w_a_c_h 30.01.2016 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Hej Chciałbym poradzić się osób mających doświadczenie w wykonywaniu, projektowaniu instalacji centralnego ogrzewania. Mianowice w domku letniskowym planuję zrealizować ogrzewanie kominkiem z płaszczem wodnym. Kominek nieduży mocy około 10 kW (Antek z kratek) Powierzchnia do ogrzania to około 40 m2, przyzwoicie izolowanego budynku. Chciałbym pominąć dobór grzejników i podłogówki, ponieważ nie jest to problemem, ale "wymyślenie" schematu instalacji, takiej aby w praktyce działała i nie powodowała problemów potrzebuję opinii i rad innych. Udało mi się zaprojektować schemat wg rysunku poniżej. http://iv.pl/images/01557549656528520241.png Idea jest taka: Z1 nastawiony jest na 60 stopni. Oznacza to że przy paleniu w kominku zawór jest zamknięty. Otwiera się po wygaszeniu i wyziębieniu kominka Rozpalając w kominku sterownik wyczuwa na czujniku temperatury T1 wzrost temperatury. Po osiągnięciu temp. 70 st C odpala on pompę P1. Następuje rozgrzanie kominka przy skokowej pracy pompy. Po rozgrzaniu kominka i odczycie na czujniku T1 temp. min 70 st i na czujniku T3 60 stopni odpala się pompa ładująca zasobnik CWU ( P2 )pełniący też rolę buforka ciepła. Dzięki wężownicy praca jest skokowa, ale nie tak, jakby był to bufor z wodą kotłową. Temperatura na czujniku T3 powyżej 65 stopni powoduje wyłączenie pompy P1. Następuje ładowanie zasobnika. Pracuje P2 ewentualnie czasem P1. Po osiągnięciu na zasobniku temperatury 50 stopni następuje włączenie pompy P4. Po ogrzaniu zasobnika ciepłej wody użytkowej który podłączeniu szeregowym przed ogrzewaniem ma priorytet grzania do wyższej temperatury, odpala się grzanie grzejnikowe dla szybkiego ogrzania pomieszczeń. Następuje grzanie pomieszczeń dogrzewanie wody. Po wykryciu na czujniku T2 (zasobnik) temperatury 60 następuje odpalenie Pompy P3. Zaczyna ogrzewać się podłoga (podłogówka wyposażona w układ mieszający! ) Układ jest rozgrzany i ma jako taką pojemność cieplną więc pojemność cieplna podłogówki mu nie straszna. Układ pracuje aż do wygaszenia kominka bez przerw (ciepło z płaszcza musi być odbierane) Po zakończeniu palenia kapilara zaworu termostatycznego Z1 wykrywa spadek temperatury (maksymalny nastaw 60 stopni) i otwiera zawór wyłączając z obiegu kominek (mniejsze opory przepływu przez zawór i odcinek rury niż przez płaszcz kominka). Zawór T3 wskazuje temperaturę niższą niż T2. Pompa P2 wyłącza się. Następuje rozładowanie zasobnika ciepłej wody do temperatury 60 stopni przez grzejniki i do 45 przez podłogówkę. Dzięki takiemu rozwiązaniu noc można spokojnie przespać bez dokładania do kominka, rano będzie ciepła woda do umycia zębów czy ewentualnego krótkiego prysznica. Moje wątpliwości budzi współpraca tylu pomp. Czy nie powoduje to jakiś negatywnych skotków? Czy ewentualnie należy użyć sprzęgła hydraulicznego? Czy zawór termostatyczny wyłączający kominek z obiegu jest dobrym rozwiązaniem? Wiem że lepszy byłby elektrozawór ze sterownikiem.. ale potrzebny jest sterownik za 100 zł i elektrozawór za 400, a zawór termostatyczny z kapilarą kosztuje "jedynie" 130 zł. Problemem jest nieco niska temperatura otwarcia, bo mimo wszystko spowoduje częściowe rozładowanie zasobnika cwu do kominka. Bardzo proszę o radę/opinie czy taki schemat jest poprawny i może funkcjonować w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.01.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Na te 40 metrów to zbyt duża moc kominka , w zupełności wystarczyłoby mieć połowę tej mocy , instalacja tak rozbudowana że strach pomyśleć co jeszcze zmieścisz w tym domku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_a_c_h 30.01.2016 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Dopatrzyłem że Antek ma 8 kW mocy. Ciężko mieć połowę jej, ponieważ nie ma kominków mniejszej mocy. Jedyna rozwiązanie to buforowanie ciepła i instalacja ze sporą bezwładnością pozwalająca na palenie w kominku z nominalną mocą aby go nie smolić. Jest to już minimum jakie udało mi się znaleźć. A może coś więcej odnośnie samej instalacji? Czy schemat i założenia jakie przyjąłem są prawidłowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts