supernik 29.01.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Nie mogę dotrzeć do zależności: COP od temperatury powietrza - dolnego źródła, w pompie ciepła powietrze woda. Chciałem obliczyć opłacalność w ciągu roku w zaleności od temp zewnętrznej...... Jedyne pompy jakie znalazłem o COP>4 (4,2) to Mitsubishi - czy polecacie jakieś modele, które pracowały by przy -25 stC (zakładam, że jak pracują do niższych temperatur o są wydajniejsze również przy wyższych - wiadomo, że instalacja będzie wspomagana w okresie tęgich mrozów ) Edytowane 29 Stycznia 2016 przez supernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 29.01.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Musisz sieę skupić na konkretnych modelach bo niektóre pompy mają podobną moc i sprawność w szerokim zakresie temperatur a inne mają bardzo zmienne parametry. Ja takie obliczenia robiłem dla konkretnych pomp z ofert które dostałem.Jeśli nie ma w sieci tych danych poproś o nie instalatora od którego masz oferty. Jak ja prosiłem to nie było problemu i dostawałem to co potrzebowałem. Jak nie będą skorzy do współpracy to omijaj ich szerokim łukiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 30.01.2016 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Liczyłem, że podlinkujecie mi dane o COP w zależności od temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 30.01.2016 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Jakiej pompy ? Dowolnej PW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 31.01.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Nie mogę dotrzeć do zależności: COP od temperatury powietrza - dolnego źródła, w pompie ciepła powietrze woda. Chciałem obliczyć opłacalność w ciągu roku w zaleności od temp zewnętrznej...... Jedyne pompy jakie znalazłem o COP>4 (4,2) to Mitsubishi - czy polecacie jakieś modele, które pracowały by przy -25 stC (zakładam, że jak pracują do niższych temperatur o są wydajniejsze również przy wyższych - wiadomo, że instalacja będzie wspomagana w okresie tęgich mrozów ) Fujitsu miał taką tabele dla całego zakresu temp zew i górnego źródła co 5 *C mogę podesłać na maila . Ale proscie skorzystać z programy doboru pompy np firmy Daikin ,Panasonic itp one są najdokładniejsze Edytowane 31 Stycznia 2016 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 01.02.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Dla jakiej temperatury to COP >4,2 w Mitsubishi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 06.02.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Nie mogę dotrzeć do zależności: COP od temperatury powietrza - dolnego źródła, w pompie ciepła powietrze woda. Chciałem obliczyć opłacalność w ciągu roku w zaleności od temp zewnętrznej...... Jedyne pompy jakie znalazłem o COP>4 (4,2) to Mitsubishi - czy polecacie jakieś modele, które pracowały by przy -25 stC (zakładam, że jak pracują do niższych temperatur o są wydajniejsze również przy wyższych - wiadomo, że instalacja będzie wspomagana w okresie tęgich mrozów ) Witam, Powietrzna pompa ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm WPL AR osiąga sprawność COP do 5,1 przy pracy w A7/W35 . Obliczenia dla innych parametrów znajdują się na stronie internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/powietrzne/logatherm-wpl-ar.html. W sprawie doboru oraz montażu odpowiedniego urządzenia zachęcam do kontaktu z wykwalifikowanym instalatorem współpracującym z marką Buderus. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl/kontakty/autoryzowani-serwisanci.html. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 06.02.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Witam, Powietrzna pompa ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm WPL AR osiąga sprawność COP do 5,1 przy pracy w A7/W35 . Obliczenia dla innych parametrów znajdują się na stronie internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/powietrzne/logatherm-wpl-ar.html. W sprawie doboru oraz montażu odpowiedniego urządzenia zachęcam do kontaktu z wykwalifikowanym instalatorem współpracującym z marką Buderus. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl/kontakty/autoryzowani-serwisanci.html. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Skoro pojawił się konsultant marki Buderus, to ja poproszę o wytłumaczenie jak wyżej wymieniona PC WPL AR, jest zabezpieczona przed zamarznięciem obwodu grzewczego przy kilkudniowym braku prądu. Proszę mnie nie odsyłać do serwisu i nie pisać, że tak długie przerwy w dostawie prądu się nie zdarzają (patrz Ksawery). Poproszę o konkrety, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 06.02.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Liczyłem, że podlinkujecie mi dane o COP w zależności od temperatury. Toshiba Estia ma w swoich DTR takie tabele. Z góry mogę ci powiedzieć, że nie opłaca się dopłacać 10 tys do Mitsubishi tylko po to by grzać z COP 4,2 zamiast np 3,9. Nie porównuj w warunkach ekstremalnych tylko w takich, które występują w większości okresu grzewczego. Uprość porównanie do temperatury średniej w miesiącu. Nie ma kompletnie żadnego sensu dobierania układu chłodniczego do pracy w warunkach ekstremalnych. Do takich warunków bierze się tanią jak barszcz grzałkę i grzeje z COP 1. Wszak to 3-5 procent sezonu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.02.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 mam takie pytanie. dotyczy raczej przyszłości (i ewentualnego wzrostu cen energii elektrycznej), bo w tej chwili zakup pompy ciepła mi się nie opłaca. grzeję w tej chwili dom grzałką 6 kW w niewielkim buforze - dzięki temu mam przyjemnie wieczorem, grzejąc 100% w taniej taryfie. obliczeniowo obciążenie 3,2 kW, ale w tym sezonie max średniodobowo wyszło około 2,2 kW i wynikało raczej z potrzeby podgrzania płyty i stropu do odpowiedniej temperatury a nie strat samego domu - średnia z dwóch kolejnych dni raczej nigdy nie przekroczyła 2 kW. w sumie poszło w tym sezonie na grzanie 1970 kWh, od czwartku nie grzejemy. rozumiem, że w tej sytuacji instalacja powietrznej pompy ciepła kiedyś tam może dać niższe oszczędności niż w przeciętnym domu? taka pompa pracowałaby głównie w temperaturach ujemnych, więc COP niski. jedynie CWU grzeje się cały rok, ale znów do wyższych temperatur, czyli znów COP gorszy. do obliczenia czasu zwrotu takiej pompy w ciepłym domu powinno się raczej przyjąć COP=2,5 zamiast 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 06.02.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 mam takie pytanie. dotyczy raczej przyszłości (i ewentualnego wzrostu cen energii elektrycznej), bo w tej chwili zakup pompy ciepła mi się nie opłaca. grzeję w tej chwili dom grzałką 6 kW w niewielkim buforze - dzięki temu mam przyjemnie wieczorem, grzejąc 100% w taniej taryfie. obliczeniowo obciążenie 3,2 kW, ale w tym sezonie max średniodobowo wyszło około 2,2 kW i wynikało raczej z potrzeby podgrzania płyty i stropu do odpowiedniej temperatury a nie strat samego domu - średnia z dwóch kolejnych dni raczej nigdy nie przekroczyła 2 kW. w sumie poszło w tym sezonie na grzanie 1970 kWh, od czwartku nie grzejemy. rozumiem, że w tej sytuacji instalacja powietrznej pompy ciepła kiedyś tam może dać niższe oszczędności niż w przeciętnym domu? taka pompa pracowałaby głównie w temperaturach ujemnych, więc COP niski. jedynie CWU grzeje się cały rok, ale znów do wyższych temperatur, czyli znów COP gorszy. do obliczenia czasu zwrotu takiej pompy w ciepłym domu powinno się raczej przyjąć COP=2,5 zamiast 3? Ja mam obciążenie podobne jak Ty. Przyjmowałem w obliczeniach COP 2.7, ale teraz w czasie użytkowania sądzę że jest dużo wyższy. Nie mam ciepłomierza więc biorę średniomiesięczną temperaturę zewnętrzną, na jej podstawie z OZC biorę dane jakie powinno być zużycie w danym miesiącu i tak liczę COP, SCOP czy tam SPF miesięczny. Na podstawie tych kilku miesięcy, prognozując na resztę sezonu, łącznie z CWU wychodzi mi COP roczny na poziomie 3,4. Jakby była chłodniejsza zima było by gorzej. Nie jest to może najdokładniejszy sposób liczenia, ale raczej OZC pokazuje zaniżone zapotrzebowanie, więc COP może być tylko większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 09.02.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 , Powietrzna pompa ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm WPL AR osiąga sprawność COP do 5,1 przy pracy w A7/W35 (...)l. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. No to zapytałem: Skoro pojawił się konsultant marki Buderus, to ja poproszę o wytłumaczenie jak wyżej wymieniona PC WPL AR, jest zabezpieczona przed zamarznięciem obwodu grzewczego przy kilkudniowym braku prądu. Proszę mnie nie odsyłać do serwisu i nie pisać, że tak długie przerwy w dostawie prądu się nie zdarzają (patrz Ksawery). Poproszę o konkrety, dziękuję. i...... http://img5.demotywatoryfb.pl//uploads/201009/1283608104_by_SpijSpokojnie_600.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.02.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Ja mam obciążenie podobne jak Ty. Przyjmowałem w obliczeniach COP 2.7, ale teraz w czasie użytkowania sądzę że jest dużo wyższy. Nie mam ciepłomierza więc biorę średniomiesięczną temperaturę zewnętrzną, na jej podstawie z OZC biorę dane jakie powinno być zużycie w danym miesiącu i tak liczę COP, SCOP czy tam SPF miesięczny. Na podstawie tych kilku miesięcy, prognozując na resztę sezonu, łącznie z CWU wychodzi mi COP roczny na poziomie 3,4. Jakby była chłodniejsza zima było by gorzej. Nie jest to może najdokładniejszy sposób liczenia, ale raczej OZC pokazuje zaniżone zapotrzebowanie, więc COP może być tylko większy. problem w tym, że moje OZC pokazało 4900 kWh, a do tej pory zużyłem niecałe 2000 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 09.02.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 problem w tym, że moje OZC pokazało 4900 kWh, a do tej pory zużyłem niecałe 2000 kWh Dlatego ja nie patrzę na końcowy wynik z OZC, sezonowy. W Audytorze OZC jest taka tabelka z poszczególnymi miesiącami, dla każdego miesiąca jest podana średnia temperatura zewnętrzna i zapotrzebowanie w danym miesiącu. Estymuję sobie te dane i mam zależność zapotrzebowania miesięcznego od średniomiesięcznej temperatury zewnętrznej, tak mniej więcej. Teraz po prostu biorąc rzeczywistą średnią temperaturę jaka była w poprzednim miesiącu mam zużycie jakie powinno być, a z tego liczę COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 10.02.2016 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 problem w tym, że moje OZC pokazało 4900 kWh, a do tej pory zużyłem niecałe 2000 kWh Bo OZC służy do porównania budynków przy pewnych założeniach. Ważne jest obciążenie cieplne budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 10.02.2016 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 mam takie pytanie. dotyczy raczej przyszłości (i ewentualnego wzrostu cen energii elektrycznej), bo w tej chwili zakup pompy ciepła mi się nie opłaca. grzeję w tej chwili dom grzałką 6 kW w niewielkim buforze - dzięki temu mam przyjemnie wieczorem, grzejąc 100% w taniej taryfie. obliczeniowo obciążenie 3,2 kW, ale w tym sezonie max średniodobowo wyszło około 2,2 kW i wynikało raczej z potrzeby podgrzania płyty i stropu do odpowiedniej temperatury a nie strat samego domu - średnia z dwóch kolejnych dni raczej nigdy nie przekroczyła 2 kW. w sumie poszło w tym sezonie na grzanie 1970 kWh, od czwartku nie grzejemy. rozumiem, że w tej sytuacji instalacja powietrznej pompy ciepła kiedyś tam może dać niższe oszczędności niż w przeciętnym domu? taka pompa pracowałaby głównie w temperaturach ujemnych, więc COP niski. jedynie CWU grzeje się cały rok, ale znów do wyższych temperatur, czyli znów COP gorszy. do obliczenia czasu zwrotu takiej pompy w ciepłym domu powinno się raczej przyjąć COP=2,5 zamiast 3? Masz rację. Masz dobrze ocieplony dom, który potrzebuje małych ilości energii do ogrzania. Jeżeli już musisz je dostarczyć to będą to właśnie najmniej korzystne warunki dla pracy pompy PW (pomija CWU bo tutaj dochodzi okres poza sezonem. Jak dla mnie można by było brać pod uwagę nawet mniej niż COP= 2,5. Oczywiście zależy to też od pompy jaką weźmiesz. Swoją drogą ciekawi mnie jak wygląda twoja kotłownia w sensie działania. Mówisz, że grzałka i bufor i ciepło wieczorem i 100% taniej. Zakładając, że nabijasz bufor w taniej strefie 13-15 to do jakiej temperatury go ładujesz i jaka jest jego pojemność? Wydaje mi się, że bufor taki dość szybko się wychłodzi od tej 15, a gdzie tam wieczór. Jeszcze piszesz, że jest niewielki, a to już w ogóle mnie zaciekawiło. Masz zwykłą grzałkę 6kW wrzuconą w ten bufor? Czy jakiś kocioł ekektryczny? Ile cię wyszła kotłownia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 10.02.