Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działanie pompy a temperatura parowania

togaj

Recommended Posts

Witam

Od dłuższego czasu mam problem z działaniem pompy

na początku (po zamontowaniu) występowały ciągle błędy - błąd zasilania bądź błąd inwertera

Został wymieniony inwerter i w ciągu trzech tygodni nagrzało nowy budynek porządnie ocieplony przy mrozach na zewnątrz z 7 stopni do 14-15

Potem znowu pojawił się błąd zasilania, nie grzało 2 tygodnie i dom się wychlodził do 9 stopni. Błąd ten został usunięty i znowu pompa pacuje, ale dom bardzo powoli się nagrzewa (2 stopnie w ciągu 2 tygodni), teraz jest 11 stopni w domu

patrzę na parametry na wyświetlaczu i jest tam temperatura parowania -5,7 stopnia, czy to jest OK?

Pompa do Smart Heat 6KW

będę wdzięczny za porady

Zasilanie jest nowe od tauronu - w sumie cała sieć jest nowa, nowe słupy itp

instalator pompy mówi że są problemy z zasilaniem - spada napięcie - to samo mówił spawacz który to zauważył przy pracy spawarki

przyłącze mam 13kW, na razie nie ma więcej urządzeń ale będę wnioskował o wyższe (18KW) przy okazji zamiany prądu na docelowy z budowlanego\

No i nie mam odwiertów tylko kosze wiercone na 5m - 12 koszy, całość spięta do studni rozdzielaczowej. Do tego latem ma być dołączane ogrodzenie energetyczne

Grunt piaszczysty

Co masz w DZ wode, glikol, etanol, gliceryne ?

Pompa to chyba 8 kW bo nie znam żadnego modelu SmartHeat-a o mocy 6 kW.

Jaka temperatura wychodzi Ci z pompy podczas jej pracy ?

Jak ustawioną masz krzywą grzewczą ? Może za niska ?

Kto Ci instalował pompę ?

Jakie masz wymagania domu przy -20 (OZC) ?

Ja na początku miałem problemy z pompą ale związane to było z wypełnieniem DZ i tym, że pompa była podłączona na 45 m przedłużaczu. Ja też mam słabą sieć i czasem wywala mi błąd za niskiego napięcia inwertora ale nie jest to zbyt często.

Mierzyłeś napięcie w sieci ?

Grzałki masz podłączone ?

Jak wygląda ocieplenie domu ?

Przeczytaj te pytania, które Ci zadałem w tym i poprzednim poście i odpowiedz na nie to moż będę w stanie Ci coś pomóc.

Niestety inwertery mają tę "zaletę" że są wrażliwe na jakość napięcia zasilającego a szczególnie na spadki.

Dobrze że uwzględnili to na gwarancji a nie wypięli się

Może i są wrażliwe ale chyba bez przesady. Mi inwertor w SmartHeat 008BWi gdy napięcie zasilające za bardzo spadnie to wyłącza się i sygnalizuje za niskie napięcie.

Może trzeba sprawdzić jak sprawują się pozostałe fazy i podpiąć pompę na najlepszą ? Ja mam tak zrobione i ten błąd nie występuje częściej jak raz na 1-2miesiące.

Może jednak bardziej inwertorowi szkodzą przepięcia ? Ja mam założoną przepięciówkę B+C w skrzynce rozdzielczej i D w pompie na zasilaniu. Inwertor sam z siebie "sieje" szpilkami do sieci pomimo PFC

Na pompie na tabliczce jest 6,5KW moc inwertora

W DZ jest glikol - ten co nie skaża środowiska w razie wycieku

tych parametrów nie znam - musiałbym popytać instalatora. Jak ustawiam temp grzanie 28 to temp powrotu mam w okolicy 25, ale pompa chwilę pochodzi nic się nie nagrzewa i jest spora przerwa czasowa zanim znowu się włączy

Nie ma jeszcze sterownika zewnętrznego (czujnika temperatury)

Pompę instalował ghs - mówią że wszystko oki i w sumie wierzę ale mam jakąś niepewność że coś może być nie tak:)

OZC w okolicy 70

co do grzałek nie wiem - muszę dopytać

dom ocieplony 20 cm ściany grafit, podłogi i dach solidnym styro 30 cm, jest też reku, dom około 170 m2 ale w tym 50 m2 garaż

dopytam resztę i dam znać

Pisałem to już pompa nie służy do wygrzewania nowego domu. Kiedy pompa została uruchomiona? Czy dom jest całkowicie skończony czy trwają prace? Jest wysuszony? Pompa ciepła służy do utrzymywania temperatury a nie do rozgrzewania domu przy mrozach. To jest najczęstszy problem przy gruntówkach - uruchomienia zimą nieskończonych domów.

Jeśli Tomek Ci instalował pompę to On wie co robi. Mam z nim dobre doświadczenie.

Z tym wygrzewaniem nowego domu to nie tak do końca. Ja wygrzewałem podłogówke na parterze pompą ... ale ja mam szkieletówkę więc nie było problemu... poza tym, że pod koniec wygrzewania było za gorąco w domu :-)

Nic mu nie musisz przekazywać Tomek to wszystko wie :-) Wczoraj z nim rozmawiałem jak wgrywał mi nowy soft do pompy.

Prawdopodobnie masz bardzo "mokry" dom i w połączeniu z piaskiem w gruncie to jest powodem Twoich problemów.

Taki dom potrzebuje mnóstwo ciepła więc rozgrzewa się go stopniowo. Przeczytaj instrukcję do pompy tam jest w jednym miejscu podane ile ciepła potrzeba na odparowanie wody z mokrego domu