Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak dziennika budowy pomocy !!!!

Recommended Posts

Witam wszystkich mam taki problem , w 2014 roku dostalem pozwolenie na budowe i zaczalem sobie budowac moj projektant mial byc jednoczenie kierwnikiem budowy zaplacilem mu nawet 1500 zl za bycie kierownikiem ale to occzywiscie na gebe wszystko mial te wpisy prowadzic itd ja dom pobudowalem i juz nawet mieszkam i dzis mi sie skojarzylo ze nie mam zadnego dziennika budowy i dzwonie do niego a te wielce zdzwiony o czym ja mowie ze to nie on mial byc kierownikiem itd ze nic nie prowadzil fuck zadnego dziennika nie ma itd i teraz pomozcie co tu robic ??? Pewnie siedziec cicho i wszystko zalatwiac po cichu???? Jakie groza mi konsekwencie w przypadku kontroli????? Co musze zrobic zeby to mialo rece i nogi?????? Pilny temat dla mnie poradzcie co i jak... Z gory dzieki

Rozumiem brak wpisu w dzienniku mogłeś nie wiedzieć ale przecież kierownik powinien odbierać kolejne etapy budowy,przez całą budowę nie było go na budowie?Jak był i odbierał to dziwne tłumaczenie.

Geodeta też nie wpisał wytyczenia budynku?Ostemplowałeś dziennik?

Nie zgłosiłeś rozpoczęcia budowy i kierownika do PINB.

Teraz formalnie masz pozwolenie i tyle ,wyjście jedno to zgłosić rozpoczęcie prac i oswiadczenie o przejęcu obowiązku KB,wpis geodety i odczekać uzupełnić wpisy jakby budowa się zaczęła bo nie minęło 3 lat od wydania pozwolenia.Ale czy to ma sens nie wiem.

Generalnie to mam pozwolenie i tyle kierownika budowy to wychodzi ze nie mialem wogole tamtem obiecal wszystko zalatwic ze wpisy porobi itd ale nic z tego...

No wlasnie mysle zeby isc do jakiego goscia z uprawnieniami i bede musial mu zapalcic za bycie kierbudem i musze znalezc takiego co sie pod tym podpisze co juz zostalo zrobione... to chyba jedynie wyjscie i udawac jakby sie budowalo od nowa i liczyc chyba na brak kontroli....

To teraz mam pytanie jak to zrobic czy ja dobrze mysle, musze znalezc jakiegos KB, wykupic dziennik budowy i zglosic rozpoczecie prac czy ja sam to musze zglosci czy kierbud to za mnie zalatwia w starostwie?????? jak juz zglosze te rozpoczecie prac to co jakis czas trzeba bedzie wpisywac poszczeglone roboty to juz kierbud mi powpisuje. Teraz geodeta cholera on tez sie w dzienniku wpisuje????? Projektant tez sie wpisuje???? Pamietam ze mialem taka i to lezy u mojego projektanta cos tam wpisywal cholera musze to od niego odebrac po co ona mi jest potrzebna?????

To teraz mam pytanie jak to zrobic czy ja dobrze mysle, musze znalezc jakiegos KB, wykupic dziennik budowy i zglosic rozpoczecie prac czy ja sam to musze zglosci czy kierbud to za mnie zalatwia w starostwie?????? jak juz zglosze te rozpoczecie prac to co jakis czas trzeba bedzie wpisywac poszczeglone roboty to juz kierbud mi powpisuje. Teraz geodeta cholera on tez sie w dzienniku wpisuje????? Projektant tez sie wpisuje???? Pamietam ze mialem taka i to lezy u mojego projektanta cos tam wpisywal cholera musze to od niego odebrac po co ona mi jest potrzebna?????

Zgłaszasz sam ale dołączasz oświadczenie o podjęciu obowiązków na Twojej budowie podpisane przez niego wraz z numerem jego uprawnień oraz kserokopię tych uprawnien u mnie wymagali kolorowej papierek o zgłoszeniu i te pozostałe kierownik mi wypisał,jeśli pozwolenie jest na małżonków to trzeba wspólnie zgłaszać.Nie wiem czy na podstawie pełnomocnictwa i jakiego może to za Ciebie załatwiać KB.

Pierwszy wpis w dzienniku u mnie to wytyczenie budynku przez geodetę...

witam.