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 problem w tym, że moje ozc pokazało 4900 kwh, a do tej pory zużyłem niecałe 2000 kwh +cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.02.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 problem w tym, że moje OZC pokazało 4900 kWh, a do tej pory zużyłem niecałe 2000 kWh Zapotrzebowanie na ciepło jest liczone wg sredniej wieloletniej najblizszej stacji meteo, jak dotychczas mamy wiekoszosc ciepłych zim, moze klimat sie nieco zmienia i ta srednia moze przekłamywac, poza tym do obliczen brana jest wymiana normowa która w rzeczywistosci jest duzo mniejsza. Dlatego tez zapotrzebowanie na ciepło, szczegolnie przy bardzo starannym wykonaniu ocieplenia moze byc mniejsze niz obliczone. Nie wiem jaki jest finalny wsp n50, byc moze jest mniejszy niz załozony czyli 4,0, a to kolejny powód do zawyzenia wyników. Zasada jest taka im wiecej wiarygodnych danych tym wieksza dokładnosc. Poniewaz jednak motodologia OZC obejmuje przepowiadanie przyszłosci, bo tak trzeba nazwac korzystanie z danych archiwalnych stacji meteo to nie mamy gawarancji ze akurat ten konkretny sezon grzewczy będzie zgodny z obliczeniamu, na przestrzeni kilku kilku kilkunastu lat zgodnosc sredniego zuzycia z ozc powinna coraz wieksza, pod warunkiem niezmiennosci klimatu, co aktualnie jest problematyczne i budzi wiele kontrowersji. Inna rzecz jest projektowym obciązeniem cieplnym wyliczonym w ozc, w zasadzie nie ma jak to pomierzyc ostatnimi czasy gdzy brakuje długotrwałych morozów rzez -20 oC i ciepłomierza dal dokładnego pomiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 10.02.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Zapotrzebowanie na ciepło jest liczone wg sredniej wieloletniej najblizszej stacji meteo, jak dotychczas mamy wiekoszosc ciepłych zim, moze klimat sie nieco zmienia i ta srednia moze przekłamywac, poza tym do obliczen brana jest wymiana normowa która w rzeczywistosci jest duzo mniejsza. Dlatego tez zapotrzebowanie na ciepło, szczegolnie przy bardzo starannym wykonaniu ocieplenia moze byc mniejsze niz obliczone. Nie wiem jaki jest finalny wsp n50, byc moze jest mniejszy niz załozony czyli 4,0, a to kolejny powód do zawyzenia wyników. Zasada jest taka im wiecej wiarygodnych danych tym wieksza dokładnosc. Poniewaz jednak motodologia OZC obejmuje przepowiadanie przyszłosci, bo tak trzeba nazwac korzystanie z danych archiwalnych stacji meteo to nie mamy gawarancji ze akurat ten konkretny sezon grzewczy będzie zgodny z obliczeniamu, na przestrzeni kilku kilku kilkunastu lat zgodnosc sredniego zuzycia z ozc powinna coraz wieksza, pod warunkiem niezmiennosci klimatu, co aktualnie jest problematyczne i budzi wiele kontrowersji. Inna rzecz jest projektowym obciązeniem cieplnym wyliczonym w ozc, w zasadzie nie ma jak to pomierzyc ostatnimi czasy gdzy brakuje długotrwałych morozów rzez -20 oC i ciepłomierza dal dokładnego pomiaru. A to się wszystko zgadza. Średnia wieloletnia, liczona jest gdzieś od lat 50 poprzedniego wieku. Natomiast średnia z ostatnich 20 lat jest jest już wyższa, a z 10 znacząco wyższa od tej wieloletniej. Może to jakieś chwilowe fluktuacje klimatu, bo zdarzały się już wcześniej cieplejsze okresy, a może wpływ globalnego ocieplenia. W każdym razie OZC przyjmuje temperatury zewnętrzne do liczenia niższe niż aktualnie panujące nam w czasie zim. Więc większość OZC jest przeszacowana, dlatego też zużycie sezonowe jest mniejsze niż by to miało wynikać z obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.02.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 A to się wszystko zgadza. Średnia wieloletnia, liczona jest gdzieś od lat 50 poprzedniego wieku. Natomiast średnia z ostatnich 20 lat jest jest już wyższa, a z 10 znacząco wyższa od tej wieloletniej. Może to jakieś chwilowe fluktuacje klimatu, bo zdarzały się już wcześniej cieplejsze okresy, a może wpływ globalnego ocieplenia. W każdym razie OZC przyjmuje temperatury zewnętrzne do liczenia niższe niż aktualnie panujące nam w czasie zim. Więc większość OZC jest przeszacowana, dlatego też zużycie sezonowe jest mniejsze niż by to miało wynikać z obliczeń. A o ile zmieniła się średnia temperatura sezonu grzewczego ...? Średnia globalna przez ostatnie 100 lat to ok 1* ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts