Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak docieplić stary dom, by ogrzewać gazem?

Recommended Posts

Witam!

Pytanie jak wyżej, przejdźmy do konkretów.

Ściany budynku od wewnątrz pustak komórkowy+zostawiona poduszka/szczelina powietrzna+cegła z zewnątrz. Dach nie ocieplony w ogóle, będę zrywał stary eternit.

Przy temperaturach do 0 st. C jest okm natomiast jak jest -5 i niżej zaczynają się problemy i muszę grzać piecem na 60-70 st. żeby utrzymać temperaturę w domu 19-20 st.

Elewacja - styropian - jaka grubość i jaki producent żeby współczynnik lambda był wysoki i wytrzymałość na rozciąganie również? Czytałem już że cieńsza warstwa styropianu jest lepsza od grubszego ale o marnych właściwościach.

Dach - wełna+styropian czy zainwestować w pianę PUR?

Okna - jaki producent z jaką szybą i współczynnikami?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Okna trzyszybowe, Uw<1,1, z ciepłą ramką, z producentem nie pomogę

Bawiąc się w docieplenie mniej niż 15 cm styropianu o lambdzie maks 033 będzie nierozsądne. (masz nieizolowaną ścianę) Koszt styropianu niewielki w porównaniu do całej roboty, a efekt daje właśnie styropian. Najlepiej dać nawet 20cm, ale ściana zrobi Ci się już mocno gruba,więc znajdź kompromis dla siebie. Ogólnie dąż do jak największej grubości styropianu o najniższej lambdzie. Koszt 2-3 cm styropianu przy całej robocie będzie nie do odczucia. Uważaj czy pustka nie jest wentylowana. To może spowodować brak zasadności ocieplenia. Wtedy trzeba zaślepić jej otwory wentylacyjne. Ile w ogóle ma ta pustka? Może można wdmuchnąć coś w nią?

Współczynniki wytrzymałościowe na elewację nie są dla Ciebie istotne. Wystarczy najzwyklejszy fasadowy styropian, chyba że spodziewasz się jakiś aktów wandalizmu, elewacja jest w granicy działki przy chodniku. Przed ewentualnymi gryzoniami możesz się zabezpieczyć siatką stalową o oczkach 10x10 mm.

Dach ociepl między krokwiami wełną albo granulatem (zależy od kąta połaci), i dodatkowo nabij ruszt który wypełnisz minimum 5 cm wełny, najlepiej nawet 2 warstwy rusztu wypełnione wełną. Na to wiatroizolacja, łaty, kontrłaty i poszycie dachu.

Witaj,

Rozpocznij od rozpatrzenia czy zamierzasz zastosować wentylację mechaniczną z rekuperatorem. To w dużym stopniu ustawia dobór izolacji. Szczelna, skuteczna izolacja ze szczelnymi oknami wymaga WM najlepiej z rekuperatorem. Ja, osobiście, waty bym nie zastosował na dach, tylko piankę, ale pewnie mi zarzucą stronniczość. Tak, jestem stronniczy bo uważam piankę OK za, o niebo, lepszy materiał i technologię. A ceny są w tej chwili już porównywalne.

Pozdrawiam

SM

Edytowane przez mat3006

Witaj,

Rozpocznij od rozpatrzenia czy zamierzasz zastosować wentylację mechaniczną z rekuperatorem. To w dużym stopniu ustawia dobór izolacji. Szczelna, skuteczna izolacja ze szczelnymi oknami wymaga WM najlepiej z rekuperatorem. Ja, osobiście, waty bym nie zastosował na dach, tylko piankę, ale pewnie mi zarzucą stronniczość. Tak, jestem stronniczy bo uważam piankę OK za, o niebo, lepszy materiał i technologię. A ceny są w tej chwili już porównywalne.

Pozdrawiam

SM

O WM z rekuperatorem jeszcze nie myślałem.

Na dach piana PUR (mostki termiczne mnie nie interesują). Okna 3 warstwowe jak najbardziej.

Zastanawiam się jeszcze nad firmą okien i styropianu - czy mógłby ktoś coś polecić?

Czy ocieplenie domu od gruntu jest konieczne? Jeśli tak to ile styropianu pod wylewkę?

O WM z rekuperatorem jeszcze nie myślałem.

Na dach piana PUR (mostki termiczne mnie nie interesują). Okna 3 warstwowe jak najbardziej.

