noswer 30.01.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Witam,Mam spory dylemat - mój dom został wybudowany w roku 1992. Przez lata przeszedł szereg modernizacji - okna, klimatyzator, ocieplenie, zagospodarowanie skosów (miałem 2 pomieszczenia z gołą blachą - ociepliłem ją pianką pur). Wracając jednak do tematu - na kilku ścianach pojawiła mi się pleśń - jest to niestety problemem zwłaszcza w pomieszczeniach z brakiem wentylacji... (tak sprawdziłem przemarzanie ścian kamera termowizyjną i w tych miejscach jest chłodniej (o 5 stopni w porównaniu z resztą ściany) mowa dokładnie o rogach pomieszczeń). Postanowiłem podziałać w temacie wentylacji i stwierdziłem że dobrym pomysłem była by wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła (rekuperacja). Mam już pomysł jak dostać się do każdego z pomieszczeń (mam w pomieszczeniach na parterze wentylacje grawitacyjną i planuje wykorzystać właśnie te kominy - włączenie z kominem w kuchni w której właśnie przez to zmieniam płytę na indukcje - a na pietrze/poddaszu przejść przez strop) Problemem jest jednak słabo zaizolowany strych (goła blacha - można rzec że "hula wiatr" - na stropie z 15cm styropianu + "stara izolacja cokolwiek to znaczy") na którym chce umieścić rekuperator i sam dobór rekuperatora. Dom ma około 100m kw powierzchni użytkowej średnia wysokość pomieszczeń 2,2m) tak wiec kubatura wewnętrzna z klatkami jakieś 250m3 2 firmy dokonywały wyceny i na chwilę obecną dostałem 2 propozycje urządzeń (cen jeszcze niestety nie mam)- pro vent p 400 i instalacje na pe flex - AERIS 350 STANDARD - i tu jeszcze nie wiem na jakich rurach. pytanie jaki rekuperator zalecilibyście przy powyższych warunkach (wiem że to mało szczegółów - pytajcie a odpowiem) + jaki system rur uważacie za optymalny (w założeniu rury będą w kanałach wentylacji grawitacyjnej (kanały nie są idealnie równe ale ogólnie czyste i się z nich nie sypie) Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noswer 05.02.2016 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 przenalizowałem kilka ofert i obecnie zastanawiam się nad:MISTRAL SMART 300 EC - brał bym to bez zastanowienia gdyby nie cena sterowników - za sterownik chcą połowę tego co za rekuperatorlub requra 30 tylko tu nie mam praktycznie żadnych informacji co to za zwierz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts