Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC - duże zużycie prądu -

batmd1987

Recommended Posts

Witam,

Zwracam się do was z prośbą o pomoc.

Od 1 stycznia pompa zużyła ponad 3 000 kWh.

Opiszę moją instalację.

Instalacja wykonana samodzielnie, na pompie ciepła Dimplex si 11 te.

Dom o powierzchni 120 m2 parter + 40 m2 piwnica, na całości ogrzewanie podłogowe, dom z porothermu 25 jeszcze nie ocieplony. Nie mieszkamy tam jeszcze w związku z czym ogrzewanie ustawione na minimum.

DZ - 4 pętlę z pe 32 po 180 m ułożone spiralnie w rowach o długości 30 metrów oddalonych od siebie o ok 5 metrów. Pętlę schodzą się w piwnicy do rozdzielacza z rotametrami i pe40 dobiegają do PC. Pompka obiegowa to POMPA C.O. LFP Leszno PCO-25-6 SOLAR chodząca na 3 biegu. Układ posiada automat do odpowietrzania, ciśnienie w układzie wynosi 2 bary. Temperatura odczytana dziś 0.6/-06 (we/wy) niestety nie wiem jakie były temperatury wcześniej ponieważ dopiero teraz zakupiłem termometry, jedyne co zaobserwowałem wcześniej to oszronione rury prowadzące do PC.

Wydajnie mi się ze delta jest niska ale nie wiem jak ją poprawić

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na stan w jakim jest dom i tak mało wzięła. Domu nie wygrzewa się pompą ciepła.Pompy ciepła nie uruchamia się zimą. Domu bez izolacji nie ogrzejesz pompą ciepła. Za duża pompa na twój dom, zła pompa obiegowa. Chciałeś tanio teraz będziesz łatał, przerabiał i wyjdzie drożej. Na forum nie znajdziesz odpowiedzi bo pewnie masz tam więcej nieprawidłowości wezwij fachowca zapłać i będzie dobrze.

Za zużycie 3000kWh miesięcznie odpowiada grzałka i pewnie ona większość "zrobiła".

Podaj jeszcze raz temperatury DZ, czy na pewno jest to +0,6/-0,6 czy może +0,6/-6?

Bo jeśli -0,6 na wyjściu to przy takim DZ jak opisujesz Twoja pompa obiegowa nie jest w stanie dać takiego przepływu aby uzyskać deltę 1,2K -musi być coś nie tak z działaniem lodówki.

Edytowane przez wihajster
stylistyka

Pompa została uruchomiona we wrześniu i od tamtej pory działa. Utrzymuje w domu temperaturę w okolicach 16 stopni. Wcześniejsze zużycia prądu było akceptowalne, dopiero teraz przy ujemnych temperaturach zaczęła "pochłaniać" energię.

Temperaturę sprawdzę dziś jeszcze raz jak pojadę na budowę, ale na pewno było to 0.6/-0.6.

Odczytując z rotametrów przepływ na każdej pętli jest w ok 0.8 m3/h co daje 3.2 m3/h wg specyfikacji mojej pompy minimalny to 3 m3/h więc dlaczego uważasz, że obiegówka jest zła?

Pompa została dobrana z zapasem ponieważ w przyszłości będzie też ogrzewać poddasze, które jest teraz nie użytkowe

Jeżeli masz dobre pomiary temperatury i jeżeli masz dobre wskazania rotametrów to przy przepływie 3,2m3/h i delcie 1,2K masz moc chłodniczą około 4kW. A powinieneś mieć około 9kW.

Czyli co - PC sprawna? Jeśli sprawna to masz przepływ około 7m3/h.

Wnioski wyciągnij sam, mi się już nie chce.

A w ogóle to w Dimpleksie nie ma wbudowanej pompy obiegowej???

Że tak rzeźbić trzeba było z LFP?

-------------------------------------------------------------

Jeszcze jedno - coś mi nie pasuje: przy -0,6*C rury się nie szronią jeszcze a pisałeś że oszronione.

Chyba mijasz się z prawdą lekko ujmując.

Edytowane przez wihajster

batmd1987

PC pracuje 24h/dobę?

Czy w układzie jest pracująca grzałka?

3000kWh/miesiąc to podejrzanie dużo. Wg producenta dla B0/W35 moc pobierana powinna wynosić 2,79kW.

Sprawdż ilość energii pobieranej przez PC w ciągu godziny pracy.

PC jest podłączona bezpośrednio do podłogówki?

Podaj również temperatury GZ.

Po starcie obiegówki DZ termometry powinny wskazywać te same wartości temperatur. Po starcie sprężarki temperatura glikolu opuszczającego parownik zacznie spadać. Gdy na tej rurze pojawi się szron, to termometr powinien już wskazywać temperaturę ujemną.

