Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

COP w zależności od temperatury powietrza - dolnego źródła

supernik

Recommended Posts

Ale średnia zimowa nie " nie lata" sobie o 5-10* w danym miejscu ...

Tak dokladnie nie sprawdzałem, ale pamietam ze 1980 chodziłem sobie swobodnie po Wisle i było na niej 50 cm lodu a mrozy -20 utrzymywału sie ponad 2 tygodnie. Nie wiem jaka jest sredniomiesieczna temperatura z 5,10,15,20 lat dla danej lokalizacji, ale na pewno jest cieplej niz zimniej jak poprzednio. Ta prognoza to tylko jeden ze skladników do obliczenia zapotrzebowania na ciepło, wazny ale najmniej przewidywalny.

Ale średnia zimowa nie " nie lata" sobie o 5-10* w danym miejscu ...

Ale zmienia się w porywach do kilku stopni właśnie. Dla zainteresowanych super blog o pogodzie, zmianach klimatu, itd. itp.

A tutaj podsumowanie stycznia 2016, jest robione osobno dla każdego miesiąca. A dla aktualnego pokazywana średnia temperatura wraz z odchyleniem od średniej bazowej wieloletniej.

OZC pomaga w określeniu kosztów ogrzewania w ciągu 50 lat .Tylko jakie będą ceny paliw.

No ale potrzebne i już

Wystarczy juz jedna prognoza, jezeli sie chce wiedziec wiecej trzeba zmienic doradcę na wrózkę, dla zapotrzebowania na ciepło. Projektowe obciązenie cieplne nie polega na przepowiadaniu przyszłosci, a tez jest czescią ozc. Wracajac do ozc to ono nie ma nic do cen nosników energii, to jest potrzebne w audycie.

Edytowane przez asolt

Ale zmienia się w porywach do kilku stopni właśnie. Dla zainteresowanych super blog o pogodzie, zmianach klimatu, itd. itp.

A tutaj podsumowanie stycznia 2016, jest robione osobno dla każdego miesiąca. A dla aktualnego pokazywana średnia temperatura wraz z odchyleniem od średniej bazowej wieloletniej.

Mnie interesuje sezon grzewczy a nie dany miesiąc ...

Prowadzę własne obserwacje od pięciu lat i jakiś nie widać na licznikach energii mojego ogrzewania aby jedna zima była "zimna" a druga "ciepła"...

Oczywiście poszczególne miesiące się rozbiegają ale całe sezony już nie...

Mnie interesuje sezon grzewczy a nie dany miesiąc ...

Prowadzę własne obserwacje od pięciu lat i jakiś nie widać na licznikach energii mojego ogrzewania aby jedna zima była "zimna" a druga "ciepła"...

Oczywiście poszczególne miesiące się rozbiegają ale całe sezony już nie...

Na ten przykład Kraków, rozbieżności są do 4 stopni. Sprawdziłem przed sekundą, u mnie 4 stopnie, między 2 a 6*C, to zapotrzebowanie sezonowe większe o 40%:

2015_03_rys_3.jpg

Edytowane przez schizo85

Masz rację. Masz dobrze ocieplony dom, który potrzebuje małych ilości energii do ogrzania. Jeżeli już musisz je dostarczyć to będą to właśnie najmniej korzystne warunki dla pracy pompy PW (pomija CWU bo tutaj dochodzi okres poza sezonem. Jak dla mnie można by było brać pod uwagę nawet mniej niż COP= 2,5. Oczywiście zależy to też od pompy jaką weźmiesz.

Swoją drogą ciekawi mnie jak wygląda twoja kotłownia w sensie działania. Mówisz, że grzałka i bufor i ciepło wieczorem i 100% taniej. Zakładając, że nabijasz bufor w taniej strefie 13-15 to do jakiej temperatury go ładujesz i jaka jest jego pojemność? Wydaje mi się, że bufor taki dość szybko się wychłodzi od tej 15, a gdzie tam wieczór. Jeszcze piszesz, że jest niewielki, a to już w ogóle mnie zaciekawiło.

Masz zwykłą grzałkę 6kW wrzuconą w ten bufor? Czy jakiś kocioł ekektryczny? Ile cię wyszła kotłownia?

mam zwykłą grzałkę w buforze 200 litrów. kotłownia kosztowała trochę ponad 3 tys. zł (w tym zawór mieszający + sterownik, termostat pokojowy bezprzewodowy, pompa obiegowa, naczynie wzbiorcze) + osobny bojler elektryczny CWU. bufor grzeję do 60-70*C. nie miałbym problemu z utrzymaniem zadanej temperatury 100% w taniej taryfie za pomocą przepływowego kotła, ale taki bufor wyszedł w podobnej cenie, a wieczorem mogę puścić ciepłą wodę w podłogę i robi się przyjemniej pomimo, że temperatura ani drgnie.

dziś zrobiłbym jeszcze jakiś system do podtrzymania temperatury podłogi - teraz realizuję to termostatem pokojowym (między godz. 18 a 20 mam zadaną o 0,6*C wyższą temperaturę powietrza niż normalnie, żeby wymusić grzanie - czasem w okresach przejściowych w ciągu doby grzeje się tylko wieczorem, a nie w nocy czy w południe)

+cwu?

tak, do tego trzeba dodać cwu

• 3 weeks później...
Fujitsu miał taką tabele dla całego zakresu temp zew i górnego źródła co 5 *C mogę podesłać na maila . Ale proscie skorzystać z programy doboru

pompy np firmy Daikin ,Panasonic itp one są najdokładniejsze

Fachman19 to rzuć link na muratora do tych danych z Fujitsu lub załącz plik z danymi - może komuś jeszcze się przydadzą ?, Nie o prostotę tu chodzi lecz o dokładność.