Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak dziennika budowy pomocy !!!!

Recommended Posts

Kierbudem mial byc moj smieszny projektant widzialem sie z nim kilka razy jak projektowalismy rozbudowe i omowialismy rozne rzeczy ostatni raz dziada widzialem jak szambo mi zaznaczal gdzie mam wykopac ja mu zaplacielm za projekt i potem dalem mu 1500 za bycie kieronwnikem bo lubie placic z gory zeby miec z glowy i liczylem ze on to robi ja sie na tym nie znam siedzialem cichco i teraz na urlopie mi sie przypomnialo ze nie mam dziennika i reszte juz znacie....

Kurcze jak 2 osoby to kolejny problem bede mial siostra mieszka kilkaset km ode mnie masakra pozygam sie zaraz

No tak podpisywać nawet w obecności urzędniczki ale u mnie taki Urząd....Może zadzwoń i zapytaj jak u Ciebie.

Ja jeszcze znaczy my musieliśmy podpisywać oświadczenie że zanim przystąpimy do prac gazowych bo na jednym pozwoleniu mamy dom i instalację gazową to doniesiemy zgłoszenie kierownika z uprawnieniami do gazu bo nasz miał tylko konstrukcyjne ......

Wszystkie papierki skrupulatnie sprawdzała przy nas...

A tak z ciekawosci kto wie jakie kary za to mi groza????? i jakie konsekwencje????

Za niezgłoszenie rozpoczęcia budowy do właściwego Inspektora Nadzoru Budowlanego mandat od 50 zł a do ilu nie wiem i możesz składać dokumenty o zakończeniu budowy, oczywiście mając zebrane wymagane do odbioru dokumenty.

Za niezgłoszenie rozpoczęcia budowy do właściwego Inspektora Nadzoru Budowlanego mandat od 50 zł a do ilu nie wiem i możesz składać dokumenty o zakończeniu budowy, oczywiście mając zebrane wymagane do odbioru dokumenty.

Brak zgłoszenia to jedno,budowa bez nadzoru KB drugie teraz ktoś ustalić musi czy wybudowano zgodnie z projektem i ze sztuką budowlaną...

Brak zgłoszenia to jedno,budowa bez nadzoru KB drugie teraz ktoś ustalić musi czy wybudowano zgodnie z projektem i ze sztuką budowlaną...

Oczywiście zakładając, że znajdzie się odpowiedni KB, który potwierdzi to wstecz w dzienniku budowy i podpisze oświadczenie KB po zakończeniu budowy.

Oczywiście zakładając, że znajdzie się odpowiedni KB, który potwierdzi to wstecz w dzienniku budowy i podpisze oświadczenie KB po zakończeniu budowy.

Sugerujesz że oświadczenie o podjęciu funkcji kierownika budowy też podpisze z datą 2014 i tylko niby inwestor zapomniał i nie złożył go do PINB u?

A jak w takim razie wytłumaczy się brak zarejestrowania dziennika,niby KB był a wpisów nie robił i nie zainteresował się brakiem dziennika ?

Jak teraz zarejestruje dziennik to albo od nowa ....

Albo mandat i oficjalnie odkręcanie wszystkiego.

Witam wszystkich mam taki problem , w 2014 roku dostalem pozwolenie na budowe i zaczalem sobie budowac moj projektant mial byc jednoczenie kierwnikiem budowy zaplacilem mu nawet 1500 zl za bycie kierownikiem ale to occzywiscie na gebe wszystko mial te wpisy prowadzic itd ja dom pobudowalem i juz nawet mieszkam i dzis mi sie skojarzylo ze nie mam zadnego dziennika budowy

Jakiś totalny chaos tu zapanował.Jeśli zacząłeś budowę to by dostać pozwolenie musiałeś najpierw zdobyć warunki.Gaz,woda,prąd itd.Adoptujący inżynier musiał to nanieść na projekt.Potem do starostwa z kompletem dokumentów i dopiero pozwolenie.Gdy otrzymałeś pozwolenie ,które musieliście odebrać nie kierbud tylko wy dostaliście dwa dzienniki budowy.Jeden na budowę domu , a drugi np. na zjazd z drogi itp.(opcja) ,projekt jeden został w starostwie , następny dla budowlańców i kierbuda a trzeci dla was.Przybudówka stoi 2 lata a ty oświadczasz światu ,że nic nie macie.To jakaś kpina.Powiedz ,że się mylę.Gdzie mapki inwentaryzacyjne przyłączy,Przecież musiałeś to komuś zlecić.Gdzie świadectwo energetyczne to też musiałeś komuś zaproponować.Kominiarz i jego stosowny glej do całej dokumentacji gdzie jest.Tego kierbud nawet nie musi.Jesteś jak dup...a od sr....aby pilnować swoich interesów.Kierbud jest od wpisów w dziennik oczywiście z uprawnieniami budowlanymi rejestrowanymi.Robili ci instalacje to musieli się kontaktować z inwestorem czyli z wami by dokonać wpisu.To oni powinni ci przypomnieć o tym.Gdzie elektryk wpisał o połączeniach wyrównawczych.Jak zapisał się w tą budowę facet od gazu.To chyba nie dzieje się naprawdę.

Wstecz to chyba nikt nie zaryzykuje i nie ma to sensu skoro zgloszone bedzie teraz rozpoczecie raczej trzeba udawac ze teraz zaczynam budowe na wiosne i na jesieni bede musial zakonczyc i miec nadzieje ze nikt w tym czasie sie nie zainteresuje moim domkiem

No nie wiem, budynek stoi, doświadczony KB może ocenić czy budynek jest wybudowany zgodnie z projektem. Nadzór budowlany już teraz nie potrzebuje zgłoszenia rozpoczęcia robót, właśnie za brak tego zgłoszenia wystawia mandat.

Właśnie tak, zapomniał. Dokładnie za to jest mandat.

Jeżeli chodzi o dziennik to chyba była tu informacja, że dziennik spłonął.

Dziennika nigdy nie było nie został w ogóle opieczętowany i zarejestrowany w urzędzie.

Dziennik nie tylko starostwo stempluje ale jest rejestrowany i wiadomo czy był wydany czy nie.

Dziennika nigdy nie było nie został w ogóle opieczętowany i zarejestrowany w urzędzie.

Dziennik nie tylko starostwo stempluje ale jest rejestrowany i wiadomo czy był wydany czy nie.

Dziennik dostaje się jeden mam w jednym pozwoleniu gaz i dom.gdyby gaz był na osobnym pozwoleniu byłyby dwa.

Co do mediów to co miał składać przecież do budynku media doprowadzone i umowy są, jeśli to rozbudowa i nie trzeba było warunków dla mediów zjazd też już był,szambo wrysował projektant.