Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec 2-funkcyjny, mieszkanie

joliska

Recommended Posts

W tym miejscu rzeczywiście przesadziłem :) Chodziło mi o to, że każde urządzenie nie będące monolitem, tylko składające się z części skręcanych śrubami lub posiadające jakieś uszczelki - może się (teoretycznie) rozszczelnić (kocioł z zamkniętą komorą spalania - także).

A co ma do tego rekuperacja??:confused:

Tym stwierdzeniem udowadniasz, że wentylacja nie jest twoją mocną stroną ;)

Kolego owszem, rozpędziłem się, było to w kontekście wychładzania pomieszczeń, rekuperacja nie może być w pomieszczeniu wraz z urządzeniem z otwartą komorą spalania - ale w przeciwieństwie do Ciebie nie będę szedł w zaparte i zamydlał coś teraz o uszczelkach i śrubkach ;)

Czy "cofkę" spowodowaną zapotrzebowaniem kotła na powietrze do spalania uważasz za prawidłową wentylację??:jawdrop:

Kolego, jeżeli mówisz o prawidłowej funkcjonującej wentylacji - to "cofka" nie występuje - po drugie, ponownie potwierdzasz to, co pisałem wcześniej - to nie wina kotła gazowego, że nie zostały zapewnione mu warunki do jego właściwej i bezpiecznej pracy, a cały czas o ta kwestię rozchodziło się w ostatnich postach.

Powtórzę: dla laików - użytkowników kotłów (lub piecyków gazowych) najbezpieczniejszy jest kocioł z zamkniętą komorą spalania, bo powietrze do spalania takie urządzenie zaciąga z zewnątrz szczelnym przewodem (rurą) W przypadku kotła (piecyka) z komorą otwartą

już tak bezpiecznie nie jest, z uwagi na zaciąganie powietrza do spalania z ogrzewanego pomieszczenia, gdzie przebywają ludzie.

W tym miejscu się z Tobą zgodziłem, powinieneś jednak w podsumowaniu napisać także o spalinach, nie tylko o "zaciąganym" powietrzu.

Widzę szanowny kolego, że jesteś bądź monterem, bądź sprzedawcą kotłów, bo zaciekle bronisz swego. Nie odniosłeś się w ogóle do aspektu ekonomicznego, który powyżej poruszyłem. Czy może zostało ci jeszcze sporo takiego "towaru", że tak zaciekle bronisz swego zdania? ;)

W życiu ani jednego kotła nie sprzedałem, ani jednego nie zamontowałem, także nie doszukuj się wniosków których nie ma.

Przypomnij mi o który aspekt ekonomiczny chodzi, bo nie rozumiem tego zarzutu/ pytania.

Gość Konto usunięte_12*
Kolego owszem, rozpędziłem się, było to w kontekście wychładzania pomieszczeń, rekuperacja nie może być w pomieszczeniu wraz z urządzeniem z otwartą komorą spalania - ale w przeciwieństwie do Ciebie nie będę szedł w zaparte i zamydlał coś teraz o uszczelkach i śrubkach ;)

W przeciwieństwie do mnie - ty po prostu "bijesz pianę" nie dbając o to, czy to "bicie" jest zgodne z logiką. ;)

Wygląda na to, że jednak pojęcia nie masz o relacji "kocioł z otwartą komorą spalania - wentylacja "grawitacyjna" (bo o takiej tu piszemy) :lol2:

Kolego, jeżeli mówisz o prawidłowej funkcjonującej wentylacji - to "cofka" nie występuje

Kocioł z otwartą komorą spalania potrzebuje o wiele więcej powietrza, niż zużywa do oddychania nawet kilkuosobowa rodzina! Poczytaj starsze wątki, to się dowiesz, jak częstym zjawiskiem jest właśnie ta "cofka" w łazienkach przy pracującym piecyku gazowym (popularnym "junkersie"). Tak więc to ty udowadniasz swymi "stwierdzeniami", że jesteś laikiem z wątpliwą wiedzą w tym temacie :p

W tym miejscu się z Tobą zgodziłem, powinieneś jednak w podsumowaniu napisać także o spalinach, nie tylko o "zaciąganym" powietrzu.

I znowu - co mają do tego spaliny? Część spalin może się dostać do pomieszczenia jedynie przy zatkanej kratce wentylacyjnej. Jednak nie spaliny są tu groźne, bo są wyczuwalne powonieniem, lecz produkt niepełnego spalania - tlenek węgla, który nie ma zapachu!! A wszystko tylko z tego powodu, że otwarta komora spalania z powodu konieczności poboru powietrza nie jest odizolowana od pomieszczenia.

