joliska 30.01.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Mamy 7-letni piec Junkers, 2-funkcyjny z otwartą komorą spalania, chcemy jednak wymienić go na zamkniętą komorę spalania. Poradźcie, co wybrać Mieszkanie w bloku, narożne, 3 ściany "zewnętrze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.01.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Wejdź do jakiegoś większego salonu z kotłami gazowymi, to na pewno coś doradzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 31.01.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 ACV compakt HR 18/24 daje bardzo dużo cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 31.01.2016 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Wejdź do jakiegoś większego salonu z kotłami gazowymi, to na pewno coś doradzą No to się doczekałam obiektywnej rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.02.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) No to się doczekałam obiektywnej rady A to myślałaś, że tu jasnowidze doradzają?? Jeśli ci ktoś na tak zadane pytanie (jak twoje) odpowie, to znaczy, że albo jest sprzedawcą i takimi kotłami handluje, bądź taki kocioł kupił i innego nie zna. Aby odpowiedzialnie coś doradzić, to trzeba znacznie więcej wiedzieć, niż ci się wydaje i mieć duże doświadczenie w doborze mocy i innych parametrów kotła Warto również kupić kocioł takiej marki, którego serwis jest możliwie blisko i który fachowo potrafią zainstalować miejscowi monterzy posiadający odpowiednie uprawnienia. Tak więc twoja kąśliwa uwaga jest nie na miejscu! Edytowane 1 Lutego 2016 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 19.02.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Mamy 7-letni piec Junkers, 2-funkcyjny z otwartą komorą spalania, chcemy jednak wymienić go na zamkniętą komorę spalania. Poradźcie, co wybrać Mieszkanie w bloku, narożne, 3 ściany "zewnętrze". Witam, Marka Junkers nie posiada już w swojej ofercie kotłów z zamkniętą komorą spalania z rodziny, gdyż zgodnie z dyrektywą ErP wycofane zostały z obrotu kotłów typu. Mogę zaproponować Panu kocioł z otwartą komorą spalania z rodziny Ceraclass lub kocioł kondensacyjny z rodziny Cerapur. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 19.02.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Zdecydowanie polecam z zamkniętą komorą spalania , kondensacyjny , takie z otwartą to jak dla mnie na obecne czasy jakieś nieporozumienie.. .. Mam złe doświadczenia z piecami 2-funkcyjnymi , ciągle kłopoty ze stabilnością temperatury c.w.u ..... prysznic działa jak bicze szkockie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.02.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Marka Junkers nie posiada już w swojej ofercie kotłów z zamkniętą komorą spalania z rodziny, gdyż zgodnie z dyrektywą ErP wycofane zostały z obrotu kotłów typu(?). Mogę zaproponować Panu kocioł z otwartą komorą spalania??!!) z rodziny Ceraclass lub kocioł kondensacyjny z rodziny Cerapur. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. A więc skorzystam z zaproszenia i zapytam: czy może pan uprzejmie wyjaśnić, co pan ma tu na myśli? 1. "Marka Junkers nie posiada już w swojej ofercie kotłów z zamkniętą komorą spalania z rodziny,.." - jakiej rodziny? 2. co to za dyrektywa ErP, która wycofuje z obrotu kotły bezpieczne, a na ich miejsce zaleca pan kocioł niebezpieczny? 3. ..."wycofane zostały z obrotu kotłów typu" - jakiego typu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 21.02.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) Zdecydowanie polecam z zamkniętą komorą spalania , kondensacyjny , takie z otwartą to jak dla mnie na obecne czasy jakieś nieporozumienie.. .. Mam złe doświadczenia z piecami 2-funkcyjnymi , ciągle kłopoty ze stabilnością temperatury c.w.u ..... prysznic działa jak bicze szkockie.. Na ogół kolego jak jest problem z urządzeniem grzewczym, zgłasza się to do serwisu i nic tu do rzeczy nie ma, że jest to kocioł dwu-funkcyjny z otwartą czy zamkniętą komorą spalania. Edytowane 21 Lutego 2016 przez kasprzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 21.02.2016 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 A więc skorzystam z zaproszenia i zapytam: czy może pan uprzejmie wyjaśnić, co pan ma tu na myśli? 1. "Marka Junkers nie posiada już w swojej ofercie kotłów z zamkniętą komorą spalania z rodziny,.." - jakiej rodziny? 2. co to za dyrektywa ErP, która wycofuje z obrotu kotły bezpieczne, a na ich miejsce zaleca pan kocioł niebezpieczny? 3. ..."wycofane zostały z obrotu kotłów typu" - jakiego typu? Firmy nie produkują już urządzeń typu "turbo" - tak jak wcześniej padła odpowiedź, i nie chodzi tu o kwestię bezpieczeństwa, tylko jak zwykle szeroko pojęta ekologia. proszę wpisać w google: np.: wycofanie kotłów https://www.google.pl/search?q=wycofanie+kot%C5%82%C3%B3w+&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=8G7JVqitD-TI6ASfnLKwCA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.02.2016 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Firmy nie produkują już urządzeń typu "turbo" - tak jak wcześniej padła odpowiedź, i nie chodzi tu o kwestię bezpieczeństwa, tylko jak zwykle szeroko pojęta ekologia. Mnie bardziej chodziło o tę otwartą komorę spalania. Takich kotłów nie tylko nie powinno się promować ale i w ogóle produkować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.02.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 I już nie są produkowane .Zostały kondensaty i jakiś wyjątek na specjalne zamówienie.Mam nadzieję ,ze drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.02.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 a to czemu, kotły z otwartą komorą są równie bezpieczne jak kotły z zamkniętą. Twoje stwierdzenie to jakby powiedzieć nie produkujmy noży albo samochodów bo też są niebezpieczne... Jeśli dla ciebie kocioł z otwartą komorą spalania, to to samo, co z zamkniętą, to nie mam już więcej pytań! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.02.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 I już nie są produkowane .Zostały kondensaty i jakiś wyjątek na specjalne zamówienie.Mam nadzieję ,ze drogi A te z samego założenia mają komorę spalania - zamkniętą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.02.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 A te z samego założenia mają komorę spalania - zamkniętą Oczywiście ale jakoś trzeba ponazywać te ustrojstwa ,ja zakładam ,że oczywistości są oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 25.02.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 (edytowane) nawet nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, więc niema się co dziwić że nie potrafisz sklecić pytania. Kotły z otwarta komora spalania są równie bezpieczne jak te z zamkniętą, niestety to niedouczone pismaki (bo niemożna takich nazwać dziennikarzami) twierdzą, że kocioł kogoś zatruł... uwierz robiłem badania kotłów na zlecenie prokuratury i sadów i nigdy nie było sytuacji by przyczyna zatrucia był kocioł. Trudno oczekiwać od ciebie, który nie widzi różnicy między komorą otwartą a zamkniętą, zrozumienia czegokolwiek, a co dopiero spraw technicznych Kocioł z otwartą komorą spalania jest niebezpieczny z samego tylko faktu, że posiada konieczne dla jego pracy połączenie z atmosferą ogrzewanego pomieszczenia! Sam fakt tego połączenia wraz z teoretyczną ale i praktyczną możliwością rozszczelnienia lub niepełnego spalania powoduje, że nie jest urządzeniem bezpiecznym Sam fakt, że kocioł pobiera powietrze do spalania z pomieszczenia, które ogrzewa, także go dyskwalifikuje. On przecież bierze do spalania to powietrze, które sam przed chwilą podgrzał i "wywala" je w komin w postaci spalin!! A tego powietrza potrzebuje dużo! W miejsce powietrza usuniętego musi skądś zaciągać (zimne) powietrze z zewnątrz (np. z kratek wentylacyjnych), co powoduje często wychładzanie pomieszczeń. Natomiast kocioł z komorą zamkniętą pobiera z zewnątrz to zimne powietrze bezpośrednio do spalania, a energia cieplna ze spalania gazu pozostaje w pomieszczeniu. Gdzie tu elementarna ekonomia?! Takie kotły, to już historia! Powinny odejść do lamusa! Chyba jaśniej już nie muszę tłumaczyć? Edytowane 25 Lutego 2016 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 25.02.