Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta GK a Tv LED 65 cali

dimen

Recommended Posts

Witam

W naszym domu pojawił się nowy 65 calowy TV. Wszystko pięknie, ładnie, ale pojawił się pewien problem jeśli chodzi o montaż telewizora na ścianie.

Wszystkie ściany działowe jakie znajdują się w mieszkaniu są z płyt GK. (2 warstwy płyty na stronę + izolacja) Nie wiem w jakim rozstawie znajdują się profile w ścianie.

Waga tv z wieszakiem to +- 34kg

Czy płyta wytrzyma taki ciężar jeśli zakupię specjalnie kołki do pustej zabudowy? (molly)

Dziękuję za pomoc.

Stelaże możesz namierzyć za pomocą miernika do wyrywania przewodów pod tynkiem. Należy włączyć opcje wyszukania metalu.

Jeżeli wieszak jest na co najmniej 4 kołki to najlepiej jest kupić wkręty do drewna (takie "złote") o rozmiarze/średnicy 5 lub 6 - o ile otwory w wieszaku pozwolą . Następnie koniecznie małym wiertełkiem zrobić otwory w KG i przykręcić wieszak oczywiście na te wkręty, z czuciem.

Jeżeli trafisz na stelaż to zrób tak samo. Dobrze by było aby chociaż dwa wkręty siedziały w stelażu.

Gdyby to się nie powiodło to zawsze można rozwiercić otwory i dać kołki Molly lub coś podobnego.

Jednak gdy z kółkami Molly lub tzw. ślimakami będzie problem to zostaniesz z dziurami w ścianie o średnicy prawie 1 cm.

Molly to najlepsze rozwiazanie w tej sytuacji - pytanie jeszcze o wieszak do tv - ja mam taki:

http://iv.pl/images/84951457048769216240.gif

i on na KG sie raczej nie sprawdzi bo napór bedzie punktowy, alke jak bedzie cos takiego :

http://iv.pl/images/00580294782428169837.jpg

tp na 4 lub 6 kołkach da rade, w końcu telewizor nie "pracuje" na stelażu

Moim zdaniem przy takiej masie ryzyko jest niestety duże... :/ 35 kg to już słuszna masa. Trzeba było kupić sobie OLEDa - podobno są circa 3x lżejsze :) Przy profilach z aluminium moim zdaniem będzie poważny kłopot z montażem. W moim starym mieszkaniu na ściance z GK wisiał stary LCDek, wprawdzie prawie dwa razy mniejszy niż twój tv, ale za to ciężki jak diabli. Tyle że miałem tam profile stalowe, które rzadko się już teraz montuje...