się jak prawidlowo powinno mocować się izolację, CWU, cyrkulację, izolacje paroxxx.

Prawidłowo powinno być: Inwestor zleca a Inspektor tym się zajmuje.

A nie Inwestor, któremu wydaje się, że "wybudował" jeden dom i juz mieni się na forum specjalistą i nie potrzebuje inspektora.

Już Ci wyżej pisałem,do budowy przygotowywalem się dwa lata zanim wykonałem pierwszy wykop.

Ktoś kto wydaje lekką ręką setki tys.zł na nowy dom a potem pakuje do niego bezmyślnie paliwo stałe jest takim właśnie lelulm polelum któremu nie zależy na tym na co wyda grubą kasę.

To nie zmiana TV za kilkaset zł chociaż też większość poznaje temat przy tym,dom to potężna inwestycja i albo bez odpowiedniego przygotowania albo bez inwestora zastępczego cienko to widzę.

Izolację wykonywalem sam właśnie z uwagi,że jest to kluczowy element jeśli chodzi o budowę.

Edytowane przez Arturo72