Zastanawiam się jeszcze nad firmą okien i styropianu - czy mógłby ktoś coś polecić?

Czy ocieplenie domu od gruntu jest konieczne? Jeśli tak to ile styropianu pod wylewkę?

Hehe, każdy by tak chciał: mostki mnie nie interesują :) Ale one się intersują Twoim domem :)

Mostki powstają w wielu miejscach i z różnych przyczyn. Sztuka to je wyłapać i bezlitośnie wyeliminować. A jak się nie da to zredukować. Wybór pianki bardzo słuszny ale trzeba z niej "wycisnąć" jak najwięcej.

Co do styropianu to z pewnością Austrotherm i "dalmatyńczyk" lub grafit. Spokojnie mogę polecić.

no Mostki potrafią dać człowiekowi w kość, coś o tym wiem z autopsji ... no fajnie byłoby, gdyby mnie nie musiały one interesować, ale one zawsze się interesują mną :D i nie pozwalały mi czasami spokojnie spać, na szczęście sobie jakoś z tym poradziłem i je do pnia wyeliminowałem, to pewnie się przerzuciły na kogoś innego :p Jak dla mnie grafit będzie najbardziej odpowiwdni, najlepsze według mnie wałściwości w tym wszystkim

Super, że zdecydowałeś się na remont i ocieplenie domu. Jeżeli chcesz podzielić się z nami swoim przedsięwzięciem i przy okazji walczyć o fajne nagrody weź udział w naszym konkursie Remont Roku 2016.

Zgłoś plan-projekt swojego remontu lub zrealizowaną przebudowę. Do wygrania nawet 10 tysięcy złotych :yes:

Zgłoś się

Dowiedz się więcej na www.remontroku.pl

Pozdrawiamy

Redakcja Muratordom.pl

Hehe, każdy by tak chciał: mostki mnie nie interesują :) Ale one się intersują Twoim domem :)

Mostki powstają w wielu miejscach i z różnych przyczyn. Sztuka to je wyłapać i bezlitośnie wyeliminować. A jak się nie da to zredukować. Wybór pianki bardzo słuszny ale trzeba z niej "wycisnąć" jak najwięcej.

Co do styropianu to z pewnością Austrotherm i "dalmatyńczyk" lub grafit. Spokojnie mogę polecić.

osobiscie to widzialem jak złe pianowanie potrafi napsuc krwi. uwazaj przy ekipie ktora bedzie to wykonywac jesli brałeś inną niż do okien. Musza być dobrze zabezpieczone bo inaczej kaplica painka z okleiny nie zejdzie.

Ja mogę zaproponować jakieś rozwiązania ciekawe z ogrzewaniem gazowym - ale słuszna uwaga i bardzo dobrze zadane pytanie - jak docieplić by zmodernizować system grzewczy - prawidłowa kolejność!

Cieszę się, że jest taki wątek i mam nadzieję, że właśnie w ten sposó będą postępować inwestorzy! W końcu najtańsza energia to ta, której nie musimy kupować :)

Polecam jednak zastanowić się nad pianą PUR ... tylko proszę nie wierzyć w bajki o Lambda na poziomie 0,020 ... bo zastosowanie takiej piany może skończyć się zgniciem więźby.

Sam jestem wykonawcą natrysków piany PUR i technologia jest rewelacyjna ale trzeba wszystko z głową robić.

Na poddasze dajemy otwartokomórkowe piany o Lambdzie 0,033-0,038 a ich główna przewaga nad wełną to ciągłość izolacji oraz jej niezmienność w czasie.

wiecej szczegółów na PW lub natryskowe.com.pl

Pozdrawiam

Polecam jednak zastanowić się nad pianą PUR ... tylko proszę nie wierzyć w bajki o Lambda na poziomie 0,020 ... bo zastosowanie takiej piany może skończyć się zgniciem więźby.

Sam jestem wykonawcą natrysków piany PUR i technologia jest rewelacyjna ale trzeba wszystko z głową robić.

Na poddasze dajemy otwartokomórkowe piany o Lambdzie 0,033-0,038 a ich główna przewaga nad wełną to ciągłość izolacji oraz jej niezmienność w czasie.

wiecej szczegółów na PW lub natryskowe.com.pl

Pozdrawiam

A jaka to pianka otwartokomórkowa ma lambdę 0,033?