Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym sie ogrzewac ?Wyniki OZC

chemik666

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Te urządzenia są inwertorowe więc spokojnie mogą pracować z mniejszą mocą co sam podałeś, jest nawet jeden forumowicz, który twierdzi, że wtedy mają najwyższy COP.

Nadal więc nie rozumiem po co dodatkowe grzejniki/maty/folie ?

Akurat w kanałówkach siedzę i przesiedziałem przy nich kupę czasu sprawdzając różne instalacje... Po to zalecam mniejsze ponieważ działają wtedy z największą efektywnością. Pisałem o tym już kilka razy na forum. Amerykanie mają tendencje do przewymiarowania i nie tylko oni potem kanałówka działa przez większą część sezonu na on off co ekonomiczne nie jest... Mniejsza moc ma gdzieś też granice. Mój Gree 3,8 zejdzie w grzaniu przy dobrze zrobionej instalacji do 220W a już model o oczko wyższy minimalnie zejdzie do 500W na poborze... I tak im wyżej tym gorzej. Przewymiarowanie nie jest dobre. Raz koszty dwa ekonomia pracy. Ja wolę mieć system w tandemie. Nawet i bezpieczniej i bardziej komfotowo.

Co do grzania nadmuchowego to nie kazdemu ono pasuje pomimo tego jest tansze inwestycyjnie.

Zupełna racja... każdy ma inne poczucie komfortu, przyzwyczajenia. Ale jak to mówią tylko krowa nie zmienia poglądów. Kanałówki najtańsze można mieć od 4 tys zł. Wiadomo, moc też odpowiednio mniejsza ale według mnie w dobrze zrobionym domu a nawet w tych gorzej zrobionych potrafi zmienić wiele pod względem kosztów ogrzewania jak obserwuję.

Chodzi od to, że kamałówka ma zazwyczaj gorsze parametry, niż zwykły split w podobnej cenie.

To podaj linka do dwóch modeli, które byś zaproponował ?

Ja mam gree 3,8 kW i za tą cenę naprawdę jestem zadowolony. Inni wybierają albo mideę albo toshibę, mitshubishi, carrier. Toshiba według mnie najlepsza. Np. ta: RAV-SM304SDT-E + RAV-SM304ATP-E. Ale każdy domek trzeba rozpatrzeć indywidualnie.

Gość Gos**c
Już Ci wyżej pisałem,do budowy przygotowywalem się dwa lata zanim wykonałem pierwszy wykop.

Ktoś kto wydaje lekką ręką setki tys.zł na nowy dom a potem pakuje do niego bezmyślnie paliwo stałe jest takim właśnie lelulm polelum któremu nie zależy na tym na co wyda grubą kasę.

To nie zmiana TV za kilkaset zł chociaż też większość poznaje temat przy tym,dom to potężna inwestycja i albo bez odpowiedniego przygotowania albo bez inwestora zastępczego cienko to widzę.

Izolację wykonywalem sam właśnie z uwagi,że jest to kluczowy element jeśli chodzi o budowę.

Innym mówisz jak powinni robić a sam zrobiłeś jak większość. Oszczędzałeś na inspektorze nadzoru i ekipach a mogłeś po prostu zleciś dane prace odpowiednim osobom. Nie potrafiłeś zaufać ekipie od izolacji a innych namawiasz aby zaufali jakiemuś obcemu inspektorowi.

Dobrze wiesz, ze nikt inny prócz ciebie nie zadba lepiej o Twój dom. Widać to chociaż po przykładzie naszych pseudo kierowników budowy..

Gość Arturo72
Innym mówisz jak powinni robić a sam zrobiłeś jak większość. Oszczędzałeś na inspektorze nadzoru i ekipach a mogłeś po prostu zleciś dane prace odpowiednim osobom. Nie potrafiłeś zaufać ekipie od izolacji a innych namawiasz aby zaufali jakiemuś obcemu inspektorowi.

Dobrze wiesz, ze nikt inny prócz ciebie nie zadba lepiej o Twój dom. Widać to chociaż po przykładzie naszych pseudo kierowników budowy..

Wyjaśniłem Ci,że do budowy trzeba się przygotować ale przygotowaniem nie można nazwać pójście do sąsiada z pytaniem jak wybudował i czym grzeje bo usłyszy że pow.10cm izolacji na ścianie to głupota i że węgiel jest najlepszy :)

Trafiłeś jak kulą w płot ze budowalem jak wszyscy bo moja budowa w okolicy była wyjątkowa i traktowali mnie jak kosmite widząc że dom stawiam na styropianie i że zamiast węglem będę grzał prądem a na sciany idzie bialy i najzimnieszy material z ktorego robi sie obory :D

Jeszcze raz,to inwestor powinien być przygotowany do budowy a nie olewa temat i niech się dzieje wola nieba ;)

To dotyczy nie tylko technologi budowy ale też wyboru ekip i wymaganie od nich tego co inwestor sobie życzy.