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Trudno oczekiwać od ciebie, który nie widzi różnicy między komorą otwartą a zamkniętą, zrozumienia czegokolwiek, a co dopiero spraw technicznych Kocioł z otwartą komorą spalania jest niebezpieczny z samego tylko faktu, że posiada konieczne dla jego pracy połączenie z atmosferą ogrzewanego pomieszczenia! Sam fakt tego połączenia wraz z teoretyczną ale i praktyczną możliwością rozszczelnienia lub niepełnego spalania powoduje, że nie jest urządzeniem bezpiecznym Sam fakt, że kocioł pobiera powietrze do spalania z pomieszczenia, które ogrzewa, także go dyskwalifikuje. On przecież bierze do spalania to powietrze, które sam przed chwilą podgrzał i "wywala" je w komin w postaci spalin!! A tego powietrza potrzebuje dużo! W miejsce powietrza usuniętego musi skądś zaciągać (zimne) powietrze z zewnątrz (np. z kratek wentylacyjnych), co powoduje często wychładzanie pomieszczeń. Natomiast kocioł z komorą zamkniętą pobiera z zewnątrz to zimne powietrze bezpośrednio do spalania, a energia cieplna ze spalania gazu pozostaje w pomieszczeniu. Gdzie tu elementarna ekonomia?! Takie kotły, to już historia! Powinny odejść do lamusa! Chyba jaśniej już nie muszę tłumaczyć? Nie zrozumiałeś odpowiedzi kolegi pegaziatko, ale zgadzam się z tym, że instalacja z kotłem z zamkniętą komorą spalania jest bezpieczniejsza od takiej, gdzie występuje kocioł atmosferyczny. Zaciekawiła mnie jedna rzecz w Twojej odpowiedzi - jak kocioł z otwartą komora spalania może się rozszczelnić Pytanie drugie: napisałeś: Kocioł z otwartą komorą spalania jest niebezpieczny z samego tylko faktu, że posiada konieczne dla jego pracy połączenie z atmosferą ogrzewanego pomieszczenia! Sam fakt tego połączenia wraz z teoretyczną ale i praktyczną możliwością rozszczelnienia lub niepełnego spalania powoduje, że nie jest urządzeniem bezpiecznym. Rozwiń proszę, w jaki sposób niepełne spalanie wpływa na bezpieczeństwo użytkowania tego kotła, może dowiem się czegoś nowego - nie miałeś chyba na myśli desperata wdychającego spaliny na dachu prosto z komina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.02.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Nie zrozumiałeś odpowiedzi kolegi pegaziatko, Niby w czym nie zrozumiałem Przecież wyraźnie napisał, że: "Kotły z otwarta komora spalania są równie bezpieczne jak te z zamkniętą...", na które to stwierdzenie nie mogę się zgodzić ... ale zgadzam się z tym, że instalacja z kotłem z zamkniętą komorą spalania jest bezpieczniejsza od takiej, gdzie występuje kocioł atmosferyczny. No i tym wpisem sam potwierdzasz, co napisałem powyżej Rozwiń proszę, w jaki sposób niepełne spalanie wpływa na bezpieczeństwo użytkowania tego kotła, może dowiem się czegoś nowego - nie miałeś chyba na myśli desperata wdychającego spaliny na dachu prosto z komina ? Ja ci odpowiem pytaniem: a słyszałeś coś o tlenku węgla? Wiesz, kiedy on powstaje? Właśnie on jest produktem niepełnego spalania. Np. w sytuacji, gdy ktoś poirytowany wychładzaniem się pomieszczenia, w którym taki kocioł (piecyk) jest zainstalowany (o czym pisałem powyżej), zainstaluje szczelne okna i zasłoni kratkę wentylacyjną, to może spowodować sytuację, że zamiast CO2 powstanie CO, które to może dostać się z tej otwartej komory spalania do pomieszczenia (pomieszczeń). I nieszczęście gotowe Nawet w prasie można co jakiś czas poczytać o podtruciu lub zatruciu osób korzystających z takiego np. popularnego "junkersa" (piecyki "kąpielowe"), - najczęściej podczas kąpieli. Mówiąc inaczej: tą samą drogą, którą powietrze jest do kotła dostarczane z pomieszczenia, w którym jest zainstalowany, może dostać się produkt niepełnego spalania, czyli CO (tlenek węgla) lub nawet sam gaz, który jest równie niebezpieczny!. Przy instalacji z kotłem z komorą zamkniętą taka sytuacja jest praktycznie niemożliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 27.02.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Niby w czym nie zrozumiałem Przecież wyraźnie napisał, że: "Kotły z otwarta komora spalania są równie bezpieczne jak te z zamkniętą...", na które to stwierdzenie nie mogę się zgodzić Miałem na myśli, że nie zrozumiałeś tego wpisu: "....niestety to niedouczone pismaki (bo niemożna takich nazwać dziennikarzami) twierdzą, że kocioł kogoś zatruł... uwierz robiłem badania kotłów na zlecenie prokuratury i sadów i nigdy nie było sytuacji by przyczyna zatrucia był kocioł...." Ja ci odpowiem pytaniem: a słyszałeś coś o tlenku węgla? Wiesz, kiedy on powstaje? Właśnie on jest produktem niepełnego spalania. Np. w sytuacji, gdy ktoś poirytowany wychładzaniem się pomieszczenia, w którym taki kocioł (piecyk) jest zainstalowany (o czym pisałem powyżej), zainstaluje szczelne okna i zasłoni kratkę wentylacyjną, to może spowodować sytuację, że zamiast CO2 powstanie CO, które to może dostać się z tej otwartej komory spalania do pomieszczenia (pomieszczeń). I nieszczęście gotowe Nie zrozumiałeś także mojej odpowiedzi, a to co tutaj napisałeś jest potwierdzeniem tego, że wina nie leży po stronie urządzenia grzewczego. Bez urazy, zajmujesz tutaj głos jako zwykły laik, sięgający informacji z mediów, tak jak to ujął już kolega pegaziatko, teraz doczytałeś kilka informacji technicznych z internetu, jednak nadal nie wiesz o co w tym wszystkim chodzi - wielbłądzim dowodem jest napisanie o rozszczelnionym kotle z otwartą komorą spalania, do tego użyłeś spójnika lub postawionego przed "niepełnym spalaniem" - kolego, jak sam zauważyłeś, muszą być spełnione konkretne warunki, żeby do tego procesu doszło, może być także sytuacja, że spalanie nie jest prawidłowe, ale nadal nie zagraża ono użytkującym dane urządzenie - powtarzam Ci jeszcze raz - to nie kocioł "odpowiada" za wypadki śmiertelne - to tak samo jak zakazać użytkować wszystkie samochody, ponieważ zabijają ludzi - czy "one" są winne ? Twoja wypowiedź na temat "poirytowanych wychładzaniem pomieszczenia" jest także nie trafiona - tak właśnie działa prawidłowo funkcjonująca wentylacja grawitacyjna w domu, czy tego chcesz czy nie, czy jest tam kocioł z otwartą czy zamkniętą komorą spalania musi następować wymiana powietrza - jak chcesz tego uniknąć zamontuj rekuperację. Właśnie w tym punkcie dochodzi do tragedii i także przy kotłach turbo - bo nie winę ponoszą tutaj urządzenia grzewcze tylko w większości ludzie, bo im wychładzało pomieszczenie, bo im wyłączał się kocioł - więc zmostkowali presostat, nie pomagało, rozszczelnili obudowę. Później słyszymy bzdury w tv, prasie, że zatrucie powstało przez nieszczelny kocioł, komin albo wadliwy "piecyk" i zwykły laik w tych sprawach to powtarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 27.02.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 wielbłądzim dowodem jest napisanie o rozszczelnionym kotle z otwartą komorą spalania,. W tym miejscu rzeczywiście przesadziłem Chodziło mi o to, że każde urządzenie nie będące monolitem, tylko składające się z części skręcanych śrubami lub posiadające jakieś uszczelki - może się (teoretycznie) rozszczelnić (kocioł z zamkniętą komorą spalania - także). kolego, jak sam zauważyłeś, muszą być spełnione konkretne warunki, żeby do tego procesu doszło, może być także sytuacja, że spalanie nie jest prawidłowe, ale nadal nie zagraża ono użytkującym dane urządzenie - powtarzam Ci jeszcze raz - to nie kocioł "odpowiada" za wypadki śmiertelne - to tak samo jak zakazać użytkować wszystkie samochody, ponieważ zabijają ludzi - czy "one" są winne ? . Tutaj pozostanę przy swoim zdaniu Przy kotle z otwartą komorą spalania o wiele łatwiej może dojść do zatrucia zarówno gazem czy tlenkiem węgla po prostu z powodu kontaktu atmosfery otaczającej taki kocioł z tą komorą spalania. To jest oczywistość!! Twoja wypowiedź na temat "poirytowanych wychładzaniem pomieszczenia" jest także nie trafiona - tak właśnie działa prawidłowo funkcjonująca wentylacja grawitacyjna w domu(?), czy tego chcesz czy nie, czy jest tam kocioł z otwartą czy zamkniętą komorą spalania musi następować wymiana powietrza - jak chcesz tego uniknąć zamontuj rekuperację. . A co ma do tego rekuperacja?? Tym stwierdzeniem udowadniasz, że wentylacja nie jest twoją mocną stroną Czy "cofkę" spowodowaną zapotrzebowaniem kotła na powietrze do spalania uważasz za prawidłową wentylację?? Powtórzę: dla laików - użytkowników kotłów (lub piecyków gazowych) najbezpieczniejszy jest kocioł z zamkniętą komorą spalania, bo powietrze do spalania takie urządzenie zaciąga z zewnątrz szczelnym przewodem (rurą) W przypadku kotła (piecyka) z komorą otwartą już tak bezpiecznie nie jest, z uwagi na zaciąganie powietrza do spalania z ogrzewanego pomieszczenia, gdzie przebywają ludzie. Widzę szanowny kolego, że jesteś bądź monterem, bądź sprzedawcą kotłów, bo zaciekle bronisz swego. Nie odniosłeś się w ogóle do aspektu ekonomicznego, który powyżej poruszyłem. Czy może zostało ci jeszcze sporo takiego "towaru", że tak zaciekle bronisz swego zdania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts