Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC - duże zużycie prądu -

batmd1987

Recommended Posts

Pompę włączyłem dziś o 15, (była wyłączona od wczoraj).

Temperatury po starcie:

DZ :4.1/2.2

GZ: 31/12.5

półgodziny później:

DZ: 1.1./-2.2

GZ: 40.5/18.1

godzinę później:

DZ: 0.5/-2.7

GZ: 41.2'/19.2

3,5 h później

DZ: 0/-2.8

GZ: 43/23.5

Pompa będzie pracować aż do osiągnięcia temp powrotu 25 stopni przy 2K, przy pracy przez 3.5h zużyła 15 kWh.

Czujniki zostały zamontowane i zaizolowane zgodnie z radą rwxw.

Jaka była temperatura w domu ? Wydaje mi się, że mocno się wychłodziło skoro GZ na początku miało 12.5 C.

Czy w piwnicy też masz podłogówkę ? Podłogę w piwnicy masz ocieploną ?

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ile i jakiej długości obiegi podłogówki ...?

Jakiej średnicy rury doprowadzające do rozdzielaczy ...?

Cała podłogówka została zrobiona z pex16x2, maksymalny odcinek miał 100 metrów, zarówno w piwnicy jak i na paterze są rozdzielacze z rotametrami.

Na parterze jest 10 sekcji, w piwnicy 4. Jutro odczytam przepływy i podam. Rury doprowadzające do rozdzielaczy mają średnicę fi26

Jaka była temperatura w domu ? Wydaje mi się, że mocno się wychłodziło skoro GZ na początku miało 12.5 C.

Czy w piwnicy też masz podłogówkę ? Podłogę w piwnicy masz ocieploną ?

Dziś o 15 jak włączałem Pompę w domu było 10.5 stopnia, gdy wychodziłem ok 18:30 było już 14,2.

Zarówno w piwnicy jak i na parterze podłoga jest ocieplona 15 cm warstwą styropianu, wylewki wszędzie anhydrytowe.

Bo jest za duży odbiór ciepła i pompa nie wyrabia.

Pamiętaj, że dom nie jest jeszcze ocieplony a autor napisał

Dom o powierzchni 120 m2 parter + 40 m2 piwnica, na całości ogrzewanie podłogowe, dom z porothermu 25 jeszcze nie ocieplony.

więc jeśli ma liche ocieplenie pod podłogą w piwnicy, to grzeje ziemię, a nie dom, nie wspominając , że R dla ścian, to zaledwie 0.8 * [(m2

K)/W] co daje U = 1.25 W/m2K

Ja domu z takimi ściankami nie ocieplonego to bym w ogóle nie ogrzewał pompą ciepła (do czasu ocieplenia).

Pamiętaj, że pompa za wszelką cenę próbuje osiągnąć odpowiedni parametr na powrocie (25 C +histereza 2K co daje 27 C zanim się wyłączy).

Jak tak dalej pójdzie to DZ zostanie zamrożone i faktycznie grzałki się załączą ( co mogło mieć miejsce gdy na zewnątrz temperatury znacznie spadły)

Nie znając stanu ocieplenia dachu nawet niema co dywagować o zapotrzebowaniu na ciepło tego budynku w tym stanie

więc jeśli ma liche ocieplenie pod podłogą w piwnicy, to grzeje ziemię, a nie dom, nie wspominając , że R dla ścian, to zaledwie 0.8 * [(m2

Ja domu z takimi ściankami nie ocieplonego to bym w ogóle nie ogrzewał pompą ciepła (do czasu ocieplenia).

Pamiętaj, że pompa za wszelką cenę próbuje osiągnąć odpowiedni parametr na powrocie (25 C +histereza 2K co daje 27 C zanim się wyłączy).

Jak tak dalej pójdzie to DZ zostanie zamrożone i faktycznie grzałki się załączą ( co mogło mieć miejsce gdy na zewnątrz temperatury znacznie spadły)

Nie znając stanu ocieplenia dachu nawet niema co dywagować o zapotrzebowaniu na ciepło tego budynku w tym stanie

Strop ocieplony wełną 20 cm. Jedynie ściany nie ocieplone.

Instalacja dobrze odpowietrzona ...?

Zarówno w DZ jak i w GZ są automatyczne odpowietrzniki, kiedy na początku ciśnienie malało uzupełniałem je na bieżąco (przez jakiś pierwszy miesiąc).

Myślę, ze macie racje odnośnie ocieplenia. Dopóki były temperatury dodanie tj do początku stycznia pompa bez problemu wyrabiała, teraz przy ujemnych temperaturach pompa przestała wyrabiać i stąd pracowała pewnie 24h.

Przecież te parametry to wyglądają tak jak byś grzał cwu do wysokiej temperatury przy częściowo przymkniętej wężownicy ...

Zbyt duży odbiór energii może spowodować co najwyżej że pompa nie będzie mogła podnieść temp zasilania ...