A że nie życzy sobie nic bo nie ma pojęcia na co wydaje setki tys.zl to dlatego powstają szalasy grzane paliwami stałymi zamiast dobrych domów.

Dlatego tak świadomy inwestor jak arturek wpakował do swojego domku kominek 16kW . Dlatego jak doradzał mi WM i z norm wychodzi 175m3/h a on proponował reku o wydajności 400m3/h. Nie słuchajcie go, on w kółko powtarza to samo . Ma się za wieszcza forum co w kółko powtarza na forum budowlanym FB , tylko tam są mądrzejsi od niego i zaraz jego brednie są prostowane. Dlatego też na tamtym forum się nie udziela , tzn udziela , ale jak zaczynają mu pisać kontrargumenty to już ucieka albo obraża. Nie wierzycie wejdziecie na tamto forum i poczytajcie.

Gdy napisałem jaką wycene dostałem bodajże z 6 firm na WM , kwoty od 14 tyś do 20 tyś to napisał , że dlatego , że jestem nie świadomy jak i większość budujących . Gdyby każdy był tak świadomy jak on to wtedy te firmy napewno zeszli by z ceny o 10 tyś bo przecież jest świadomy. Określił, że WM to bułka z masłem . Ogrzewanie podłogowe które ma na stelażach sam już nie ułożył, innych prostych czynności też nie zrobił . Innym wytyka , że sami nie robią i są imbecylami , równie dobrze można tak powiedzieć o nim bo sam domu nie postawił, elektryki nie zrobił itd itd, nie da sie? Jest dużo osób co samemu postawiło dom. Proponował mi wylewkę o grubości 3-4cm pod ogrzewanie podłogowe twierdząc , że szukam problemu i nie myślę. Można przykłady mnożyć i mnożyć. Najlepsze jest to jak stwierdził, poprawiał konstruktora domu bo się nie zna. Także jest on konstruktorem , projektantem , świadomym inwestorem i PIB w jednym. A reszta jak sam określił mieszka w szałasach z ogniskiem na środku ( oczywiście jego kominek to nie ognisko na środku i on przemyślanie kupił kominek 16kW , inni nie , inni są głupi )

Dodam od razu. Mam OZC , nie będę palił węglem w domu, będzie po całości podłogówka chociaż jak to arturek nie raz stwierdziłem jestem nie świadomym inwestorem, dzieckiem we mgle a sam w salonie ma kotłownie z kominem o mocy 16kW. Pomyślcie za nim zaczniecie go słuchać.

Edytowane przez rustin

Gość Arturo72

Ponieważ ten wkład kominkowy był niejako kaprysem bo mebel w salonie ma ładnie wyglądać a Baska jest dużym panoramicznym wkładem który pięknie prezentuje się w dużym salonie 32m2 a malutki pizdzik by się tam zgubił :)

A że jesteś mało rozgarnietym inwestorem to jedynie potwierdza moje twierdzenie że do budowy kompletnie się nie przygotowywales i masz już na etapie SSO babol na babolu,które na siłę i już po fakcie próbujesz latać :D

Lelulm polelum ;)

....na forum budowlanym FB , tylko tam są mądrzejsi od niego i zaraz jego brednie są prostowane. Dlatego też na tamtym forum się nie udziela , tzn udziela , ale jak zaczynają mu pisać kontrargumenty to już ucieka albo obraża. Nie wierzycie wejdziecie na tamto forum i poczytajcie.

Troche pojechałes po bandzie z FB, tam króluje TB i róznej masci sprzedawcy, czeste są sytuacje gdy jeden sprzedawca chce wtrynić drugiemu sprzedawcy swój produkt. Nie potrzeba lepszego kabaretu.

W Polskich warunkach jest to fanaberią.

Panowie, a tak na poważnie, bez przeginania "pały".Czytam to forum już ponad 2 lata - coś tam już wiem, jakąś wizję domu mam, wydaje mi się, że jestem w stanie wychwycić, czy tłumaczenie wykonawcy "bo tak panie się robi" jest ściemą, czy rzeczywiście jest to zgodne ze stuką budowlaną. Niestety nie będę w stanie być fizycznie na budowie przez cały czas i patrzeć wykonawcom na ręcę. Niby wykonuję wolny zawód i teoretycznie mógłbym siedzieć z laptopem na kolanach na stercie pustaków, ale obawiam się, że wtedy ani nie dopilnuję wykonawców, ani swojej pracy nie wykonam jak należy. Więc może w takim przypadku wynajęcie inspektora nadzoru nie jest złym pomysłem. Jak to wygląda w praktyce? Jaka jest jego odpowiedzialność za niedoplinowanie wykonawców? Jak sprawdzić, czy inspektor właściwie wykonawców przypilnował? Czy rzeczywioście w polskich warunkach jest to tylko fanaberia i oprócz spokojnego snu inwestora nic więcej z tego nie ma? Jeśli macie doświadczenia w tym temacie to podzielcie się nimi...