Mam pytanie .Mieszkasz ,a budynek nie odebrany w PNB.Jednym z dokumentów jest DB.By budynek miał nadany nr musisz złożyć stosowne papiery by go PNB odebrał.Finito.Idziesz do starostwa pieczętujesz DB bo tamten ci spłoną i musisz dokonać wpisów by oddać budynek.Idziesz do jakiegoś KIERBUDA dajesz całą zebraną dokumentację.W starostwie lub w sieci znajdziesz jakie dokumenty które są potrzebne by odebrać budynek.Kierbud dokonuje wpisów ale potrzebne są wpisy z pieczątkami osób które robiły instalacje z uprawnieniami.Wszelkie papierowe inwentaryzacje geodezyjne z mapkami itp.W czym problem.Kierbud cie oszukał ale się nie załamuj, prawa nie łamiesz.

Oszukał, nie oszukał.

Mnie dziwi, dlaczego nie był utrzymywany kontakt z kierbudem przez ten czas. Ponad rok! Na jednym spotkaniu i zapłaceniu się skończyło? Dziwne, ze żadna ze stron nie dążyła do kontaktu...:p

Pewnie projektant zrozumiał, że płacisz mu za projekt. Nie chcę go bronić, bo sama miałam przeprawy z architektem, ale coś ta sprawa podejrzana.

Nic musze sie chyba dzis %%%% zresetowac i od jutra zaczynam latwienie spraw, do starostwa to musze isc z czym???? plan,pozwolenie tez brac i warunki zabudowy no i ten dziennik tak????? Teraz jak ja jestem wspolwlascicielem drugim siostra to oboje musimy byc czy wystarcze ja??????

Jeśli pozwolenie jest na dwie osoby to w rzeczy samej oboje.

http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/zakonczenie-budowy-jak-wyglada-odbior-budynku,132_11726.html

WARTO WIEDZIEĆ

Do zawiadomienia o zakończeniu prac budowlanych należy dołączyć:

• Oryginał dziennika budowy;
  • Oświadczenie kierownika budowy;
  • Protokoły odbiorów przyłączy dokonanych przez stosowne instytucje oraz protokoły sprawdzeń wewnętrznych instalacji dokonanych przez osoby posiadające odpowiednie uprawnienia;
  • Protokół kontroli przewodów kominowych;
  • Geodezyjną inwentaryzację powykonawczą;
  • Kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku;
  • Kopię prawomocnej decyzji o pozwoleniu na budowę;
  • Pozostałe dokumenty, wynikające z warunków decyzji o pozwoleniu na budowę;
  • Kopię rysunków wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego, z naniesionymi zmianami, a w razie potrzeby także uzupełniający opis (w przypadku dokonania podczas wykonywania robót zmian nieodstępujących w sposób istotny od zatwierdzonego projektu lub warunków pozwolenia na budowę)

Kiedy już roboty budowlane zostaną zakończone, plac budowy zostanie doprowadzony do pożądanego w przypadku budowy obiektów budowlanych niewymagających pozwolenia na użytkowanie, należy złożyć zawiadomienie o zakończeniu robót budowlanych w Powiatowym lub Wojewódzkim Inspektoracie Nadzoru Budowlanego. Następnie należy odczekać 21 dni na zgłoszenie ewentualnych zastrzeżeń i uwag ze strony odpowiedniego inspektoratu. Jeśli tak owych zastrzeżeń nie będzie, można rozpocząć użytkowanie nowo powstałego obiektu budowlanego.

Nadanie numeru porządkowego – końcowe formalności odbioru domu

Ostatnią formalnością przy odbiorze domu jest nadanie z urzędu gminy lub miasta, numeru porządkowego naszego budynku. Legalnie w domu możemy zamieszkać kiedy przydzielony numer domu znajdzie się na ogrodzeniu.

Edytowane przez niktspecjalny

witam.

.Finito.Idziesz do starostwa pieczętujesz DB bo tamten ci spłoną i musisz dokonać wpisów by oddać budynek.

.

Tak spłonął nigdy nie zarejestrowany dziennik ....

A zgłoszenie budowy którego nie było to co? Budowa była rzeczywiście zgodnie z prawem.....

Kopia pozwolenia na budowę dziennik załatwisz chyba sam ale zgłoszenie u mnie trzeba było obu inwestorów.