W swoim życiu startowałem kilka instalacji w zimie i jakoś żadna nie miała najmniejszego problemu z podnoszeniem temperatury wewnątrz budynku ...( ostatnio nawet taki silikatowiec bez docieplenia ścian i jakoś nie było problemu z 6* zrobić 17* po ok 30 godzinach, pod koniec ogrzania GZ 28/24*

Strop ocieplony wełną 20 cm. Jedynie ściany nie ocieplone.

Zarówno w DZ jak i w GZ są automatyczne odpowietrzniki, kiedy na początku ciśnienie malało uzupełniałem je na bieżąco (przez jakiś pierwszy miesiąc).

Myślę, ze macie racje odnośnie ocieplenia. Dopóki były temperatury dodanie tj do początku stycznia pompa bez problemu wyrabiała, teraz przy ujemnych temperaturach pompa przestała wyrabiać i stąd pracowała pewnie 24h.

Odpowietrzniki nie zawsze są w stanie odpowietrzyć instalację ...

Ocieplenie nie ma nic do rzeczy odnośnie COP u a według podanych parametrów jest kiepski ...

Zbyt duży odbiór energii może spowodować co najwyżej że pompa nie będzie mogła podnieść temp zasilania ...

Nie znam tej pompy, a do tego jest to ON/OFF , ale wydawało mi się, że jeśli pompa ma zadaną temperaturę powrotu to właśnie będzie podnosić temperaturę na wyjściu a jak jest duży odbiór to tai może być tego efekt, bo temperatura zasilania zależy przede wszystkim od ustawień pompy a nie odbioru

Nie znam tej pompy, a do tego jest to ON/OFF , ale wydawało mi się, że jeśli pompa ma zadaną temperaturę powrotu to właśnie będzie podnosić temperaturę na wyjściu a jak jest duży odbiór to tai może być tego efekt, bo temperatura zasilania zależy przede wszystkim od ustawień pompy a nie odbioru

Z pustego to i Salomon nie maleje ...

Co ma ci podnieść jak przy dużym rozbiorze podłogi to jej mocy zabraknie ...

Jakieś tam ustawienia to tylko pobożne życzenia ...

ON/OFF nie ma tu znaczenia...

Z pustego to i Salomon nie maleje ...

Co ma ci podnieść jak przy dużym rozbiorze podłogi to jej mocy zabraknie ...

Ale mowa o wyjściu z pompy a nie powrocie.

Taki sam efekt będzie, jak na GZ będzie za mały przepływ bo ilość dostarczanego ciepła będzie za mała do osiągnięcia odpowiedniej temperatury powrotu

batmd1987

Delta 22*C po stronie GZ jest tak wysoka od chwili uruchomienia układu?

Tak niska wartość przepływu (wychodzi 0,46m3/h dla grzewczej 11,7kW) jest nie do przyjęcia.

Masz wszystkie obiegi całkowicie otwarte?

Może coś gdzieś jest przytkane lub z obiegówką coś nie tak?

Wartość średnia mocy pobieranej (4,28kW) wydaje się zbyt wysoka, ale na ten temat może lepiej niech wihajster się wypowie.

Jeszcze jedno:

Rozumiem, że dyskutujemy o urządzeniu nowym (z czystymi wymiennikami).

Edytowane przez Zigobar

batmd1987

Delta 22*C po stronie GZ jest tak wysoka od chwili uruchomienia układu?

Taka delta została osiągnięta dwie minuty po uruchomieniu układu.

batmd1987

Masz wszystkie obiegi całkowicie otwarte?

Część jest przykręcona na 50%

batmd1987

Rozumiem, że dyskutujemy o urządzeniu nowym (z czystymi wymiennikami).

Pompę kupiłem jako "nową" bezgwarancji. Była jeszcze zapakowania, a wszystkie złącza zakorkowane.

Żona dziś w południe była na budowie, pompa akurat nie grzała.

Temperatury:

DZ: 2.3/1.3

GZ: 25.7/25.3

Jak wrócę z pracy pojadę jeszcze raz dziś odczytać

batmd1987

Chodziło mi o to, czy taka delta jest od uruchomienia układu we wrześniu.

Kiedy zdławiłeś część obiegów o 50%?

Otwierając obiegi zobaczysz jaką deltę uda się uzyskać. Spadnie również moc pobierana.

Podając temperatury DZ z termometrów, podaj również odczyt ze sterownika (wyjście parownika, wcześniej było tam -5*C).

Rozwiązaniem nie jest bufor tylko:

-IZOLACJA

-wyłączenie grzałek

-doprowadzenie instalacji (przepływów) do ładu

W tym ostatnim mamy ograniczone pole manewru bo jeśli za te kiepskie przepływy odpowiada "skopana" podłogówka a nie za mała pompa obiegowa czy brudny filtr albo za cienkie rury w kotłowni (te do których jest dostęp), to trzeba będzie zgodzić się na pewien kompromis...