Po jakimś czasie to samo będzie na rurze doprowadzającej glikol do parownika.

Jaka szerokość rowów kolektora?

Niestety przez ten miesiąc nie było mnie w domu i nie mogę stwierdzić czy pompa pracowała 24h na dobę choć po ilości zużytej energii wynika, że tak.

Obecnie odczytane temperatury to 1.1/-0.8, odczytałem też temperaturę wyjścia z pompy na sterowniku pompy i wynosiła ona -5 stopi, niestety pompa nie podaje temperatury wejściowej. Rożnica temperatur może wynikać z tego, że czujniki są umieszczone na rurze PE ale tego nie jestem pewien.

W układzie nie mam grzałki, rowy były o szerokości ok 1.8 do 2 m. Pompa jest podłączona bezpośrednio do podłogówki. W weekend będę jeszcze na budowie to pomierzę temperatury GZ oraz sprawdzę ile energii pobiera PC w ciągu godzinny.

Obecnie odczytane temperatury to 1.1/-0.8, odczytałem też temperaturę wyjścia z pompy na sterowniku pompy i wynosiła ona -5 stopi, niestety pompa nie podaje temperatury wejściowej. Rożnica temperatur może wynikać z tego, że czujniki są umieszczone na rurze PE ale tego nie jestem pewien.

W takim razie niepotrzebnie siejesz zamęt podając temperatury, skoro niczego nie jesteś pewien, pompa nie podaje temp. wejścia a Ty wiesz że jest 1,1*C, teraz podajesz nagle -5*C na wyjściu a a przed chwilą -0,8*C. No i nie wiesz gdzie są czujniki - CHYBA na rurze PE?

Nic tylko wysiąść na najbliższej stacji.

...Rożnica temperatur może wynikać z tego, że czujniki są umieszczone na rurze PE ale tego nie jestem pewien...

Obstawiam, że to właśnie umiejscowienie czujników jest żródłem tejże różnicy.

Jeśli masz taką możliwość, to przenieś je na jakiś element metalowy (złączka mosiężna, filtr, zawór), miejsce styku posmaruj pastą termoprzewodzącą i całość owiń otuliną. Później porównasz odczyty z wartością na sterowniku, który obecnie podaje -5*C na wyjściu parownika (i ta wartość może być prawdziwa jeśli układ chłodniczy nadal działa prawidłowo).

Zacznij od poprawnego pomiaru 4 temperatur: zasilanie i powrót z gz i dz, bo na razie wszyscy mają wątpliwości. Żeby było dobrze, potrzebujesz 4 termometrów z czujnikiem zewnętrznym. Czujnik przykładasz do rury i owijasz dokładnie pianką izolacyjną do rur (może być 2x), tak, żeby pianka była na 10 cm przed i za czujnikiem, a następnie ściskasz piankę opaskami zaciskowymi w 3 miejscach, w tym, jedną na wysokości czujnika, żeby go przycisnąć do rury. Jak podasz takie 4 temperatury, to można będzie dalej myśleć, czy działa, czy nie, ale zastanów się też, czy stan domu nie wymusił pracy 24h/dobę.

Pompę włączyłem dziś o 15, (była wyłączona od wczoraj).

Temperatury po starcie:

DZ :4.1/2.2

GZ: 31/12.5

półgodziny później:

DZ: 1.1./-2.2

GZ: 40.5/18.1

godzinę później:

DZ: 0.5/-2.7

GZ: 41.2'/19.2

3,5 h później

DZ: 0/-2.8

GZ: 43/23.5

Pompa będzie pracować aż do osiągnięcia temp powrotu 25 stopni przy 2K, przy pracy przez 3.5h zużyła 15 kWh.

Czujniki zostały zamontowane i zaizolowane zgodnie z radą rwxw.

Pompę włączyłem dziś o 15, (była wyłączona od wczoraj).

Temperatury po starcie:

DZ :4.1/2.2

GZ: 31/12.5

półgodziny później:

DZ: 1.1./-2.2

GZ: 40.5/18.1

godzinę później:

DZ: 0.5/-2.7

GZ: 41.2'/19.2

3,5 h później

DZ: 0/-2.8

GZ: 43/23.5

Pompa będzie pracować aż do osiągnięcia temp powrotu 25 stopni przy 2K, przy pracy przez 3.5h zużyła 15 kWh.

Czujniki zostały zamontowane i zaizolowane zgodnie z radą rwxw.

Nędzny przepływ na GZ ...,jaka pompka obiegowa ...?, filtr czysty ...?