marcin_open 29.01.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Witajcie szukam takiego urządzenia, które montuje się np. na rurze wodociągowej wejściowej do domu która działa przepływowo i alarmuje kiedy przepływ wody trwa np. 10min. Takie dodatkowe urządzenie przed zalaniem?Możecie coś polecić czy w ogole jest takie urządzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.01.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Witajcie szukam takiego urządzenia, które montuje się np. na rurze wodociągowej wejściowej do domu która działa przepływowo i alarmuje kiedy przepływ wody trwa np. 10min. Takie dodatkowe urządzenie przed zalaniem? Możecie coś polecić czy w ogole jest takie urządzenie Moze jakiś elektroniczny wodomierz? Pewnie sa juz takie. Do tego kawalek komputera ktory bedzie odczytywał i obliczał zuzycie i alarmował jesli sie zuzycie podniesie. O gotowacach nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_open 06.02.2016 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Muszę w takim razie zajrzeć na rynek zachodni. Bu u nas tez nie widziałem. Szukam tez czujnika temperatury wody w studni i poziomu lustra wody tutaj już więcej opcji jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.02.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Wszystko jest dostępne i u nas, ale to układy przemysłowe... w domowych warunkach najbardziej brakuje sterownika, który te informacje przetworzy i coś z nimi zrobi. Chyba, że masz w domu coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarekvw 10.02.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Jakiś czas temu wstępnie rozważałem podobne zabezpieczenie przed zalaniem przy dłuższych wyjazdach chciałem zastosować dwustanowy czujnik przepływu, +- taki http://www.primadom.eu/pl/p/CZUJNIK-PRZEPLYWU-1-cal-SYGNALIZATOR-5-LOPATEK/139 ale sygnał wg mnie musiałby trafiać do "komputera" który by go interpretował i ewentualnie włączał alarm Po konsultacjach z elektrykiem/ alarmowcem chyba pójdę w kierunku że alarm po włączeniu będzie przełączał elektrozawór za wodomierzem na zamknięcie - jak nie ma mieszkańców w domu to wody nie potrzeba Jak myślisz jeszcze o czujniku temperatury i poziomu wody w studni- to już chyba warto znaleźć kogoś kto zbuduje system "komputerowy"; może są takie centrale alamrowe które mogą tym sterować/ zbierać dane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.02.2016 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 jak nie ma mieszkańców w domu to wody nie potrzeba To założenie robi się coraz mniej aktualne w dobie programowalnych pralek/zmywarek/innego agd, które możesz sobie zaprogramować na pracę z opóźnieniem lub z wyprzedzeniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarekvw 16.02.2016 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 No ja starej daty i mało rozwinięty w nowinkach pewnie są takie programowalne urządzenia o których piszesz, ale raz że podobno są alarmy z "miękkim" trybem pracy- alarm zabezpiecza okna, drzwi ale nie bierze sygnałów z czujników ruchu- wtedy mógłby też nie zamykać wody, a dwa- tak jak pisałem- dla bardziej wymyślnych rozwiązań "komputer" który by ogarniał ta wszechobecną elektronikę, z możliwością sterowania częścią rzeczy mniej istotnych dla bezpieczeństwa (typu zawór wody, regulacja temperatury o parę stopni, ale nie np. dezaktywacja alarmu) przez aplikację dostępną przez net. Nie jestem fachowcem, dzieliłem się swoimi przemyśleniami, może błędnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts