Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC - duże zużycie prądu -

batmd1987

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skręcone pomieszczenia są obecnie nie użytkowane więc nie widziałem większej potrzeby ich grzać.

Myślę, że tak jak wihajster piszę muszę najpierw doprowadzić do porządku przepływy.

Przy otwartych wszystkich obiegach miałem łączny przepływ 18 l/m to jest nieco ponad 1 m3/h.

Co do grzałek to nie znalazłem w specyfikacji mojej pompy aby je posiadła, w sterowniku również nie ma żadnej opcji związanej z grzałkami poza podłączeniem grzałki do wygrzewania CWU.

Skręcone pomieszczenia są obecnie nie użytkowane więc nie widziałem większej potrzeby ich grzać.

Myślę, że tak jak wihajster piszę muszę najpierw doprowadzić do porządku przepływy.

Przy otwartych wszystkich obiegach miałem łączny przepływ 18 l/m to jest nieco ponad 1 m3/h.

Co do grzałek to nie znalazłem w specyfikacji mojej pompy aby je posiadła, w sterowniku również nie ma żadnej opcji związanej z grzałkami poza podłączeniem grzałki do wygrzewania CWU.

Zainstaluj pompę 25/80 na GZ bo ta co masz teraz jest za słaba, jeżeli chcesz redukować przepływy to musisz mieć możliwość zwiększenia przepływu przy zwiększonych oporach a z tego co piszesz obecna pompka jest na max ...

Aby to banglało tak jak trzeba musisz kręcić 1,5l/min średnio na pętli ...

...W takim razie ciężka sprawa, ta pompa musiałaby chodzić non-stop przez 24godzin na dobę przez 31 dni przy 60*C na wyjściu żeby zużyć 3000kWh...

No właśnie. Pobierana nie pasuje do warunków jakie podał.

batmd1987

Warto sprawdzić wskazania licznika np. obciążając go przez godzinę jakąś grzałką o znanej mocy.

hciałeś tanio teraz będziesz łatał, przerabiał i wyjdzie drożej. Na forum nie znajdziesz odpowiedzi bo pewnie masz tam więcej nieprawidłowości wezwij fachowca zapłać i będzie dobrze.

Takie rzeczy zachęcają do wybrania rozwiązań typu (pseudo)ekogroszek bo to każdy łatwiej sam "ogarnie".

Takie rzeczy zachęcają do wybrania rozwiązań typu (pseudo)ekogroszek bo to każdy łatwiej sam "ogarnie".

Chodzi o to, że użytkownik kupił sobie pompę bez gwarancji ( wspominałem o tym, że takie krążyły ) niewiadomego pochodzenia pewnie za dobre pieniądze sam próbował to posklejać a teraz czekają go wydatki pompę dolnego źródła już musi wymienić jak dobrze trafi to za 1000 zł dostanie i za chwilę się zbliży do normalnej instalacji a podejrzewam, że wihajster zrobiłby mu to podobnie lub taniej i klient miałby spokój.

Chodzi o to, że użytkownik kupił sobie pompę bez gwarancji ( wspominałem o tym, że takie krążyły ) niewiadomego pochodzenia pewnie za dobre pieniądze sam próbował to posklejać a teraz czekają go wydatki pompę dolnego źródła już musi wymienić jak dobrze trafi to za 1000 zł dostanie i za chwilę się zbliży do normalnej instalacji a podejrzewam, że wihajster zrobiłby mu to podobnie lub taniej i klient miałby spokój.

Oczywiście, że mogłem zlecić to komuś ale wolałem zrobić to sam i liczyłem się z błędami.

Pomyliłem się gdzieś po drodze w obliczeniach i zakupiłem za małe obiegówki - trudno poniosę koszt ponownie.

Mimo to mam ogromną satysfakcję z wykonania tego samemu.

Dziękuje wam użytkownicy forum za pomoc w poszukaniu błędu.

Tak tylko nie wszyscy znaja i wiedza że kolega Wihajster zrobi w dobrych pieniądzach,też kupilem PC a dopiero póżniej poznałem W.

• 1 month później...