Edytowane przez kemot_p

Asolt . chyba tam dawno nie byłeś bo TB to tylko tutaj jest , irusia też tam nie mam. Został arturek który jak widać dalej obraża . Arturek za to nie wpycha nic nie komu :) Może i ja mam babola na babolu ale on ma mebel w salonie w postaci 16kW paleniska :D

Każdy niech sobie sam stwierdzi , czy warto go słuchać.

Gość Arturo72

To zależy od umowy. Po ostatnim etapie badasz dom kamerą termowizyjna,badasz szczelność domu a potem takiego gościa za fraki ;)

Lub szukasz ekipy,dobrej ekipy kumajacej bazę sprawdzając czy nie sciemniaja efekty pracy u innych ale kumatych inwestorów wypytujac się o szczegóły a nie tylko o to czy jest dobrze i ciepło ;)

Gość Arturo72
Został arturek który jak widać dalej obraża . Arturek za to nie wpycha nic nie komu :) Może i ja mam babola na babolu ale on ma mebel w salonie w postaci 16kW paleniska :D

Już Ci powiedziałem że wali mnie czy ktoś mnie słucha czy nie.To twoja kasa,Twój dom,Twoja głupota.

Ja jedynie piszę o tych glupotach i bezmyslnosci inwestorów :)

A ze akurat Ty jesteś tego typu inwestorem no cóż ;)

To zależy od umowy. Po ostatnim etapie badasz dom kamerą termowizyjna,badasz szczelność domu a potem takiego gościa za fraki ;)

:D

Dobra myśl - zapłata za usługę inspektora uzależniona od wyniku badania termowizji i szczelności. Muszę więc poczytać o tych badaniach, jakie i w jakich jednostkach określają parametry. Jaka wartość parametru oznacza, że dom jest szczelny, itp.

Lub szukasz ekipy,dobrej ekipy kumajacej bazę sprawdzając czy nie sciemniaja efekty pracy u innych ale kumatych inwestorów wypytujac się o szczegóły a nie tylko o to czy jest dobrze i ciepło ;)

Mam kilka ekip z polecenia od osób z forum, które budowały w mojej okolicy - pewnie z nich będę dokonywał wyboru...

Asolt . chyba tam dawno nie byłeś bo TB to tylko tutaj jest , irusia też tam nie mam. Został arturek który jak widać dalej obraża . Arturek za to nie wpycha nic nie komu :) Może i ja mam babola na babolu ale on ma mebel w salonie w postaci 16kW paleniska :D

Byłem wczoraj, byłem dzisiaj, dalej TB swoje herezje dotyczące ozc i 30 kWh/m2 w starych domach głosi, a sprzedwców nie brakuje.

asolt nie to tym FB piszemy :) źle napisałem, chodzi o http://forum.budujemydom.pl . Na forum o którym piszesz , nawet nie wchodzę bo TB jak arturek , nie ważne o co się pyta on zawsze jedna odpowiedź.

Arturek , mnie to nawet już nie denerwuje , tylko śmieszy jak kreujesz się na guru forum FM a sam postawiłeś bezmyślnie komin i palenisko 16kW w pokoju bo salonem ciężko to nazwać. Ja postawiłem komin w innym pomieszczeniu i też tam wstawię sobię kominek jak np PeZet . Wtedy już będę świadomym inwestorem jak ty :D W innym pomieszczeniu jak pokój nie można mieć kominka ?Widać można. Wtedy jest się bezmyślnym , ale w pokoju już można bo ty tak masz. Krowę na 3 takie domy jak masz w stopce.

Czym ogrzewać? Sprawdź kilka możliwości - polecam do tego konfigurator Viessmann - http://www.viessmann.com/web/poland/ofertowanie.nsf/www

Efektem doboru będzie:

1. Proponowane rozwiązanie

2. Najlepsze

3. Korzystne cenowo

POLECAM!

Zaden konfigurator a szczegolnie ten który przypomina cieplowlasciwe.pl nie zaproponuje ani najlepszego ani tez najberdziej korzystnego cenowo, a jezeli juz to te korzysci będą wyłacznie po stronie sprzedawcy. Tylko dokładne i orzetelne ozc i na jego podstawie audyt energetyczny pokaze to co jest najbardziej korzystne dla inwestora

asolt nie to tym FB piszemy :) źle napisałem, chodzi o http://forum.budujemydom.pl . Na forum o którym piszesz , nawet nie wchodzę bo TB jak arturek , nie ważne o co się pyta on zawsze jedna odpowiedź.

Arturek , mnie to nawet już nie denerwuje , tylko śmieszy jak kreujesz się na guru forum FM a sam postawiłeś bezmyślnie komin i palenisko 16kW w pokoju bo salonem ciężko to nazwać. Ja postawiłem komin w innym pomieszczeniu i też tam wstawię sobię kominek jak np PeZet . Wtedy już będę świadomym inwestorem jak ty :D W innym pomieszczeniu jak pokój nie można mieć kominka ?Widać można. Wtedy jest się bezmyślnym , ale w pokoju już można bo ty tak masz. Krowę na 3 takie domy jak masz w stopce.

Ok, faktycznie to nie to forum