Przypomnij mi o który aspekt ekonomiczny chodzi, bo nie rozumiem tego zarzutu/ pytania.

O aspekcie ekonomicznym pisałem wcześniej w tym wątku - #19

Daruj sobie dalsze wywody, bo nie tylko głupoty piszesz, ale i nie czytasz dokładnie wszystkich wypowiedzi :p

Edytowane przez Konto usunięte_12*

W przeciwieństwie do mnie - ty po prostu "bijesz pianę" nie dbając o to, czy to "bicie" jest zgodne z logiką. ;)

Wygląda na to, że jednak pojęcia nie masz o relacji "kocioł z otwartą komorą spalania - wentylacja "grawitacyjna" (bo o takiej tu piszemy) :lol2:

Kocioł z otwartą komorą spalania potrzebuje o wiele więcej powietrza, niż zużywa do oddychania nawet kilkuosobowa rodzina! Poczytaj starsze wątki, to się dowiesz, jak częstym zjawiskiem jest właśnie ta "cofka" w łazienkach przy pracującym piecyku gazowym (popularnym "junkersie"). Tak więc to ty udowadniasz swymi "stwierdzeniami", że jesteś laikiem z wątpliwą wiedzą w tym temacie :p

I znowu - co mają do tego spaliny? Część spalin może się dostać do pomieszczenia jedynie przy zatkanej kratce wentylacyjnej. Jednak nie spaliny są tu groźne, bo są wyczuwalne powonieniem, lecz produkt niepełnego spalania - tlenek węgla, który nie ma zapachu!! A wszystko tylko z tego powodu, że otwarta komora spalania z powodu konieczności poboru powietrza nie jest odizolowana od pomieszczenia.

O aspekcie ekonomicznym pisałem wcześniej w tym wątku - #19

Daruj sobie dalsze wywody, bo nie tylko głupoty piszesz, ale i nie czytasz dokładnie wszystkich wypowiedzi :p

Sorry, ale rozmowa z takim ignorantem, który twierdzi że czarne jest białe i na odwrót jest bez sensu, wiedziałem, że nie mogę oczekiwać od Ciebie za wiele - pokazywałeś już swój poziom intelektualny w innych wątkach, no ale myślałem, że masz choć trochę rozumu - niestety się myliłem.

Pozdrowienia, bez odbioru

Jeśli radził sobie 2f kociolek z otwartą komorą to poradzi sobie i każdy kondensacyjny 2f. Wybór firmy juz zależy od twoich preferencji. Ja osobiście poleciłbym się zastanowić nad np kotłem Viessmann Vitodens 111. To kociołek z wbudowanym zasobnikiem dzięki uzyskasz komfort ciepłej wody (bo o komforcie c.w.u. przy kotle 2f niemożna mówić)..

Witam!

Wiszący, gazowy kocioł kondensacyjny Vitodens 111-W posiada wbudowany zasobnik ładowany ze stali szlachetnej o pojemności 46 litrów. Dostarcza on ciepłej wody w ilościach porównywalnych z osobnym pojemnościowym podgrzewaczem CWU o pojemności 150 litrów.

Do zasobnika ładowanego dopływa bowiem stale woda, podgrzana w przepływowym wymienniku ciepła do żądanej temperatury, przez co zasobnik jest niewyczerpywalny. Wbudowane czujniki regulują utrzymywanie zadanej temperatury wody. W razie potrzeby załącza się automatycznie palnik cylindryczny MatriX kotła Vitodens 111-W utrzymując zawsze pożądaną temperaturę wody.

W kocioł Vitodens 111-W wbudowany jest elektroniczny regulator kotła, sterowany temperaturą pomieszczeń. Po przyłączeniu czujnika temperatury zewnętrznej kocioł przełącza się automatycznie na sterowanie pogodowe. Regulator posiada funkcję ochrony przed mrozem. Wygodne w obsłudze pokrętła umożliwiają szybkie nastawianie pożądanej temperatury ciepłej wody użytkowej i wody grzewczej.

Vitodens 111-W jest też wygodny do serwisowania. Wszystkie zespoły są dostępne od przodu, zbędne są wszelkie boczne odstępy serwisowe. W kotle są zresztą zamontowane fabrycznie wszystkie niezbędne elementy instalacji grzewczej, jak przeponowe naczynie wyrównawcze, pompy i armatura zabezpieczająca.

Więc ja również jak najbardziej polecam!

• 4 weeks później...
A więc skorzystam z zaproszenia i zapytam: czy może pan uprzejmie wyjaśnić, co pan ma tu na myśli?

1. "Marka Junkers nie posiada już w swojej ofercie kotłów z zamkniętą komorą spalania z rodziny,.." - jakiej rodziny?:confused:

2. co to za dyrektywa ErP, która wycofuje z obrotu kotły bezpieczne, a na ich miejsce zaleca pan kocioł niebezpieczny?:confused:

3. ..."wycofane zostały z obrotu kotłów typu" - jakiego typu?:confused:

Witam,

Aby uściślić moją poprzednią wypowiedź - oczywiście chodziło mi o kotły z rodziny Ceraclass. Wycofanie kotłów z zamkniętą komorą spalania określiła dyrektywa w sprawie ekoprojektu (ErP) z 2009 r., która od dnia 26 września 2015 roku wprowadziła zmiany dotyczące efektywności energetycznej urządzeń. Określona została w niej minimalna sprawność urządzeń jakie mogą być wprowadzane do obrotu. Kotły z otwartą komorą jak również kotły z zamkniętą komorą typu „turbo” nie spełniają tych wymagań.

Jedynymi kotłami jakie w chwili obecnej mogą być wprowadzane do obrotu są to kotły kondensacyjne.

W dyrektywie ustawodawca uczynił jednak pewien wyjątek, w którym określa dwa typy kotłów z otwartą komorą, ( jednofunkcyjny do 10kW i dwufunkcyjny do 30 kW), które w dalszym ciągu mogą być wprowadzane do obrotu, pod warunkiem dołączenia „DEKLARACJI B1”, w której określone zostały możliwe zastosowania kotła z otwartą komorą spalania.

Dyrektywa określa również wymogi dla wszystkich innych źródeł ciepła i zasobników w zakresie efektywności energetycznej produktów jak i systemów.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Witam,

Aby uściślić moją poprzednią wypowiedź - oczywiście chodziło mi o kotły z rodziny Ceraclass. Wycofanie kotłów z zamkniętą komorą spalania określiła dyrektywa w sprawie ekoprojektu (ErP) z 2009 r., która od dnia 26 września 2015 roku wprowadziła zmiany dotyczące efektywności energetycznej urządzeń. Określona została w niej minimalna sprawność urządzeń jakie mogą być wprowadzane do obrotu. Kotły z otwartą komorą jak również kotły z zamkniętą komorą typu „turbo” nie spełniają tych wymagań.

Jedynymi kotłami jakie w chwili obecnej mogą być wprowadzane do obrotu są to kotły kondensacyjne.

W dyrektywie ustawodawca uczynił jednak pewien wyjątek, w którym określa dwa typy kotłów z otwartą komorą, ( jednofunkcyjny do 10kW i dwufunkcyjny do 30 kW), które w dalszym ciągu mogą być wprowadzane do obrotu, pod warunkiem dołączenia „DEKLARACJI B1”, w której określone zostały możliwe zastosowania kotła z otwartą komorą spalania.

Dyrektywa określa również wymogi dla wszystkich innych źródeł ciepła i zasobników w zakresie efektywności energetycznej produktów jak i systemów.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Ja jeszcze chciałbym dopowiedzieć, że progi jakie zostały określone dla kotłów oznaczają w skrócie eliminację kotłów tradycyjnych, oraz pozostawienie na rynku wysokosprawnych kotłów kondensacyjnych. Wprawdzie dopuszcza się kotły tradycyjne, dwufunkcyjne o mocy grzewczej ≤30kW z otwartą komorą spalania lecz jedynie dla systemów z wieloma takimi kotłami, w dodatku pracującymi na wspólny system spalinowy – takie rozwiązania nie są stosowane w Polsce, stąd też produkt ten pomimo oficjalnego dopuszczenia do sprzedaży i tak nie ma zastosowania.

Rozporządzenie 813 dopuszcza także sprzedaż technologii tradycyjnej, niespełniającej określonych wymagań (np. kotły gazowe, olejowe tradycyjne) pod warunkiem stosowania jej do wymiany identycznego, uszkodzonego produktu. Przy czym wymiana rozumiana jest jako naprawa elementów. Dopuszcza się np. sprzedaż korpusu kotła niespełniającego wymagania Rozporządzenia o ile ten zastosowany będzie na wymianę identycznego, uszkodzonego korpusu. Tak sprzedawany korpus musi posiadać na opakowaniu informacje o dokładnym przeznaczeniu montażu.